12/5/14

Κέρδος από την... Ουκρανία

Σάββας Καλεντερίδης
Εχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι η κρίση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα η αποσκίρτηση της Κριμαίας, ασχέτως αν ενσωματωθεί-προσαρτηθεί ή όχι από τη Μόσχα, υπερδιπλασιάζουν την ΑΟΖ, τη ρωσική ΑΟΖ, προσθέτουν και άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Ρωσία και ανατρέπουν τις ισορροπίες στον Εύξεινο Πόντο υπέρ της Ρωσίας και εις βάρος της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας.

Υπογραμμίσαμε, μάλιστα, ότι η ισχυροποίηση της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο δίνει πολλές πιθανότητες να καταστούν υλοποιήσιμοι οι σχεδιασμοί του Κρεμλίνου για αναβαθμισμένη και ενεργό παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι πιθανόν να αυξηθεί η πίεση της Ρωσίας στην Τουρκία στο ζήτημα της διαχείρισης του καθεστώτος των Στενών.

Ενώ ήδη τα παραπάνω θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της χώρας μας, η πορεία των εξελίξεων στην Ουκρανία θα πρέπει να σημάνει συναγερμό και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και στην ίδια την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό γιατί η αναμενόμενη ματαίωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και ιδιαίτερα η διαφαινόμενη κρίση στο ζήτημα της διαχείρισης του δικτύου αγωγών που διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος, που δημιουργούν ένα απαγορευτικό φράγμα στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στις ενεργοβόρες αγορές της Ευρώπης, εκ των πραγμάτων αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό-γεωενεργειακό ρόλο της γείτονος Τουρκίας.

Η Τουρκία, λοιπόν, από το έδαφος της οποίας ήδη διέρχεται ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, γίνεται ίσως το πιο κρίσιμο «οικόπεδο» από το οποίο θα διέλθουν ενδεχομένως και νέοι αγωγοί, που θα καλύψουν το ενεργειακό κενό της Ευρώπης που προκαλείται από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο αγωγός, όμως, μέσω του οποίου η Τουρκία σχεδιάζει να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη και να καταστεί ισχυρός εταίρος, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της, είναι ο ΤΑΝΑΡ (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο με κύριο τροφοδότη το Αζερμπαϊτζάν και ο οποίος θα παρακάμπτει και αποκλείει προκλητικά την Ελλάδα -τουλάχιστον με βάση το δρομολόγιο που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΝΑΡ-, εξέλιξη που οδηγεί στο περιθώριο τη χώρα μας τουλάχιστον στον ενεργειακό άξονα Ανατολή - Δύση.

Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιοχής του Κουρδιστάν για εξαγωγή σοβαρών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Κουρδιστάν στην Ευρώπη, και πάλι με σκόπιμο αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα αυτό, το οποίο συναντά την αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία ανησυχεί και δεν δίνει τις -φανερές- ευλογίες της για εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Κουρδιστάν, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βαγδάτης.

Φυσικά, δεν είναι όλα ανησυχητικά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι προφανές ότι βασική παράμετρος των τεκταινομένων στην Ουκρανία είναι ο περιορισμός της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, γεγονός που εκτός της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Τουρκίας, αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί ευκαιρίες για τα κοιτάσματα που κοιμούνται -προς το παρόν- ήσυχα στις ελληνικές θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου, του Κρητικού, του Λυβικού, του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους.

Αν είναι αληθή τα όσα διαβάσαμε και ακούσαμε από επίσημα και από ανεπίσημα χείλη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ και νοτίως της Κρήτης, αυτά θα παίξουν σοβαρό ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό όμως σημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συμμετέχουν στα κέντρα που καθορίζουν την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, για να αποτρέψουν την ενεργειακή περιθωριοποίηση της χώρας μας και να εξισορροπήσουν τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της γείτονος, η οποία σκόπιμα μας αποκλείει από τα μεγάλα ενεργειακά projects.

Και επειδή είμαστε παραμονές ευρωεκλογών, να σημειώσουμε ότι παρότι οι αποφάσεις λαμβάνονται... αλλού και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι σχετικά περιορισμένος στα ζητήματα αυτά, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας και τις παραπάνω παραμέτρους όταν επιλέγουμε σε ποιον θα δώσουμε την ψήφο μας, αν και τα κόμματα φρόντισαν να βάλουν στα ψηφοδέλτιά τους οποιοδήποτε άλλο... φρούτο εκτός από προσωπικότητες με ειδικό βάρος και γνώσεις που σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά.

Σάββας Καλεντερίδης
κυριακάτικη δημοκρατία

5 σχόλια:

  1. Κ. Καλεντερίδη,

    Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία.

    Μην ανησυχείτε για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Αθήνας. Να ανησυχείτε για τον σχεδιασμό του Βερολίνου.

    Άλλο ο άξονας Ανατολή-Δύση και άλλο αποικίες με κοιτάσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δεσμοί Γερμανίας-Ρωσίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε όσους υποστηρίζουν πως η εξεύρεση διπλωματικής λύσης φαντάζει μακρινό ενδεχόμενο ή σε όσους με ελαφράν την καρδιάν επενδύουν σε συγκρουσιακές καταστάσεις.

    Απο την άλλη πλευρά η μετατροπή της συμβολικής παρουσίας του NATO στη Bαλτική και στην Πολωνία σε ουσιαστική και η οικοδόμηση στοιχειώδους αμυντικής αποτρεπτικής αξιοπιστίας των χωρών της περιοχής αυτής απέναντι στην ρωσική επεκτατικότητα πρέπει να θεωρούνται ως δεδομένα στην όποια ανάλυση.

    Στους ενεργειακούς σχεδιασμούς σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα αποθέματα του φυσικού αερίου, οι Εναλλακτικές ενεργειακές οδοί που διασφαλίζουν την ενεργειακή απεξάρτηση, η ασφάλεια και το κόστος Η Ρωσία διακινεί φυσικό αέριο άλλων χωρών ή δε Τουρκία δεν διαθέτει η ίδια φυσικό αέριο.

    Για όσους γνωρίζουν την δομή της Γερμανικής πολιτικής σκέψης και την Εθνική στρατηγική του Ισραήλ η Τουρκία δεν διαθέτει εκείνα τα εχέγγυα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία αγορών αποτελεί λύση ανάγκης για την Ρωσία και το Νότιο Κουρδιστάν.

    Φυσικά ο πολύς Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμηρ Πούτιν ξεχνά τον ρόλο της Τουρκίας στην ισλαμική απειλή που αντιμετωπίζει η Νέα Ρωσία. Απο την άλλη με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ρωσίας και του Νότιου Κουρδιστάν ενισχύονται τα τουρκικά σχέδια μετατροπής του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε Τουρκική Λίμνη.

    Ο δε Γεωπολιτικός έλεγχος της περιοχής από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα συνέπεια της αναβάθμισης του Τσειχάν απαιτεί εσαεί το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και δη η περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα να παραμείνει υπο τουρκικό έλεγχο και κατοχή εσαεί.

    Το δε Κουρδικό μόρφωμα του Νοτίου Κουρδιστάν με δύο πολύ υποπτες δράσεις εχει αναγνωρίσει σε πρώτο βαθμό το κατοχικό τουρκικό μόρφωμα της Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόλις διάβασα και ένα πολύ ωραίο άρθρο του Σωτήρη Σιδεροί, το οποιο παρα το ότι δεν περιέχει τι λύσεις προτείνει η Αριστερά για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καταδεικνύει επιτυχώς την αδυναμία της κυβέρνησης να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά όπως πρέπει.

    Η οικονομία είναι σαφώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο σχεδιασμό μιας κυβέρνησης, ωστόσο αυτά που γίνονται όσον αφορά τα δάνεια και τα χρέη και το έλλειμμα, είναι προβλήματα επιλύσιμα αλλα και τα σφάλματα είναι ανατρέψιμα έστω και με πολύ κόστος. Σφάλματα ωστόσο και παραλείψεις στην εξωτερική πολιτική είναι μη αναστρέψιμα και δεσμεύουν τις μελλοντικές γενιές και πληρώνονται με αίμα!

    Η Ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια πράγματι υπερβολικά ανεύθυνη στάση σε αυτά τα ζητήματα, όσο για αυτούς που θα πουν ότι κινούμαστε στα παρασκήνια, πρέπει να πω πως στα παρασκήνια δεν λύνεται τίποτα να δε γίνεται και σοβαρή προσπάθεια στο προσκήνιο!

    Τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν τα ελληνικά ζητήματα μόνον όσον αφορά την Τουρκια αλλα και όσον αφορά τα Σκοπια αλλα και την Albania!

    Είναι απαραίτητο η ελληνική πλευρά να αναλάβει πρωτοβουλίες όσον αφορά το ζήτημα ονομασίας των Σκοπιων, να εκθέσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα και τα προβλήματα, που προκαλούν οι Σκοπιανοί και να προάγει την επέκταση του ΝΑΤΟ χωρίς να περιλαμβάνονται τα Σκοπια αν αυτοί δεν επιδιώξουν να συνδιαλλαγούν, γιατί ως τώρα το μονο που γίνεται είναι να υποχωρούμε εμείς και τα Σκοπια να μένουν αμετακίνητα! Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί άλλο αυτό και σε αυτό θα πρέπει να ετοιμαστούμε να δράσουμε με κάθε μέσον!!

    Όσον αφορά την Albania, το αλβανικό στοιχειο θα επιδιώξει την περαιτέρω αναβάθμιση του, μιας και ήδη η Αμερική έχει αρχίσει εκβιαστικά να χρησιμοποιεί το Μουσουλμανικό στοιχειο στη Ρωσία, πρόκειται για μια ευθεία απειλή μέσω διαφορων άρθρων και είναι σίγουρο πως οι Αμερικανοι θα ζητήσουν από τους Τούρκους αλλα και τους Αλβανούς, κυρίως του Κοσσυφοπεδίου, να ενισχύσουν τα εξτρεμιστικά μουσουλμανικά στοιχεια στη Ρωσία. Βεβαίως το μεγάλο μέρος των Μουσουλμάνων της Ρωσίας, υποστηρίζει την ρωσικη κυβέρνηση, αλλα είναι μεγάλος και ο αριθμός των εξτρεμιστών...

    Δυστυχώς αυτή η ατέρμονη υποχωρητικότητα και η απουσία της κυβέρνησης από τα εθνικά ζητήματα και μόνον η ενασχόληση με τα εκλογικά ζητήματα και μάλιστα φορώντας παρωπίδες και εκεί και με όλα αυτά που γίνονται στη Θράκη αλλα και αλλου πλέον, μόνον μεγάλη ανησυχία μπορούν να προκαλούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I would rather abond any plans of expoiting our natural resources if that means making Turkey stronger at the expense of Russia.

    Turkey with our blessings will control Kurdistan, Iraq, Cyprus and Greece.

    Finance a canal that connects the Black and the Aegean Seas compteting with Bosporo and we would gain MUCH more!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Σάββας είπε''Και επειδή είμαστε παραμονές ευρωεκλογών,καλό είναι να έχουμε υπόψη μας και τις παραπάνω παραμέτρους όταν επιλέγουμε σε ποιον θα δώσουμε την ψήφο μας''. Εξαίρεση στον κανόνα των κομμάτων της φρουτοσαλάτας αποτελούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ως απόδειξη ένα μικρό απόσπασμα από βιογραφικό υποψηφίου ευροβουλευτή των ΑΝΕΛ.
    ....Συμμετείχε επί αρκετά χρόνια ως επιστημονικό μέλος πολυεθνικής
    ΝΑΤΟϊκής ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη μαθηματικού μοντέλου
    ισορροπίας δυνάμεων σε περιοχές
    με δυναμική εχθροπραξιών.
    Έχει εξειδίκευση και ενασχόληση σε θέματα ΑΟΖ (Συνθήκη Ηνωμένων
    Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης
    -United Nations Convention on the
    Law of the Sea) με παρουσιάσεις και διαλέξεις......
    http://www.antoniosvasileiou.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.