2/5/14

Άποψη: Δυτικοί διανοούμενοι, οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Πούτιν

SLAWOMIR SIERAKOWSKI * / THE NEW YORK TIMES
Τους πρώτους εθελοντές του Κόκκινου Στρατού καλωσορίζει ο Λένιν το 1919. Ο ιστορικός ηγέτης της επανάστασης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τους «χρήσιμους ηλιθίους», όπως ονόμαζε τους διανοούμενους της Δύσης.
Τους πρώτους εθελοντές του Κόκκινου Στρατού καλωσορίζει ο Λένιν το 1919. Ο ιστορικός ηγέτης της επανάστασης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τους «χρήσιμους ηλιθίους», όπως ονόμαζε τους διανοούμενους της Δύσης.
Οι Δυτικοί διανοούμενοι ανέκαθεν εμφάνιζαν αδυναμία για τη Ρωσία. Ο Βολταίρος, στενός φίλος της Αικατερίνης της Μεγάλης, δήλωνε ότι ευχαρίστως θα μετοίκιζε στη Ρωσία, εφόσον η πρωτεύουσα βρισκόταν στο Κίεβο και όχι στην παγωμένη Αγ. Πετρούπολη. Ο Γερμανός φιλόσοφος Χέρντερ, από τη μεριά του, ονειρευόταν δόξα ως «νέος Λούθηρος και Σόλων» για την Ουκρανία, την οποία θα μετέτρεπε σε «νέα Ελλάδα» εντός της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Τον 20ό αιώνα, διανοούμενοι, όπως ο Αντρέ Ζιντ, ο Πάμπλο Νερούντα και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ανέλαβαν τον ρόλο των «χρήσιμων ηλιθίων», όπως κυνικά αποκαλούσε ο Λένιν όσους Δυτικούς δικαιολογούσαν τις ωμότητες του καθεστώτος του. Την παράδοση πολιτικής αφέλειας αυτή συνεχίζει σήμερα η ευρωπαϊκή και αμερικανική Αριστερά, πάντα πρόθυμη να υποβαθμίσει τον κίνδυνο που παρουσιάζει ο Πούτιν.

Γράφοντας στο περιοδικό The Nation, ο ειδικός της Ρωσίας Στίβεν Φ. Κοέν υποστηρίζει ότι ο Πούτιν δεν φέρει σχεδόν καμία ευθύνη για τη διένεξη στην Ουκρανία, ότι κατέβαλε προσπάθειες να την αποφύγει, χωρίς ωστόσο να το πετύχει, λόγω της δυτικής ανάμειξης. Στα μάτια του Κοέν, η Δύση ταπείνωσε άνευ λόγου τη Ρωσία, προσκαλώντας κράτη όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία, γράφει ο Κοέν, ανήκει στη ρωσική σφαίρα επιρροής και η Δύση οφείλει να αποδεχθεί τις ρωσικές προτάσεις περί ομοσπονδιοποίησης.

Ο Κοέν και άλλοι σαν και αυτόν δεν υπεραμύνονται μόνο των ρωσικών συμφερόντων, αλλά επιτίθενται εναντίον των δημοκρατικών ακτιβιστών στην Ουκρανία. Ενας ακόμη Αμερικανός ειδικός, ο Μαξ Μπλούμενταλ, περιέγραψε το κίνημα της πλατείας Μαϊντάν ως «γεμάτο ακροδεξιούς τραμπούκους, αποφασισμένους να προστατεύσουν τη φυλετική καθαρότητα της χώρας τους».

Είναι αλήθεια ότι τέτοια εξτρεμιστικά στοιχεία βρίσκονταν στο Ευρω-μαϊντάν, αλλά η θέση τους ήταν περιθωριακή και τα ρατσιστικά συνθήματά τους ουδέποτε έγιναν αποδεκτά. Η Ουκρανία διαθέτει όντως σκίνχεντς και αντισημίτες, ακόμη και κατά συρροήν δολοφόνους, παιδεραστές και σατανιστές. Τα ποσοστά τους, όμως, δεν είναι μεγαλύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες.

Σε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο εδάφιο του άρθρου του, ο Μπλούμενταλ κάνει λόγο για «την ανοικτά φιλοναζιστική ιδεολογία» του κόμματος Σβόμποντα και του ηγέτη του Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ. «Οι θέσεις αυτές του Σβόμποντα δεν εμπόδισαν τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν να μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματος», λέει ο Μπλούμενταλ. Η περιγραφή αυτή είναι, πάντως, παραπλανητική, καθώς πολλοί Δυτικοί πολιτικοί επισκέφθηκαν το Ευρω-μαϊντάν και σχεδόν όλοι τους φωτογραφήθηκαν με τον κ. Τιαγκνιμπόκ.

Περιέργως, οι Δυτικοί διανοούμενοι δεν ενοχλούνται όταν κάποιος επισημάνει τις ομοιότητες των λεγομένων τους με τη ρωσική προπαγάνδα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Εβεργκριν Στέιτ, Ζόλταν Γκρόσμαν, έγραψε ότι «είναι εσφαλμένο και ανεύθυνο να ισχυριζόμαστε ότι η παρουσία φασιστών και ναζί στη νέα κυβέρνηση του Κιέβου αποτελεί εφεύρημα της ρωσικής προπαγάνδας».
Ο διορισμός του Ντμίτρι Γιάρος, ηγέτη του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα, στο Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας, αν και ακούγεται ανησυχητικός, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καθοριστικός, καθώς ο Γιάρος δεν είναι επισήμως μέλος της κυβέρνησης, ενώ έχει προσφέρει διαβεβαιώσεις νομιμότητας και σεβασμού στον Ισραηλινό πρέσβη στο Κίεβο.
* Κοινωνιολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Ερευνών της Βαρσοβίας.

Πηγή

11 σχόλια:

  1. Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στους New York Times.Αυτά ήθελαν να ακούσουν οι Αμερικάνοι, αυτά τους είπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έκαναν λάθος εκτίμησι και τώρα δεν ξέρουν τις συνέπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ισραήλ,για πρώτη φορά στην ιστορία δεν παρευρέθηκε σε ψήφισμα που έφεραν στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ ,καταδικάζοντας την στάση της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας,Μάλιστα επικαλέσθηκαν απεργία των διπλωματών του...κάτι που έκανε έξαλλο το Srate department.Τώρα βλέπουμε ολα αυτά τα δημοσιεύματα,προφανώς από Εβραικής καταγωγής δημοσιογράφους κ,α και μάλλον φαίνεται ότι ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι το Ισραήλ,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ηλιθίων, και κανονικά το να ασχολείσαι με τέτοιους είναι χάσιμο χρόνου. Χώρια που πέφτεις στο επίπεδο τους.

    Αφού ασχολήθηκε όμως με το θέμα ο συγγραφέας, θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει και μια άλλη κατηγορία , αυτών που το παίζουν χαζοί.

    Υπάρχουν βέβαια πάντα και οι πανηλίθιοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό άρθρο, οδεύουμε ολοταχώς σε παγκόσμιο πόλεμο!
    Ο αρθογράφος είναι ένα απολειφάδι του μετα-κομμουνισμού και του δόθηκε βήμα από τους NYT!
    Ξεκινάει με την προσπάθεια να πουλήσει ένα «προϊόν» που δεν βρίσκεται πλέον στα ράφια των καταστημάτων (τουλάχιστον πωλούμενο στην ίδια συσκευασία), την Ρωσσο-κομμουνιστική φοβία. Όποιο αντανακλαστικό και να διεγερθεί στο ακροατήριο το κείμενο θα δουλέψει.
    Ως Πολωνός έχει όλες τις προϋποθέσεις να φαίνεται πιστευτός στο λόγο του.
    Κατόπιν επιστρατεύει ένα σαρκαστικό κείμενο του Λένιν περί «χρήσιμων ηλιθίων», (προσοχή στο πόσες φορές το επαναλαμβάνει).
    Ο συνειρμός προφανής αφού:

    -Το έλεγε ο Λένιν (αν το είπε ποτέ! ποιος μωρέ να ξέρει τώρα;).
    -Ο Λένιν ήταν Ρώσος.
    -Ο Λένιν ήταν κομμουνιστής.
    -Οι κομμουνιστές είναι κακοί (το ξέρουμε γιατί ως Πολωνοί έχουμε υποφέρει).
    -Ο Πούτιν είναι Ρώσος.

    Ιδού το μαθηματικό συμπέρασμα, «ποσά ίσα προς τρίτο, είναι μεταξύ τους ίσα»:
    -Ο Πούτιν είναι κακός, -επειδή ο Πούτιν είναι Ρώσος, -επειδή ο Λένιν ήταν Ρώσος, -επειδή, ο Λένιν ήταν κομμουνιστής, -επειδή οι κομμουνιστές είναι κακοί (εμείς οι Πολωνοί ξέρουμε από πρώτο χέρι και όπως γνωρίζετε έχουμε υποφέρει από τον κομμουνισμό).

    Το μόνο που βλέπω πίσω από τα λόγια του κομπλεξικού αρθογράφου, είναι ένας υφέρπων ρεβανσιστικός εθνικισμός, Πολωνικού τύπου, που θέλει να σύρει το σύμπαν σε πόλεμο μπας και τη βγάλουν στη γυριστή με κανένα κομμάτι γης που θα τους δώσουν οι νταβατζήδες για τις υπηρεσίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν Πολωνοί που έχουν κάθε λόγο να ζητούν ρεβανσιζμόγια τη γη της επαγγελίας τους (Ziemia obiecana) όπως την παρουσίασε ο Αντρει Βαιντα, και σίγουρα θα είναι Πολωνοί που επέζησαν και τη γη της επαγγελίας τότε και τα στρατόπεδα θανάτου μετά όταν απελευθερώθηκαν από τους Ρώσους,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχουν βγει τυχαία τα ανέκδοτα για τους Πολωνούς, στην Αμερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oi polonoi exoune dyo exthrous istorika tin Rosia kai tin Germania. Exontas tin eisvoli tis Polonias to 1939 apo tin Rosia kai tin Germania tis sfages sto katyn , tin arnisis tis Rosias na boithisei tous Patriotes Polonous to Augousto 1944 stin Barsovia kai ta egglimata ton koumouniston metepita nomizo exoune kai kapio dikio. Oi Polonoi episeis exoune dinopathisi apo tous Rosous. Alla epeisis exoune kai autoi to Meridio tous oso afora tin ginaite stin Oukrania kai ksekina apo tin Istoria edo kai 400 xronia. To ergo Taras Bulba exei kai mia istoriki proektasi gia osous exoune diavasi tin Istoria tis Oukranias kai Polonias.. Etsi loipon einai proti fora pou I alitheia einai kapou stin mesi tou keimenou. Auti einai I istoriki alitheia. Oxi I diki mou gnomi, I apopsi. Exo taksidepsei sta meri auta kai meletisi epeisis, kai thelo na ksero oti katalava kati apo autous tous anthropous. Oi dikoimas oi koumounistes omos akoma den exoune katalavei tin dynami tou ethnikismou sta Balkania kai tis Anatolikis Europis.Akoma kai kato apo ton Koumounismo itane zontanos kai leitourgouse omos kato apo tous dikous tou orous. Pote me tin Mosxa kai pote kato apo anekartites synthikes. I Mosxa prin dyo mines katigorise tin athina oti den ferete kala stous Mousoulmanous tis thrakis. Opoios katalaveni katalaveni.
    Den yparxoune filoi alla symferonta...


    (x)
    Ellines

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και οι Ρώσσοι έχουν υποφέρει από τους Πολωνούς, μην το ξεχνάμε, όποτε μπορούσαν και τους έπαιρνε (συνήθως με τις πλάτες άλλων, αλλά όχι πάντα) την έκαναν τη μαλακία τους.
    Επίσης κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν έμαθα, σχετικά πρόσφατα, το λόγο για τον οποίο οι Ρώσσοι εισέβλαν στη Πολωνία το 1939. Ψάξτε το θα εκπλαγείτε κι εσείς.
    Ο εν λόγω αρθρογράφος δεν πουλάει ιδεολογία αλλά ιδεοληψία. Δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, απλά είναι αντιρώσσος, τίποτε άλλο!
    Έχει στολίσει το κείμενο με ιδεολογική σάλτσα μπας και τσιμπήσει το ακροατήριο που του προσφέρθηκε, κάτι σα μαλάγρα, αυτό είναι όλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ELLEPOLIS 3 Μαΐου 2014 - 10:57 μ.μ.,

    Στεῖλε μας κάποιον (ἢ κάποιους) σύνδεσμο (link) γιὰ ἀρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εδώ υπάρχει πλήρης κατάλογος:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Russian_War

    Ειδικά:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_westward_offensive_of_1918%E2%80%9319

    Και:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Soviet_War

    Έχουν πολύ πλάκα (ή στη χειρότερη περίπτωση είναι τραγικά).

    Ειδικά αυτό:
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bij_Bolszewika.jpg

    Η αντιπαράθεση είναι πολύ βαθιά και δεν έχει να κάνει με κουμμουνισμό-φασισμό ή ότι άλλο, κρατάει από το 1018μ.Χ. δηλαδή πολύ πριν γεννηθεί ο Μάρξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.