6/6/14

Ανησυχούν οι Κινέζοι για τα πετρέλαια στο Νότιο Σουδάν

Ανησυχούν οι Κινέζοι για τα πετρέλαια στο Νότιο Σουδάν
Η Κίνα είναι ανήσυχη για τις εξελίξεις στο Νότιο Σουδάν και αναλαμβάνει διπλωματικά ενεργό ρόλο προκειμένου να προστατεύσει τις επενδύσεις της (Πηγή: REUTERS)
Ανήσυχη για την κρίση στη Νότιο Σουδάν είναι η Κίνα καθώς εδώ και περίπου πέντε μήνες που διαρκούν οι συγκρούσεις απειλούνται  οι πετρελαϊκές της επενδύσεις. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αν και το Πεκίνο έχει απλώσει τα «πλοκάμια» της οικονομίας του σε όλο τον κόσμο, συνήθως η διπλωματία του διατηρεί χαμηλούς τόνους στα πολιτικά ζητήματα.
Τώρα όμως, επισημαίνει το δημοσίευμα, κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με δυτικούς διπλωμάτες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, προκειμένου να βοηθήσουν τους αφρικανούς διαμεσολαβητές να βάλουν ένα τέλος στις συγκρούσεις.
Διπλωμάτες λένε ότι η μόνιμη κινεζική παρουσία στην Αιθιοπία και οι συναντήσεις τους με διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Νορβηγία, αποκαλύπτουν μία ασυνήθιστα ενεργή διπλωματία του Πεκίνου. Όταν μία αρχική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο, έναν μήνα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ανώτατος κινέζος διπλωμάτης είπε ότι ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αιθιοπία μιλησε ενώπιον άλλων απεσταλμένων, θέτοντας τον τόνο της κινεζικής πολιτικής στην περιφέρεια. «Συνέλθετε» είπε ο πρεσβευτής στους απεσταλμένους του Νοτίου Σουδάν, σύμφωνα με τον διπλωμάτη. Είναι εμφανές ότι το Πεκίνο, όσο οι επενδύσεις του στην Αφρική αυξάνονται, ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής και για αυτό τον λόγο έχει αρχίσει να έχει πιο ενεργή διπλωματία για τα πολιτικά ζητήματα στις αφρικανικές χώρες. Το 5% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας προέρχεται από το Νότιο Σουδάν, ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Κίνας έχει το 40% των μετοχών στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τις πετρελαιοπηγές του. Το πετρέλαιο αναλογεί στο 98% των εσόδων του Νοτίου Σουδάν.

Ο ρόλος της Κίνας θεωρείται τώρα κρίσιμος για την εξέλιξη της κρίσης που συνεχίζεται για πάνω από 15 μήνες και έχει προκαλέσει προβλήματα στην πετρελαϊκή παραγωγή του Νοτίου Σουδάν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Κίνα σκοπεύει να στείλει στρατεύματα για να συμμετέχουν στην αποστολή στο Νότιο Σουδάν. «Μία περισσότερο διπλωματικά ενεργή Κίνα θα προσέφερε ένα καλοδεχούμενο πολιτικό αντίβαρο για κάποιες χώρες στην αφρικανική ήπειρο, όπου η Δύση συχνά καλείται να αστυνομεύσει την ειρήνη» γράφει to Reuters. «Όταν η Κίνα έρθει σε εμάς, ο κόσμος θα τους ακούσει» δήλωσε ο νοτιοσουδανός υπουργός Εξωτερικών, Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπέντζαμιν, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του Πεκίνου στην αφρικανική ήπειρο.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.