23/6/14

Η πολιτική μυωπία και ο ηθικός νανισμός βλάπτουν σοβαρά το έθνος και την πατρίδα!

Να μην κουρδοποιήσουμε την εξωτερική μας πολιτική*
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής υποσχεθήκαμε ότι θα εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας τι σημαίνει για τις ισορροπίες στη Μεσοποταμία, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο ο πλήρης έλεγχος του Κιρκούκ από τους Κούρδους.
Όταν ψηφίστηκε στο  νέο σύνταγμα του Ιράκ, το 2005, το οποίο αναγνώριζε αυτονομία στους Κούρδους που κατοικούσαν στις Περιφέρειες Ντόχουκ, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια καθώς και το δικαίωμα να έχουν τον δικό τους Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, Υπουργικό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο, το Κιρκούκ, αν και αποτελεί παραδοσιακή πόλη του Κουρδιστάν, δεν συμπεριελήφθη στα όρια του αυτόνομου κουρδικού κράτους. Το άρθρο 140 του νέου συντάγματος προέβλεπε καταμέτρηση του πληθυσμού και διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι τις 31.12.2007, για να αποφασίσουν οι πολίτες της πλούσιας σε πετρέλαιο περιφέρειας αν αυτή θα ανήκε στην επικράτεια του Κουρδιστάν ή της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.
Τα χρόνια που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Βαγδάτης που προέκυπταν από ελεύθερες εκλογές, έδιναν τη δυνατότητα στους σιίτες να συγκροτούν κυβερνήσεις, μοιράζοντας μέρος της πολιτικής και οικονομικής πίτας κυρίως στους Κούρδους και δίνοντας στην κυριολεξία ψίχουλα στους σουνίτες. Η κατάσταση αυτή από τη μια πλευρά δεν έδωσε τη δυνατότητα στους Κούρδους να διεξάγουν το δημοψήφισμα, που θα τους επέτρεπε να ενσωματώσουν στην αυτόνομη κουρδική επικράτεια το χρυσοφόρο Κιρκούκ, και από την άλλη οδηγούσε στην πλήρη περιθωριοποίηση των σουνιτών, που πλέον περίμεναν την ευκαιρία να εκδικηθούν και για την ανατροπή του Σαντάμ και του Μπαάθ και για την ακολουθήσασα περιθωριοποίησή τους.
Όταν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία και στο βάθος οι ΗΠΑ-Αγγλία άρχισαν να βοηθούν ανοικτά τους ισλαμιστές για να πετύχουν την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία, οι μπααθιστές του Ιράκ άρπαξαν την ευκαιρία που περίμεναν και σε συνεργασία με τους τζιχανστιστές έφθασαν μέχρι το σημείο να καταλάβουν τη Μοσούλη και να απειλούν ακόμα και την πρωτεύουσα Βαγδάτη.
Όμως, το ‘περίεργο’ της όλης υπόθεσης είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ΚΑΙ για τους Κούρδους, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την κατάρρευση του ιρακινού στρατού, στην κορυφή της διοίκησης του οποίου οι Κούρδοι έχουν το μερίδιο του λέοντος, για να καλύψουν χωρίς καμία καθυστέρηση το δημιουργηθέν κενό και να καταλάβουν με τους πεσμεργκά μια σειρά από πόλεις της Περιφέρειας Μοσούλης και του Κιρκούκ, που κατοικούνται από Κούρδους και φυσικά την εμβληματική πόλη του Κιρκούκ, την "Ιερουσαλήμ των Κούρδων", όπως την απεκάλεσε ο ηγέτης τους Τζελάλ Ταλαμπανί, με τα χρυσοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου και όλες τις σχετικές εγκαταστάσεις.
Κύκλοι των Τουρκομάνων του Ιράκ αναφέρουν και καταγγέλλουν ότι τα γεγονότα εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο, που παραπέμπει σε συνεννόηση των Κούρδων με τους τζιχανιστές και τους Μπααθιστές του Ισλαμικού Κόμματος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), αφού οι πεσμεργκά ήταν έτοιμοι και κατέλαβαν όλες τις πόλεις που είχαν προσυνεννοηθεί, αφού εν τω μεταξύ είχαν διαλυθεί οι μονάδες του ιρακινού στρατού και οι ένοπλοι του ΙΚΙΛ απέφυγαν κάθε συμπλοκή με τους πεσμεργκά.
Τελικώς, οι Κούρδοι, πέραν του ότι επεξέτειναν την επικράτειά τους και απέδειξαν ότι είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, κατέλαβαν την πιο πλούσια σε πετρέλαια περιοχή, αποκόπτοντας τη ροή του πετρελαίου από τον αγωγό που περνούσε από τη Μοσούλη και συνδέοντάς την με τον νεοκατασκευασθέντα κουρδικό αγωγό, ο οποίος μεταφέρει το κουρδικό πλέον πετρέλαιο στο Τζεϋχάν των Αδάνων.
Τι σημαίνουν όμως εν κατακλείδι όλα αυτά;

Πρώτον, ότι οι Κούρδοι έκαναν ίσως το πιο σημαντικό βήμα που θα τους οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη ανεξαρτησία, αφού ο τεράστιος πλούτος που θα εισρεύσει στα ταμεία του κουρδικού κράτους από τα πετρέλαια του Κιρκούκ και την αυτόνομη εξαγωγή της στις διεθνείς αγορές, θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη γι’ αυτό.
Δεύτερον, η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τους Κούρδους της Ερμπίλ να συσφίξουν ακόμα περισσότερα τις σχέσεις τους με την Τουρκία, η οποία αποτελεί τη μόνη και στρατηγικής σημασίας πύλη εξόδου του κουρδικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Τρίτον, η Τουρκία έχασε ένα -κατ' αυτήν- τεράστιας σημασίας έρεισμα στην περιοχή, αυτό των Τουρκομάνων, οι οποίοι κονιορτοποιήθηκαν ανάμεσα σε Κούρδους και σουνίτες του ΙΚΙΛ, κι αυτή εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται να αναπτύξει καλές σχέσεις με το αυτόνομο Κουρδιστάν, από τη μια πλευρά για να εξασφαλίσει σοβαρά οικονομικά οφέλη και από την άλλη για να προστατέψει τα σύνορά της από τους τζιχαντιστές και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, αφού το Κουρδιστάν θα αποτελεί μια ενδιάμεση ασφαλή περιοχή. Μετά απ' όλα αυτά, η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι ΚΑΙ στο «δικό» της Κουρδικό, φθάνοντας μέχρι το σημείο να αφήσει ελεύθερο τον Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ίσως και μέσα στον επόμενο χρόνο. Η απελευθέρωση πριν από λίγες ημέρες των 230 καταδίκων για το σχέδιο «Βαριοπούλα», στην πλειονότητά τους αξιωματικών, είναι ίσως ο προάγγελος της απελευθέρωσης του Άπο.

Η περιοχή μας βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια εντελώς νέα γεωπολιτική κατάσταση, με τους Κούρδους να αποτελούν τον κρισιμότερο παράγοντα για τη σταθερότητα στην Μεσοποταμία - Μέση Ανατολή – Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο, και σοβαρό ρυθμιστικό παράγοντα για την ισορροπία και την ασφάλεια στο εσωτερικό της ίδιας της Τουρκίας.
Το σημαντικότερο δε ίσως ζήτημα για τον Ελληνισμό γενικότερα, την Κύπρο και την Ελλάδα ειδικότερα, είναι να προσδιοριστεί και προβλεφθεί το πώς θα προχωρήσει η οικονομική συνεργασία Τουρκίας-Κούρδων και ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος που θα έχουν οι Κούρδοι του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, σε μια Τουρκία που θα αναγνωρίσει όλα τα δικαιώματα των Κούρδων, οι οποίοι θα είναι πλέον οι συνδιαχειριστές της τύχης και των πολιτικών πραγμάτων, μεταξύ αυτών η Κύπρος, το Αιγαίο και η Θράκη, αυτής της νέας Τουρκίας!!! 
Φυσικά θα ήταν περίπου μωρία να περίμενε κανείς από πολιτικούς που βύθισαν τη χώρα στη διεθνή ανυποληψία και κατέστρεψαν το κράτος και την κοινωνία λόγω της ανευθυνότητας, του ηθικού νανισμού και της πολιτικής τους μυωπίας, να «δουν» μακρυά, να διαφυλάξουν την τεράστια εθνική περιουσία που συνιστούσε το ιστορικό των ελληνοκουρδικών σχέσεων και να αποφύγουν την παράδοση του Άπο στους Τούρκους.
Όμως, θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα εμείς οι Έλληνες ότι εκτός από τη μυωπία, υπάρχει και η παρακαταθήκη των δοσίλογων, που την κληρονόμησαν στα παιδιά τους. Για όποιους απορούν για την αναφορά αυτή, ας εξετάσουν τη στάση που τήρησαν επί Κατοχής οι γονείς των βασικών χειριστών σε πολιτικό επίπεδο της υπόθεσης Οτζαλάν, με πρώτο και καλύτερο τον πατέρα Σημίτη.

*Φράση-δικαιολογία του Κώστα Σημίτη για την παράδοση του Άπο

 Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

7 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μόνο στην ηγεσία δωσίλογοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως οτι αποθεμα της ελληνοκουρδικης φιλιας εχει τελειωσει απο καιρο. Με την συσταση -καλως να ερθει- ενος κουρδικου κυριαρχου κρατους και με την δημιουργια επισημων διεθνων σχεσεων, η ελλας θα'ναι στην μαυρη λιστα. Θα θυμουναι για καιρο τι καναμε. Βεβαια οι σχεσεις κρατων δεν στηριζονται στις σχεσεις μεμονομενων προσωπων αλλα κατι θα εχει μεινει στη μνημη τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήδη απο όλες τις πλευρές εκφράζεται πως η Ισλαμιστική Οργάνωση ISIS αποτέλεσε τον εμβρυουλκό για την δημιουργία ενός σουνιτικού Χαλιφάτου . Οπως δε επισημάνθηκε στοχευμένα πόθος των Σουνιτών Αράβων είναι το Νέο αυτό Χαλιφάτο να βρίσκεται μακριά απο τις επιρροές του νεοθωμανισμού τις δυτικές επιρροές, τις επιρροές φιλοδυτικών αραβικών χωρών αλλα και απο την δεσποτεία περιφερειακών δυνάμεων.

    Η Σουνιτική οντότητα διαφαίνεται πως αποτελεί μια πραγματικότητα αποδεκτή απο όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες με το μόνο που απομένει να είναι η ρύθμιση των σχέσεων της με τις γειτνιάζουσες δυνάμεις.

    Η Διάλυση του Ιράκ είναι οριστική καθώς ήδη το πετρέλαιο του Νοτίου Κουρδιστάν εμπορεύεται στις διεθνείς αγορές. Ομως υπάρχουν μια σειρά παράμετροι οι οποίοι δεν επισημαίνονται ως θα έπρεπε.

    Πρώτον η τιμή του είναι ιδιαίτερη χαμηλή, υπολογίζεται στο μισό της διεθνούς τιμής εμπορίας. Δεύτερον η χώρα που μεσολαβεί στην εμπορία του σε διεθνές επίπεδο είναι η Τουρκία η οποία και εισπράττει 4 φορές περισσότερα τέλη απο το κανονικό.Τελικός αγοραστής το Ισραήλ ο πλέον παραδοσιακός σύμμαχος των Κούρδων του Νοτίου Κουρδιστάν .Η Επίσημη θέση των ΗΠΑ είναι αρνητική ώς πρός τον υπερκερασμό της Βαγδάτης απο την Ερμπίλ.Η Δε ενεργή ανάμειξη Ισραήλ και Τουρκίας αποτελεί για την Αμερικανική διπλωματία αναγκαίο κακό.

    Απο την άλλη η κούρσα των διεθνών τιμών πετρελαίου, ο έλεγχος της Ισλαμιστικής ISIS επί πετρελαιοφόρων εδαφών σε Ιράκ και Συρία, η διατήρηση του 80% των πετρελαικών κοιτασμάτων απο το φιλοραινό σιιτικό Ιράκ ,δημιουργούν προβληματική κατάσταση στον ενεργειακό τομέα αν συνδυαστούν με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία

    Άξια επισήμανσης και η δικαιολογημένη οργή των Τουρκομάνων για την εγκατάλειψη τους απο την Αγκυρα , όμως αυτό ταυτόχρονα πρέπει να μας βάζει σε υποψίες για τα ανταλλάγματα πυ έλαβε η Τουρκία για την υποχώρηση της αυτή.Γεγονός επίσης αποτελεί πως η επέκταση της Ισλαμικής ISIS έχει φέρει στο Ιράκ πιο κοντά το KDP με το PKK , την ώρα που στη Συρία η αντιπαλότητα παραμένει ισχυρή μεταξύ των κουρδικών σχηματισμών.

    Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα απο τις εξελίξεις αυτές; Σε πρώτο χρόνο τίποτα θετικό, η αποκατάσταση της οποιας γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ισορροπίας θα λάβει χρόνο για να επιτευχθεί. Ην σύνδεση Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκει απέναντι της τα Ρωσικά τα Κουρδικά και τα Τουρκικά συμφέροντα ως προκύπτουν απο τους σχεδιασμούς, Το κατοχικό μόρφωμα της Τουρκίας ΤΔΒΚ ως αποκαλύπτεται αποτελεί την βάση των σχεδιασμών της Τουρκίας και έχει αναγνωριστεί ημιεπίσημα απ οτο Νότιο Κουρδιστάν και το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν ενεργειακό άξονα μεπροοπτικές τις διεθνείς αγορές.

    Είναι ευχάριστο που ο συντάξας το άρθρο καταγραφει το ΠΚΚ την εξσορροπιστική δύναμη στην Τουρκολαγνεία του καθεστώτος Μπαρζανί.Απλά να επισημάνω ότι η μετοίκιση του Οτζαλάν στο νησί-τάφος Ιμραλί φέρει ΚΑΙ την σφραγίδα της Αμερικανικής διπλωματίας, της Συριακής υποταγής του καθεστώς Χαφεζ Ασαντ, της αδυναμίας του τότε σοβιετικού καθεστώτος.του στρατηγικού λάθους των Κούρδων του ΠΚΚ ως επίσης και της οξύτατης κουρδικής αντιπαλότητας.

    Επίσης πρέπει να επισημανθεί πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διαθέτουν ενα εθνικό σχέδιο, το να εμπλακεί η Ελλάδα λοιπόν στην κουρδική αντιπαλότητα θα αποτελούσε αυτοκτονική πράξη.

    Μπορεί όμως κάλλιστα να διατηρήσει πολύ καλές σχέσεις με του πάτρονες του Κουρδικού Μορφώματος του Νοτιου Κουρδιστάν, με την Αρμενία η οποία θα συνορεύει με το Κουρδιστάν και με την Ρωσία χωρίς να παραγνωρίζει την Γερμανία , τις ΗΠΑ , την Κίνα,τις Μοναρχίες του Κόλπου, την Συρία τον Λίβανο την Αίγυπτο και το Ιράν.

    Με την στάση αυτή θα αποκτήσει ιδαίτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική υπεραξία την οποία και θα ανταλλάξει προς ικανοποίηση των παγιων εθνικών της συμφερόντων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πρέπει να διαφωνήσω με το άρθρο. Δεν βλέπω τίποτα από όλα αυτά να γίνεται και ειδικά δεν βλέπω τον Οτσαλάν να βγαίνει από τη φυλακή! Δεν υπάρχει καμια περίπτωση οι Κούρδοι να γίνουν συνδιαχειριστές της Τουρκίας ούτε να κερδίσουν καμια ευρεία αυτονομία! Αυτά είναι δυστυχώς "ψεουδαιστισεις". Οι Κούρδοι αυτοπαγιδεύτηκαν μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει καταστεί όμηρος της Τουρκίας και από ο,τι φαίνεται δεν απασχολεί αυτό τον Μπαρζανί καθόλου, γιατί προφανώς θα έχει οικονομικά ανταλλάγματα ενώ η τακτική του στο Ιράκ και όσον αφορά το ISIS σημαίνει πως το Κουρδιστάν θα έρθει σε πλήρη ρήξη με τους Σιίτες, Άραβες και Ιρανούς.

    Οι Τούρκοι πάντως σίγουρα δε θέλουν ανεξάρτητο Κουρδιστάν και προτιμούν αυτό το καθεστώς αυτονομίας, γιατί η ανεξαρτητοποίηση δεν παύει να είναι ανεξαρτητοποίηση και να ανοίγει και όρεξη σε Κούρδους παράγοντες, τους οποιους μπορεί να μην ελέγχει, οποτε δε βλέπω το Κουρδιστάν να διεκδικεί καμια ανεξαρτητοποίηση ενώ ο Μπαρζανί αν έρθει σε ρήξη με την Τουρκια σε αυτό το θέμα, τελειωσε την άλλη μέρα άρα....

    Οι Κούρδοι θα πρέπει να το κατανοήσουν αυτό που θα γράψω απόλυτα.

    Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να γίνουν συνδιαχειριστές στην Τουρκια ούτε να αποκτήσουν ισοτιμία με τους Τούρκους αν δεν γίνουν και οι ίδιοι Τούρκοι!

    Η επιλογή τους είναι η εξής η Τουρκεύουν η παραμένουν Κούρδοι και πολεμούν, δεν υπάρχει μέση λύση η ειρηνική λύση!

    Είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας στο όλο ζήτημα αν και για τη Ρωσία ένα τέτοιο εξτρεμιστικό κράτος δεν είναι αναγκαστικά αρνητική εξέλιξη, γιατί η απομόνωση της Συρίας και του Λιβάνου από το Iran, θα σημάνει την απόλυτη εξάρτηση των καθεστώτων αυτών από τη Ρωσία, γιατί διαφορετικά οι Σιίτες θα αποκτούσαν αρκετά μεγάλη δύναμη, έχοντας έναν ισχυρό άξονα Iran, Συρίας, Ιράκ, Λιβάνου. Επιπλέον αυξάνει και η εξάρτηση και του Iran από τη Ρωσία ενώ θα είναι θέμα χρόνου να διεισδύσουν στο Κουρδιστάν όσο χρειάζεται. Η Τουρκια και το Iran αυξάνουν την άμεση επιρροή στα σύνορα τους μέσω Κουρδιστάν και Σιιτικού Ιράκ, όπως και η Σαουδική Arabia μέσω του Σουνιτικού μορφώματος μεταξύ Ιράκ και Συρίας ενώ η Syria και ο Λίβανος γίνονται όμηροι της Ρωσίας και έτσι ησυχάζει και το Israel και η οποια μάλλον θα προσδέσει τη Syria και το Λίβανο στην Αίγυπτο οποτε επέρχεται ισορροπία.

    Και έτσι "καποως" μοιράζεται η Μέση Ανατολή και οι Αμερικανοι εμπλέκουν και τους Ρώσους στη συνδιαχείριση της περιοχής, κρατάνε τα ερείσματα της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας και οριστικά αποδεσμεύονται από την περιοχή. Το θέμα που αφορά εμάς είναι της Κύπρου βεβαια και δεν ξέρω πως θα το χειριστούμε. Οι Κούρδοι δεν πρόκειται να παίξουν κανένα σημαντικό ρολο στη Μέση Ανατολή, απλώς χρησιμοποιούνται ως η απειλή των Αμερικανων και των ισραηλινών στα καθεστώτα της περιοχής ώστε να υπακούσουν στις Αμερικανικες προσταγές. Έχασαν άλλη μια ευκαιρία οριστικά!!!

    Παρα το ότι ο Οτζαλάν όντως προδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση είναι άστοχο να ρίχνουμε το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική ktbernhsh, ο Οτζαλάν πρώτον προδόθηκε από τους Σύριους και στη συνεχεια από όλους και αναγκαστικά τότε κατέληξε στην Ελλάδα και έλλειψη ενός πολιτικού με κύρος έμεινε απροστάτευτος, δεν ήταν τυχαίο άλλωστε πως η Ελλάδα ήταν η τελευταία επιλογή του, ήξερε και ο ίδιος. Αν ήταν ο Παπανδρέου μπορεί και να τον είχε σώσει, όχι για να πάει κόντρα στην Τουρκια, αλλα για να εξυπηρετήσει τους Αμερικανους όπως έκανε και με τον Arafat, ο Σημίτης τώρα...ποιος να τον ακούσει και ποσο να του κόψει...Πολύ καλός λογιστής είναι τίποτα άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλέξανδρε, μπορείς να διαφωνείς.
    Εγώ σου λέω απλά να περιμένεις τις εξελίξεις.
    Όσο για τις παρατηρήσεις σου, σε σχέση με τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι Κούρδοι του Ν. Κουρδιστάν με την Τουρκία, να μου επιτρέψεις να σου πω ότι έχουν δασκαλίστικο ύφος και ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε εμείς οι Έλληνες το δάσκαλο σε έναν άλλο λαό, πόσο μάλλον στους Κούρδους.
    Η άποψή μου είναι ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, ότι θα τιμήσουν τους αγώνες που έχουν κάνει -άλλωστε οι περισσότεροι πολιτικοί που λαμβάνουν αποφάσεις έζησαν επί χρόνια στα βουνά ως πεσμεργκά- και ότι τα γεγονότα θα εξελιχθούν όπως λέει η ανάλυσή μου όχι επειδή την έγραψα εγώ, αλλά επειδή προέκυψε από βαθιά μελέτη των πραγμάτων αλλά και από συζητήσεις με παράγοντες της περιοχής.
    Απλά σε παραπέμπω στην προηγούμενη ανάλυσή μου, που έγινε πριν από 11 χρόνια, οι προβλέψεις της οποίας επαληθεύτηκαν στο ακέραιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα .

    Αναφέρομαι στο 5th VIVA WORLD CUP στο Νότιο Κουρδιστάν και στην συμμετοχή της ΤΔΒΚ ως κοινότητα η οποία διεκδικεί μαζί τις άλλες επτά κοινότητες ίση εκπροσώπηση στην FIFA και η οποία αντιμετωπίζει και αυτή σοβαρά πολιτικά προβλήματα με τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών τους.(30/05/2012-Νίκος Στελγιας-Καθημερινή Κύπρου)

    Δεύτερον Το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο, πέντε εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων και δύο ενώσεις εσπεριδοκαλλιεργητών συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο και την ονομασία «βόρεια Κύπρος» στην αγροτική έκθεση και έκθεση τροφίμων στο Ερμπίλ του βορείου Ιράκ.Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η έκθεση πραγματοποιείται από τις 26 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και σε αυτή συμμετέχουν 350 εταιρείες από 26 χώρες.(Νοέμβριος 2012).

    Τρίτον:Η Τουρκική διπλωματία σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν ως σταθερά την αναγωγή της περιοχής από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα ως τουρκική λίμνη. Βασική παράμετρος της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, που άρχισε το 1973 με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την εισβολή στην Κύπρο και την ακύρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, της ματαίωσης σύνδεσης Ελληνικής με Κυπριακή ΑΟΖ, είναι το λιμάνι του Τσεϊχάν και η ανάδειξη του ως ενεργειακό διακομιστικό κέντρο.
    Στο Τσειχάν καταλήγει ή θα καταλήξει ρωσικό και Κουρδικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

    Τέταρτον: Την ένταξη του Νοτίου Κουρδιστάν στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σχέδια του Ισραήλ ουδείς το αμφισβητεί , όλως τυχαία δημοσιεύματα του Ισραηλινού τύπου κάνουν λόγο για γέφυρες Ισραήλ με το ΠΚΚ.

    Κατά συνέπεια κανείς δεν κάνει τον δάσκαλο σε κανέναν και σε ότι με αφορά ποτέ δεν έκανα πρόβλεψη ούτε αναγόρευσα το κουρδικό έθνος σε εχθρό της Ελλάδας.

    Όμως δεν θα αποδεχθώ και κανένα Έθνος, κανένα κράτος ως στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας.Το μόνο που αποδέχομαι είναι μόνιμα και σταθερά Ελληνικά και Κυπριακά Συμφέροντα και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.Οσοι τα εξυπηρετούν φίλοι μας, όσοι τα φαλκιδεύουν εχθροί μας ή εν δυνάμει αντίπαλοι μας, για όσους κρατούν ουδετερότητα ισχύει το δόγμα της μη πρόσθεσης εχθρών .Κανείς δεν επιθυμεί και δεν δύναται να επιθυμήσει την διάψευση σας κατά συνέπεια σε κανένα επίπεδο.Η διαφορετική προσέγγιση και το κριτικό πνεύμα επουδενί δεν συνιστά πολεμική προς το πρόσωπο σας και τα όσα συμβολίζεται.Είναι απλή γνήσια ατόφια, δημοκρατική πατριωτική στάση και συμπεριφορά με συνέπεια και συνέχεια στον χώρο και τον χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Καλεντερίδη, εγώ δάσκαλος ποτε, αιώνιος μαθητής είμαι, αλλα τι να πω δεν βλέπω να πηγαίνουν τα πράγματα προς τα εκεί που τα γράφετε, από την άποψη της συνδιαχείρισης και της ανεξαρτησίας.

    Το Ιρακινό Κουρδιστάν αυτή τη στιγμή είναι όμηρος της Τουρκίας να η όχι, αν η Τουρκια δεν τους στείλει βενζίνη, θα πηγαίνουν παντού με τον γάιδαρο. Δεν έχουν άλλη πύλη επικοινωνίας, αυτό άρα τους καθιστά ομηρους της Τουρκίας. Η ουδετερότητα όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο Ιράκ σημαίνει ουσιαστικά σύμπραξη με το ISIS, το οποιο αυτή της στιγμή είναι όργανο των Αράβων και των Τούρκων και των Αμερικανων άρα, αλλα δεν "σκερει" κανεις πως θα εξελιχθεί και πράγματι θα μπορούσε ένα αυτόνομο Κουρδιστάν να παίξει έναν ρολο buffer zone για την Τουρκια, αλλα αυτό γιατί είναι καλο για τους Κούρδους? Μπορούν να μην είναι και buffer zone? Τι θα κάνουν δηλαδή θα αφήσουν τους Ισλαμιστές να μπούν στην Τουρκια? Ας μπούν οι Τούρκοι θα κάνουν πόλεμο και σε αυτούς και στους Κούρδους ενώ οι Κούρδοι δε θα μπορούν να συμπράξουν πάλι με τρομοκράτες!

    Έπειτα είναι χωρισμένοι οι Κούρδοι! Ωστόσο ακόμα και αν ενωθούν τώρα, δεν έχουν κανέναν σύμμαχο στην περιοχή πλέον. Αν ενωθούν δε, οι Τούρκοι θα κάνουν το pan για να μην ανεξαρτητοποιηθεί το Κουρδιστάν, για την ακρίβεια δε θα τους αφήσουν, φοβούμενοι την ένωση με το Συριακό Κουρδιστάν και άρα την πιθανή απεμπόληση της Τουρκικης ομηρίας. Αυτή τη στιγμή δηλαδή αυτό του κουτσουρεμένο Κουρδιστάν αν ανεξαρτητοποιηθεί πιο πολύ κακό μπορεί να κάνει παρα καλο στους Κούρδους, αν είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουν από εμάς είναι αυτό. Όταν δημιουργήθηκε η μικρή Ελλάδα, το αντάλλαγμα ήταν η εγκατάλειψη του Ελληνισμού εκτος Ελλάδος και αυτό θα ισχύσει και για το Κουρδιστάν και είναι μαθηματικά βέβαιη η γενοκτονία των Κούρδων σε όλα τα γειτονικά κράτη! Μην αμφιβάλλετε για αυτό ούτε δευτερόλεπτο και ο Μπαρζανί για να διατηρήσει την εξουσία του, δε θα ρισκάρει τίποτα και θα είναι υπάκουος υπηρέτης των Τούρκων όπως ήταν τόσα χρονια.
    Όταν γράφω νομίζω έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία, το γράφω γιατί τα προηγούμενα χρονια αν είχαν συμμαχήσει με Iran και Syria τότε ίσως να είχαν αποκτήσει κράτος, ήταν ρίσκο, αλλα δε γίνεται διαφορετικά, ήταν η μοναδική πιθανότητα να αποκτήσουν κράτος, που να εξασφάλιζε τους Κούρδους παντού! Από την άλλη μπορεί και να δοκίμασαν να έρθουν σε συνεννόηση και να απέτυχαν, αλλα για να είμαι ειλικρινής δεν το πιστεύω ειδικά όσον αφορά τον Μπαρζανί. Μπορεί να το έκαναν οι Κούρδοι της Συρίας, αλλα αυτός αποκλείεται να χάλαγε τη ζαχαρένια, αυτός κοίταγε πως να κλέψει το πετρέλαιο από την Ιρακινή κυβέρνηση, γιατί περί κλοπής πρόκειται! Το γράφω επίσης, αυτό, γιατί μου έκανε τεραστια εντύπωση πως οι Σύριοι φιλοκαθεστωτική άσημοι, αλλα κοινή γνώμη, έλεγαν πως αν οι Κούρδοι θέλουν κράτος γιατί να μην το αποκτήσουν...



    Τέλος για τον Οτζαλάν? Κύριε Καλεντερίδη ο Οτζαλάν αποδείχθηκε ένας αδύναμος άνθρωπος, δυστυχώς. Ήταν πράγματι μεγάλος ηγέτης όσο ήταν ελεύθερος δεν απέδειξε την ίδια αρετή όταν φυλακίστηκε, ήθελε να ζήσει, οποτε ακύρωσε τους αγώνες του, είναι ανθρώπινη αδυναμία όλο αυτό και εντέλει προσκύνησε τον Σουλτάνο. Εγώ παρόλα αυτά πιστεύω πως δεν υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθεί, εκτος και αν το ΡΚΚ διαλυθεί οριστικά και αμετάκλητα και οι Κούρδοι αποδεχθούν πλήρως την Τουρκοποίηση τους. Δεν θέλουν οι Τούρκοι συνδιαχειριστές το έχουν αποδείξει νομίζω περίτρανα και αν υπάρχει και ανεξάρτητο Κουρδιστάν διπλα τους ακριβώς θα κάνουν το pan για να στραγγαλίσουν την κουρδική ταυτότητα. Όταν οι Έλληνες οπλαρχηγοί πιάνονταν, δεν προσκυνούσαν, αλλα γίνονταν μάρτυρες, υπήρχε περίπτωση ποτε ο Κολοκοτρώνης να πιαστεί και μετά από μερικά χρονια να λέει στους Έλληνες αφοπλιστείτε? Για αυτό λέω δυστυχώς ήταν μικρός ο Οτζαλάν, αυτή είναι η πικρή αλήθεια! Όπως είναι και ο άλλος στο Ιράκ, δηλαδή ναι και ο Πετρόμπεης χρειάζεται σε έναν απελευθερωτικό αγώνα, αλλα αν δεν έχεις Κολοκοτρώνη, Διάκο, Καραϊσκάκη, Ανδρούτσο, τελείωσες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.