10/6/14

Μια εθνική πολιτική και ένα σύγχρονο εθνικό όραμα για την Ελλάδα

Όραμα είναι μία ευγενική προσπάθεια που υπερβαίνει εποχές, ανθρώπους και συμφέροντα. Ένα υψηλό ιδεώδες.  Ένας ύψιστος και απόλυτα Ελληνικός στόχος, ένα υπερβατικό κοινό εγχείρημα που θα μπορέσει να μας καλέσει όλους,  να πολεμήσουμε μαζί για την επίτευξή του. Μία κοινωνικά ειρηνική πρωτοβουλία, που θα μπορέσει να μας εμπνεύσει, να δώσει νόημα σε όλες τις δυσκολίες της ζωής μας και να μας κάνει υπερήφανους που είμαστε Πολίτες, που είμαστε Έλληνες.
Κάθε κράτος με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, διεθνείς και ηθικές απαιτήσεις για το ίδιο και τους πολίτες του, έχει βιοτική ανάγκη την αποσαφήνιση, θέσπιση και ενίσχυση ενός καθολικού και υψηλού στόχου.
Ενός απολύτως θετικού και δημιουργικού οράματος μιας και η υπέρβαση των δεινών (πάταξη της διαφθοράς ή διέξοδος από τη κρίση όπως ισχύει σήμερα) δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αυτοσκοπό μιας κοινότητας πολιτών, αλλά απλά το μέσο για την επίτευξη ενός μεγαλειώδους και ενωτικού εθνικού οράματος. 
Η χώρα μας, με την τεράστια δυναμική και την παγκοσμίου βεληνεκούς ιστορία της, αξίζει ένα όραμα που θα την καθιστά πραγματική υπερδύναμη έτσι ώστε σε δεδομένους τομείς να μπορέσει μέχρι και να πρωτοστατήσει οικουμενικά.
Το Ίδρυμα Λεοντίδα, προτείνει μια τέτοια πιθανή μορφή για το αναγκαίο πλέον εθνικό μας όραμα και προτείνει να καταστήσουμε τη χώρα μας ως μια δημοκρατική μεγάλη δύναμη – να ξαναγίνουμε πρωτεύουσα της Δημοκρατίας. Με την πρωτοβουλία μας για την αναστήλωση της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα πανανθρώπινο σύμβολο ειρήνης και Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ένα σύμβολο που θα επιφέρει τουριστικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αλλά κυρίως πολιτικά οφέλη για τη χώρα μας. Η Ελλάδα, με μια εθνική εκστρατεία που θα την αναδεικνύει ως εγγυήτρια δύναμη της Δημοκρατίας, με τη δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού κέντρου Δημοκρατικών σπουδών και ενός Ιδρύματος παγκόσμιας μελέτης και προώθησης της Δημοκρατίας μπορεί να διεκδικήσει τον δικαιωματικά δικό της τίτλο ως «καρδιά της Δημοκρατίας».
Πολιτικά, κανείς δεν θα τολμούσε να επιτεθεί ή να λοιδορήσει τη χώρα μας (όπως συμβαίνει σήμερα) αν η Ελλάδα ήταν όντως στο μυαλό των πολιτών του κόσμου ως η ζωντανή καρδιά της Δημοκρατίας (και όχι απλά ως η ξεχασμένη γενέτειρά της..). Η αναστήλωση της Αγοράς θα ήταν το πρώτο βήμα για την ύψωση μιας δημοκρατικής υπερασπίδας γύρω από τη χώρα μας που θα στηριζόταν στη δύναμη της διεθνούς κοινής γνώμης και στην υποστήριξη των απανταχού θαυμαστών της Δημοκρατίας. Οραματιζόμαστε την Ελλάδα, μια Δημοκρατική μεγάλη δύναμη που αποστέλλει δημοκρατικούς αντιπροσώπους ως πολιτικές ειρηνευτικές δυνάμεις, μια Δημοκρατική μεγάλη δύναμη που συμβουλεύει χώρες που απελευθερώνονται και επιθυμούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις , μια Δημοκρατική μεγάλη δύναμη που έχει ρόλο και θέση στον διεθνή χάρτη ισχύος.



8 σχόλια:

  1. You are reproducing a month old article with a different tittle??????

    BUT you still haven´t answered some basic questions about the foundacion and its board of directors. In addition, nothing about the project´s total budget and where we stand with the necessary permits.

    They are asking for funds to prepare marketing material for something they have no ownership!!!

    It´s a GREAT idea and for the past 20 yrs a selective group has been raising considerable amounts of money for rebuilding our ancient temples and restoration projects like the one described above, but please be more serious.....

    Infognomon team, have you done your due diligence on Leontida Foundacion?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ η ιδέα είναι σεβαστή και ιερή, το να αναστηλωθεί η Αρχαία Αγορά, δυστυχώς δεν συνάδει με το υπόλοιπο γίγνεσθαι σε Ελλάδα και Ευρώπη, και δη το πολιτικό.

    Πρωτίστως, θα είναι μία τραγική ειρωνία το να επαναλειτουργήσει η Αγορά τη στιγμή που ζούμε σε μία κεκαλυμμένη δικτατορία, σε μία τυρρανία των τραπεζών και η δημοκρατία πλέον είναι μόνο κατ' επίφαση και καθόλου κατ ουσίαν.

    Οι μόνοι που θα επωφελούνταν ουσιαστικά από την επαναλειτουργία της Αρχαίας Αγοράς θα ήταν οι ταβερνιάρηδες και οι καφετέριες της γύρω περιοχής, καθώς και όσοι ρομαντικοί θα είχαμε τη χαρά να περπατήσουμε σε αυτούς τους μοναδικούς τόπους και να ονειρευτούμε το τότε.

    Κατά δεύτερο λόγο, το να υπάρξουν πολιτικά οφέλη από τη δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Κέντρου Δημοκρατικών Σπουδών το βρίσκω κατ' ελάχιστον αφελές και εξωπραγματικό, δεδομένης της σημερινής κατάστασης.

    Αν ενδιαφέρονταν οι καρχαρίες και οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών να μάθουν τί εστί δημοκρατία, θα είχαμε δει και ανάλογα σημάδια. Η πραγματικότητα όμως μας δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει μία φαινομενική δημοκρατία για τα μάτια του κόσμου και από κεί και πέρα προωθούνται πολύ συγκεκριμένες ατζέντες και συμφέροντα, που ουδεμία σχέση έχουν με το δημοκρατικό ιδεώδες. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ουκρανίας, όπου σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στη σφαγή των Ρωσόφωνων, γιατί έτσι τους συμφέρει. Ανθρώπινα δικαιώματα και μακακίες. Τα λεφτά είναι πολλά και τα συμφέροντα μεγάλα.

    Εν κατακλείδι, η επαναλειτουργία της Αγοράς, όσο ευγενικός και σεβαστός στόχος είναι, θα συγκινήσει μόνο όσους είναι προδιατεθειμένοι. Τους Ελληνόψυχους, τους φιλέλληνες και όποιους τρέφουν ακαδημαϊκό / φιλοσοφικό ενδιαφέρον προς το αντικείμενο. Γιατί στις αγορές και στο big money η δημοκρατία είναι μόνο για να ασχολούνται τα γκοΐμ.

    Αν θέλουμε να επανέλθει η δημοκρατία όπως την εννοούσαν τότε (στο μέτρο του εφικτού φυσικά), θα πρέπει πρώτα να αποκεντρωθεί η διοίκηση, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα τόσο, ώστε ο μέσος πολίτης να έχει τη δυνατότητα να εμπλέκεται ενεργά και άμεσα στις διαδικασίες που αφορούν τη διαβίωση του και να νιώσει αλλά και να γίνει ενεργά (συν)υπεύθυνος, ελεύθερος από την καθοδήγηση των ΜΜΕ και άλλων τεχνικών (μαζικής κυρίως) χειραγώγησης. Η δημοκρατία προϋποθέτει ενεργούς, υπεύθυνους και ενημερωμένους πολίτες για να λειτουργήσει σωστά, όχι φοβισμένους, ζωντόβολα και χάχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον,εκτός των τόσων όσων άλλων,εδώ,έχει,παρουσιάζει και η συγκεκριμένη παραπομπή,('')ΤΚ(''):http://alfeiospotamos.gr/?p=6397.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ NikoApelles Let me repeat what I wrote the last time because I don't know if you saw my comment back then:

    "We are a small group of young people believing in the dream of Democracy and to its greatest symbol - the Agora. To this end, we are crowdfunding everything (thus no website) and the budget is the one stated in the campaign (https://www.indiegogo.com/projects/restoring-the-ancient-agora-of-athens/x/775930)

    And we are 100% serious"

    To add more to that, the above link sets up our budget to $35k. TO break that down we will need $30k for the 3d video and the 3d architectural model of the Agora, $3k for a professionally directed presentational video and $2k for printing the necessary material (flyers, brochures, etc).

    As for the ownership well.. the Agora as all our monuments belong to the Greek people. We will be working with archaeologists who are members of the Greek Archaeological Service to produce our 3d material. To actually implement the project that would be up to the politicians but more importantly to the pressure that we are gonna put on them to see our vision come true.

    More importantly though, I would really appreciate if you could point us to the direction of similar projects that you mentioned. That would help us considerable.

    You can find more about our members here:
    Stavros Kalenteridis: http://www.kalenteridis.wordpress.com/
    Alexandros Kotsioris: https://www.facebook.com/alexandros.k.alexandros?fref=ts&ref=br_tf
    Yiannis Papanastasopoulos: https://www.facebook.com/yiannis.papanastasopoulos?fref=ts

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @TK Συμφωνούμε απόλυτα νομίζω. Το ότι η Αγορά δεν συνάδει με το πολιτικό γίγνεσθαι είναι λόγος επιστροφής της για να αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό.
    Αντιστοίχως η Αγορά θα μπορούσε να είναι η απαρχή της αναγκαίας Δημοκρατικής αναγέννησης για τη χώρα μας και της αποτίναξης του διδακτορικού ζυγού.

    Όσον αφορά τη διαχείριση του κόσμου, είμαι σίγουρος πως η Κοινωνία των Πολιτών θα αναλάβει μόνη της πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του χώρου (τα τριγύρω κέντρα εστίασης ούτως ή άλλως είναι επιτυχημένα).

    Καταλαβαίνω τη δυσπιστία σου για το Κέντρο Δημοκρατικών Σπουδών και τη συμερίζομαι σε ένα βαθμό αλλά εδώ μιλάμε για μια εναλλακτική πολιτική πρωτοβουλία πολιτών για να επιφέρουμε οι ίδιοι τις αλλαγές που θέλουμε για τη χώρα μας. Πιστεύω πως αξίζει να προσπαθήσουμε διότι αν δεν το κάνουμε εμείς, δεν θα το κάνει σίγουρα κανένας..

    Για τις πολιτικές προτάσεις που παραθέτεις, τις συνυπογράφω και σε ένα σχετικό βιβλίο: http://infognomon.com/?product=%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-copy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Stavro,

    Hi Stavro,

    You are right. I haven´t seen your last comment. Please give me your email and I will direct you to some people who could assist you. Mine is nikoapelles@gmail.com.

    Best,

    Niko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατασκευάζοντ’,εφευρίσκονται(οι)ηγέτες;Μέσω(της μεταπωλήσεως)των κινητών και ακινήτων αξιών και στοιχείων;Τονίζονται(="προετοιμάζονται")υπό χρωμάτων,τα χρώματα είναι που και τους τονίζουν;Οι ομάδες συμφερόντων(πιέσεως και εξυπηρετήσεως πολυβιοποικίλλων ποικίλου ύλης)που κυριαρχούν ‘στα παρασκήνια,από το περιθώριο της πραγματικής ζωής;Τι,τέλος πάντων,συμβαίνει;ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ;ΕΙΝΑΙ ΑΥ(Ν)ΘΕΝΤΙΚΑ(ΕΥΑΡΕΣΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝ-ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ-ΕΣ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΥΘΕΝΤΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΟΣ;),ΕΙΔΩΛΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΩΝ;’ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΣ,ΣΗΜΕΡΑ,Η ΨΥΧΗ;’ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΛΟΠΗ,ΤΟ ΦΘΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ(ΔΟΥΛΕΙΑ),ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ,ΤΟΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ;Γηπεδούχοι πού ‘βρίσκονται;’Σε πρεσβείες και μέρη εξωτικά,φυλακές κ’ερήμους;Αναμεταβιβάζουν την παντα(σα)λλο(ό)να(ο/ό)και(τη)βράκα(ά),έστ’,ολίγον τι και πως,πως και τι(,)πώς και πώς;Ο σκοταδισμός και η ανωμαλία δ ε ν είναι Ελληνισμός και δ ε συγκροτούν κάτι τέτοιο.Ωρίμανσις ανέφικτος(πολιτική και άλλη χειραγώγηση η και μόνη εφικτή):έν’αχαλίνωτο λάιφ εν στάιλ(το κλαμπ/η κάστα/η κλίκα και συμμορία-συντεχνίες)που επαναφέρει την ομίχλη εποχών στάκτης(ψεύδους και ψευδωνυμίας).Πολλές ‘θέλουν ‘λίγους και οι ‘λίγες αυτοχειριάζονται ‘στην ιδέα και μόνο ‘στη σημερινή Ελλάδ’.Ακολούθως,οι πολλοί καταβροχθίζουν μόνο γάλ’αποστειρώσεως,αποκρύπτοντας την περιουσία.Δεν υφίσταται λόγος αντιστάσεως(ούτε καν και νοήσεως).Μας έχει στερηθή η πιστότης,κλονισθή η εμπιστοσύνη,εξαλειφθή κάθε δυνατό και ικανό περιεχόμενο!Αναμένοντας πουθενάδες,ενστερνιζόμενοι(α-σπαραξι-καρδίως)τιποτένιους,ασήμους(ακόμα…),εκτός διεθνούς πραγματικότητος αλλά και πρακτικής.Μια νέα,νέου είδους μεσσιανικότητα(του ΠΛουμ-π-ίδη Παππα-Γάλλου..).Όπου πρόθυμοι πολλοί πολύ,εκεί και ο Αισχύλος,ο μήνας του μέλιτος,η δακτυλήθρα(επιλέξατε ακριβώς εδώ μεταξύ τιάρης και φεσίου…).Καλείται κομμ ιλ φω(μπιβυ-ιζαρζοῦ ζουρ/ζ/λοῦ μπονμπόν…),κομψῶς,εὐγενῶς,πολιτικῶς ὀρθῶς και "Ινστιτούτο Κοινωνικής Μηχανικής".
    Επίμετρον
    Η ηθικολογία και της φιληδονίας αναδεικνύει το παπ-ασφαλιστικό (‘σε) μείζον θέμα,Φωτάκο.Το τραγικό έλλειμμα ουσιωδών παρεμβάσεων και θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων που επαναλαμβάνουν τις ευχές και συντηρούν τα ανθοπωλεία.Πρόκειται να λυθή,(σάμπως για)να ‘δούμε άσπρη,καταπάλλευκη ‘μέρα ‘στο καταχείμωνον;Τι αλλαγή έφερεν ο λα’ι’κισμός της Αγελαδωσύνης ‘στην Ελλάδα;Επαναστατούμε θεωρητικοποιώντας τα πάντα και ησυχάζουμε μαθη(μα)τικοποιώντας τη φύσι;Η εθνική παραγωγή μας τι συμ-περιλαμβάνει,για να είμεθα και…"δίκαιοι",σήμερα:μάρκετς,μάρκετιν,μάνατζμεντ;Διαφημίσεις,διαφημιστικά μηνύματα,σποτ(ρ)άκια;Πού ‘βρίσκονται οι σοφοί,οι όμορφοι,οι δίκαιοι;Πού εμφωλεύουν ‘σε αυτόν το χώρο(πια..);

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.