9/7/14

Ξύπνα λεβέντη μου τσολιά: Ιδρύεται το Κουρδιστάν στην Τουρκία


Του Σεντάτ Λατσινέρ*
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Οι Κούρδοι επεξεργάζονται τα της ανεξαρτησίας τους στο Βόρειο Ιράκ... Ο διαμελισμός του Ιράκ επιταχύνεται κάθε μέρα που περνάει...
Το ενδιαφέρον είναι ότι κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην Τουρκία, με διαφορετικές μεθόδους... Από τη μια πλευρά οικοδομείται η ιδέα του Κουρδιστάν της Τουρκίας και από την άλλη αυτή η αντίληψη μετατρέπεται σε επικρατούσα πολιτική άποψη...

***
Την προηγούμενη εβδομάδα η λειτουργία κόμματος με το όνομα "Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν Τουρκίας"  (“Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi”) δεν κρίθηκε αντισυνταγματική και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να χρησιμοποιούν πλέον τα κόμματα τη λέξη Κουρδιστάν στα ονόματά τους...
Μετά από αυτό, πολιτικές δομές που αποτελούν προέκταση του ΡΚΚ, θα ιδρύσουν αμέτρητες νόμιμες οργανώσεις και συλλόγους με το όνομα Κουρδιστάν. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή θα μετατραπεί σε Κουρδιστάν Τουρκίας (“Türkiye Kürdistanı”). Ίσως μάλιστα σε ορισμένες περιοχές να αναρτηθούν πινακίδες που θα μας γράφουν "Καλωσορίσατε στο Κουρδιστάν Τουρκίας"...
Η Περίοδος Επίλυσης του Κουρδικού, μετατρέπεται στην ουσία σε περίοδο νομιμοποίησης του ΡΚΚ.
Η οργάνωση μπορεί πλέον να αναρτά παντού τη σημαία της και τα πορτραίτα του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν κυματίζουν παντού.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εντύπωση ότι η διοίκηση της περιοχής έχει περάσει στο ΡΚΚ.
***
Από την άλλη πλευρά το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), προσπαθεί να εθίσει την κοινή γνώμη στην ιδέα του "Κουρδιστάν Τουρκίας"...
Εσχάτως η δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Γκιουλτένν Κισανάκ (Gülten Kışanak), δήλωσε τα εξής στην Αμπερίν Ζαμάν, της εφημερίδας Ταράφ:
"Η προτεραιότητα στον αγώνα των Κούρδων μέχρι τώρα ήταν η αναγνώριση της ταυτότητάς τους. Τώρα προτεραιότητα είναι ο διαμοιρασμός της κυριαρχίας. Αν γίνει δημοψήφισμα σ' αυτήν την περιοχή, το 80% του λαού θα ψηφίσει υπέρ της αυτονομίας".
Η Αμπερίν Ζαμάν συνεχίζει: "Αν το ερώτημα ήταν η ανεξαρτησία;"
Και η Κισανάκ απαντά: "Το ίδιο ισχύει και γι' αυτό"!
Με άλλα λόγια, η Δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ μιλάει για την ίδρυση ενός Κουρδιστάν, στο οποίο δεν θα ισχύει η κυριαρχία της Άγκυρας...
***
Από τούδε και στο εξής θα βλέπουμε κάθε μέρα τις κινήσεις του HDP και του PKK με κατεύθυνση την κυριαρχία και την ανεξαρτησία... Θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν κάθε θέση που θα τους βοηθήσει να φθάσουν στον στόχο του ανεξάρτητου Κουρδιστάν Τουρκίας.
Το θέμα που αναδεικνύουν με δηλώσεις τους την περίοδο αυτή, είναι η συμμετοχή τω δήμων στα έσοδα από τα πετρέλαια που εξορύσσονται από την περιοχή...  Το HDP ζητεί πεισματικά τουλάχιστον το μισό από τα έσοδα του πετρελαίου που εξάγεται από τις πετρελαιοπηγές της περιοχής Μπάτμαν, να  πηγαίνει στον τοπικό Δήμο. Το επιχείρημα που επικαλούνται είναι το εξής: Από τα έσοδα που προέρχονται από τον πλούτο της περιοχής, δεν επωφελείται καθόλου η τοπική κοινωνία και το χρήμα ρέει στις δυτικές περιοχές της Τουρκίας.
Όμως στην πραγματικότητα τα έσοδα από τους φόρους ου εισπράττονται από τη συγκεκριμένη περιοχή, είναι πολύ λιγότερα από τα κεφάλαια που διαθέτει το κράτος για την ίδια περιοχή.  Όμως αυτό που επιδιώκει το HDP είναι να οικοδομήσει την ιδέα της ανεξαρτησίας στην περιοχή. Γι' αυτό δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει ότι οι πλουτοπαραγωγικές περιοχής της περιοχής, με κυρίαρχα στοιχεία το πετρέλαιο και το νερό, ανήκουν στους Κούρδους...
***
Όπως έχουμε πει, σε κάθε σημείο της περιοχής υπάρχουν διαδηλώσεις... Οι διαδηλώσεις μικρής κλίμακος της οργάνωσης και οι επιδείξεις δυνάμεως,δεν θεωρούνται πλέον άξια προσοχής γεγονότα.
Το κράτος δεν θέλει να επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις.. Άλλωστε, και οι δυνάμεις ασφαλείας αποφεύγουν να επεμβαίνουν, από τη στιγμή που δεν νοιώθουν ότι έχουν την πλήρη στήριξη του κράτους... Έτσι, το ΡΚΚ έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιεί τα σύμβολα της κυριαρχίας του με άνεση,  μπροστά στα μάτια των δυνάμεων ασφαλείας.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, μετά από απαίτηση της οργάνωσης, έχει σταματήσει η κατασκευή καινούργιων φυλακίων της στρατοχωροφυλακής στην περιοχή… Αυτό δίνει την εντύπωση στο λαό ότι "στα θέματα ασφαλείας περνάει πλέον η βούληση του ΡΚΚ".
***
Ο επόμενος στόχος της οργάνωσης είναι να επιβάλει ιδέα του Κουρδιστάν Τουρκίας και στη συνέχεια να μετονομάσει τα στελέχη του ΡΚΚ σε "Δυνάμεις Ασφαλείας του Κουρδιστάν Τουρκίας", οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό της Τουρκίας. Στο επόμενο στάδιο θα επιδιώξουν να κάνουν πράξη το Μεγάλο Κουρδιστάν, δηλαδή να ενώσουν τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος.
Αν αναρωτιέστε αν αυτό είναι δυνατόν να γίνει, αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα μας λένε "γιατί όχι";
***
Εν συντομία, με βάση τις απόψεις ορισμένων, η Τουρκία έχει παραχωρήσει στο ΡΚΚ ό,τι της έχει ζητηθεί και έτσι έχει πετύχει την επίλυση του Κουρδικού χωρίς κόστος και εξαλείφοντας την τρομοκρατία.
Η μόνη επιδίωξη και προσδοκία του κράτους πλέον είναι να μην ξαναρχίσουν οι ένοπλες συγκρούσεις των δυνάμεων του κράτους με το ΡΚΚ... Λέγεται ότι τον Σεπτέμβριο θα βγουν έξω από τα σύνορα της Τουρκίας κι άλλες δυνάμεις ανταρτών του ΡΚΚ. Έτσι η οργάνωση θα επικεντρωθεί στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Συρία και το Ιράκ και θα συνεχίσει να παίρνει αυτό που θέλει στην Τουρκία χωρίς να χρησιμοποιεί όπλα.
Συμπερασματικά, η ιδέα του ανεξάρτητου Κουρδιστάν δεν εξαπλώνεται μόνο στο Ιράκ αλλά εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Τουρκία...
Αν ρωτούσατε "εσύ τι σκέφτεσαι γι' αυτό το θέμα;" θα προτιμούσα να αρκεστώ στην απλή και αντικειμενική παράθεση των γεγονότων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Αυτά συμβαίνουν στην περιοχή...

Το τουρκικό κείμενο ΕΔΩ

*Ο Σεντάτ Λατσινέρ είναι έγκριτος Τούρκος ακαδημαϊκός. Το βιογραφικό του στα αγγλικά ΕΔΩ

10 σχόλια:

  1. 1) "Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν Τουρκίας"- Παράρτημα του KDP Μπαρζανί Μασούντ
    2) Κράτος με Προστάτες Επίσημους Ισραήλ-ΗΠΑ-Τουρκία και με οικονομία στα όρια της κατάρρευσης.
    3) Εσωτερική αντιπαλότητα ιδαίτερα σφοδρή
    4)Δήλωση Cemil Bayık και δήλωση Salih Muslim σε αντιπαραβολή με τις δηλώσεις Μπαρζανί κατά ΠΚΚ και κατά PYD

    Απο Κουρδικές Πηγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέραν των οποίων εσωτερικών τους διαφόρων που θα τους απασχολήσει στο εγγύς μέλλον, το ? για μας ειναι το νέο κράτος τι στάση θα κρατήσει απέναντι της Τουρκίας. Εαν δούμε ποιοι το σπονσοναρουν και το προωθούν μάλλον για μέλος του άξονα ΗΠΑ -Τουρκίας-Ισραήλ προορίζεται ,με ότι σημαίνει αυτο για την περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε Ορφέα
    εδώ γκρεμίζεται ολόκληρο κεμαλικό κράτος, το οποίο είναι υπεύθυνο για όσα κακά συνέβησαν στον Ελληνισμό από το 1919 μέχρι σήμερα.
    Ξεθεμελιώνεται και αρχίζει ένας νέος κύκλος.
    Καλό είναι να μην αναζητούμε πάντα και σε όλα τις εμπλοκές του διεθνούς παράγοντα.
    Δεν λέω ότι δεν υπάρχει, αλλά αυτή εμφανίζεται εκεί που υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες.
    Πάντως έχουμε να δούμε πολλά, πάρα πολλά.
    Όμως, καλό είναι να μείνουμε πιο πολύ σε αυτό που γκρεμίζεται και στο τι σημαίνει αυτό για την περιοχή και τον Ελληνισμό.
    Η επόμενη μέρα είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία.
    Είμαστε εδώ, για να ενημερώνουμε τον κόσμο και να βοηθήσουμε τους Έλληνες να κατανοήσουν αυτά που συμβαίνουν αλλά και να ενημερώσουμε έγκαιρα για όσα ενδεχομένως θα συμβούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου το ότι γκρεμίζεται το κεμαλικό δε σημαίνει ότι αναδύεται κατι καλύτερο ,ουτε φυσικά ότι αυτο θα αλλάξει στάση απέναντι μας.....( προσωπικά πιστεύω ότι το πληγωμένο θηρίο γίνεται επιθετικότερη),αλλα αυτο ειναι υπόθεση για το άμεσο μελον.
    Ως προς το 2 ο οι εμπλοκη του διεθνούς παράγοντα στο κουρδικό ειναι δεδομένη και ισχυρότατη.Θελω να πω ότι η οποία αυτονομία τους ειναι προϊόν του διεθνούς παράγοντα . Γενικότερα τωρα μια και είσαι και εσύ θύμα του διεθνούς παράγοντα ,θα πρεπει να εχεις βγάλει κάποια συμπεράσματα επ αυτού...Εκείνο που μπορώ να πω ειναι ότι η εκμετάλλευση της τάσης του διεθνούς παράγοντα από τους μικρούς,οπως είμαστε εμείς, εξαρτάται από την ύπαρξη κυβερνητων με ισχυρό όραμα,θέληση και δυνατοτήτων για συμμαχίες.Και ως προς τους δικούς μας .....εχω γράψει αλλού αρκετά....και δυστυχώς υπάρχουν περισσότερα που δεν γνωρίζουμε...
    Μακάρι από αυτο το βήμα να μπορούσαμε να ενημερώσουμε όσους περισσότερους από τους έλληνες και σύμφωνω απόλυτα ως προς αυτο,απλά προσωπικά στην υπόθεση αυτή κρατάω μικρό καλάθι,,( οχι ότι δεν θα μπορούσαμε για μεγαλύτερο αλλα ...τα είπαμε πιο πάνω)
    Ίσως να εχεις ακούσει ένα από τα σχέδια διάσπασης της Τουρκίας με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τμήματος ( οχι μόνο εδαφικα αλλα και με ευρωπαϊκή νοοτροπία λόγω αλλεβιτων ρωμιων Αρμενίων κλπ)με πρωτεύουσα την Βασσιλευσα και κορμό ελληνικά ,βουλγαρικα,η αλλα εδαφη..ήδη οι Γερμανοί μας χαρακτηρίζουν πολίτες μειωμένης ευθύνης...)
    Αυτά όλα ειναι που με ανησυχούν οπως και ο μακάριος ύπνος που διακατέχει τον νεοέλληνα σε συνδυασμό με την σημερινή θέση της χώρας μας που μας καθιστά φτερό στον άνεμο.
    Εκτός και αν πιστέψουμε τις προφητειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει, συμφωνούμε, οι Κούρδοι είναι παλικάρια και εχθροί του εχθρού μας. Αλλά στο, όχι πολύ μακρυνό παρελθόν, μας σφάξανε κι αυτοί χέρι-χέρι με τους Κεμαλοφασίστες... Δε θα ξεχάσουμε και την ιστορία που ξέρουμε πιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα πρέπει να διαφωνήσω ως προς τον διαχωρισμό του κεμαλικου και του ισλαμικου κράτους στην Τουρκία, τουλάχιστον όσον αφορά την αντιμετώπιση των χριστιανών και δη των Ελλήνων. Σε απόλυτη συνεργασία έδρασαν και οι δύο καθολες τις περιόδους εναντίον πάσης φύσεως χριστιανού ενώ διαβάζοντας τον σύγχρονο στρατηγικό σχεδιασμό του ισλαμικου κράτος, μόνον ανησυχία μπορεί να μας προκαλέσει και ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε με το κεμαλικο κράτος. Το πώς αντιμετωπιζουν οι ισλαμιστες το κουρδικό δε σημαίνει ότι το ίδιο θα αντιμετωπισουν και τα θέματα με την Ελλάδα, θα έλεγα μάλιστα πως αφού μαλακωσαν στο κουρδικό θα σκληρυνουν στην Κύπρο και στο Αιγαίο ακόμα περισσότερο και κυρίως για εσωτερική κατανάλωση! Η δική σας αισιοδοξία κύριε Καλεντεριδη από που εκπορευεται; Εντέλει, ο Νεοκλης Σαρρης, ο οποίος ήταν άριστος γνώστης της τουρκικής πραγματικοτητας,τονιζε πως όλοι ανεξαιρέτως οι Τούρκοι, όταν το θέμα έρχεται στην Ελλάδα είναι ακραίοι εθνικιστές, ανεξαρτήτου ιδεολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. peter susic
    Αυτά τα γράψαμε στα άρθρα μας την Παρασκευή και την Κυριακή.
    Όμως θα πρέπει να δούμε πώς φθάσαμε ως εδώ.
    Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν και οι συν αυτώ θα προτιμούσαν να είχε αφομοιωθεί ο κουρδικός πληθυσμός, για να επεκταθούν αναλόγως.
    Τώρα αποδέχονται το κουρδικό κράτος στο Ιράκ και την αυτονομία των κούρδων στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, επειδή δεν μπόρεσαν να νικήσουν το ΡΚΚ.
    Περίμενε και θα δεις πολλά έργα, που διαψέυδουν τις προσδοκίες των Τούρκων,
    Οι Τούρκοι ηττήθηκαν στο Κουρδικό, όπως ηττήθηκαν και στο τουρκομανικό.
    Απλά οι Κούρδοι και οι υποστηρικτές τους χρειάζονται την Τουρκία για την έξοδο στη θάλασσα.
    Αυτό είναι το όλο ζήτημα.
    Αλλά κι αυτό θα λυθεί με τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα είσαι σε θέση να γνωρίζεις πολύ περισσότερα από όσα λες.Μακαρι να έρθουν οπως τα λες και για όσα υπονοεις..Απλα εκείνο που με κάνει να κρατάω μικρό καλάθι ειναι ότι μου φαίνεται περιεργο το ίδιο το καθεστώς να συναινεί σε αυτήν την κυοφορουμενη εξέλιξη, με τελική κατάληξη την αυτοδιάλυση του.Και στην Τουρκία η μεγάλη ιδέα δεν έφυγε ποτέ.Επιπλεον αυτο που με κάνει ανήσυχο ειναι η ανυπαρξια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής , πολλώ δε μάλλον εθνικής εξωτερικής.
    Ως προς τον διεθνή παράγοντα ,αυτός σίγουρα κάνει τα δικά του πλάνα,αλλα σε σχέση με μας και εκεί κρατάω μικρό καλάθι γιατι έχουμε τις τραυματικές εμπειρίες της Κύπρου ,(με τις διαβεβαιώσεις προς τον ιωαννιδη κλπ) η της Γιουγκοσλαβίας που λένε πολλά

    Μέχρι τωρα ξέραμε ότι τέτοιας εδαφικής έκτασης αλλαγές συνόρων,κρατών γινότανε μόνο μέσω βίαιων αναταράξεων αλλα στη σημερον κάπου πρεπει να κάνουμε διορθώσεις επ αυτού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα δύο σοβαρότερα Εθνικά ζητήματα της Τουρκίας είναι το Κυπριακό ζήτημα και το Κουρδικό ζήτημα και τα παράγωγα τους, κυριολεκτικά δε και μεταφορικά Κούρδοι και Ελληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι) έχουν κοινή μοίρα . Και στα δύο ζητήματα η Τουρκία αναπτύσσει ανάλογες πρακτικές και τακτικές , τα κοινά σημεία των οποίων μόνο ένας αδαής δεν μπορεί να επισημάνει .Στην προσπάθεια της αυτή χρησιμοποιεί πλήθος παραγόντων νέων και παλιών και παράλληλα επιθυμεί να εκπέμψει στο εσωτερικό και το εξωτερικό τα αναγκαία κατά περίσταση μηνύματα.



    Αυτή την συνεργασία, συνύπαρξη ή σύγκρουση καλούμαστε να αποκαλύψουμε στην απόλυτη της διάσταση σε κάθε πτυχή της της τακτικής της τουρκικής διπλωματίας.Την ίδια ώρα ανάλογη στάση υιοθετούν άπαντες οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στα περιφερειακά ζητήματα που παράγουν κρίσεις.Άπαντες δείχνουν μια καταπληκτική προσαρμογή αναπροσαρμογή στην ρευστή πραγματικότητα.Απο την Αλλη πλευρά του Αιγαίου Ελλάδα και Κύπρος αδυνατούν αν συλλάβουν το αυτονόητο, αδυνατούν αν κοιτάξουν την πραγματικότητα στα μάτια , να εκφέρουν τα αυτονόητα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το γίγνεσθαι ως παραλυμένοι. Δεν γνωρίζω τους λόγους των πλαδαρών απλοποιήσεων, της ορθογώνιας μαθηματικής λογικής της πρόταξης των προσωπικών βιωμάτων απέναντι στην αναγκαία οικοδόμηση συλλογικής εμπειρίας. Γνωρίζω πως τούτες οι λογικές είναι στρεβλές και με στραβό χάρακα ίσια πορεία δεν χαράζεις.

    Αφείστε λοιπόν το τρείς το λάδι τρείς το ξύδι και έξι το λαδόξυδο για άλλη ώρα , ανασκουμπωθείτε και ξαναβρείτε την πορεία που θα μας οδηγησει στο πεπρωμένο μας, την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του Ελληνισμού γιατί αυτή διακυβεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν βαριεσαι, εμεις ζουμε την ξεφτιλα της αυτοκαταστροφης, ασχολουμενοι με το καθυστερημα της Αριστερο-ιδεολογικης ηγεμονιας δεκαετιων.

    Ας ειναι καλα η προοδευτικη κλαψα και ζητιανια των Διαμαντοπουλο-Κατρουγκαλεων.

    - "Ο Άδωνις Γεωργιάδης για Φίλους τρομοκρατών στον Alpha 989 - 8Jul14"
    https://www.youtube.com/watch?v=hO9mILftbzg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.