30/7/14

Το ξεπούλημα της γης των προγόνων μας στα κατεχόμενα

Χρίστος Ν. Τουφεξής
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ με μεγάλη αγωνία αλλά και με έκπληξη το συνεχιζόμενο ξεπούλημα Ε/Κ γης στα Κατεχόμενα μέσω της περιβόητης Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Immovable Property Commission)  και μόνο αποτροπιασμό νοιώθουμε γ’αυτό το εθνικό κατάντημα. Γίναμε όλοι μάρτυρες ενός ανατολίτικου παζαριού  που διεξάγεται εντός των αιθουσών της Επιτροπής. Της Επιτροπής της ντροπής που μας την επέβαλε, ει δυνατό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - κατά τα άλλα - Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να αντιδράσουμε επαρκώς, με διάφορα ψευτοδιλήμματα όπως το ότι η πώληση περιουσίας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη.
Οι αριθμοί, επιτέλους, άρχισαν να πανικοβάλουν την πολιτεία έστω και καθυστερημένα. Σύμφωνα με τη κατάσταση που με μεγάλο καμάρι δημοσιεύει η Επιτροπή, μεταξύ 17/3/2006 – 30/1/2014 βγήκαν στο σφυρί 16,785 τ.χλμ, πωλήθηκαν 10,55 τ.χλμ  για το ποσό των stg £147,5 εκ (περίπου €176,16 εκ) που αναλογεί σε €16,68/τμ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει αποζημίωση τόσο για γη όσο και κτήρια! Με λίγα λόγια πραγματικό ξεπούλημα ή σύμφωνα με τους εκτιμητές γης στο 10% της σημερινής αξίας αυτής της γης. 
Πώς ξεκίνησε αυτή η κατρακύλα. Όλα ξεκίνησαν με την υπόθεση Δημόπουλος  vs Τουρκίας (2010), στην οποία το ΕΔΑΔ αναγνώρισε ως νόμιμο ένδικο μέσο την Επιτροπή στα Κατεχόμενα. Τι πήγε στραβά; Πώς μας έπιασαν στον ύπνο οι Ευρωπαίοι δικαστές; Τι παρασκήνια  παίχτηκαν; Ποίες οι πολιτικές σκοπιμότητες; Είναι ντροπή να έχουμε τόσους άρτια καταρτισμένους νομικούς και να μην τους είχαμε εκμεταλλευτεί έγκαιρα. Τι αγώνα διπλωματικό δίνουμε για τη προάσπιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτό της περιουσίας; Μας φαίνεται πως σ’ αυτό το βασανισμένο τόπο ο διπλωματικός αγώνας είναι απλώς ένας αγώνας πυρόσβεσης, που δυστυχώς αυτοί που βάζουν τις φωτιές βεβαιώνονται ότι δεν θα μας αφήσουν να τις σβήσουμε.
Καταλήξαμε, λοιπόν, στην Επιτροπή που, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, όταν δεν ικανοποιήσει τον αιτητή, μπορεί να γίνει προσφυγή στο «Ανώτατο Δικαστήριο»  του ψευδοκράτους που και αυτό εάν δεν ικανοποιήσει υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής σαν τελικό καταφύγιο στο ΕΔΑΔ.
Απ’ό,τι αντιλαμβανόμαστε εμείς οι μη νομικοί, η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ ήταν τελεσίδικη με την καραμέλα ότι είναι η Τουρκία που εκπροσωπείται στην Επιτροπή και έτσι ο κάθε ιδιοκτήτης θα τα βάζει με τη Τουρκία όπως και στο ΕΔΑΔ. Αναβάθμιση του ψευδοκράτους και διασυρμός της Ευρωπαϊκής υπόστασης του κάθε Ε/Κ πολίτη. Το ΕΔΑΔ μας κλώτσησε στην αγκαλιά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Φτάνουμε τώρα στο ερώτημα τι έκαμαν  όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη. Τι μέτρα πήραν για να αποτρέψουν Ε/Η στο να καταφύγουν στην Επιτροπή των Κατεχομένων. Βγήκαν απλώς στις τηλεοράσεις και συνιστούσαν στο κόσμο να μην καταφεύγει. Τι εναλλακτικές επιλογές έδωσαν; Τι στρατηγικό σχέδιο κατάρτισαν; Ποιους παράγοντες εξέτασαν; Τι μέτρα αποθάρρυνσης των ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα πρότειναν; Μελέτησαν την κάθε κατηγορία ιδιοκτητών; Σκέφτηκαν σχέδιο δράσης που να εφαρμόζεται σε κάθε κατηγορία ; Από τα ονόματα και τις υποθέσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα μπορεί κάποιος να συμπεραίνει τα ακόλουθα:
Κατηγορία Αυθεντικά Απελπισμένων: Σε αυτή τη κατηγορία μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν στη προσφυγιά, έχουν στη πλάτη τους ασήκωτα χρέη και έχουν παιδιά για σπουδές ή θέλουν να τα βοηθήσουν στο γάμο τους. Αυτοί οι άνθρωποι κτύπησαν όλες τις πόρτες και, αφού τις βρήκαν κλειστές, αποφάσισαν με βαριά καρδιά να κτυπήσουν τη πόρτα του κατακτητή. Προδομένοι για δεύτερη φορά από την ίδια τη πατρίδα τους, αυτοί οι άνθρωποι ζητιάνεψαν κυριολεκτικά από το κατακτητή. Ό,τι προαιρείσαι, Αγά μου!
Κατηγορία Τυχοδιωκτών: Σε αυτή τη κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε Ε/Κ συμπολίτες μας που παίρνουν τη ζωή ελαφρά. Επισκέπτονται τα καζίνα στα κατεχόμενα, ασχολούνται με ύποπτες δοσοληψίες και για αντιμετώπιση των «χρεών» τους καταφεύγουν στην Επιτροπή και ό,τι προκύψει.
Κατηγορία Εχόντων αλλά Άπληστων: Αναμένουμε ότι σε αυτή τη κατηγορία  συναντούμε Ε/Κ που δεν έχουν ιδιαίτερες οικονομικές ανάγκες αλλά από τη φοβία τους να χάσουν εντελώς τη περιουσία τους,  ειδικά με τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε η Επιτροπή όπως το τέλος του 2011, τρέχουν να πωλήσουν τις περιουσίες τους  όσα όσα.
Κατηγορία Εχόντων Διαμαρτυρομένων: Υπολογίζουμε ότι σε αυτή τη κατηγορία συναντούμε Ε/Κ χωρίς ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα αλλά ίσως να θέλουν να αλλάξουν αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο καταναλωτικό αγαθό και στη προσπάθεια τους να διαμαρτυρηθούν για τη μη λύση του Κυπριακού προβαίνουν σε δήλωση πλήρους απαξίωσης των Κυβερνώντων και καταφεύγουν στην Επιτροπή ίσως και επιδεκτικά. Αυτή η κατηγορία πιθανό να ζητεί και υπηρεσίες Τ/Κ δικηγόρων με την ελπίδα όπως πετύχουν καλύτερη συναλλαγή από τη μια απαξιώνοντας  οποιοδήποτε  ελληνικό στοιχείο από την άλλη στη διεκδίκηση τους.
Οι χιλιάδες υποβληθείσες αιτήσεις θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν στις πιο πάνω γραμμές  Ας προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την έρευνα, που όπως αντιλαμβανόμαστε προχωρεί. Θέλει μεγάλη ανάλυση αυτών των κατηγοριών Ε/Κ  που καταφεύγουν στην Επιτροπή. Ο κοινός παρονομαστής είναι το αίσθημα εγκατάλειψης από τη πολιτεία, την εκκλησία και τη κοινωνία στον όποιο αγώνα διεξάγουν αυτοί οι άνθρωποι. Το αίσθημα πατριωτισμού έχει προ πολλού σβήσει. Δεν υπάρχουν λάβαρα από όπου να κρατηθούν. Τίποτα δεν στέκεται στο δρόμο τους. Δεν μπορούμε όμως να πιστέψουμε ότι την ώρα που πέφτει το σφυρί του Τούρκου καδή δεν υπάρχει το αίσθημα της απώλειας, της ήττας ή της ντροπής.
Τελευταία ακούμε σωρεία εισηγήσεων για να σταματήσει αυτή η μαζική προσφυγή στην Επιτροπή όπως:
  • Ανταλλαγή περιουσιών στα κατεχόμενα με εκκλησιαστική ή χαλίτικη γη.
  • Μεταφορά συντελεστή δόμησης.
  • Υπαγωγή των κατεχόμενων περιουσιών σε κηδεμόνα Ε/Κ γης.
  • Παγοποίηση χρεών προς τη Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Αξιοποίηση Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
  • Δάνεια σπουδών και επαγγελματικά δάνεια, κ.ά.
Καταλήγοντας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τόσο τους κυβερνόντες όσο και τους Ε/Κ αιτητές ότι εμείς αποτελούμε μέρος αυτής της κοινωνίας που το 1974 υπηρετούσαμε τη πατρίδα με τον όρκο να υπερασπιστούμε τα πάτρια εδάφη μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μας. Τηρήσαμε αυτό τον όρκο και πολεμήσαμε τον Τούρκο εισβολέα μέχρις εσχάτων. Αφήσαμε στο πεδίο της μάχης 40 πεσόντες και αγνοούμενους, 60 ανάπηρους πολέμου, ενώ 15 συμπολεμιστές μας έπεσαν αιχμάλωτοι στα χέρια του βάρβαρου εισβολέα. Σε όλο το δυτικό μέτωπο, από αεροδρόμιο Λευκωσίας, Άγιο Βασίλειο, Σκυλλούρα, Φιλιά, Άγιο Ερμόλαο, Αγριδάκι, Κοντεμένο, Λάπηθο και Καραβά παντού αφήναμε νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες. Δώσαμε άφθονο το νεανικό μας αίμα υπερασπιζόμενοι το ιερό χώμα των προγόνων μας. Το χώμα που βάδισαν οι Άγιοι μας, το χώμα στο οποίο έζησαν πριν 3000 χρόνια Έλληνες, το χώμα που όργωσαν οι προπάπποι μας. Αυτό το χώμα είναι ευλογημένο, ιερό και οφείλουμε να το κρατήσουμε ελεύθερο όσα χρόνια και να περάσουν. Πώς είναι δυνατό 40 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή κάποιοι συμπατριώτες μας να αγνοούν τα ποτισμένα με τόσο αίμα εδάφη και να τα ξεπουλούν στον εισβολέα χάνοντας τη πίστη τους και την υπομονή τους. Πώς θα εξηγήσουν στους προγόνους τους ότι έδωσαν τη γη τους για να «ησυχάσουν». Ως Σύνδεσμος Πολεμιστών του 286 ΜΤΠ -1974 καλούμε όλους να αναλογιστούν την ιστορική ευθύνη που τους αναλογεί και να συστρατεύσουν δυνάμεις. Ο αγώνας της δικαίωσης και της απελευθέρωσης είναι κοινός και όλοι μαζί καλούμαστε να κρατηθούμε με πίστη και εθνική υπερηφάνεια μέχρι το τέλος του αγώνα. Είναι οφειλή σε όσους πότισαν με το αίμα τους αυτή τη γη των προγόνων μας.

*Ο Χρίστος Ν. Τουφεξής είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 1974

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.