29/7/14

Φρένο στην πώληση κουρδικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Ενδιαφέρουσα τροπή λαμβάνει το θέμα της πολυπόθητης ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να κατάσχει τάνκερ με κουρδικό πετρέλαιο, επειδή δεν πωλείτο από το Ιράκ, αλλά απ΄ ευθείας από το Κουρδιστάν.
Το τάνκερ με το Κουρδικό πετρέλαιο έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι Galveston του Τέξας και μεταφέροντας ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.
Δικηγόροι που έδρασαν για λογαριασμό της ιρακινής κυβέρνησης, υπέβαλαν αίτημα κατάσχεσης του φορτίου του, υποστηρίζοντας πως η αγοραπωλησία του πετρελαίου έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βαγδάτης η οποία έχει και την πλήρη αρμοδιότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της πώλησης του πετρελαίου. Το δικαστήριο διέταξε το άδειασμα του πλοίου, αλλά όχι την κατάσχεσή του. 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις πετρελαίου από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν που επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτησία της, θα μπορούσε να συμβάλει στη διάλυση του Κουρδιστάν. Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ το πετρέλαιο ανήκει σε όλους τους Ιρακινούς. Παράλληλα απηύθυνε προειδοποίηση στους πιθανούς αγοραστές για νομικές συνέπειες από τέτοιες εμπορικές συναλλαγές.

Οι αρχές της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν δεν έχουν προς το παρόν αντιδράσει, καθώς η είδηση μεταδόθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης. 
Ωστόσο, Κούρδοι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την εξέλιξη στο διαδίκτυο και ζητούν να προχωρήσει άμεσα η υπόθεση της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι το Κουρδιστάν, μετά την εισβολή των τζιχαντιστών στο Ιράκ, προσέκτησε το Κιρκούκ και άρχισε να διακινεί το κουρδικό πετρέλαιο δια μέσω τουρκικού λιμανιού και τουρκικής τράπεζας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.