1/8/14

Αρχίζουν στο τέλος Σεπτεμβρίου με την 1η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 9

 Έξι ελπιδοφόρα κοιτάσματα η ΕΝΙ-KOGAS 
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Λευκωσία: Έξι κοιτάσματα έδειξαν οι μέχρι τώρα αναλύσεις των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών, στα τεμάχια 2, 3 και 9, των οποίων τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχει η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Μάλιστα, Υπουργείο Ενέργειας και ENI-KOGAS αποφάσισαν να δώσουν στα τεμάχια αυτά και συγκεκριμένα ονόματα, με ιδιαίτερη σημασία και μηνύματα: 1. Ονασαγόρας, 2. Ζήνων, 3. Κινύρας, 4. Αμαθούσα, 5. Ευαγόρας, 6. Πράξανδρος. 
Η ονοματοδοσία των έξι κοιτασμάτων έχει τη δική της σημασιολογία και συμβολισμό και βασίστηκε στα ονόματα των ιδρυτών ή των βασιλιάδων των έξi κύριων αρχαίων πόλεων και βασιλείων της Κύπρου (Λήδρα – Λευκωσία, Κίτιον – Λάρνακας, Κινύρας – Πάφος, Αμαθούντα – Λεμεσός, Σαλαμίνα – Αμμόχωστος, Κερύνεια), με δύο κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή, τον Ελληνισμό και την κυπριακή ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα.
Ωστόσο ο συμβολισμός είναι το λιγότερο στις χθεσινές αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, αφού ουσιαστικά ο υπουργός έδωσε εμμέσως πλην σαφώς λεπτομέρειες για το αισιόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ-KOGAS, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου, με ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας», που βρίσκεται στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Ανακοίνωσε επίσης ότι για το κοίτασμα αυτό, καθώς και για άλλα πέντε κοιτάσματα, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, εξηγώντας ότι, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές διαδικασίες, πρέπει να θεωρούνται «δυνητικά κοιτάσματα» και να διατηρούμε μετριοπαθείς ελπίδες, για να μην έχουμε επαναλήψεις προσδοκιών και εικόνων ανάλογες με αυτές του «Αφροδίτη». 
Σημασία έχει και το γεγονός ότι οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν προφανώς σε συνεννόηση με την ENI-KOGAS και λίγα λεπτά μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ιταλοκορεατικής με την οποία συμφωνούν στην κοινή διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, με προτεραιότητα στο χερσαίο Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.
 Η ιταλική Eni είναι Διαχειριστής των Τεμαχίων 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 80%. Η κορεάτικη KOGAS είναι εταίρος στα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με ποσοστό συμμετοχής στο 20%. 
Ο υπουργός εξήγησε ότι το Μνημόνιο αποτελεί συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας για τη διερεύνηση, τον τρόπο αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ με προτεραιότητα στο χερσαίο τερματικό. «Ουσιαστικά η υπογραφή επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προωθήσει το χερσαίο τερματικό ως τη βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των δυνητικών κοιτασμάτων της ΚΔ, υπό την προϋπόθεση βέβαια εξεύρεσης περισσοτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου», υπέδειξε ο Γιώργος Λακκοτρύπης. 
Επίσης η συμφωνία, πρόσθεσε, αποτελεί την ολοκλήρωση του κύκλου των συμφωνιών που έχουμε με τους αδειούχους των τεμαχίων, αφού έχουν προηγηθεί ήδη οι συμφωνίες με NOBLE και TOTAL, με σκοπό την ευθυγράμμιση των ενεργειών τους για τη δημιουργία του χερσαίου σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου. «Να επαναλάβω ότι όλες οι προθέσεις μας είναι υπό την προϋπόθεση περισσοτέρων ποσοτήτων φυσικού αερίου και το πρόγραμμα των ερευνητικών γεωτρήσεων της συγκεκριμένης κοινοπραξίας για τα τεμάχια 2, 3 και 9 είναι ιδιαίτερα διευρυμένο και αναμένεται να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.
 Να σημειωθεί ότι στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν παρόντες ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Δημοκρατίας γενικός διευθυντής του υπουργείου Στέλιος Χειμώνας και η πρόεδρος της ΕΥΚ καθ. Τούλα Ονουφρίου, όπως και εκπρόσωποι της Ιταλικής Πρεσβείας. Θα γίνουν τέσσερις διαδοχικές διατρήσεις Με βάση το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και ΕΝΙ-KOGAS, εντός των επόμενων 18-24 μηνών θα γίνουν τέσσερις διαδοχικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Ονασαγόρας», «Ζήνωνας», «Κινύρας» και «Αμαθούσα». Αν από τα αποτελέσματα αυτά διαφανεί ότι σε κάποιο ή κάποια από τα κοιτάσματα, μπορούν να προχωρήσουν αμέσως με επιβεβαιωτική γεώτρηση, αυτό θα γίνει στο ίδιο διάστημα. Επίσης, είναι δυνατό ανάλογα με τα αποτελέσματα, να αλλάξει και η σειρά προτεραιότητας των γεωτρήσεων. «Ονασαγόρας» με κριτήριο το τερματικό Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», οι γεωτρήσεις θα γίνουν με το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο «SAIPEM 10000», με δυνατότητες γεωτρήσεων σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε βάθη μέχρι 10.000 μέτρων, που ανήκει σε θυγατρική της ΕΝΙ, το οποίο ολοκληρώνει αυτές τις μέρες γεώτρηση σε περιοχή μεταξύ Μοζαμβίκης και Σεϋχελλών.
 Αμέσως μετά θα ξεκινήσει την πορεία του προς την Κυπριακή ΑΟΖ που αναμένεται να διαρκέσει 50–55 μέρες. Με βάση τον ανεπίσημο προγραμματισμό, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω καιρικών συνθηκών ή τεχνικών προβλημάτων, η πρώτη γεώτρηση θα πρέπει να αναμένεται να αρχίσει την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Το κοίτασμα «Ονασαγόρας» σύμφωνα με στοιχεία του «Φ», δεν είναι το μεγαλύτερο εκ των έξι κοιτασμάτων με βάση τα σεισμογραφικά δεδομένα, αλλά είναι ένα από αυτά που συνδυάζουν πιο ψηλές πιθανότητες επιτυχίας και σχετικά πιο εύκολα «προσβάσιμο» γεωλογικά. 
Επίσης το συγκεκριμένο κοίτασμα έχει χαρακτηριστικά –με βάση πάντα τις σεισμογραφικές αποτυπώσεις, που αν επιβεβαιωθούν ακόμα και ένα μόνο ποσοστό σε μια από τις γεωλογικές του διαμορφώσεις, θα συμπληρώσουν τις ανάγκες σε φυσικό αέριο που υπολείπονται του «Αφροδίτη» για να ξεκινήσει να είναι βιώσιμο το τερματικό υγροποίησης. Αυτό προφανώς ήταν και το κύριο κριτήριο καθορισμού προτεραιοτήτων και όχι οι αναμενόμενες ποσότητες, ώστε να ξεκινήσουν από το μεγαλύτερο κ.λπ. 
Στόχος μάλιστα είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις ελάχιστες αναγκαίες συμπληρωματικές ποσότητες μέσω του «Ονασαγόρα», για την προώθηση του χερσαίου τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, πριν το τέλος του χρόνου.  
Στο μεσοδιάστημα των τεσσάρων πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις γεωτρήσεις στα άλλα δύο κοιτάσματα όπως και συμπληρωματικές σε κοιτάσματα που αποτελούνται από διαφορετικές γεωλογικές δομές.

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.