30/8/15

30 Αυγούστου 1922 κατέρρευσε το Μικρασιατικό Μέτωπο - 30 Αυγούστου 2014 η Ελλάδα σε κατάρρευση

Δημοοσιεύτηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2014
Σχετ. άρθρο: Γονυπετής Ελλάς - Η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου συνεχίζεται…
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής περίπου αποδείξαμε ότι η στρατιωτική υπεροχή, η πολεμική αρετή  και η απαράμιλλη ανδρεία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, δεν στάθηκαν αρκετά να υπερσκελίσουν το τεράστιο έλλειμμα πολιτικής και γεωπολιτικής διορατικότητας της Αθήνας στο Ανατολικό, το Μικρασιατικό και το Ποντιακό Ζήτημα την περίοδο που ακολούθησε τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη και σταδιακά επεκτάθηκε η παρουσία του προς βορράν, νότο και ανατολάς, διεξάγοντας επικές νικηφόρες μάχες, σε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο μέτωπο με τεράστιο βάθος, και η συνέχιση της παρουσίας του εκεί ήταν δυνατή μόνο κάτω από μια συγκεκριμένη γεωπολιτική συνθήκη. Ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ανατολή και θα στήριζε την παρουσία της Ελλάδος στη Μικρά Ασία.
Όταν αυτή η συνθήκη ανατράπηκε, όταν δηλαδή ο Μουσταφά Κεμάλ διαχειρίστηκε με εξαιρετική ικανότητα και πονηριά την ανάγκη των Μπολσεβίκων για εξεύρεση ερεισμάτων στο γεωπολιτικό περίγυρο της Ρωσίας, προκαλώντας στη συνέχεια το ενδιαφέρον της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας, και όσο η απομονωμένη και εγκαταλελειμμένη πλέον από την Αγγλία Ελλάδα δεν μπορούσε να υψώσει γεωπολιτικό ανάστημα για να ανατρέψει την κατάσταση, ήταν θέμα χρόνου η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, η οποία έγινε στις 30 Αυγούστου του 1922.
Ο Ελληνικός Στρατός είχε οργανώσει επί ένα χρόνο την άμυνά του στη γραμμή Κόλπος της Κίου, στη θάλασσα του Μαρμαρά – Μπιλετζίκ – Εσκίσεχιρ – Αφιόν Καραχισάρ – Μαίαδρος Ποταμός, ενισχύοντας κυρίως το κέντρο της γραμμής άμυνας, στην περιοχή Εσκίσεχιρ – Αφιόν. Οι Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί, από την αρχή των Βαλκανικών Πολέμων και επί δέκα ολόκληρα χρόνια ήταν στο μέτωπο και παρά την κόπωση, τις απώλειες και το διχασμένο και σπαρασσόμενο εσωτερικό μέτωπο, δεν είχαν χάσει το σθένος τους, ενώ όσες μάχες είχαν δώσει αυτά τα δέκα χρόνια, σε όλα τα μέτωπα, ήταν νικηφόρες.
Από την άλλη πλευρά ο στρατός του Μουσταφά Κεμάλ ήταν νεοσύστατος, με καλό εξοπλισμό, με τα νώτα του καλυμμένα, εν αντιθέσει με αυτά των Ελλήνων, με στρατηγικό βάθος, με εσωτερικό μέτωπο αρραγές και με σχεδόν όλους τους γεωπολιτικούς παράγοντες να επενδύουν στη νίκη των Τούρκων, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Η απόφαση του Κεμάλ για τη μεγάλη επίθεση ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο στα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με το τουρκικό σχέδιο η 1η και 2η τουρκική στρατιά θα έκαναν επίθεση στο κέντρο της αμυντικής γραμμής της ελληνικής Στρατιάς Μικράς Ασίας, με σκοπό τη διάρρηξή της και την αποκοπή των ελληνικών στρατευμάτων από τις γραμμές ανεφοδιασμού, επικοινωνίας και υποχώρησης προς τη Σμύρνη.
Η τελική επίθεση του τουρκικού στρατού άρχισε στις 26 Αυγούστου και το μικρασιατικό μέτωπο κατέρρευσε στις 30 Αυγούστου 1922, συμπαρασύροντας μαζί του το αήττητο και την υπερηφάνεια του ένδοξου ελληνικού στρατού.
Η αδυναμία των πολιτικών να σηκώσουν το κεφάλι τους από τα τεκταινόμενα στην Αθήνα και να δουν τι γίνεται στον κόσμο και την περιοχή μας και η μόνιμη εξουσιομανία που τους ωθούσε - και συνεχίζει να τους ωθεί μέχρι σήμερα – σε έναν αδιάκοπο αγώνα να καταλάβουν την καρέκλα της εξουσίας φλερτάροντας μετά μανίας με ξένους πάτρονες, που οδήγησε στον περίφημο Εθνικό Διχασμό, σε συνδυασμό με την απρονοησία της πολιτικής ηγεσίας, που πρόσδεσε με εξαιρετικά ριψοκίνδυνο τρόπο την Ελλάδα στο άρμα μιας γεωπολιτικής δύναμης, είναι οι κυρίαρχες αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στη μικρασιατική περιπέτεια και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, που χάραξε βαθιά και καθόρισε την ιστορική πορεία του Ελληνισμού για τους επόμενους αιώνες.
Ο Ελληνισμός απορφανισμένος από τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, δεν ήταν πια ο ίδιος. Όπως ίδιος δεν ήταν ο Ελληνικός Στρατός και φυσικά η πολιτική ηγεσία. Η Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν πλέον μια κολοβωμένη χώρα, που απλά στη διάρκεια του 20ού αιώνα παρακολουθούσε ανήμπορη, φοβική και συνάμα απαθής το ξήλωμα του Ελληνισμού από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και τη Τένεδο, από την Κριμαία, το Κουμπάν και τον Καύκασο, από την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και το Σουδάν, από την Κερήνια, την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και την Καρπασία.
Ήταν σαν να έβαλαν στόχο οι πολιτικές ηγεσίες να δημιουργήσουν τη μικρά και ανέντιμο Ελλάδα, στον αντίποδα της Μεγάλης Ιδέας και της Μεγάλης Ελλάδας.
Αυτή η ανάξια πολιτική και πνευματική ηγεσία είναι υπεύθυνη για την μικρά και ανέντιμο Ελλάδα του 2014, η οποία αρνείται να σηκωθεί από τη συνεχιζόμενη γονυκλισία του 20ού αιώνα, αρνούμενη ταυτοχρόνως να πράξη το αυτονόητο. Να αναγνωρίσει εμπράκτως και να συμπεριλάβει τις γενοκτονίες που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο της ντροπής.
Αχ Ελλάδα…
 Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

51 σχόλια:

  1. επανερχομαι
    σαββα δεν εχεις καταλαβει τι εγινε το 22 δεν εχεις μπει στο νοημα

    υπηρχαν 2 ελλαδες οχι μια.
    η ελλαδα του βενιζελου και η ελλαδα του πανιβλαξ κων/νου η ντουβαρ πασα οπως τον ελεγε ο στρατος μας.
    δυστυχως το 20 δεν επικρατησε η σωστη η καλη η ικανη η θεικη -οπως θελεις πες την- ελλαδα, αλλα η λαθος πλευρα.
    και οι οσμανλι ειχαν διχασμο και μαλιστα και εμφυλιο, σουλτανικοι-κεμαλικοι, το βλεπουμε αλλωστε και σημερα και το ξερεις καλυτερα απο μενα.
    εκει επικρατησε η σωστη ας το πουμε πλευρα η κεμαλικη και εσωσε αυτο το πραμα που λεγεται σημερα τουρκια και κατορθωσε μαλιστα με το μαστιγιο και τον τρομο να φτιαξει και εθνος.... τα καταφερε αυτο μετραει...ο νικητης δικαιωνεται και τα παιρνει ολα...ας τρεχουν οι χριστιανοδεξιουληδες να γυρευουν το δικιο τους...
    η ανοητη δικαιολογια οτι πολεμουσαμε 10 χρονια δεν ισχυει.στον πρωτο παγκοσμιο μπηκαμε το 17 και πολεμησαμε μονο εναν χρονο. αλλωστε και οι οσμανλι πολεμουσαν 11 συνεχη χρονια αν το παρουμε και ετσι απο τον ιταλο-τουρκικο στην αφρικη του 11...
    ο κεμαλ πολυ καλα εκανε και πλησιασε ολους τους ενδιαφερομενους εναν προς εναν και τους πηρε απο την ελλαδα (την βασιλικη γιατι στην βενιζλεικη ελλαδα δεν θα μπορουσε να τα κανει αυτα. ο βενζιλεος ειχε σχηματισει ενα πλεγμα συμμαχιων για χρονια, που γκρεμιστηκε δυστυχως με την αποπειρα δολοφονιας του απο 2 φανατικους βασιλοβλακες αποτακτους και την αναγκαστικη μετα προσφυγη στις εκλογες.
    οποτε πανε και τα σχεδια που ειχε για την αποβαση στον ποντο τον σεπτεμβρη του 20 ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, την απλευεθερωση αγκυρας,ικονιου και κων/πολης και τον περισρισμο της οσμανλιας με αρχηγο τον σουλτανο στο οροπεδιο περαν της αγκυρας και του αλυ ποταμου,με πρωτευουσα την σεβαστεια η καισαρεια.

    ολα αυτα ειχαν συμφωνηθει με την αγγλια να παρει η ελλαδα (η βενιζελικη) την θεση της κατετσραμμενης για παντα οθωμανικης αυτοκρατοριας.
    η αλλαγη καθεστωτος το 20 ανετρεψε ολα αυτα τα σχεδια. αυτο ειναι που δεν καταλαβαινουν οι δικοι μας και θεωρουν ενιαια την μικρασιατικη εκστρατεια ενω ειναι 2 τελειως διαφιρετικες περιοδοι μεταξυ τους
    η πρωτη η βενιζελικη εναμιση χρονο ακριβως απο 1-5-1919 ως 1-11-1920, και η δευτερη η βασιλικη απο 1-11-1920 μεχρι τελους μεχρι την καταστροφη του σεπτεμβρη του 22 για την οποια πανηγυριζουν οι κομμουνιστες συμμαχοι του κεμαλ κατεντολην του αρχηγου τους λενιν για να μη ξεχνιομαστε.....

    σημερα παλι κανετε λαθος να νομιζετε οτι υπαρχει μια ελλαδα.
    υπαρχουν 3 ελλαδες παλι
    1.η αστικη λεγμενη δημοκρατικη του σοβιετικου τσοχατζοπουλικου ρεπουσιου σφαλιαροφαγικου καθεστωτος καραμαλεα του 74
    2. η μπολσεβικικη εαμοβουλγαρικη αναρχοαριστεριστικη της καροτικης αριστερας τσιπρα, του εαμοβουλγαρικου κκε και του πανισχυρου αναρχικου κιμνηματος πρωτοπορου παγκοσμιως των εξαρχειων του ιντυμιντια του σορος με δεκαδες χιλιαδες νεολαιους που καταφερε και τους πηρε, τους εκανε πλυση εγκεφαλου και τους καταντησε μισελληνες γενιτσαρους
    3. η ακροδεξια ή εθνικιστικη ή φασιστικη ελλαδα με τη χα που ανεβαινει συνεχως
    αρα δεν ειμαστε ενα πραγμα οσο και αν δεν αρεσει και σε μας και σε σας....

    και ναι εγω ειμαι ιστορικος με μεταπτυχιακο και ειδικευση σαυτη την περιοδο γιαυτο και επιμενω

    αν μου επιτρεπεις να βαλω εδω του πρυτανη κοντογιωργη το κλασσικο μνημιωδες βιντεο και ομιλια για το 22.
    μελετηστε το προσεκτικα και μπειτε επιτελους στο νοημα να μην λεει ο καθενας οτι του κατεβει....

    http://contogeorgis.blogspot.gr/2010/09/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Peter en meri exeis dikio gia tin proti periodo , alla metaksymas epsaxnan gia eukairia oi Galloi kai oi Italoi kai tin vrikane me ton Konstantino. Fysika an den pethaine o Progipas Alexandros kai den exane tis ekloges o Venizelos isos kai to ksanaleo isos na kratagame tin anatoliki thraki kai mia autonomi smyrni. parola auta oi galloi kai oi Italoi tsantistikane logo arxikis politikis tou londinou gia to Saar kai ton rino kai episis gia Levante kai Smyrni oi Italoi. Oso gia ton Kemal itane gata me petala mas arsei den mas aresi kai doulepse tous Sovietikous mexri ekei pou ithele. Ta dika mas ta rempela sekkemetepita KKE, Tsyriza itan kai einai xamena kormia. Den mporoune na skeftoune ekso apo tin koini logiki pou ekfrazei gia utous mono to komma. Think out of the Box. Oso afora tin Xrysi augi xamena kormia einai kai den exoune politico ypovathro. akoma kai I Zan mari lepen tous ftini kai stin pragmatikotita kanoune megaliteri zimia ston Patriotismo kai thetiko ethnikismo. Dinontas emvasma stous aristerous diethnistes, gia na min ta vazoume ola se ena pappoutsi na vrizoune osous kratane tin elliniki simaia. Mono sto site pou exei I xrysi augi ta arthra pou anadiknei enantion tou Israil, kai ta prosopa apo tin Roumaniki fasistiki politiki tou Mesopolemou ta leei ola.
    XAIVANIA TOU KERATA.
    (X) ELLINAS

    Kai sto kato kato tis grammis peter ektos apo tin ilithiotita ton epitelikon opos o xatzianestis O Ellin stratiotis paroligo na ksanakani to thauma tou. kIA min ksexnas oti kai o Venizelos Vasilikos itane giati tote den upirxe I simerini politiki ilithiotita , aplos den pigaine ton konstantino.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γιατί μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο, μετά την αποτυχημένη ειρηνευτική προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων το Μάρτιο του 22, δεν υποχωρήσαμε στη Σμύρνη, από εκεί που ξεκινήσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πήτερ
    υπάρχει και κάτι που λέγεται υψηλή πολιτική, που σου διαφεύγει.
    Σε επίπεδο υψηλής πολιτκής ηττηθήκαμε.
    Οι μπολσεβίκοι από το 1919 έστελναν μυστικά πρέσβεις στην Αθήνα και ζητούσαν να αναπτύξουμε διπλωματικές σχέσεις και η Αθήνα φοβόταν τους Άγγλους.
    Το ίδιο διάστημα ο Κεμάλ βήμα-βήμα ανέπτυσσε τις σχέσεις με τους μπολσεβίκους, για να φτάσει στο σημείο που έγραψα στα άρθρα μου.
    Μάλιστα, ανέπτυξε τις σχέσεις με τον Λένιν και τους μπολσεβίκους σε τέτοιο βαθμό, που θορύβησε τους Δυτικούς, σε βαθμό να μας εγκαταλείψουν και να εναγκαλιστούν τον Κεμάλ.
    Όταν ο Κεμάλ έδεσε τον γάιδαρό του με τους Άγγλους, έβαλε στο στόχαστρο τους Τούρκους κομουνιστές και τους σκότωσε, για να μην βάλει σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τους Άγγλους.
    Όσο για τα προβλήματα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, κάνεις μεγάλο λάθος. Ο Κεμάλ το διάστημα που προηγήθηκε της Μεγάλης Επίθεσης εναντίον των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Μέτωπο, έκανε δυο μεγάλα συνέδρια, στο Ερζερούμ και τη Σεβάστεια και ένωσε όλες τις δυνάμεις της Τουρκίας.
    Όσο διαρκούσε ο πόλεμος, όλοι ήταν ενωμένοι στην Τουρκία.
    Στην Ελλάδα και ο Βενιζέλος και οι άλλοι δεν τόλμησαν να παίξουν με το μπολσεβικικό παράγοντα.
    Αυτό είναι ένα ζήτημα που σου διαφεύγει.
    Η ανάλυσή σου πάσχει στο ζήτημα της υψηλής πολιτικής, την οποία δεν λαμβάνεις υπ' όψιν σου, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, λες και η Ελλάδα ήταν τότε το κέντρο της γης και παρακολουθούσε τις διαμάχες βενιζελικών-βασιλικών-κομουνιστών πάνω στα ματωμένα κομμάτια του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία για την καταστροφή του 1922 την οποία διδάσκονται οι στρατιωτικοί μας έχει σε γενικές γραμμές γραφτεί από την πλευρά αυτών που την προξένησαν, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αξιωματικοί μας να μην γνωρίζουν τι πραγματικά έχει γίνει.

      Τη Μικρά Ασία τη χάσαμε, πρώτα από όλα επειδή δόθηκε εντολή από το δικό μας επιτελείο σε μεγάλο μέρος του στρατού μας να μην πολεμήσει στο Μέτωπο με τον Κεμάλ, αλλά να πάει να περικυκλώσει την Κων/πολη, στην οποία ήταν οι Άγγλοι. Αυτή ήταν η στρατηγική ικανότητα των βασιλικών επιτελών τότε, αυτά έκαναν. Οι αξιωματικοί της Κατασκοπίας είχαν τρομακτικές ευθύνες, διότι δεν θεωρούσαν ότι ο Κεμάλ είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να αντεπιτεθεί επιτυχώς. Οι πληροφορίες που λάμβανε το επιτελείο στην Αθήνα ήταν εντελώς λανθασμένες, με ευθύνη των αξιωματικών κατασκοπίας.

      Τρομακτική, ανεύθυνη και αντεθνική ήταν και η επιλογή του επιτελείου τότε να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των Μικρασιατών, διότι τους αντιπαθούσε επειδή ήταν Βενιζελικοί. Αυτό, μαζί με την απομάκρυνση των καλύτερων αξιωματικών του στρατού μας επειδή ήταν Βενιζελικοί, ήταν το δεύτερο τεράστιας στρατηγικής σημασίας λάθος.

      Πολλοί έχουν άγνοια για το θέμα της συνεργασίας τότε ανάμεσα στον Κεμάλ και τους Σοβιετικούς, ή οποία έγινε κατόπιν οδηγιών Γερμανών πρακτόρων που είχαν στηρίξει τόσο τον Κεμάλ για να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία, όσο και τους Σοβιετικούς για να ανατρέψουν τον Τσάρο. Την εποχή εκείνη οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να λειτουργούν υπό την επίδραση της Γερμανικής κατασκοπίας, η οποία τους είχε χρηματοδοτήσει για να κάνουν την επανάσταση το 17. Το 1922 οι Σοβιετικές και Γερμανικές υπηρεσίες και οι στρατοί των δύο χωρών ήταν ενωμένοι, κατ επέκταση της Συμφωνίας του Ραπάλλο.

      Η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, μαθαίνει την ιστορία έτσι όπως θέλουν να την μαθαίνουμε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, έργο των οποίων είναι τα θεμέλια των δικών μας στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιων προπαγάνδας. Αν δεν βγάλουμε το γερμανικό βλήμα από το κεφάλι μας, θα παραμείνουμε για πάντα φυτά τα οποία θα θρέφουν με τη βλακεία τους τη Γερμανία.

      Δεν είναι μόνο Αμερικάνοι, Άγγλοι, οι Εβραίοι και Κομμουνιστές πίσω από όλα τα προβλήματα της χώρας μας. Είμαστε υπο Γερμανική Κατοχή στην ουσία από τότε που αποκτήσαμε τον πρώτο Γερμανόριζο βασιλιά μέχρι σήμερα. Δεν γίναμε ζιμενοχώρα ξαφνικά.

      Διαγραφή
  5. Φάνη
    το 1922 η κατάσταση ήταν τόσο τραγική, που κανείς δεν μπορύσε να κάνει ένα βήμα πίσω, για το οποίο δεν υπήρχε και σχετικός σχεδιασμός.
    Οι φιλοβασιλικοί πήραν την εξουσία με το εθνικά ανεύθυνο λαϊκιστικό σύνθημα "οίκαδε", που σημαίνει οι στρατιώτες θα γυρίσουν στα σπίτια τους.
    Όταν ανέλαβαν κατάλαβαν την τραγικότητα της κατάστασης και το ένα λάθος έφερε το άλλο, για να οδηγηθούμε στην καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία για την καταστροφή του 1922 την οποία διδάσκονται οι στρατιωτικοί μας έχει σε γενικές γραμμές γραφτεί από την πλευρά αυτών που την προξένησαν, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αξιωματικοί μας να μην γνωρίζουν τι πραγματικά έχει γίνει.

      Τη Μικρά Ασία τη χάσαμε, πρώτα από όλα επειδή δόθηκε εντολή από το δικό μας επιτελείο σε μεγάλο μέρος του στρατού μας να μην πολεμήσει στο Μέτωπο με τον Κεμάλ, αλλά να πάει να περικυκλώσει την Κων/πολη, στην οποία ήταν οι Άγγλοι. Αυτή ήταν η στρατηγική ικανότητα των βασιλικών επιτελών τότε, αυτά έκαναν. Οι αξιωματικοί της Κατασκοπίας είχαν τρομακτικές ευθύνες, διότι δεν θεωρούσαν ότι ο Κεμάλ είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να αντεπιτεθεί επιτυχώς. Οι πληροφορίες που λάμβανε το επιτελείο στην Αθήνα ήταν εντελώς λανθασμένες, με ευθύνη των αξιωματικών κατασκοπίας.

      Τρομακτική, ανεύθυνη και αντεθνική ήταν και η επιλογή του επιτελείου τότε να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των Μικρασιατών, διότι τους αντιπαθούσε επειδή ήταν Βενιζελικοί. Αυτό, μαζί με την απομάκρυνση των καλύτερων αξιωματικών του στρατού μας επειδή ήταν Βενιζελικοί, ήταν το δεύτερο τεράστιας στρατηγικής σημασίας λάθος.

      Πολλοί έχουν άγνοια για το θέμα της συνεργασίας τότε ανάμεσα στον Κεμάλ και τους Σοβιετικούς, ή οποία έγινε κατόπιν οδηγιών Γερμανών πρακτόρων που είχαν στηρίξει τόσο τον Κεμάλ για να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία, όσο και τους Σοβιετικούς για να ανατρέψουν τον Τσάρο. Την εποχή εκείνη οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να λειτουργούν υπό την επίδραση της Γερμανικής κατασκοπίας, η οποία τους είχε χρηματοδοτήσει για να κάνουν την επανάσταση το 17. Το 1922 οι Σοβιετικές και Γερμανικές υπηρεσίες και οι στρατοί των δύο χωρών ήταν ενωμένοι, κατ επέκταση της Συμφωνίας του Ραπάλλο.

      Η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, μαθαίνει την ιστορία έτσι όπως θέλουν να την μαθαίνουμε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, έργο των οποίων είναι τα θεμέλια των δικών μας στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιων προπαγάνδας. Αν δεν βγάλουμε το γερμανικό βλήμα από το κεφάλι μας, θα παραμείνουμε για πάντα φυτά τα οποία θα θρέφουν με τη βλακεία τους τη Γερμανία.

      Δεν είναι μόνο Αμερικάνοι, Άγγλοι, οι Εβραίοι και Κομμουνιστές πίσω από όλα τα προβλήματα της χώρας μας. Είμαστε υπο Γερμανική Κατοχή στην ουσία από τότε που αποκτήσαμε τον πρώτο Γερμανόριζο βασιλιά μέχρι σήμερα. Δεν γίναμε ζιμενοχώρα ξαφνικά.

      Διαγραφή
  6. Savva mas dosane oi egglezoi tin eukairia oi sovietikoi den thelane tin agglia konta tous. Mas aresei den mas aresei auti einai I pragmatikotita. Xoris tin Agglia tha eimastan akoma stin larissa. Oxi giati mas agapousan alla ta symferintatous ekfrazontene kalitera me tin ellada. O Venizelos iksere oti to Vretaniko Nautiko ekane ypsili politiki mazi me to emporio. Kalos I kakkos I dixonia mas kai allagi ton synthikon idika me tin anakalipsi tou Petrailaiou stin mosouli kai me tin Galia kai Italia kai to rolo pou paiksane enantion tis ellados ola perisevoune..Exo dei ta praktika to egglezon oso afora tin episkepsi tou Gounari sto Londino ton stisane gia ores kai den to dextike kanenas sto foreign office....Den theoro prodoti ton gounari alla to epitelio tou itane kathodigoumeo apo anthropous pou eixan na piasoune oplo apo to 1914. Oso gia tous Sovietikous OTI KAI NA GINOTANE SAVVA DEN THA YPOSTIRIZANE TIN ATHINA tin epoxy ekeini.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλληνα
    το θέμα των μπολσεβίκων δεν το χειριστήκαμε σωστά.
    Ξεκινήσαμε άσχημα με την εκστρατεία της Κριμαίας και ακολούθησε η άρνηση να αποκαταστήσουμε διπλωματικές σχέσεις, την ίδια ώρα που ο Κεμάλ προχωρούσε σε ανταλλαγή πρέσβεων και υπογραφή Συμφώνου Φιλίας.
    Η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα ήταν εγκλωβισμένη στις μονοσήμαντες επιλογές της, που είδαμε πού μας οδήγησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. I proti xora pou anagnorise to Kemal savva itane I Sovietiki enosi kai episis autos anagnorise tin kokkini Mosxa protos. Savva Oi statigoi Deninkin, Kolcak yudenits plus symmaxikes dynameis mazi me Iaponikes dynameis stin Apo Anatoli Siviria pios tha pisteue oti oi sovietikoi thata katafernan na epiviosoun apo teteio apokleismo?? Oso afora tin tourkia Olo to paixnidi paixtike me ton Fevzi Çakmak Pasha . Tourkoi koumounistes den ypirxane ..metrimenoi sta daxtyla opos kai tous epnikse o kemas stin samsounta an den kano lathos..Vasika stin mauri thalassa..Oso afora tous sovietikous ikseran tis dinameis tous savva. I ellada itane nautiko kratos ...Aplos to lathos na kiriksei ekloges o Venizelos edose tin eukairia stous gallous, Italous kai stin anodo tou Lord Curzon kataramenos na einai. O Lloyd George itane fillelinas kai psichoula alla auto den simaine tipota gia tin Athina kai ta vretanikia symferonta. Ta petrelaia stin Mosouli savva itane to teleutai xarti gia ton Lord Curzon na min mas upostiriksi. ( Eixe metoxes apo BP na fane kai oi kotes)...I synthiki tis Lozanis edikse to alithino prosopo tou.alla kai tin eksipnada tou Ismet Inonu Pasha na ton kanei na ta paratisi kai na min upostiriksi tin ellada.Alla yparxei kai theos..I koritou pantreutike ton Sir Oswald Mosley kai katadikase to onoma tou gia pantastin Vretaniki istoria piganeme tous NAZI. Epipleon den egine pote prothypourgos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Den yparxoune filoi savva alla symferonta kati pou oi diethnistes den mporoun na katalavoune. Nomizo katalavainis ti leo kai idika pano stin thraki.
    eixame I den eixame logo stin Krimaia eprepe na pame. Mas dosane tin Anatoliki thraki, kai tin Smyrni. Tora an exase o ellinkos stratos exase me to kefali psila stin mikra asia. opos sto Waterloo etsi kai to ekstrateutiko soma kato apo eggleziko amyntiko apoklismo, esoterikes dixonies, ilithious anideous alla den tha mporo na po omos prodotes , aksiomatikous pou den eixan piasei oplo apo to 1914 opos o xatzianestis, atyxia, prosodia apo to seke,galiko daxtylo italikos episis ti na po..
    I aulaia epese.
    Aplos an den ksipnisoune sto yunanistan kai antistrepsoune tous orous.....
    walla???

    Oi sovietikoi ideologia alla kai rosiki ethniki stratigiki plus I kentriki asia kathistouse stin mosxa na einai koliti me tin Aggyra. Alla kai tin angyra na exei diplo balanter enantion tis dysis tote eos ena simeio. Pextike tote paizaite kai tora alla me allous orous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. -Μετά την ήττα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κεμάλ αποφάσισε να αυτονομηθεί, για να ανατρέψει προς όφελος του τουρκικού εθνικισμού τη μορφή που θα έπαιρνε ο μεταοθωμανικός κόσμος. Η συγκυρία βοήθησε την υλοποίηση των σχεδίων του. Ο φιλονεοτουρκικός αμοραλισμός του Λένιν, η αντιελληνική στάση των Ιταλών, αλλά και της Γαλλίας στη συνέχεια, η απόσυρση των ΗΠΑ από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, συνδυασμένα με τις εσωτερικές συγκρούσεις του ελληνικού κόσμου, τη διάσπαση σε αντιπολεμικούς μοναρχικούς και επιπόλαιους βενιζελικούς, τον ντεφετισμό του παλαιοελλαδικού Κομμουνιστικού Κόμματος και τη ρατσιστική στάση της ελληνικής μοναρχίας απέναντι στους Ελληνες της Ανατολής, οδήγησαν σε μια απρόβλεπτη και συντριπτική Καταστροφή.

    -Οι ευθύνες των Δυτικών για τις Γενοκτονίες που συνέβησαν στην Ανατολή περιγράφονται ξεκάθαρα από το μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο και αργότερα αρχιεπίσκοπο Αθηνών: «Με την ένοχη συμμετοχή δύο μεγάλων δυνάμεων της Δύσεως, της Γερμανίας και της Αυστρίας κατά τα έτη 1914-1918, εσφάγη από τους Νεότουρκους ολόκληρον έθνος, το Αρμενικόν, και εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων απεσπάσθησαν βιαίως των εστιών τους και απέθανον εις την εξορία. Με την ένοχη συμμετοχή των συμμαχικών Χριστιανικών δυνάμεων της Δύσεως κατά τα έτη 1919-1922, το εθνικό κίνημα των Τούρκων, υπό τον Μουσταφά Κεμάλ, συνεπλήρωσε το έργο των Νεοτούρκων».

    *ΑΤΑΤΟΥΡΚ Ο τζιχαντιστής που κατέστρεψε τη Σμύρνη, Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=445320

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ὁρισμένες διευκρινίσεις ἤ παρατηρήσεις-γνῶμες:
    α) Ὁ Βενιζέλος ἦταν ὑπέρ τοῦ θεσμοῦ τῆς Βασιλείας καί ὄχι κατά τοῦ Κωνσταντίνου, ἀλλά τῆς φιλογερμανικῆς πολιτικῆς του (σύμφωνα μέ ὅσα μοῦ ἔλεγε ὁ ἀδελφός τοῦ παποῦ μου, πού παρακολουθοῦσε ἀνελλιπῶς τά γεγονότα ἀπό τίς ἐφημερίδες τῆς ἐποχῆς καί τίς πολιτικές συζητήσεις στό κέντρο τῶν Ἀθηνῶν, καί ἦταν "βενιζελικός").
    β) Τόσο ὁ Λένιν ὅσο καί ὁ Κεμάλ εἶχαν τήν προσωπική φιλία καί ὑποστήριξη γερμανο-ἑβραίου τραπεζίτη, γνωστοῦ ὡς "Πάρβους".
    γ) Εἶναι νομίζω λάθος, για θέματα διαφορᾶς περί τήν ἀκολουθητέα πολιτκή ἤ τήν κομματική τοποθέτηση, νά γίνεται λόγος γιά δύο ἤ τρεῖς Ἑλλάδες καί τά ὅμοια. Τέτοια ὁρολογία ἀπό ὅσο γνωρίζω, ἀναφέρεται σέ σοβαρή πολιτισμική διαφορά μεταξύ δύο Γαλλιῶν, αὐτῆς πού εἶναι "ρεπουμπλικαίν" και αὐτῆς πού ἦταν ἤ καί εἶναι πεταινική-φασίζουσα, διαφορά πού ἀντιστοιχεῖ στήν διαφοροποίηση φεουδαρχίας καί ἤδη μεγαλο-ἀστισμοῦ ἀφ' ἑνός, καί τῆς ρωμαϊκῆς παραδόσεως τῆς κεντρικῆς καί νότιας ἰδίως Γαλλίας ἀφ' ἑτέρου, ἀμφότερες ὅμως ἀλλοιωμένες ἤ καλλίτερα "μεταλλαγμένες", ἀπό διάφορες ἐπιδράσεις, ἡ μέν πρώτη σέ "τυπική δημοκρατία θεσμῶν" - ἤδη σκληρά νεοφιλελεύθερη-προτεσταντίζουσα-νεοπροτεσταντίζουσα-νεοεποχήτικη – καί ἡ δεύτερη σέ προσήλωση στον παραδοσιακό τρόπο ζωῆς, ἰδίως τοῦ χωριοῦ, ἄρα, εἴτε στόν καθολικισμό καί κατ' ἐπέκταση στήν φιλία μέ τόν ναζισμό τῆς Γερμανίας ἤ στό κίνημα τῶν Λεπέν (στρατιωτική μόνον πλευρά τῆς ρωμαϊκότητας), εἴτε τήν δημοκρατία με την αρχαία ἑλληνική έννοια και τα χριστιανικώς νοούμενα (όπως νοούνταν πράγματι τότε στην διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 1789) δικαιώματα του ανθρώπου (ελληνικό υπόβαθρο της ρωμαϊκότητας). Καμία σχέση δέν έχουν αυτά τα των δύο Γαλλιών, με τους κομματικούς και κοινωνικούς διχασμούς που γνώρισε η Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Πιό πολύ έχουν σχέση με την διαστολή μεταξύ Γραικύλων και Ελλήνων-Γραικών-Ρωμηών.
    δ) Ὁ Βενιζέλος ἀποτελεῖ χαρακτηριστική περίπτωση γιά τό πόσο δέν ἀρκεῖ ἕνας ἰδιοφυής πολιτικός ἀρχηγός... ἐπικεφαλής ἑνός ἰδιαίτερου ἱστορικοῦ λαοῦ πού τοῦ ἀπαγορεύεται νά εἶναι ὁ ἑαυτός του κατά τήν κρατική του ὑπόσταση: Ἕλληνες-Γραικοί-Ρωμηοί ὄχι, μόνο γραικύλοι ναί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και εγώ πιστεύω ότι οι Σοβιετικοί έτσι και αλλιώς από την αρχή είχαν σκοπό να προσεταιριστούν το καινούργιο καθεστώς στην Τουρκία.Ένα καθεστώς το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί ακόμη ιδεολογικά και ήταν σε πόλεμο με όλες εκείνες τις χώρες τις οποίες θεωρούσε η ΕΣΣΔ εχθρούς.Οπότε Σάββα επειδή μίλησες για υψηλή πολιτική, μάλλον πρέπει να αντιληφθείς ότι οι Σοβιετικοί θα στήριζαν τους Τούρκους είτε η Ελλάδα λάμβανε μέρος στην εκστρατεία στην Κριμαία είτε όχι.
    Όσο για αυτό που είπε ένας άλλος, όντως η Ελλάδα ως ναυτικό κράτος είχε συμφέρον να ταχθεί με τα ναυτικά κράτη και όχι με την ΕΣΣΔ.

    Η Μικρασιατική εκστρατεία απέτυχε κυρίως για στρατιωτικούς λόγους, πολλοί από τους οποίους ήταν αποτέλεσμα πολιτικών λαθών.Η Ελλάδα πάντως δεν προετοιμάστηκε να αμυνθεί στην Μ. Ασία και για αυτό η υποχώρηση έλαβε τέτοιες διαστάσεις.Θα μπορούσε κάλλιστα να οπλίσει όλους τους άνδρες Έλληνες και Αρμένιους Μικρασιάτες και αυτόματα να δημιουργούσε τις κατάλληλες εφεδρείες, ακόμη και σε αντίθεση με τις θέσεις των Άγγλων.
    Το γεγονός ότι χάθηκε η θράκη ήταν ίσως και το χειρότερο λάθος μας, μιας και η Τουρκία ΔΕΝ μπορούσε να εκβιάσει στρατιωτικά τίποτα στην Θράκη.Απλά η όλη κατάσταση με τους πρόσφυγες, δημιουργούσε ένα ασφυκτικό πρόβλημα για λύση.Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να εγκατασταθούν κάπου και να περιθαλπτούν.Μία Ελλάδα που θα συνέχιζε τον πόλεμο ίσως να μην μπορούσε να το κάνει αυτό και για αυτό ο Βενιζέλος συμφώνησε σε ότι συμφώνησε.Λάθος κατ'εμέ αλλά το έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία για την καταστροφή του 1922 την οποία διδάσκονται οι στρατιωτικοί μας έχει σε γενικές γραμμές γραφτεί από την πλευρά αυτών που την προξένησαν, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αξιωματικοί μας να μην γνωρίζουν τι πραγματικά έχει γίνει.

      Τη Μικρά Ασία τη χάσαμε, πρώτα από όλα επειδή δόθηκε εντολή από το δικό μας επιτελείο σε μεγάλο μέρος του στρατού μας να μην πολεμήσει στο Μέτωπο με τον Κεμάλ, αλλά να πάει να περικυκλώσει την Κων/πολη, στην οποία ήταν οι Άγγλοι. Αυτή ήταν η στρατηγική ικανότητα των βασιλικών επιτελών τότε, αυτά έκαναν. Οι αξιωματικοί της Κατασκοπίας είχαν τρομακτικές ευθύνες, διότι δεν θεωρούσαν ότι ο Κεμάλ είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να αντεπιτεθεί επιτυχώς. Οι πληροφορίες που λάμβανε το επιτελείο στην Αθήνα ήταν εντελώς λανθασμένες, με ευθύνη των αξιωματικών κατασκοπίας.

      Τρομακτική, ανεύθυνη και αντεθνική ήταν και η επιλογή του επιτελείου τότε να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των Μικρασιατών, διότι τους αντιπαθούσε επειδή ήταν Βενιζελικοί. Αυτό, μαζί με την απομάκρυνση των καλύτερων αξιωματικών του στρατού μας επειδή ήταν Βενιζελικοί, ήταν το δεύτερο τεράστιας στρατηγικής σημασίας λάθος.

      Πολλοί έχουν άγνοια για το θέμα της συνεργασίας τότε ανάμεσα στον Κεμάλ και τους Σοβιετικούς, ή οποία έγινε κατόπιν οδηγιών Γερμανών πρακτόρων που είχαν στηρίξει τόσο τον Κεμάλ για να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία, όσο και τους Σοβιετικούς για να ανατρέψουν τον Τσάρο. Την εποχή εκείνη οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να λειτουργούν υπό την επίδραση της Γερμανικής κατασκοπίας, η οποία τους είχε χρηματοδοτήσει για να κάνουν την επανάσταση το 17. Το 1922 οι Σοβιετικές και Γερμανικές υπηρεσίες και οι στρατοί των δύο χωρών ήταν ενωμένοι, κατ επέκταση της Συμφωνίας του Ραπάλλο.

      Η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, μαθαίνει την ιστορία έτσι όπως θέλουν να την μαθαίνουμε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, έργο των οποίων είναι τα θεμέλια των δικών μας στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιων προπαγάνδας. Αν δεν βγάλουμε το γερμανικό βλήμα από το κεφάλι μας, θα παραμείνουμε για πάντα φυτά τα οποία θα θρέφουν με τη βλακεία τους τη Γερμανία.

      Δεν είναι μόνο Αμερικάνοι, Άγγλοι, οι Εβραίοι και Κομμουνιστές πίσω από όλα τα προβλήματα της χώρας μας. Είμαστε υπο Γερμανική Κατοχή στην ουσία από τότε που αποκτήσαμε τον πρώτο Γερμανόριζο βασιλιά μέχρι σήμερα. Δεν γίναμε ζιμενοχώρα ξαφνικά.

      Διαγραφή
  13. Η Διχόνοια που βαστάει
    Ενα σκήπτρο η δολερή
    Καθενός χαμογελάει,
    Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.

    Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει
    Έχει αλήθεια ωραία θωριά
    Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
    Εισέ δάκρυα θλιβερά.

    Από στόμα οπού φθονάει,
    Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
    Πως το χέρι σας κτυπάει
    Του αδελφού την κεφαλή.

    Μην ειπούν στο στοχασμό τους
    Τα ξένα έθνη αληθινά:
    Εάν μισούνται ανάμεσό τους
    Δεν τους πρέπει ελευθεριά.

    Διχόνοια. Η κατάρα του Ελληνικού Έθνους.
    Από τα αρχαία χρόνια μέχρι το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος.

    Ο Έλληνας ζει για να ακούει το πρόεδρε, δήμαρχε, στρατηγέ, αρχηγέ. 100 πρόεδροι όπου σταθούμε σε αυτή τη χώρα.

    Ανέκαθεν σε αυτό τον τόπο, ειδικά από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους παλεύουμε για τις καρέκλες και τους άξιους τους διώχνουμε.
    Μην δούμε έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει. Βαλκάνιοι Ταλιμπάν.

    Μια φορά μας εμπιστεύτηκαν κάποιοι για τα συμφέροντα τους και με τη διχόνοια αποδείξαμε ότι ήμασταν αναξιόπιστοι.

    Η εκστρατεία στην Κριμαία ήταν αναπόφευκτη εφόσον θέλαμε να απελευθερώσουμε τη Μ. Ασία. Όλα είναι ένα διαρκές "πάρε-δώσε" προς ταύτιση των συμφερόντων.

    Αργότερα βέβαια θα μπορούσαμε να έχουμε έστω κάποιες πολύ τυπικές διπλωματικές σχέσεις με τους Μπολσεβίκους.

    Ο καθοριστικός παράγοντας όμως ήταν, είναι και θα είναι σε κάθε καταστροφή του Ελληνισμού η διχόνοια.

    Είναι σαν να προχωράει μια φάλαγγα αρχαίων οπλιτών και ο καθένας κάνει το δικό του. Αυτό δεν είναι φάλαγγα και τα αποτελέσματα φαίνονται και σήμερα.

    Αντίθετα όταν για μικρά(δυστυχώς) χρονικά διαστήματα είμαστε συσπειρωμένοι,έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι είμαστε σαν Μακεδονική φάλαγγα με τις σάρισες που δεν τη σταματά τίποτα. Έχουμε πολλά παραδείγματα θριάμβων.

    Πέρα από τα λόγια πρέπει μα αποφασίσουμε σε αυτό τον τόπο να βάλουμε πάνω από ατομικούς εγωισμούς την πατρίδα και να θυμηθούμε ποιοι είμαστε όταν θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία για την καταστροφή του 1922 την οποία διδάσκονται οι στρατιωτικοί μας έχει σε γενικές γραμμές γραφτεί από την πλευρά αυτών που την προξένησαν, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αξιωματικοί μας να μην γνωρίζουν τι πραγματικά έχει γίνει.

      Τη Μικρά Ασία τη χάσαμε, πρώτα από όλα επειδή δόθηκε εντολή από το δικό μας επιτελείο σε μεγάλο μέρος του στρατού μας να μην πολεμήσει στο Μέτωπο με τον Κεμάλ, αλλά να πάει να περικυκλώσει την Κων/πολη, στην οποία ήταν οι Άγγλοι. Αυτή ήταν η στρατηγική ικανότητα των βασιλικών επιτελών τότε, αυτά έκαναν. Οι αξιωματικοί της Κατασκοπίας είχαν τρομακτικές ευθύνες, διότι δεν θεωρούσαν ότι ο Κεμάλ είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να αντεπιτεθεί επιτυχώς. Οι πληροφορίες που λάμβανε το επιτελείο στην Αθήνα ήταν εντελώς λανθασμένες, με ευθύνη των αξιωματικών κατασκοπίας.

      Τρομακτική, ανεύθυνη και αντεθνική ήταν και η επιλογή του επιτελείου τότε να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των Μικρασιατών, διότι τους αντιπαθούσε επειδή ήταν Βενιζελικοί. Αυτό, μαζί με την απομάκρυνση των καλύτερων αξιωματικών του στρατού μας επειδή ήταν Βενιζελικοί, ήταν το δεύτερο τεράστιας στρατηγικής σημασίας λάθος.

      Πολλοί έχουν άγνοια για το θέμα της συνεργασίας τότε ανάμεσα στον Κεμάλ και τους Σοβιετικούς, ή οποία έγινε κατόπιν οδηγιών Γερμανών πρακτόρων που είχαν στηρίξει τόσο τον Κεμάλ για να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία, όσο και τους Σοβιετικούς για να ανατρέψουν τον Τσάρο. Την εποχή εκείνη οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να λειτουργούν υπό την επίδραση της Γερμανικής κατασκοπίας, η οποία τους είχε χρηματοδοτήσει για να κάνουν την επανάσταση το 17. Το 1922 οι Σοβιετικές και Γερμανικές υπηρεσίες και οι στρατοί των δύο χωρών ήταν ενωμένοι, κατ επέκταση της Συμφωνίας του Ραπάλλο.

      Η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, μαθαίνει την ιστορία έτσι όπως θέλουν να την μαθαίνουμε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, έργο των οποίων είναι τα θεμέλια των δικών μας στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιων προπαγάνδας. Αν δεν βγάλουμε το γερμανικό βλήμα από το κεφάλι μας, θα παραμείνουμε για πάντα φυτά τα οποία θα θρέφουν με τη βλακεία τους τη Γερμανία.

      Δεν είναι μόνο Αμερικάνοι, Άγγλοι, οι Εβραίοι και Κομμουνιστές πίσω από όλα τα προβλήματα της χώρας μας. Είμαστε υπο Γερμανική Κατοχή στην ουσία από τότε που αποκτήσαμε τον πρώτο Γερμανόριζο βασιλιά μέχρι σήμερα. Δεν γίναμε ζιμενοχώρα ξαφνικά.

      Διαγραφή
  14. σαββα
    φυσικα και λαμβανω υποψιν την υψηλη στρατηγικη και πολιτικη.
    οπως εγραψα και πριν ο βενιζελος ειχε δημιουργησει ενα πλεγμα συμμαχιων και πριν το 1909 το οποιο ισχυε μεχρι την ηττα του στις εκλογες του 20

    οι βασιλικοι δεν ειχαν καμμια στρατηγικη και πολιτικη για το μικρασιατικο.
    θα συνεχισουμε την πολιτικη βενιζελου χωρις τον βενιζελο ελεγε ο φωστηρας γουναρης!
    το θεμα της σοβιετιας ειναι υπερεκτιμημενο οπως και σημερα με την μεσσιανικη ρωσια του πουτιν που ονειρευονται κατι γελοιοι αστικοπατριωτες να μας δωσει την ΠΟΛΗ και την αγια σοφια ενω αυτοι θα καθονται μπροστα στο ιντερνετ με φραπεδες και χαμπουργκερ...
    το περιφημο θεμα της αναγνωρισης της σοβιετιας απο την ελλαδα,με ανταλλαγμα την μεσολαβηση της στον κεμαλ για να σταματησει ο πολεμος, το αναφερει μονο ο γραφικος μπολσεβικος "ιστορικος" ρεπουσιος κοδρατος και πουθενα αλλου στην ιστοριογραφια δεν αποδεικνυεται απο καμια αλλη ιστορικη πηγη...
    με το εδομενο οτι ειναι σεσημασμενος ψευτης-οπως ολοι οι μπολσεβικοι- και διαστρεβλωτης της ιστροριας υπερ των τουρκων συντροφων του, το αποριπτουμε.
    η σοβιετια ηθελε και την τουρκια του κεμαλ να μπει στην σοβιετικη ενωση τους οπως μπηκε και το αζερμπαιτζαν και η αρμενια κα αλλες χωρες με το καλο η με την βια....αυτος ο στοχος της δεν ειχε καμια σχεση με την εκστρατεια μας στην ουκρανια η οποια επρεπε να γινει για να κατωχυρωσουμε τα δικαιωματα μας στην ιωνια. τοποτα δεν χαριζεται στον κοσμο και το ξερεις....
    ο λενιν ειχε δωσει εντολη σε ολα τα παρατηματα του στον πλανητη-μεταξυ των οποιοων και το κκε εδω σε μας- να υποστηριξουν το κεμαλικο κινημα με το βλακωδες μπολσεβικικο σκεπτικο οτι αφου πολεμαει τους αγγλογαλους καπιταλιστες ιμπεριαλιστες και τους συμμαχους τους ελληνες, αρα αργα η γρηγορα θα γινει κομουνιστικο κινημα και θα ενωθει με την σοβιετια....τι αλλο θα μπορουσε να γινει...πληροφοριακα το κεμαλικο κινημα δεν εχει ακομα επεξηγηθει απο τη σοβιετικη ιστοριογραφια μεχρι σημερα και εχει τοποθετηθει στο ραφι....
    εδω φυσικα ανθιζουν οι συνωμοσιολογιες οπως γιατι ο οβρεος λενιν εδωσε ολο το αποθεμα χρυσου της σοβιετιας στον ντονμε κεμαλ ενω οι λαοι της σοβιετιας πεθαιναν απο την πεινα?????

    λες οτι σε επιπεδο υψηλης πολιτικης ηττηθηκαμε.
    φυσικα και ηττηθηκατε εγω δεν ειπα οτι δεν ηττηθηκατε. εγω ειπα οτι η βενιζελικη ελλαδα μονο μπορουσε να τα καταφερει οχι η βασιλικη.
    και φυσικα ιταλοι και γαλοι δυσανασχετουσαν με την δημιουργια μεγαλης ελλαδας υπο αγγλικη επιρροη. αλλα οσο υπηρχε ο βενιζελος δεν τολμουσαν να θεσουν τετοιο ζητημα. το θεσαν οι γαλοι πρωτη φορα μετα την υποχωρηση απο τον σαγγαριο. ο νεοκλης σαρρης εβγαλε ενα εγγραφο γαλικο που συστηνει το υπουργειο εξωτερικων να μην πλησιασουν ακομα τον κεμαλ γιατι ειναι σε εξελιξη η ελληνικη εκστρατεια προς αγκυρα τον αυγουστο του 21,η οποια ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΤΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! αυτο λεει η διεθνης πρακτικη και η διεθνης διπλωματια, οπως θα γνωριζεις και συ πολυ καλα, να πηγαινουμε με τον νικητη και οχι με τον ηττημενο και αδυναμο. η βασιλικη ελλαδα ηταν η αδυναμη, η βενιζελικη η ισχυρη.
    για τον κεμαλ κανεις λαθος . τα 2 πρωτα χρονια ηταν επικυρηγμενος σαν ληστης απο τους αγγλους και απο τον σουλτανο. μετα τους καθαρισε ολους...
    ειχε 11 μετωπα να αντιμετωπισει
    εν συντομια
    1.το δυτικο με τους ελληνες
    bati cephesi
    2.το ποντιακο μετωπο το οποιο ετρεμε
    3.το αρμενικο μετωπο που τους συνετριψε ο κιαζιμ καραμπεκιρ σφαζοντας επι τη ευκαιρια αλλα 300.000 αρμενικα προβατα...
    4. το γαλικο της κιλικιας, οπου εγινε μεταξυ αλλων η γνωστη πρωτοφανης στα παγκοσμια χρονικα φαση του βιασμου παρα φυσιν 1800 γαλλων αιχμαλωτων στρατιωτων στην ουρφα απο τουρκους και κουρδους ατακτους και χωρικους....η χαρα της καροτικης αριστερας...αν το μαθουν θα θελουν να μας κανουν μια ωρα αρχυτερα οσμανλιδικη επαρχια...
    5.το ιταλικο μετωπο στην ατταλεια. μερικα κομμενα χερια ποδια κεφαλια ιταλων ηταν αρκετα για να αποχωρησουν οι ιταλοι τυχωδιωκτες ιμπεριλαλιστες...
    6. το αγγλικο στα στενα και στη νικομηδεια. τους καλυπταμε εμεις
    (συνεχιζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία για την καταστροφή του 1922 την οποία διδάσκονται οι στρατιωτικοί μας έχει σε γενικές γραμμές γραφτεί από την πλευρά αυτών που την προξένησαν, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αξιωματικοί μας να μην γνωρίζουν τι πραγματικά έχει γίνει.

      Τη Μικρά Ασία τη χάσαμε, πρώτα από όλα επειδή δόθηκε εντολή από το δικό μας επιτελείο σε μεγάλο μέρος του στρατού μας να μην πολεμήσει στο Μέτωπο με τον Κεμάλ, αλλά να πάει να περικυκλώσει την Κων/πολη, στην οποία ήταν οι Άγγλοι. Αυτή ήταν η στρατηγική ικανότητα των βασιλικών επιτελών τότε, αυτά έκαναν. Οι αξιωματικοί της Κατασκοπίας είχαν τρομακτικές ευθύνες, διότι δεν θεωρούσαν ότι ο Κεμάλ είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να αντεπιτεθεί επιτυχώς. Οι πληροφορίες που λάμβανε το επιτελείο στην Αθήνα ήταν εντελώς λανθασμένες, με ευθύνη των αξιωματικών κατασκοπίας.

      Τρομακτική, ανεύθυνη και αντεθνική ήταν και η επιλογή του επιτελείου τότε να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των Μικρασιατών, διότι τους αντιπαθούσε επειδή ήταν Βενιζελικοί. Αυτό, μαζί με την απομάκρυνση των καλύτερων αξιωματικών του στρατού μας επειδή ήταν Βενιζελικοί, ήταν το δεύτερο τεράστιας στρατηγικής σημασίας λάθος.

      Πολλοί έχουν άγνοια για το θέμα της συνεργασίας τότε ανάμεσα στον Κεμάλ και τους Σοβιετικούς, ή οποία έγινε κατόπιν οδηγιών Γερμανών πρακτόρων που είχαν στηρίξει τόσο τον Κεμάλ για να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία, όσο και τους Σοβιετικούς για να ανατρέψουν τον Τσάρο. Την εποχή εκείνη οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να λειτουργούν υπό την επίδραση της Γερμανικής κατασκοπίας, η οποία τους είχε χρηματοδοτήσει για να κάνουν την επανάσταση το 17. Το 1922 οι Σοβιετικές και Γερμανικές υπηρεσίες και οι στρατοί των δύο χωρών ήταν ενωμένοι, κατ επέκταση της Συμφωνίας του Ραπάλλο.

      Η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, μαθαίνει την ιστορία έτσι όπως θέλουν να την μαθαίνουμε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, έργο των οποίων είναι τα θεμέλια των δικών μας στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιων προπαγάνδας. Αν δεν βγάλουμε το γερμανικό βλήμα από το κεφάλι μας, θα παραμείνουμε για πάντα φυτά τα οποία θα θρέφουν με τη βλακεία τους τη Γερμανία.

      Δεν είναι μόνο Αμερικάνοι, Άγγλοι, οι Εβραίοι και Κομμουνιστές πίσω από όλα τα προβλήματα της χώρας μας. Είμαστε υπο Γερμανική Κατοχή στην ουσία από τότε που αποκτήσαμε τον πρώτο Γερμανόριζο βασιλιά μέχρι σήμερα. Δεν γίναμε ζιμενοχώρα ξαφνικά.

      Διαγραφή
  15. 7.το κουρδικο. εξεγερση στο Koçgiri καταπνιξη της και προσχωρηση των κουρδων στον κεμαλ
    8.το θεμα του τσερκεζ ετεμ.τους συνετριψε ο κεμαλ και προσχωρησαν στους ελληνες
    9.το μετωπο με τους σουλτανικους. το τσακισε ανελεητα σε εναν αιματηρο τουρκικο εμφυλιο, οπου μεταξυ αλλων μπηκε στο ικονιο και παλουκωσε ανασκολπισμος αρκετους σουτανικους και μερικους χοτζαδες
    10.των αντικεμαλικων πολεμαρχων Ahmet Anzavur,Delibaş Mehmet,Demirci Mehmet Efe.
    τα τμηματα İstanbul Hükümeti
    Osmanlı İmparatorluğu Kuva-yi İnzibatiye
    Osmanlı İmparatorluğu Milli Aşireti
    11.η εξεγερση των πομακων στα μουδανια και εκει γυρω
    12.του εμβερ πασα που ειχαν οι σοβιετικοι ως ρεζερβα και αντικατασταη του κεμαλ σε πριπτωση που αυτος αρνουνταν να γινει κομματι της σοβιετιας

    τελος επαναλαμβανω μιλαω για την βενιζελικη ελλαδα που μπορουσε να παρει ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη σημερινη λεγομενη τουρκια (γραμμη ριζουντα-αλεξανδρεττα) με την εγκριση των αγγλων σε περιπτωση νικης του βενιζελου στις εκλογες του 20 και οχι για την ελλαδα γενικως και αοριστως ειτε βασιλικη ειτε οτιδηποτε αλλο.

    αλλωστε και το γνωστο μεντιουμ μεταξας το ειχε πει λιγο πριν την καταστροφη και το πληρες αδιεξοδο που ειχαν φτασει οι βασιλοβλακες

    ε τι θα γινει να καταστραφουμε μονο και μονο για να μην ερθει ο βενιζελος?
    αν ειναι να καταστραφουμε να επιστρεψει χιλιες φορες ο βενιζελος!
    ολοι ηξεραν οτι μονο ο βενιζελος μπορουσε να φερει εις περας αυτη την επιχειρηση, κανεις αλλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Re paidia isixaste tha erthei o Alexis sta pramata kai tha mas sosei tha kanei ypsili politiki me ton isixo kai ton Ayfanti..Allos gia xio travikse kai allos gia Venezouela..
    Viva la Lacost kai otan kanei vaftisia na min ksexasi na mas kalesi syntrofe akrita.
    Na tou efxithoume kai tou xronou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Peter susic auto me tous tserkezous ligoi kseroune oti oles oi files ektos apo mia itane me ton Elliniko strato. Exo gnorisei akoma tserkezous sto eksoteriko kai ti moulene gia tous sounites einai to kati allo ti kanane stous ntopious plithismous stin mikra Asia meta tin niki tou Kemal...Alla eimai sigouros oti I Repusti kai o Theodoridis tha ton poune ton Tourko politi tserkezikis katagosis psefti kai fasista ...
    A re ksylo pou paei xameno..
    Walla??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Scal, ίσα-ίσα που το αδιέξοδο του 22 δικαιολογούσε απόλυτα την συντεταγμένη υποχώρηση. Μήπως αυτό δεν έκαναν οι γερμανοί στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, όταν υποχώρησαν το 1917 στη γραμμή Χίντεμπουργκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στρατιωτική υπεροχή; Πολεμική αρετή; Των Ελλήνων; Πού τα βρήκατε αυτά; Κουτοπονηριά του Ταμτάκου επέδειξαν οι Έλληνες. Είδαν τουρκικό στρατό διαλυμένο και αφοπλισμένο. Είδαν τον εχθρό τους άρρωστο, αποκαμωμένο ΚΑΙ ΔΕΜΜΕΝΟ σ' ένα δένδρο και αποφάσισαν να του κάνουν το μάγκα.

    Πολεμική αρετή επέδειξαν οι Μογγόλοι. Διότι μόνο ένας στους τρεις Μογγόλους φαντάρους είχε όπλο. Οι άλλοι πήγαιναν μάχη άοπλοι και περίμεναν να χτυπηθεί κάποιος δικό τους για να πάρουν το δικό του όπλο να πολεμήσουν.

    Τα ίδια έκαναν και στην Κύπρο οι Γραικοί. Όλο μαγκιά στους τουρκοκύπριους οι Γριβάδες και οι ελλαδίτες καραβανάδες. Αλλά όταν εμφανίστηκε ο αληθινός τουρκικός στρατός πήραν την κανονική τους στάση. Τη στάση του γονυπετώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O SOTIRIS EIPE: o Στρατιωτική υπεροχή; Πολεμική αρετή; Των Ελλήνων; Πού τα βρήκατε αυτά; Κουτοπονηριά του Ταμτάκου επέδειξαν οι Έλληνες. Είδαν τουρκικό στρατό διαλυμένο και αφοπλισμένο. Είδαν τον εχθρό τους άρρωστο, αποκαμωμένο ΚΑΙ ΔΕΜΜΕΝΟ σ' ένα δένδρο και αποφάσισαν να του κάνουν το μάγκα.

    Sotiri den ksero ti pineis I ti den mas dineis alla mexri to 1921 o ellinikos stratos eixe uyeroxi se uliko. Tora tin koutoponiria pou tin vrikes esy sto paidio maxon den ksero? Diladi to 1912 13 kai tote koutoponiri eimastan? Ston Proto pagosmio polemo stin maxi skra digen pali koutoponiri eimastan?? To 1940 pou den eixame tipota sxedon koutoponiroi eimastan??...Mou thimizeis ta koumounia se propaganda pou lene oloi to idio eimaste.Psomi paideia eleutheria...Pare fora pese se kamia paralia sotiraki kai sovarepsou...KAI KOPSE TIS ILITHITITES GIA PRAMATA POU DEN KSEREIS KAI DEN KATEXEIS GROTHE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πέτερ
    όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, δεν είσαι πληροφορημένος σωστά.
    Οι Τσερκέζοι ήταν μαζί μας μόνο σε περιοχές που κατείχε ο Ελληνικός στρατός.
    Σε περιοχές που ήλεγχε ο Μουσταφά Κεμάλ δεν είχαμε εξεγέρσεις, γιατί είχε προηγηθεί συνεννόηση του Κεμάλ με αρχηγούς φυλών.
    Είχε εξασφαλιστεί αυτό που λέμε εθνική συνεννόηση με τα Συνέδρια Σεβάστειας και Ερζερούμ και με άλλες επαφές.
    Η μόνη φυλή που εξεγέρθηκε ήταν η αλεβιτική κουρδική φυλή Κότσγκιρι εξεγέρθηκε στην περιοχή της Σεβάστειας το 1921, μαζί με μερικές άλλες φυλές, κατόπιν συνεννόησης με τους Έλληνες του Πόντου και τον Γερμανό Καραβαγγέλη. Πνίγηκε στο αίμα από τον Τοπάλ Οσμάν.
    Κατά τ' άλλα, υπάρχουν τα πρακτικά της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, δεν υπήρχε αντιπολίτευση στον αγώνα που έδινε ο τουρκικός στρατός υπό τον Κεμάλ.
    Υπήρχαν κάποιοι ενδοιασμοί για την προσέγγιση με τους Μπολσεβίκους.
    Ο Κεμάλ καθησύχασε τους ανησυχούντες, δίνοντάς τους διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για τακτικές κινήσεις και ότι η Τουρκία δεν θα γίνει μπολσεβικική χώρα.

    Σωτήρη
    μάλλον σου διαφεύγει ότι είμαι αξιωματικός και ότι έχω διαβάσει στρατιωτική ιστορία.
    Επίσης σου διαφεύγει ότι ξέρω τουρκικά και ότι διαβάζω τις τουρκικές πηγές.
    Ο Ελληνικός Στρατός έδειξε απαράμιλλη πολεμική αρετή και ανδρεία σε όλα τα μέτωπα.
    Ειδικά στη Μικρά Ασία, όπου περπάτησα όλα τα πεδία των μαχών, αυτό που πέτυχε ο Ελληνικός Στρατός δεν μπορούσε να το πετύχει κανένας στρατός του κόσμου.
    Δεν ξέρω γιατί βγάζεις τόσο μίσος και απαξία. Λυπάμαι γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορία για την καταστροφή του 1922 την οποία διδάσκονται οι στρατιωτικοί μας έχει σε γενικές γραμμές γραφτεί από την πλευρά αυτών που την προξένησαν, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί αξιωματικοί μας να μην γνωρίζουν τι πραγματικά έχει γίνει.

      Τη Μικρά Ασία τη χάσαμε, πρώτα από όλα επειδή δόθηκε εντολή από το δικό μας επιτελείο σε μεγάλο μέρος του στρατού μας να μην πολεμήσει στο Μέτωπο με τον Κεμάλ, αλλά να πάει να περικυκλώσει την Κων/πολη, στην οποία ήταν οι Άγγλοι. Αυτή ήταν η στρατηγική ικανότητα των βασιλικών επιτελών τότε, αυτά έκαναν. Οι αξιωματικοί της Κατασκοπίας είχαν τρομακτικές ευθύνες, διότι δεν θεωρούσαν ότι ο Κεμάλ είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να αντεπιτεθεί επιτυχώς. Οι πληροφορίες που λάμβανε το επιτελείο στην Αθήνα ήταν εντελώς λανθασμένες, με ευθύνη των αξιωματικών κατασκοπίας.

      Τρομακτική, ανεύθυνη και αντεθνική ήταν και η επιλογή του επιτελείου τότε να μην προχωρήσει στην επιστράτευση των Μικρασιατών, διότι τους αντιπαθούσε επειδή ήταν Βενιζελικοί. Αυτό, μαζί με την απομάκρυνση των καλύτερων αξιωματικών του στρατού μας επειδή ήταν Βενιζελικοί, ήταν το δεύτερο τεράστιας στρατηγικής σημασίας λάθος.

      Πολλοί έχουν άγνοια για το θέμα της συνεργασίας τότε ανάμεσα στον Κεμάλ και τους Σοβιετικούς, ή οποία έγινε κατόπιν οδηγιών Γερμανών πρακτόρων που είχαν στηρίξει τόσο τον Κεμάλ για να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία, όσο και τους Σοβιετικούς για να ανατρέψουν τον Τσάρο. Την εποχή εκείνη οι Σοβιετικοί εξακολουθούσαν να λειτουργούν υπό την επίδραση της Γερμανικής κατασκοπίας, η οποία τους είχε χρηματοδοτήσει για να κάνουν την επανάσταση το 17. Το 1922 οι Σοβιετικές και Γερμανικές υπηρεσίες και οι στρατοί των δύο χωρών ήταν ενωμένοι, κατ επέκταση της Συμφωνίας του Ραπάλλο.

      Η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, μαθαίνει την ιστορία έτσι όπως θέλουν να την μαθαίνουμε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, έργο των οποίων είναι τα θεμέλια των δικών μας στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιων προπαγάνδας. Αν δεν βγάλουμε το γερμανικό βλήμα από το κεφάλι μας, θα παραμείνουμε για πάντα φυτά τα οποία θα θρέφουν με τη βλακεία τους τη Γερμανία.

      Δεν είναι μόνο Αμερικάνοι, Άγγλοι, οι Εβραίοι και Κομμουνιστές πίσω από όλα τα προβλήματα της χώρας μας. Είμαστε υπο Γερμανική Κατοχή στην ουσία από τότε που αποκτήσαμε τον πρώτο Γερμανόριζο βασιλιά μέχρι σήμερα. Δεν γίναμε ζιμενοχώρα ξαφνικά.

      Διαγραφή
  22. Σάββα,
    Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την δουλειά σου. Προστάτευσε όμως τη δουλειά σου και τους αναγνώστες σου από την χυδαιότητα ορισμένων όπως ο Κος Σχοινιάς. Πρέπει να λογοκρίνεις ή να διαγράφεις ορισμένα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. SOTIRIS SXOINIAS. Ρε μεγάλε, η ζωή είναι μικρή. Κάνε το ονειρό σου πραγματικότητα και τράβα στους απέναντι που εκτιμούν και ανταμοίβουν τους αναλυτικούς εγκεφάλους και τις διεισδυτικές ματιές. Όλοι οι υπόλοιποι ελληνόφωνοι, σαν και του λόγου σου, που το δοκίμασαν ξελιγούριασαν για πρώτη φορά στην ζωή τους. Όλοι όσοι έβγαλαν χολή εναντίον της Ελλάδας και εξύμνησαν τις βαρβαρικές ορδές του Κεμάλ τακτοποιήθηκαν επαρκώς. Θα ήταν κρίμα οι άλλοι να πληρώνονταικι εσύ να λάβεις εκ των τριών το επιμηκέστερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εγώ θα έλεγα πως το σημαντικότερο από αυτά τα άρθρα είναι πάρουμε τα μαθήματα μας για το "σημερε", όπου οι καταστάσεις πραγματικά προσομοιάζουν εκείνη την εποχή, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα αυτή τη φορα!

    Η σύγχρονη Τουρκια, υπό την καθοδήγηση των Ισλαμιστών/ Νέο-Οθωμανών, των αντιπαλων του Κεμάλ δηλαδή, ακολουθεί μια παρόμοια πολιτική με αυτή του Κεμάλ. Αναπτύσσει σχέσεις με τη Ρωσία, που ίσως πλέον θα έπρεπε να τις χαρακτηρίζουμε ως στρατηγικές, γιατί το μέγεθος της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και τα συμφέροντα, τα οποια μοιράζονται οι δυο, τα συναντά κανεις μόνον σε χώρες με στρατηγικές σχέσεις, ταυτόχρονα οι Τούρκοι διατηρούν τη θέση τους στο ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας μάλιστα τον ρολο τους,έχοντας τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες, κάτι το οποιο ίσως να είναι και το μειονέκτημα τους αν και μέχρι τώρα δεν έχουν παρασυρθεί σε άμεσες στρατιωτικές εμπλοκές.

    Αυτή τη φορα αντί για την Μικρά Asia, παίζεται το μέλλον του Αιγαίου και ο έλεγχος των θαλασσίων ζωνών, για μας είναι αγώνας επιβίωσης, που θα καθορίσει το μέγεθος της ισχύος, που θα μπορεί να φτάσει η Τουρκια και άρα τον δικό μας μελλοντικό ρολο! Η επικράτηση της Τουρκίας στο μέτωπο αυτό, θα σημάνει πως εμείς θα μικρύνουμε επικίνδυνα, τόσο ώστε μετά απλώς να περάσουμε στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, όντας ο κατατρεγμένος γείτονας καταδυναστευμένος από Γερμανούς και Τούρκους, οι οποιοι θα μοιράσουν τα πλούτη της δικης μας γης, της δικης μας γης της επαγγελίας, της πατρογονικής μας εστίας και αυτό δεν είναι ούτε υπερβολή ούτε μελοδραματικό είναι η απόλυτη αλήθεια, απλώς προσπαθώ να προσδώσω όσο πιο επιτυχώς μπορώ τι διακυβεβευεται! Παίζεται το μέλλον μας ως ελευθερων ανθρώπων εδώ πέρα!

    Η διαμάχη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας μαίνεται και μάλιστα πολύ έντονα πλέον, θεωρώ πως οι κινήσεις Βενιζέλου εναντίον της Ρωσίας και πάλι στην Κριμαία, δεν ήταν σοφές, γιατί δεν είχε κανέναν λόγο η ελληνική "κυβερνση" να εμπλακεί σε ένα τέτοιο ζήτημα όταν έχει να αντιμετωπίσει τόσο τεραστια προβλήματα, στα οποια μάλιστα θέλει και τη βοήθεια της Ρωσίας, όπως είναι το Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ταχθεί υπέρ τη Ρωσίας. Η Ελλάδα παραμένει ναυτικό κράτος, θα πρέπει να τάσσεται πάντοτε στο στρατόπεδο της ναυτικής υπερδύναμης, αλλα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για επιρροές εντός της υπερδύναμης, ώστε να εξασφαλίσει την ουσιαστική υποστήριξη της, γιατί είναι αδιανόητο η πολιτική ηγεσία της Αμερικής να τάσσεται πάντοτε υπέρ της Τουρκίας και να ακολουθεί τόσο φιλοτουρκική πολιτική, όταν στην Αμερική κατοικούν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, με συνείδηση της καταγωγής τους και άνθρωποι, οι οποιοι πραγματικά διαπρέπουν!

    Είναι ανάγκη να πείσουμε την Αμερική πως δεν πρέπει να αφήσει την Τουρκια να μεγαλώσει άλλο, πως εμείς θα εξασφαλίσουμε πως η Ρωσία θα μείνει εκτος των θερμών υδάτων της Μεσογείου, ελέγχοντας τις θαλασσιες; ζώνες, πως είναι απαραίτητη μη ελληνική λύση στην Κύπρο ώστε να διασφαλιστεί και το μέλλον του Israel! Όλα αυτά όμως όχι με σπασμωδικές κινήσεις όχι στρέφοντας τα βέλη μας εναντίον της Ρωσίας απευθείας και ειδικά μάλιστα χωρίς εμπράγματα ανταλλάγματα! Θα πρέπει να προωθήσουμε ξανά επιτέλους την οικουμενικότητα του Ελληνισμού, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε της ιδέα της μικρής Ελλάδος, προβάλλοντας έναν ιδεολογικό εθνικισμό, που θα προωθεί τη συνεργασία και την ειρήνευση στην περιοχή αλλα και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων! Βεβαια, το πιο σημαντικό είναι πως θα πρέπει από εδώ και πέρα να φτιάξουμε τα του οίκου μας και θα πρέπει να τα φτιάξουμε εμείς, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα μας τα φτιάξει ο fouhtel η η Τρόικα, εμείς πρέπει να ανασκουμπωθούμε στα αλήθεια, ώστε να αποκτήσουμε ξανά ένα ισχυρό κράτος, το οποιο πλέον θα δουλέψει όχι για το ίδιο το κράτος, αλλα για το ελληνικό έθνος, έτσι ώστε και το έθνος να δουλέψει για την προστασία του ελληνικού κράτους! Το παράδειγμα μας πρέπει να είναι το Israel!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Όσοι επικαλούνται το "έπος" του 1940 ασφαλώς δεν έχουν δει το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι.

    Όσοι επικαλούνται το 1912-13, το Α ΠΠ ή τον Β ΠΠ ξεχνούν ότι η νεώτερη Ελλάδα ΔΕΝ έχει κερδίσει πόλεμο από μόνη της, αλλά μόνο σαν μέλος κάποιας συμμαχίας.

    Αυτό το έχει αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία και γι' αυτό φρόντιζε να εντάξει τη χώρα σε κάποια συμμαχία από την οποία περίμενε να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας (θυμάστε το "τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε.").

    Τέλος, θυμίζω ότι ο ΑΤΤΙΛΑΣ είναι ακόμη στην Κύπρο και ο Οτσαλάν στις φυλακές των Μογγόλων. ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΗΚΑΡΙ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ.

    ΔΕΝ θα πάτε όμως να πολεμήσετε. Θα μείνετε στη μαγκιά του πληκτρολογίου και του καφενείου.

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σωτήρη
    αυτά που λες είναι γενικολογίες.
    Επαναλαμβάνω, αυτό που έκανε ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρά Ασία, δεν μπορούσε να το κάνει κανείς στρατός στον κόσμο. Πολεμήσαμε επί 2,5 χρόνια σε ένα μέτωπο με ανάπτυγμα 500 χλμ και βάθος 400 χλμ, στις περισσότερες περιοχές με τον τοπικό πληθυσμό εναντίον μας και με τον εχθρό να έχει καλυμμένα τα νώτα του και να έχει απίστευτο στρατηγικό βάθος.
    Παρ' όλα αυτά, σε όλες τις μάχες ήμασταν νικητές.
    Και δόθηκαν σκληρές μάχες.
    Το μέτωπο κατέρρευσε στις 30 Αυγούστου, γιατί δεν υπήρχε πλέον σαφής πολιτικός στόχος για να υποστηρίξει ο στρατός.
    Όσο για το πληκτρολόγιο που λες, μάλλον σε λάθος άνθρωπο απευθύνεσαι και δεν θέλω να το συνεχίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. skal εγώ ουδέποτε απευθύνθηκα σε εσένα ούτε σε κανέναν άλλο προσωπικά. Ποτέ δεν τα βάζω μόνο με έναν γιατί θα είναι άνιση η μάχη. Τα βάζω με όλους.

    Εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει μόνο ένας στρατιωτικός. Υπάρχουν πολλοί. Και δεν υπάρχει μόνο ένας γνώστης της στρατιωτικής ιστορίας.

    Ούτε εγώ θέλω να το συνεχίσω, θα πω όμως ότι ΔΕΝ υπάρχει τίποτα χειρότερο για έναν λαό από την ήττα σε έναν πόλεμο. Γι΄ αυτό στα περί πολέμου ουδέν σφάλμα επιτρέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. έπος" του 1940 ασφαλώς δεν έχουν δει το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι.???
    Re Thoukididi tis Neas Ellinikis Istorias Einai alithini Istoria kai den to kseroume syntrofe???

    Allo Gnomi kai llo Gnosi kai esy den katexeis oute kai ta dyo...

    Gia pes mou esy pou ta ksereis kalitera apo emas?? Kai xese emena
    O stratigos katsimitros einai fantasia ?? O davakis?? O Syntagmatarxis Mordoxaios kai ametrites ellinikes psyches? I Voreioipirotises pou kouvalagane ta pyromaxika einai fantasia? '
    Pragmatika eisai gelios otan milas gia ena vivlio kai oxi gia tin pragmatikotita.
    Opos sou eipa pes mas ti pineis kai den mas dinis?
    Oso afora to 1912 kai 13 gia pes mou re syntrofe ta ionnina ta pirane oi Amerikanoi? To bizani epese mono tou? Sto skra di legen vre anistorite pou dokimastike o Ellinikos stratos me polles thysies polemisane oi Galloi?? Re Grothe anistorite eisai tyxeros pou o savvas einai evgeniki psychi kai kalin kardian alla san kai esena anikoune autoi pou automolisane stous Italous me to deuteron gramma tou zaxariadi re anistorite .
    Tha mas kaneis mathima re mpaglama peri geopolitikis kai stratiotikis Istorias me to Viblio tou Koreli??????
    ..Pou na po oti itane kai pragmatiki istoria na paei sto diaolo. Re anidie pios eisai esy pou THA EKMIDENISIS AKOMA KAI TO ELLINIKO EPOS tou 1940. MALLON SAN TON Theodoridi akougaise Anatheoriti tou k....ou

    Na skiso ta ptyxia mou tis gnoseis mou tis peripeties mou..tin anatoli kai tin Dysi kai na Valo ton Sotiri na mas kavalisi????


    Walla?? Re savva autoi theloune kai na kyvernisoune apo epano ..Oloi anatheorites exoune ginei??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. kai pou eisai syntrofe opos leei kai Clint east wood'

    "Well opinions are like assholes, everybody has one".

    Cheers sotiraki kai me tis iyies sou.
    Walla???

    Akou ekei o Thoukididis tis Neas ellinikis Istorias evale ta panta na stirizonte pano sto vivlio tou Koreli??
    Unfu..ing...believable ..den paizesai dike mou tha grapso ston poutin na se bali istoriko stin

    stratiotiki academia Frunze..gia na gelane oi evelpides...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. skal είπε: "μάλλον σε λάθος άνθρωπο απευθύνεσαι".

    skal γιατί σε λάθος άνθρωπο; Υπάρχει κάτι πιο αντιαισθητικό από έναν στρατιωτικό που επικαλείται την ιδιότητά του, ή που δείχνει τις επωμίδες του; Ενώ έπρεπε να δείχνει τα τραύματά του; Γιατί όταν σε στρατιωτικό ανατίθεται να προστατεύσει κάτι ή κάποιον, περιμένουμε ότι ή θα το επιτύχει ή θα πεθάνει προσπαθώντας. Ή, αν από τις ενέργειές του τρωθεί η ΤΙΜΗ, θα αυτοκτονήσει, όπως ο Ρώσος που ηττήθηκε στο Τάννενμπεργκ. Έτσι κερδίζεται ο σεβασμός.

    Διαφορετικά δεν σε σέβονται και δεν σε φοβούνται. Η εξουσία του ένστολου υπάρχει όσο υπάρχει σεβασμός. Τι εξουσία έχει πχ ένας αστυνομικός που γυρίζει μέσα στο πλήθος; Έχει εξουσία όσο το πλήθος τον σέβεται. Αν σταματήσει ο σεβασμός κάηκε.

    Δεν θα πω περισσότερα, νομίζω ότι είμαι κατανοητός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Armbeast Tiger
    εδώ δεν γίνονται προσωπικές αντιπαραθέσεις ή τουλάχιστον δεν συμμετέχω εγώ σε τέτοιες.
    Η παρατήρηση και το σχόλιό σου είναι εκτός θέματος.
    Δυστυχώς, είμαι αναγκασμένος να σου απαντήσω.
    Το "μάλλον σε λάθος άνθρωπο απευθύνεσαι" δεν έχει να κάνει με το ότι είμαι αξιωματικός, αλλα με το
    "ΔΕΝ θα πάτε όμως να πολεμήσετε. Θα μείνετε στη μαγκιά του πληκτρολογίου και του καφενείου."

    Σε αυτό το σχόλιο ήταν το δικό μου "σε λάθος άνθρωπο απευθύνεσαι".
    Και δεν θέλω να συνεχίσω σ' αυτό το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εκείνο που με προβληματίζει κύριε Καλεντερίδη, είναι ότι τα παθήματα του 1922, δεν έγιναν μαθήματα πό τους σημερινούς πολιτικούς ταγούς, είτε αυτοί είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.
    Χαρκατηριστικά παραδείγματα η στάση της Ελλάδας στον Συριακό εμφύλιο και στην Ουκρανική κρίση.
    Σπεύσαμε να ευθυγραμμιστούμε με το νατοϊκό στρατόπεδο.
    Στον συριακό εμφύλιο δεν αντιδράσαμε στην σφαγή των Ελληνορθόδοξων της Μέσης Ανατολής από τους αντικαθεστωτικούς (που λειτουργούν ως εάν βαθμό και με την καθοδήγηση της Τουρκίας) και στην Ουκρανική κρίση διαρρήξαμε εντελώς τις σχέσεις μας με την Μόσχα.
    Χωρίς να είμαι ειδικός, διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει καμμία ευελιξία, κανένας γεωπολιτικός στρατηγικός σχεδιασμός, όπως ακριβώς συνέβη και το 1922.
    Και το πλέον απογοητευτικό είναι ότι δεν βλέπω από κανένα πολιτικό κόμμα, υπεύθυνη αντιμετώπιση της εξωτερικής μας πολιτικής.
    Όλοι προσπαθούν με κορώνες και βερμαπλισμούς να υφαρπάξουν ψήφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παντελή
    συνυπογράφω όσα γράφεις μέχρι κεραίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σάββα πάω στην συναυλία τώρα.
    Ίσως σου φανεί περίεργο αλλά με τον πολιτισμό μας, με τα τραγούδια μας και τους χορούς μας ατενίζω τον κόσμο διαφορετικά.
    Νιώθω την ιστορία και τον πολιτισμό αιώνων να κυλάει μέσα στο αίμα μου και παίρνω δύναμη.
    Φεύγω γιατί η γαρή μ γκρινιάζει άμα περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πες τα ρε Πήτερ να ξεστραβωθεί ο κόσμος γιατί τώρα τελευταία πήραν πολύ θάρρος οι ακροδεξιοί βασιλόβλακες και μας τα έχουν πρήξει.
    Προς το κ.Καλεντερίδη με όλο το σεβασμό προς έναν άνθρωπο ίνδαλμα για μένα εάν δεν πηγαίναμε στη Κριμαία δεν πιστεύω ότι οι ξένοι θα μας δίνανε ποτέ την ευκαιρία να αναπτύξουμε στρατεύματα στη Μ.Ασία.
    προς τον (κύριο)Σχοινιά διάβασε καλύτερα σχετικά με την απόδοση του τουρκικού στρατού το 1974 και μετά μίλα. Με αεροπορία,ναυτικό 200 άρματα και τα αρχ.. τους ΟΗΕΔΕΣ και πάλι τα χαζομόγγολα κατάφεραν να δείξουν πόσο άχρηστοι και πόσο ζώα είναι.Έχεις δίκιο για τον στρατό τους το ότι ήταν ο αληθινός τουρκικός στρατός που είναι ο καλύτερος στρατός όταν έχει αντιπάλους γυναίκες και παιδιά. Διάβασε για την ΕΛΔΥΚ και την 35 και μετά μίλα για την ψυχή του Έλληνα. Δεν είναι όλοι οι Έλληνες σαν εσένα ευτυχώς.Δυστυχώς τότε(1974) το επίπεδο και το ηθικό του Ελληνικού Στρατού ήταν συντριπτικά ανώτερο του Τουρκικού και χάσαμε μεγάλη ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε για τα επόμενα 100 με αυτούς.
    Προς όλους ας ξεκολλήσουμε επιτέλους από την θεώρηση της εξωτερικής μας πολιτικής μέσα από το πρίσμα των ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ πολιτικών μας προτιμήσεων, ας δούμε τα πράγματα πιο ψυχρά και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την Ελλάδα μια πραγματικά περήφανη χώρα.Πρώτα από όλα ας τελειώσουμε με τον παλαιοκομματισμό για να απελευθερωθούμε από τους κοτζαμπάσηδες που μας κυβερνάνε ακόμη, 180 περίπου χρόνια από τότε που διώξαμε τα μεμέτια και τότε θα αρχίσει η πραγματική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προς Armbeast Tiger και Sotiris Shoinas: Μπορεί ο Σκαλ να μην απαντά, και πολύ καλά κάνει , αλλά επιτρέψτε μου μία εκτίμηση:
    Από τα εν γένει και τα όπου γης εγκατεσπαρμένα "πληκτρολόγια", αποδεικνύεται πλέον, ότι στις μέρες μας, όποιος γίνει ήρωας ΜΟΝΟ, αφίνοντας όμως εν γνώσει του, την προπαγάνδα αυτών που τον έστειλαν ή αλλων, να σβήσει και αυτόν και το νόημα της θυσίας του από προσώπου γης, ξέρει μεν να πολεμάει ως φαντάρος ή ως φρουρός, αλλά όχι ως αξιωματικός με στρατηγική ρεαλιστική σκέψη για τα πραγματικά συμφέροντα (και τις πραγματικές συμμαχίες) της πατρίδας του. Αυτό τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ελληνας
    εσυ που τα ξερεις ολα αυτα????
    αυτα ελαχιστοι τα ξερουν μετρημενοι στα δαχτυλα και μεταξυ ημων των ιστορικων....
    οι μαρξιστες τα ξερουν αλλα τα αποκρυπτουν φυσικα για να μην ανεβει ο ελληνικος εθνικισμος ως γνωστον.....οι βασιλοδεξιοι ακομα δεν εχουν καταλαβει τι εχει συμβει το 22 και οι δικοι μας βενιζελικοι δυστυχως καταντησαν τσοχατζοπουλικο πασοκ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΠΡΟΣ Peter Susic που λέει ότι..."απο τα 9 εκατομμυρια οσμανλι, το εν τριτο να το ξανακανουμε ελληνες και χριστιανους εστω με τη βια, το αλλο εν τριτο να το εξοντωσουμε..." (δείτε δυό-τρία σχόλια πιό πάνω):
    ΟΥΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ με την βία να κάνουμε τέτοια πράγματα. ΔΕΝ συμβιβάζεται η πίστη μας αλλά ούτε και ο ελληνισμός μας με τέτοια βάρβαρα και εθνικιστικά καμώματα, τάχατες ρεαλιστικά. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ! Αρκεί η συμβίωση με συνειδητούς χριστιανούς ορθοδόξους (και μάλιστα Χ.Ο. Έλληνες) των μουσουλμάνων τούρκων, ΧΩΡΙΣ όμως κρατική ή άλλη βία (π.χ. ισλαμιστική) εναντίον μας, και σταδιακά και ελεύθερα, θα παύσουν οι περισσότεροι να είναι μουσουλμάνοι - όταν τους φωτίσει ο Θεός και αν θέλουν. Αυτήν την προοπτική αντιμάχονται ως σήμερα οι Ετσεβίτ, Νταβούτογλου, Ντεκτάς κλπ., διότι χωρίς βία εναντίον μας και με τη απλή ελεύθερη συμβίωση μαζί μας, θα εκχριστιανισθούν οι πρισσότεροι τούρκοι με την θέλησή τους. ΓΙ'ΑΥΤΟ, όταν ο Νταβούτογλου λέει να μπεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το 1923, εννοεί, μέχρι τότε, να μας έχουν καταστήσει μικρή μειονότητα στην Ελλάδα (ανάμεσα σε πλημμυρίδα μουσουλμάνων τούρκων ή ελεγχόμενων από την Τουρκία) αλλιώς νά μας έχουν σφάξει, διότι αν μείνουμε όπως έστω είμαστε, αλλά πάντως συνειδητά χριστιανοί ορθόδοξοι Έλληνες, τότε αυτοί οι Νταβούτογλου κλπ, και τα παιδιά τους, δεν θα έχουν κανένα λόγο υπάρξεως ως τούρκοι "φεουδάρχες" επί των λοιπών τούρκων.
    Σε μας είναι το πρόβλημα, που "δεν κάνουμε το καθήκον μας" (το αληθινό, όχι το ερντογκανικό...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Akou piter gia na telionoume. Apo tous kaliterous ellines politikous pou perasane stin ellada me dioratikotita itane o Venizelos kai meta o Ioannis Metaxas. Tora giati xasame stn mikra Asia einai gnosto, dixonia kai eksoterikos daxtylos. Oso afora tin dixonia ironika kai oi dyo pleures itane patriotes tote. Simera exoume enan koinoniko axtarma pou dimiourgithike apo to 1981 pou synexizei na troei ton koinoniko isto. Ego katigoro basika ton Nazismo kai to koumounismo edo mesa otan ton blepo na leei arloumpes.... O koumounismos stin ellada exei dixtiothi me ton diethnismo tis antipoliteusis, ton Baathismo tou Pasok, kai tis ND oikogenies pou kyvernane xoris na exoune orama alla mono tin oikogeniokratia. Plus me tis oikogenies pou kyvernae ta erga. Oi perisoteres einai marxistikis skepseos kai dimiourgimata tou andrea...Parola Otan tha vrethi kapios pou einai sostos akoma kai an einai aristeros ( Socialdimokratis fysika) miteran as poume aneta tha mporousa na ton upostirikso. Alla sto Yunanistan i aristera einai i orfana tou Taouseskou i orfana tou stalin dystixos akoma. Pou prospathoune na katastrepsoune oti thesmo yparxei nomizontas oti etsi tha kerdisoune ton 4 yiro....(katastrefontas tin ellada) kounia pou tous kouniage...

    opos eipe kai o Kazantzakis o koumounismos einai mia psofia pseira.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. νικηφοριδης
    σευχαριστω που επιβεβαιωσες αμεσα τις θεσεις μου και αυτοκαρφωθηκες...
    δεν ειπα να σφαξετε και να κανετε. ειπα οτι στην συγκεκριμενη ιστορικη συγκυρια οι ελληνες αν ηθελαν αν γινουν μεγαλη δυναμη επρεπε να καουν αυτα τα συγκεκριμενα πραγματα....δεν μιλησα για σενα ουτε για θεολογικα ζητηματα αλλα για καθαρα ιστορικα...

    ελληνας
    διαφωνουμε
    ο μεταξας ηταν ενας βλακας και μισος οπως ολοι οι ακροδεξιοι

    ανικανος να τσακισει τους μπολσεβικους και να διαχειριστει την μεγαλη νικη του ελληνικου λαου κατα των ιταλων εισβολεων και γενικα τον παγκοσμιο πολεμο. του την εφεραν ανετα οι αγγλοι και ο κιναιδος μασωνος αγγλοδουλος βασιλιας τον οποιον λατρευε ο βλαξ!


    σε διορθωνω και ως προς τον καζαντζακη που δεν ειπε για ψοφια ψειρα αλλα ο κομμουνισμος ειναι πνευματικη ψωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. peter susic είπε...
    διαφωνουμε
    ο μεταξας ηταν ενας βλακας και μισος οπως ολοι οι ακροδεξιοι.

    Kala tote exeis paropides pou den prokaite na se vgaloune pouthena. Pios eisai esy pou tha peis gia ton Metaxa.???

    Oso afora ton Georgio κιναιδος Isos o eggonos tou apo to diko tou mpastardo sperma..psaksto kai tha deis. Tora to teixos pou exeis mprosta sta matia sou gia to metaxa kai tis anidaiotites pou petakses giauton den tha tis sxoliaso giati opos sou eipa allo gnomi kai llo gnosis...Oso gia tin pneumatki pseira I psofia psira..to noima einai Psira....Me alla logia ena pneumatiko anathema..Alla ekei pou efodeuse o Metaxas fytrosane oloi oi alloi...min kaneis san tous Diethnistes pou dialioun ta panta sto onoma tou kommatos kai tis aunanias pou tous dernei.

    Ouden provlima allito: Ionannis Metaksas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ : ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ
    http://ellhnkaichaos.blogspot.de/2009/10/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Από wiki
    The Treaty of Rapallo between Weimar Germany and the Soviet Union was signed by German Foreign Minister Walther Rathenau and his Soviet colleague Georgy Chicherin on April 16, 1922, during the Genoa Economic Conference, annulling all mutual claims, restoring full diplomatic relations, and establishing the beginnings of close trade relationships, which made Weimar Germany the main trading and diplomatic partner of the Soviet Union.[16] Rumors of a secret military supplement to the treaty soon spread. However, for a long time the consensus was that those rumors were wrong, and that Soviet-German military negotiations were independent of Rapallo and kept secret from the German Foreign Ministry for some time.[15] This point of view was later challenged.[17][18][19] On November 5, 1922, six other Soviet republics, which would soon become part of the Soviet Union, agreed to adhere to the Treaty of Rapallo as well.[20]

    The Soviets offered Weimar Germany facilities deep inside the USSR for building and testing arms and for military training, well away from Treaty inspectors' eyes. In return, the Soviets asked for access to German technical developments, and for assistance in creating a Red Army General Staff.[21]

    The first German officers went to the Soviet state for these purposes in March, 1922. One month later, Junkers began building aircraft at Fili, outside Moscow, in violation of Versailles. The great artillery manufacturer Krupp was soon active in the south of the USSR, near Rostov-on-Don. In 1925, a flying school was established at Vivupal, near Lipetsk, to train the first pilots for the future Luftwaffe.[2] Since 1926, the Reichswehr had been able to use a tank school at Kazan (codenamed Kama) and a chemical weapons facility in Samara Oblast (codenamed Tomka). In turn, the Red Army gained access to these training facilities, as well as military technology and theory from Weimar Germany.[22]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dont forget dear chap, the training of the russian snipers in Germany also. Years later the Russian pupils mastered their Germans teachers in Staligrand!

      Διαγραφή
  44. Φωνάζω εδώ και χρόνια, θα με ακούσει κανείς επιτέλους; Η ιστορία που διδάσκουν στο στρατό, στα πανεπιστήμια, είναι ψεύτικη σε μεγάλο βαθμό.

    Εδώ και χρόνια φωνάζω, η επανάστατη του 1917 ήταν έργο των Γερμανών, όπως και η γενοκτονία των Ελλήνων 1914-2015. Με την καθοδήγηση των Γερμανών, Άγγλοι και Αμερικάνοι έφτιαξαν τη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια στιγμή που οι Γερμανοί είναι σε πόλεμο με κάποιον, είναι ικανοί να τον στηρίξουν, και το αντίθετο. Την πολύπλευρη γερμανική στρατηγική είναι αδύνατον να την μάθει ο κάθε μονόπλευρος μονοκόμματος χωριάτης που έχει γίνει από το μηδέν στρατηγός και καθηγητής πανεπιστημίου στη χώρα μας, και που νομίζει ότι είναι μοναδική διάνοια στον πλανήτη, επιβάλοντας να μαθαίνουμε την ιστορία όπως αυτός νομίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.