2/8/14

Aπάτη με τον ΕΝΦΙΑ - Κράτος "λωποδύτης"

Κράτος «λωποδύτη» θυμίζει η ιδέα της ΓΓΔΕ Αικατερίνης Σαββαΐδου να εκδώσει αργά το βράδυ της Τετάρτης εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν Ε9 με ελλιπή ή εσφαλμένα στοιχεία ο σχετικός φόρος (ΕΝΦΙΑ) θα υπολογιστεί με τις δυσμενέστερες παραδοχές για τον φορολογούμενο, επιβαρύνοντάς τον με υψηλότερο φόρο.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε για να υποχρεωθεί ο κόσμος να διορθώσει τυχόν ατέλειες στις δηλώσεις. Βέβαια, το υπουργείο είχε προ ημερών εκδώσει άλλη εγκύκλιο για τον χειρισμό των παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων, αλλά τότε δεν προχώρησε στη χθεσινή απίστευτη ενέργεια.
Ενα από τα παράδοξά της είναι ότι ουδείς γνωρίζει εάν η εκκαθάριση ή ο συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει έως το τέλος του έτους ή έως το καλοκαίρι του 2015, όταν θα καταβληθεί ο φόρος ακινήτων για την επόμενη χρονιά.

Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι όλα είναι καλά και ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9 έως το τέλος Νοεμβρίου! Δεν μπαίνει όμως στον κόπο να ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει ο συμψηφισμός και εάν οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με ανύπαρκτους φόρους και με πρόστιμα εάν οι δόσεις γίνουν ληξιπρόθεσμες. Θυμίζουμε ότι από σήμερα 1η Αυγούστου θα αναρτώνται ηλεκτρονικά τα σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος του ακινήτου, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή προσαύξησης, σαν να βρίσκεται το ακίνητο στον έκτο όροφο. Στα αγροτεμάχια, εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός τους γίνεται μόνο από τον νομό που βρίσκονται, τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση την υψηλότερη Αρχική Βασική Αξία του νομού. Εάν υπάρχουν κτίσματα εντός του αγροτεμαχίου χωρίς επαρκή στοιχεία, θα θεωρούνται ότι είναι κατοικία, κάτι που προκαλεί πενταπλασιασμό του φόρου.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί εσφαλμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων θεωρείται ότι το οικόπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό, δηλαδή θα υπόκειται στον μεγαλύτερο δυνατό φόρο.
Εάν ο φορολογούμενος έχει αναγράψει λάθος ή δεν έχει αναγράψει καθόλου το είδος του εμπράγματου δικαιώματος επί του ακινήτου, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρεί ότι έχει την πλήρη κυριότητα. Εάν υπάρχουν λάθη στο ποσοστό συνιδιοκτησίας, θα θεωρείται ότι ο υπόχρεος είναι στο 100% κύριος του ακινήτου. Για τυχόν λάθη στα στοιχεία του επικαρπωτή, για την εκκαθάριση θα λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο έτος για τον φορολογούμενο.


Εισπράξεις 5 δισ. αντί για 2,65

Προφητική ήταν η τοποθέτηση του Στράτου Παραδιά, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο οποίος μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση της εγκυκλίου της ΓΓΔΕ προέβλεψε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν 5 δισεκατομμύρια, έναντι του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει τεθεί για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία».
Τώρα, μετά τη χθεσινή «σφαλιάρα», το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να βεβαιώσει ακόμα μεγαλύτερους φόρους, αφού πενταπλασιάζεται ο φόρος σε ορισμένες περιπτώσεις με βάση την εγκύκλιο.
"δημοκρατία"

3 σχόλια:

  1. Μακροχρόνια άνεργοι άφραγκοι που τρέφονται από συσσίτια και ζουν σε ένα σπίτι που τους άφησαν οι γονείς τους, καλούνται να πληρώσουν περί τα 300 ευρώ. Βλέπεις είναι λίγοι αυτοί που κοιμούνται στην ύπαιθρο και πρέπει να... πυκνώσουν οι τάξεις τους. Μεταρρυθμίσεις σαν κι αυτήν έπρεπε να έχουν γίνει πριν από 20 και τριάντα χρόνια και όχι τώρα που έχει πέσει μαύρη φτώχεια. Πάνε καλά; Από πού θα τα πάρουν; Πότε είπαμε είναι οι εκλογές; Ο Αλέξης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε απολύτως. Τον κουβαλάν στους ώμους τους και τον πάνε προς την απόλυτη εξουσία το θλιβερό σπαραξικάρδιο ντούο Αντων-Μπένυ. Αντί να κλείσουν φυλακή γιωργάκηδες και όλο το κακό συναπάντημα στέλνουν στα παγκάκια και στην αυτοκτονία κανένα εκατομμύριο ακόμα συμπολίτες μας. Μόνο λεφτάδες και Πακιστανοί θα μείνουν στον τόπο αυτόν. Το ΕΝΦΙΑ Αντώνη θα γίνει ή ο τάφος μας ή ο τάφος σου. Θεωρώ τον εαυτό μου Δεξιό αλλά αυτά πλέον είναι έννοιες κενές περιεχομένου. Αν δεν υπάρξει ανατροπή αυτού του εγκλήματος, τότε σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ως ψηφοφόρο, Αντωνάκη, έχε με παρητημένον!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 300 ευρώ μόνο ? Εμένα μου ήρθε για ένα κτήμα στο χωριό που είναι γεμάτο πέτρες 9 χιλιάδες φόρος ! Αδύνατον να τον πληρώσω.Ας κάνει το κράτος τα δέοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΙΔΕΧΘΉ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ-
    ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΠΑΡΟΥΦΟΒΟΛΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΔΩΝΟ-ΒΟΡΙΔΟ-ΒΟΥΛΤΕΨΩ-ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΙ

    ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ – ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΩΛΩΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.