18/8/14

Επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της η Κύπρος

 Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες για ενέργεια και φυσικό αέριο 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Μακρά, σημαντική και καυτή αναμένεται να είναι η ατζέντα για τα θέματα της ενέργειας τους επόμενους μήνες, ενώ στη μεγάλη εικόνα μπαίνει πλέον και ο κωδικός «πετρέλαιο». Οι εξελίξεις στην περιοχή προκαλούν αναταράξεις και η Λευκωσία αναζητεί τρόπους να ενδυναμώσει τη θέση της, προβάλλοντας ως επιλογή τόσο για τις χώρες της περιοχής, αλλά και ευρύτερα.
Είναι σαφές πως τα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Ισραήλ-Παλαιστίνη), καθώς και σε Αίγύπτο και Λιβύη, διαμορφώνουν νέα δεδομένα, ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν αποκλείεται να επιφέρει ανατροπές.
Ο χάρτης της περιοχής αλλάζει συνεχώς και η Κύπρος θεωρείται -παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, Κυπριακό και οικονομία- πυλώνας σταθερότητας. Βασικά εργαλεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η γεωπολιτική της θέση και οι υδρογονάνθρακες. Δύο γεωτρήσεις αλλά και πολλές επισκέψεις, στα πλαίσια πλέον της ενεργειακής διπλωματίας, βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Λευκωσίας, από τα αποτελέσματα των οποίων πολλά θα κριθούν.
Σε επίπεδο των εταιρειών, όπως είναι γνωστό, εντός Σεπτεμβρίου η ΕΝΙ θα αρχίσει μια σειρά γεωτρήσεων που θα καλύψει τα τεμάχια 2, 3 και 9, και με βάση ενδείξεις από σεισμογραφικά δεδομένα, δηλώνεται από πλευράς της εταιρείας «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, αρχές του 2015, η NOBLE, με βάση και το συμβόλαιο, έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση εντός του τεμαχίου 12.
Η εταιρεία φαίνεται να προσανατολίζεται το γεωτρύπανο να δοκιμάσει για πετρέλαιο αντί φυσικού αερίου. Το γεγονός ότι η εταιρεία σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο είναι αποτέλεσμα και των ενδείξεων που έχει. Κι αυτό, γιατί οι έρευνες για πετρέλαιο γίνονται σε μεγαλύτερο βάθος και στοιχίζουν γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για το φυσικό αέριο δεν ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια.
Οι εξελίξεις αυτές με τις έρευνες, κυρίως τα αποτελέσματα της ΕΝΙ, θα αποτελέσουν και το πρόκριμα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αυτό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τη Λευκωσία. Την ίδια όμως ώρα, έχουν διαμορφωθεί και εναλλακτικά σενάρια, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου. Στα πλαίσια αυτά κινείται και η ενεργειακή διπλωματία.
Σήμερα Δευτέρα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης μεταβαίνει στο Κάιρο, μαζί με ομάδα τεχνοκρατών, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής των δύο χωρών, στην παρουσία και των αρμόδιων υπουργών. Ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής από το ΥΠΕΞ και μια ομάδα τεχνοκρατών του Υπουργείου Ενέργειας θα παρατείνουν την εκεί παραμονή τους μέχρι τις 20 Αυγούστου, ώστε να συζητήσουν μια σειρά από θέματα με τους αντίστοιχους Αιγύπτιους ειδικούς. Στο Κάιρο η ατζέντα είναι μεγάλη και αφορά τόσο ζητήματα πώλησης φυσικού αερίου της Κύπρου προς την Αίγυπτο, όταν η Λευκωσία είναι έτοιμη, αλλά και θέματα διαμετακομιστικού εμπορίου. Η Αίγυπτος έχει μεγάλες ανάγκες από αέριο, τις οποίες θέλει να καλύψει με συμφωνίες.
 Για την Κύπρο το θέμα της πώλησης αερίου δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αμέσως. Όμως, όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, αυτό μπορεί να επιτευχθεί πριν γίνει ο τερματικός σταθμός. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως για τη Λευκωσία δεν κλείνει η πόρτα για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κυπριακά τεμάχια στους δυο τερματικούς σταθμούς που υπάρχουν στην Αίγυπτο (σήμερα ένας εξ αυτών δεν λειτουργεί και ο άλλος υπολειτουργεί).
Ο Γ. Λακκοτρύπης θα επισκεφθεί διαδοχικά αυτή την περίοδο την Ιορδανία στις 9 Σεπτεμβρίου και το Ομάν στις 28 του ίδιου μήνα, καθώς και τη Ρουμανία τον Οκτώβριο. Οι επισκέψεις αυτές συνδέονται με την προετοιμασία της Λευκωσίας να βρει εν δυνάμει αγοραστές του φυσικού της αερίου. Σημειώνεται πως Αίγυπτος και Ιορδανία προγραμματίζουν κατασκευή τερματικών αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, εξέλιξη που ενδιαφέρει την Κύπρο.

 Ο ΠτΔ το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, μετά από αίτημα του δεύτερου.
Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε, ως γνωστό, προσκληθεί και στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Αιγύπτιου Προέδρου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ενώ οι δύο κυβερνήσεις διατηρούν κανάλια επικοινωνίας. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουν εγκαινιάσει τον περασμένο χρόνο.
Ψηλά στην ατζέντα, οι εξελίξεις στην περιοχή αλλά και τα ενεργειακά. Θα προηγηθούν τα ταξίδια του Γιώργου Λακκοτρύπη σε μια σειρά χωρών, που θα ενισχύσουν και προετοιμάσουν και τις επαφές στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.