18/8/14

Βολιδοσκοπεί το Κάιρο για πώληση ΦΑ ο Λακκοτρύπης

Μαρία Στυλιανού
Με αέρα αισιοδοξίας αναχωρεί τη Δευτέρα για το Κάιρο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, συνοδεία ομάδας τεχνοκρατών από τα υπουργεία Ενέργειας και εξωτερικών.
Επί τάπητος θα τεθούν ενεργειακά θέματα, με τον υπουργό να ενημερώνει για τις δυνατότητες της Κύπρου στον τομέα του ΦΑ και να βολιδοσκοπεί για το ενδεχόμενο πώλησης Φυσικού Αερίου προς την Αίγυπτο, όταν η Λευκωσία θα έχει αυτή τη δυνατότητα.  Επίσης θα συζητηθούν και θέματα διαμετακομιστικού εμπορίου.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Κάιρο, ο υπουργός ενέργειας θα προετοιμάσει το έδαφος και για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη  με τον Αιγύπτιο Ομόλογο του  Άμπτελ Φάταχ αλ Σίσι, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε.    

Μιλώντας στο Sigmalive και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσιο σειράς επισκέψεων που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε Ομάν, Ιορδανία και Ρουμανία.

Ο υπουργός ενέργειας τόνισε πως τόσο στην Αίγυπτο όσο και στις υπόλοιπες χώρες που θα επισκεφθεί, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο πώλησης κυπριακού Φυσικού Αερίου, προσθέτοντας πως  το ενδιαφέρον των εν λόγω χωρών είναι αυξημένο, ειδικότερα μετά την κρίση στην Ουκρανία και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει προς την Κύπρο, τόνισε ο υπουργός, είναι το γεγονός ότι ο υπουργός ενέργειας του Ομάν μετέβη τον Ιούλιο σε συνέδριο ενέργειας στη Μάλτα για να συναντήσει ειδικά τον κ. Λακκοτρύπη. Όσο διευρύνονται οι ανακαλύψεις, τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων χωρών», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι χώρες που πλήγηκαν στον τομέα της ενέργειας  από την ουκρανική κρίση. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας τους και παράγοντα σταθεροποίησης της περιοχής, καθώς αποτελούμε μια ανερχόμενη δύναμη Φυσικού Αερίου», ανέφερε ο υπουργός ενέργειας.

Σε ότι αφορά το κομμάτι των γεωτρήσεων, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως ψηλά στην ατζέντα τ5ου υπουργείου Ενέργειας είναι η έναρξη του δεύτερου κύκλου, διευρυμένων γεωτρήσεων στα οικόπεδα 2,3 και 9 από την ENI. «Οι εν λόγω γεωτρήσεις θα διαρκέσουν από 12 μέχρι 18 μήνες και αναλόγως των αποτελεσμάτων τους θα προχωρήσουμε», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Εξάλλου, αρχές του 2015, η Noble προχωρεί βάση του συμβολαίου της, σε νέα, επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του τεμαχίου 12, χωρίς να αποκλείεται να  γίνουν και έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου, όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν η εταιρεία.

Πάντως, ο υπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση του υπουργείου του από την Noble για το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα γνωρίζουμε σίγουρα πριν τα τέλη του χρόνου.

Τονίζεται ότι οι έρευνες για πετρέλαιο γίνονται σε μεγαλύτερο βάθος και κοστίζουν πολύ περισσότερο, σε σχέση με τις έρευνες για ΦΑ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Noble να πάρει το ρίσκο, μιας και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις της είναι ενθαρρυντικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.