2/8/14

Οι Κούρδοι του Ιράκ ζητούν όπλα από τις ΗΠΑ, να πολεμήσουν τους Ισλαμιστές

Η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα όπλα, με τα οποία θα πολεμήσει τους Ισλαμιστές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών, το αίτημα τέθηκε κατά την επίσκεψη τη κουρδικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ ερευνούν πως θα ενισχύσουν την προστασία της αυτόνομης περιφέρειας. Οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι οι κουρδικές στρατιωτικές μονάδες Πεσμέργκα, εάν εξοπλιστούν κατάλληλα, θα καταφέρουν να αποκρούσουν τους Σουνίτες του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», που πρόσφατα άλλαξε ονομασία σε «Ισλαμικό Κράτος».

Στο αίτημα των Κούρδων αναφέρονται λεπτομερώς οι ανάγκες των Πεσμέργκα που είναι:
Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, ασθενοφόρα καθώς και όπλα ικανά για την φύλαξη των συνόρων σε απομακρυσμένες  ορεινές περιοχές καθώς και για την προστασία εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών που αναζητούν καταφύγιο στο Κουρδιστάν.

Πηγές του Λευκού Οίκου αναφέρουν ότι εξετάζονται οι επιλογές για την υποστήριξη των Κούρδων, αλλά είναι απίθανο να οδηγηθούν σε άμεσες παραδόσεις όπλων στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, καθώς οι ΗΠΑ τροφοδοτούν την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Τυχόν προμήθειες όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της Βαγδάτης και του Αρμπίλ.

Το Ρόιτερ, επικαλούμενο πηγή από την κυβέρνηση Ομπάμα, λέει ότι κάθε υποστήριξη προς το  αυτόνομο Κουρδιστάν θα πρέπει να συντονίζεται με την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.
--
  © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.