20/8/14

Γενοκτονία Ποντίων – Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο νέος πονοκέφαλος Σαμαρά

Η επιστολή που απέστειλαν χθες στον πρωθυπουργό οι 38 βουλευτές της ΝΔ προκαλεί εσωκομματικούς τριγμούς λίγο πριν από τη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. 
Με γεμάτη την ατζέντα του γυρνάει, πιθανότατα σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου από τις θερινές του διακοπές και την ταλαιπωρία με την υγεία του ο πρωθυπουργός, καθώς τα θέματα που πρέπει να χειριστεί είναι πολλά και επείγοντα. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι αλλά και ο κυβερνητικός σχεδιασμός ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Άμα τη επιστροφή του ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να λύσει μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Ένα από αυτά είναι η ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που «σέρνεται» εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο αποτελούσε ένα αγκάθι στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η δε επίμαχη παράγραφος που αφορούσε τη Γενοκτονία ήταν από τα σημεία τριβής που ενοχλούσε ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Πρόσκαιρα ο σκόπελος φάνηκε να ξεπερνιέται με μια μικρή… ντρίπλα. Ενώ για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος προβλέπεται ρητά η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση, για τις Γενοκτονίες ορίζεται ότι «η παραβατική συμπεριφορά των υμνητών του ναζισμού και όσων αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή τις Γενοκτονίες θα πρέπει να συνδέεται με την υποκίνησης βίας ή μίσους».

Εν ολίγοις η αμφισβήτηση της Γενοκτονίας, λέει το νομοσχέδιο, εφ’ όσον περιορίζεται στο πλαίσιο έκφρασης προσωπικής άποψης, δεν είναι ποινικό αδίκημα.

Η επιστολή των 38 «γαλάζιων»
Όπως έγραψε χθες το pontos-news.gr, 38 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί, έστειλαν επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά ζητώντας να (ξανα)μπεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η παράγραφος σύμφωνα με την οποία η άρνηση της Γενοκτονίας Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων θα αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι «38» στην επιστολή τους θυμίζουν στον πρωθυπουργό ότι αν και καθυστερημένα, η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε από τη Βουλή τον Φεβρουάριο του 1994.

«Αν αυτό δεν τηρηθεί, θα σημαίνει στην πράξη την άρνηση της Γενοκτονίας των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Όλοι εμείς, κ. πρωθυπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι εσείς θα συμβάλετε στην ορθή από Εθνικής πλευράς αντιμετώπιση του θέματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να φέρει την τελευταία στιγμή μια «νομοτεχνική βελτίωση» που θα λέει ότι ως αδίκημα θα αντιμετωπίζεται και η άρνηση των Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα είτε από την ελληνική Βουλή είτε από διεθνείς οργανισμούς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν τελικά έρθει η «βελτίωση» από το υπουργείο Δικαιοσύνης τότε θα καλυφθεί πλήρως το αίτημα των βουλευτών, με δεδομένο ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης έχει την αναγνώριση από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

3 σχόλια:

  1. Αντωνάκη, δεν σου έφτανε που θα σε στείλουν σε μόνιμες διακοπές οι εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που τους βάζεις να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, τά 'βαλες τώρα και με την προσφυγιά; Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι είσαι μυστικός πράκτορας του ΣΥΡΙΖΑ που τον σπρώχνει φανερά πια στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΡΑΓΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΦΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΛΕΞΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντωνάκη μου, που έλεγε και η Κοντού, θα αφήσεις καμία εθνική προδοσία και για κανένα άλλο κόμμα; Ολες εσύ θα τις κάνεις; Ετσι δηλαδή για να ξεπληρώσεις την προγιαγιά σου;
    Και ύστερα μας έλεγες ότι έρριξες τον Μητσοτάκη γιατι σε ξύνιζε το όνομα Μακεδονία.
    Αντωνάκη μου, περάσατε καλά στην κηδεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.