4/8/14

Ιράκ: Αντεπίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζουν οι κουρδικές δυνάμεις

Οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, οι Πεσμεργκά, προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους μπροστά στην προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. Στήριξη από τον Ιρακινό πρωθυπουργό.
«Θα τους επιτεθούμε μέχρι να έχουν εξοντωθεί πλήρως και δεν θα δείξουμε έλεος», είπε ένας κούρδος αξιωματούχος, ενώ προσέθεσε ότι «τους δώσαμε αρκετές ευκαιρίες και θα πάρουμε πίσω ακόμη και τη Μοσούλη. Πιστεύω τις επόμενες 48 με 72 ώρες».
Το ΙΚ σημείωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη μεγαλύτερη νίκη του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων καταλαμβάνοντας τρεις πόλεις στην περιοχή της Μοσούλης, το φράγμα της πόλης - το μεγαλύτερο του Ιράκ -, αλλά και μια πέμπτη πετρελαιοπηγή.
Η νέα προέλαση των τζιχαντιστών, οι οποίοι στα τέλη του Ιουνίου εγκαθίδρυσαν ένα χαλιφάτο στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχουν υπό τον έλεγχό τους, θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν τον έλεγχό τους στον τομέα της Μοσούλης και να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση στις δύο χώρες.
Στο μεταξύ κούρδοι μαχητές από τη Συρία έχουν φτάσει στο Ιράκ για να ενισχύσουν τους Πεσμεργκά. «Το (συριακό, κουρδικό) κόμμα Δημοκρατική Ένωση (PYD) μάχεται στις περιοχές της Σίντζαρ και της Ράμπια» στο βόρειο Ιράκ κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του ιρακινού στρατού, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνέβη σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση.
Παρόλα αυτά ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε την Πολεμική Αεροπορία της χώρας να υποστηρίξει τους Πεσμεργκά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Κάσεμ Άτα. «Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολές στους επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας (…) να προσφέρουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις των Πεσμεργκά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

1 σχόλιο:

  1. Πάω στοίχημα.

    Μόλις οι τούρκοι δουν ότι έχασαν από δυνάμεις όλοι εμπόλεμοι, τότε θα την πέσουν στο Χαλιφάτο για να τους τιμωρήσει για τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα πολέμου, αλλά ταυτόχρονα θα μείνουν μπάστακες εκεί για να κρατήσουν όλα αυτά τα εδάφη που από πολύ καιρό τα διεκδικούν με τον τρόπο τους.

    Είναι "μανούλες" σε κάτι τέτοια οι τούρκοι. Φαίνεται οι Άραβες δεν τους ξέρουν τόσο καλά όσο εμείς, που λέμε όσο φίλος και να είναι ο τούρκος, να τον προσέχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.