27/8/14

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας ( ΕΟΑ ) και η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος

ΑΝΤΗΣ ΛΟΪΖΟΥ 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), (European Defense Agency) που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2004, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Αποβλέπει επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας, στη δημιουργία ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και στην προαγωγή της έρευνας.
Στον εν λόγω Οργανισμό ο οποίος εδρεύει στις Βρυξέλλες και είναι υπό την εποπτεία και τον πολιτικό έλεγχο του Συμβουλίου, συμμετέχουν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πλην της Δανίας.
Επικεφαλής του Οργανισμού είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας .

Ο ΕΟΑ διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο που είναι το όργανο λήψης αποφάσεων του Οργανισμού και που απαρτίζεται από έναν αντιπρόσωπο από κάθε συμμετέχον κράτος μέλος και έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαικής Επιτροπής. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Ο Οργανισμός δραστηριοποιείται στους ακόλουθους τομείς:
• Ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων. Ο Οργανισμός εντοπίζει τις μελλοντικές ανάγκες της ΕΕ όσον αφορά την άμυνα, συντονίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τις δυνατότητες και την εναρμόνιση των στρατιωτικών αναγκών, προτείνει συνεργατικές δραστηριότητες στο επιχειρησιακό πεδίο και παρέχει εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων·
• Προαγωγή και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Ο Οργανισμός προτείνει νέα πολυμερή σχέδια, συντονίζει τα υφιστάμενα προγράμματα και διαχειρίζεται συγκεκριμένα προγράμματα·
• Ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας και δημιουργία ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς στον τομέα των αμυντικώνλιο 200???ο εξοπλισμών. Ο Οργανισμός αναπτύσσει σχετικές πολιτικές και στρατηγικές, κατόπιν διαβούλευσης με την Επιτροπή και τον βιομηχανικό κλάδο, αναπτύσσει και εναρμονίζει τους σχετικούς κανόνες και κανονισμούς·
• Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας.
Ο Οργανισμός προάγει και συντονίζει ερευνητικές δραστηριότητες που αποβλέπουν στην κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε δυνατότητες άμυνας, σε συνεργασία με την Επιτροπή.

Η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα της ΕΕ, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον ΕΟΑ, πλην όμως, από ετών προσπαθεί να ενταχθεί σ' αυτόν για ν' αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη, αλλά και τεχνογνωσία ως χώρα παραγωγής οπλικών συστημάτων. Ως γνωστόν η Τουρκία συμμετέχει σε συμπαραγωγή πολεμικών αεροσκαφών, και διαθέτει πολεμική βιομηχανία κατασκευής αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων, UAV, πολεμικών πλοίων, οχημάτων, μέσων και υλικών ηλεκτρονικού πολέμου, μέσων επικοινωνιών, κ.α. Μια απλή μελέτη των τομέων δράσης του ΕΟΑ πολύ εύκολα μας καθιστά σαφείς τους διάφορους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί και τι οφέλη να αποκομίσει.

Η Κύπρος το 2005 άσκησε ΒΕΤΟ στην ένταξη της Τουρκίας στον ΕΟΑ και έκτοτε η Τουρκία με διάφορες ενέργειές της προσπαθεί να άρει το κυπριακό ΒΕΤΟ. Στην προσπάθειά της αυτήν η Τουρκία έχει όπως πάντα την αθόρυβη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το οικονομικό όφελος της Τουρκίας από την ένταξή της στον ΕΟΑ θα ανήρχετο σε τεράστια ποσά.

Εσχάτως έχει γραφτεί στον Τύπο ότι η Κύπρος στα πλαίσια της πρόθεσής της για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγτΕ ) ενδεχομένως ν' άρει το ΒΕΤΟ για ένταξη της Τουρκίας στον ΕΟΑ, προκειμένου η Τουρκία, να μην προβάλει ΒΕΤΟ στην ένταξη της Κύπρου στον ΣγτΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση και ανεξαρτήτως ανταλλαγμάτων που θα της δοθούν, δεν πρέπει να υποχωρήσει και να αποδεχτεί την ένταξη της Τουρκίας στον ΕΟΑ.

Εκτιμώ ότι μετά από τις τελευταίες απαξιωτικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ανύπαρκτης, νεκρής Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει η Κυβέρνηση να κάμει αυτό που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν είχαν το θάρρος και την τόλμη να κάμουν, να φρενάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Επιβάλλεται όπως η πλευρά μας αναλάβει μέτρα που να δημιουργούν κόστος στην Τουρκία. Συμμάχους και συμπαραστάτες να έχει τους Ευρωπαίους εταίρους της, πρωτίστως την Ελλάδα, οι οποίοι θεωρώ αδιανόητο να ανέχονται την Τουρκία να απειλά και να μην αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της ΕΕ, διότι αυτή η απαξιωτική τακτική επεκτείνεται και κατά των λοιπών μελών της ΕΕ.

Το πλέον κωμικό και υποτιμητικό για την Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ότι η Τουρκία την αναγνωρίζει μόνον όποτε ανοίγει ή κλείνει ένα κεφάλαιο. Η Κυβέρνησή μας πώς το ανέχεται;

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι το όλο θέμα του ΕΟΑ είναι πολύ εξειδικευμένο και το χειρίζονται τεχνοκράτες του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Καλόν θα ήταν τα κύτταρα της Δημοκρατίας να ενημερωθούν από τους εν λόγω τεχνοκράτες και να μελετήσουν το θέμα διεξοδικά, ώστε όταν, όσοι από τους βουλευτές συμμετέχον σε σχετικές διαδικασίας και όποτε μιλούν με ξένους, να είναι σε θέση ν' αρθρώσουν λόγο και να διατυπώσουν άποψη.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.