19/9/14

Ελλάδα: η τρίτη χώρα που θεσπίζει νομοθεσία για τη ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Harut Sassounian (The California Courier, Πρωτόσελιδο της 11ης Σεπτέμβριου 2014)    (μτφ. Κριστιάν)
Ενώ η Τουρκία επέβαλε πιέσεις προς το Γάλλο πρόεδρο να μην υποστηρίζει το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, μια χώρα που μόλις υιοθέτησε ένα νόμο που απαγορεύει την άρνηση των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 

Η Ελλάδα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά τη Σλοβακία και την Ελβετία να θεσπίσει τέτοια νομοθεσία. 
Ωστόσο, ο ελβετικός νόμος εξετάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης ενός Τούρκου εναγομένου. 

Valérie Boyer
Το γαλλικό Κοινοβούλιο (το 2011) και η Γερουσία (2012) είχαν υιοθετήσει ένα παρόμοιο νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας, αλλά απορρίφθηκε από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο. 
Για να αντικαταστήσει τον ακυρωμένο νόμο, η Γαλλίδα βουλευτής Valerie Boyer, υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. 
Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) υποσχέθηκε επίσης να υποστηρίξει την ποινικοποίηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 

Παρά την κάποια νομική αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το είδος νόμου στην Ευρώπη, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 9 Σεπτεμβρίου με 54 ψήφους υπέρ και 42 κατά, έναν νόμο αντι-μίσος  -για τη καταπολέμηση των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού-  καθιστώντας ίσια την άρνηση του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών που αναγνωρίζονται από διεθνή δικαστήρια ή από το ελληνικό κοινοβούλιο, για παράδειγμα, η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και την Γενοκτονία των Αρμενίων. Τα άτομα που παραβιάζουν το νέο νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως 30.000 € και ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. 

Ο ελληνικός νόμος πηγάζει από την «απόφαση-πλαίσιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρονολογείται από το 2008, ο οποίος καλεί όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν νόμους κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της άρνησης των γενοκτονίων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου. 

Καταιφνιδιασμένοι, οι Τούρκοι αξιωματούχοι και οι Αζέροι προπαγανδιστές προέβηκαν σε συγχυσμένα σχόλια σχετικά με το ελληνικό νόμο. 
Αρχικά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το ελληνικό νόμο, δηλώνοντας ότι «έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης».
Ωστόσο, λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών υπαναχώρησε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ελληνική νομοθεσία θα συμβάλλει στη προστασία των δικαιωμάτων των Τούρκων που ζουν στην Ελλάδα!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πέρασε τη νομοθεσία αυτή παρά τις προειδοποιήσεις από τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος απάντησε κοφτά ότι η ελληνική νομοθεσία δεν θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. 

Μια παρόμοια προειδοποίηση εκδόθηκε από τον Ερντογάν προς τον Γάλλο Πρόεδρο, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε θέσπιση νέων νόμων για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους. 

Οι Αζέροι σχολιαστές έκαναν αντιφατικές δηλώσεις, αν και ο ελληνικός νόμος δεν έχει τίποτα να κάνει με το Αζερμπαϊτζάν. 
Ένας Αζέρος συγγραφέας υποστήριξε ότι ο ελληνικός νόμος δεν αναφέρει τη γενοκτονία των Αρμενίων και ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ τη γενοκτονία των Αρμενίων. 
Φυσικά, και οι δύο αυτές διαβεβαιώσεις είναι εντελώς εσφαλμένες. 
Προφανώς, αυτός ο Αζέρος συγγραφέας δεν γνωρίζει ότι η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων στις 25 Απριλίου 1996 και ότι στις 10 Ιουλίου 1996, ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος υπέγραψε διάταγμα που κηρύσσει την 24η Απριλίου, «ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων που διαπράχθηκε από τους Τούρκους».

Ένας δεύτερος Αζέρος, V. Seyidov, όχι μόνο αναγνώρισε ότι η ελληνική νομοθεσία καλύπτει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά συνέχισε αψηφώντας την ελληνική αστυνομία να τον συλλάβει, όταν θα έρθει στην Αθήνα και θα δηλώσει ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι ένα ιστορικό γεγονός!».
Υποθέτοντας ότι ο κ Seyidov θα τολμήσει να το πράξει, μένει να δούμε αν θα ριχτεί σε μια ελληνική φυλακή ή θα τον χαιρετίσουν ως «ήρωα» οι Τούρκοι και Αζέροι αρνητές, σύμφωνα με τη τελική απόφαση του ΕΔΑΔ. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών και το Κοινοβούλιο της Αρμενίας χαιρέτισαν την Ελλάδα για την ψήφιση του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. 

Ωστόσο, είναι καιρός το αρμενικό κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων στην Οθωμανική Τουρκία. 
Προηγούμενες προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση απορρίφτηκαν από την κυβέρνηση της Αρμενίας για μυστηριώδους και ακατανόητους λόγους!

Στις 22 Σεπτέμβριου, ο Καθολικός Aram Α’ του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας έχει προγραμματίσει  να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Σαμαρά στην Αθήνα. Η Αυτού Αγιότητα ανάμενεται να εκφράσει τότε την ευγνωμοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση για την ψήφιση του νόμου κατά της άρνησης των γενοκτονιών. 

Τη παραμονή της εκατονταετηρίδας της γενοκτονίας των Αρμενίων, θα ήταν τελείως θετικό, το ΕΣΔΑ να ακυρώσει την προηγούμενη απόφασή του σχετικά με το ελβετικό νόμο και η Γαλλία να υιοθετήσει ένα νέο νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ανοίγοντας το δρόμο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. 

© Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά  C. Gardon για το  Collectif VAN - 18η Σεπτεμβρίου 2014 - http://www.collectifvan.org



3 σχόλια:

  1. Κύπρος: Αλλάζουν τα μέτρα ασφαλείας για τον οπλισμό της Εθνικής Φρουράς

    ......(Όπως ανακοίνωσε ο κ. Φωκαΐδης για τους εφέδρους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις υπόλοιπες μονάδες και οι οποίοι φυλάσσουν το ατομικό τους τυφέκιο στα σπίτια τους, προβλέπεται η υποχρέωσής τους να παραδώσουν τον επικρουστήρα του όπλου τους (!), ο οποίος και θα παραχωρείται μόνο για ασκήσεις ή σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης.)......

    http://www.protothema.gr/greece/article/411278/kupros-allazoun-ta-metra-asfaleias-gia-ton-oplismo-tis-ethnikis-frouras/

    δηλαδη απο εδω και περα οι Κυπριοι θα εχουν οπλα που δεν πυροβολουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να τα κάνουν? τώρα έχουν αναλάβει τη προστασία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών τους συμφερόντων, οι ίδιοι οι ιδιώτες, στρατηγικοί εταίροι της Κύπρου και Ελλάδας, το Ισραήλ υπό την ομπρέλα των χΗΠΑτζίδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν έχεις τα χτένια χαϊδεύεις και τα γένια!

    http://ixnilatis.org/perivalon/42-2011-09-23-19-51-56/210-2014-09-18-03-45-40.html
    H Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), σχετικά με την άμεση ή έμμεση ωφέλεια, που τυχόν έχουν Βουλευτές, 
    http://ixnilatis.org/perivalon/42-2011-09-23-19-51-56/208-2014-09-02-02-14-31.html
    Eκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ και ο Πρόεδρος της Βουλής επωφελείται από το ΝΟΜΟ για τα Δάση
    Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του έχει στην κατοχή του 45 στρέμματα βοσκοτόπια και 1.585 τ.μ. Δάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.