2/9/14

Νέα ιεροσυλία των Τούρκων σε αρχαία ελληνική πόλη

Έχτισαν σουπερμάρκετ πάνω από τα ερείπια της αρχαίας Μύρλειας στα Μουδανιά
Όταν δεν μπορείς να φέρεις στο φως τα αριστουργήματα που έφτιαξαν άλλοι στην αρχαιότητα ή δεν μπορείς να τα εκμεταλλευτείς οικονομικά όπως θα ήθελες, τότε βρίσκεις τρόπο να τα θάψεις κάτω από ένα υπερσύγχρονο σουπερμάρκετ δυτικού τύπου – πάλι για να βγάλεις χρήματα. Αυτό ετοιμάζονται να κάνουν οι Τούρκοι στην αρχαία Μύρλεια, τα σύγχρονα Μουδανιά.Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Hurriyet, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η υπόθεση είναι ακόμα στα δικαστήρια, ο Δήμος της Προύσας χορηγεί άδειες οικοδόμησης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το 2010 το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ουλουντάγκ (Ολύμπου), είχε ανακαλύψει τμήματα αρχαίων κεραμικών στην επιφάνεια, κοντά στο σημείο όπου υπήρχαν σχέδια να χτιστεί σουπερμάρκετ. Επισήμως υπέβαλαν αίτημα στο Συμβούλιο Διατήρησης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Προύσας να κηρυχθεί η περιοχή 1ου βαθμού σπουδαιότητας για να διατηρηθεί. Ωστόσο το Συμβούλιο τη χαρακτήρισε 3ου βαθμού αρχαιολογικό τόπο, που σημαίνει λιγότεροι περιορισμοί στη χρήση της γης.
Αρχαιολογικοί θησαυροί στο υπόγειο του σουπερμάρκετ
Αμέσως μετά, ο δήμος χορήγησε τουριστικές και εμπορικές άδειες για την κατασκευή κτίσματος 60.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από την αρχαία πόλη. Έτσι, το 2012 άρχισε η οικοδόμηση του σουπερμάρκετ της αλυσίδας Tesco Kipa Marketing Company, στη διάρκεια της οποίας ήρθαν στο φως αρκετά αγάλματα και τα τείχη της αρχαίας πόλης που χρονολογούνται από το 700 π.Χ.! 
Κάτοικοι των Μουδανιών κινήθηκαν τότε δικαστικά αξιώνοντας να σταματήσει η κατασκευή. Ο δήμος όμως όχι μόνον τους αγνόησε, αλλά και έβγαλε νέες άδειες για 10.000 τ.μ. γραφεία στο επίμαχο σημείο. 
«Είναι καταστροφή για την περιοχή το ότι γίνονται τέτοιου τύπου έργα ενώ ακόμα εκκρεμεί δικαστική διαμάχη και για την κατεδάφιση του σουπερμάρκετ» είπε ο Χακάν Καραντεμίρ, πρόεδρος της Ένωσης Αστικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Προύσας.
Το σουπερμάρκετ πάντως έκανε το καθήκον του. Τοποθέτησε τα αρχαιολογικά ευρήματα σε γυάλινες προθήκες στο υπόγειο του… μαγαζιού.
 
Η ιστορία της αρχαίας Μύρλειας
Η αρχαία Μύρλεια, αποικία της Κολοφώνος, καταστράφηκε από τον Φίλιππο Ε΄ και δόθηκε στον βασιλιά της Βιθυνίας Προυσία, ο οποίος ανοικοδόμησε την πόλη και την ονόμασε Απάμεια προς τιμήν της συζύγου του. Οι Σταυροφόροι την ονόμασαν Μοντανιέ και από παραφθορά αυτού του ονόματος προήλθε το Μουδανιά. Πριν από την Ανταλλαγή των πληθυσμών, στα Μουδανιά, το επίνειο της Προύσας, κατοικούσαν περίπου 4.500 Έλληνες οι οποίοι διατηρούσαν κοινότητα με τρεις εκκλησίες, έξι σχολεία αρρένων και δύο θηλέων.
Τμήμα σύνταξη pontos-news.gr με πληροφορίες από την Hurriyet και ιστορικά στοιχεία από το Έρση Βατού, Κωνσταντινούπολη και Μαρμαράς, Εκδόσεις Ινφογνώμων, σειρά «Ταξιδιωτικοί οδηγοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.