25/9/14

"Πονοκέφαλος" το εμπάργκο για τους Ρώσους εισαγωγείς και διανομείς τροφίμων

Συγκεντρώνουν υπογραφές να στείλουν στο Κρεμλίνο
Έλενα Αλεξιάδου
Δράση για την άρση του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα που έχει "κοστίσει" στους ίδιους σε ποιότητα και επάρκεια σε ό,τι αφορά τα αγαθά που εισάγουν φαίνεται να αναλαμβάνουν οι Ρώσοι εισαγωγείς και διανομείς, συγκεντρώνοντας υπογραφές προκειμένου να στείλουν σχετική επιστολή στο Κρεμλίνο.
 Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, κατά την πρόσφατη, 23η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Μόσχας, τον προσέγγισαν Ρώσοι εισαγωγείς και διανομείς, ενημερώνοντάς τον για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να πετύχουν την άρση του εμπάργκο σε ορισμένα τουλάχιστον από τα προϊόντα, η απαγόρευση εισαγωγής των οποίων -βάσει στοιχείων- "δημιουργεί τεράστιο έλλειμμα στην αγορά. Τον ενημέρωσαν, επίσης, για την "απαράδεκτη ποιότητα" και την υψηλή τιμή των διαθέσιμων προϊόντων, όπως χαρακτηριστικά είπε.
   Ο ίδιος ο κ. Γιαννακάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Μόσχας, αλλά και τις υψηλές τιμές των προϊόντων, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ένα κιλό επιτραπέζια ροδάκινα Σερβίας ή ΠΓΔΜ κοστίζουν γύρω 121 ρούβλια/κιλό, ήτοι γύρω στα 2,5 ευρώ.
   Άλλες αγορές, άλλες προδιαγραφές
   Οι Έλληνες παραγωγοί δεν κάθονται με "σταυρωμένα χέρια" και βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση νέων αγορών, επιδιώκοντας άνοιγμα κυρίως σε Μέση και Άπω Ανατολή, αν και, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, "δεν είναι εύκολο να μπούμε σε νέες αγορές, αφού για να το καταφέρουμε δεν απαιτείται μόνο μια καλή συνεργασία και σωστές τιμές, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε όλη την παραγωγική μας διαδικασία και φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας νέες πρακτικές και μεθόδους συσκευασίας, που απαιτούν και γενναίες επενδύσεις".
   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη Ρωσία, οι καταναλωτές προτιμούν το ροδάκινο ζουμερό, ενώ στη Δυτική Ευρώπη, όπου κυρίως δρουν Ιταλοί και Ισπανοί, οι πολίτες προτιμούν το προϊόν πιο σκληρό και χνουδωτό.
   Σχετικά με την Ινδία, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι η τεράστια αυτή αγορά βολιδοσκοπείται επί σειρά ετών, αλλά τόσο οι δασμοί όσο και η χαμηλή αγοραστική δύναμη των κατοίκων της δεν θα επιτρέψουν την επιτυχία του εγχειρήματος για το επιτραπέζιο ροδάκινο. "Βέβαια, για το ακτινίδιο, η ιστορία αλλάζει" σημείωσε.
   Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι, εφόσον η ρωσική κυβέρνηση δεν αποφασίσει να άρει το εμπάργκο στα αγροτικά και κηπευτικά προϊόντα (και) της χώρας μας, "θα πρέπει η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις σε ΠΓΔΜ, Σερβία και Τουρκία ώστε να μειώσουν στο μέγιστο δυνατόν τους δασμούς στα ελληνικά αγροτικά/κηπευτικά προϊόντα προκειμένου οι Έλληνες παραγωγοί να μπορούν να κάνουν εξαγωγές από άλλη βάση, με άλλη επωνυμία και άλλη συσκευασία". Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο, εκτός των διαδικασιών και διαπραγματεύσεων που απαιτούνται, προκειμένου να περιοριστούν ή ακόμα και να εκμηδενιστούν οι δασμοί, θα πρέπει να "θέλει να έχει κλειστά τα μάτια η ρώσικη κυβέρνηση", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.
   Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει καλό και στις κοινωνίες των "γειτόνων" μας, οι οποίοι "εξάγουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τους προς τη ρώσικη αγορά για την εισροή συναλλάγματος, αφήνοντας όμως τους πολίτες των χωρών τους χωρίς προϊόν".
   Νέα μέτρα και απολογισμός
   Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τους πληγέντες από το ρωσικό εμπάργκο παραγωγούς, με την εκταμίευση άλλων 125 εκατ. ευρώ, ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προβλέπονται, όπως είπε, και νέοι πόροι που θα αφορούν άλλα φρούτα και κηπευτικά, των οποίων η εξαγωγή ξεκινά στο αμέσως επόμενο διάστημα.
   Σημείωσε, δε, ότι για τη νέα παρτίδα προβλέπεται -στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ- πως κάθε χώρα θα αποζημιωθεί με βάση το ποσοστό των εξαγωγών της προς τη ρώσικη αγορά. Έτσι, η ΕΕ άναψε το "πράσινο φως" στη χώρα μας για τη δωρεάν διάθεση φρούτων και κηπευτικών και με συγκεκριμένες τιμές (για τους παραγωγούς).
   Συγκεκριμένα, άμεσα -ίσως και από την επόμενη εβδομάδα- πρόκειται να ξεκινήσει η διανομή 28.475 τόνων ακτινιδίων, με τιμή 0,296 λεπτά/κιλό, 5.00 τόνων μήλων αχλαδιών με τιμές 0,169 λεπτά/κιλό και 0,238 λεπτά/κιλό αντίστοιχα και ποσοτήτων δαμάσκηνων και σταφυλιών, με τιμές 0,34 λεπτά/κιλό και 0,391 λεπτά/κιλό αντίστοιχα.
   Παράλληλα, προβλέπεται η δωρεάν διανομή 750 τόνων τομάτας με τιμή 27,45 λεπτά/κιλό, αγγουριών με 24 λεπτά/κιλό, πιπεριών με 4,40 λεπτά/κιλό και καρότων με 12,81 λεπτά/κιλό, αλλά και 10.750 τόνων εσπεριδοειδών, με πορτοκάλια και μανταρίνια στις τιμές των 0,21 και 0,195 λεπτά/κιλό αντίστοιχα.
   Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, εναπόκειται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιλέξει ποια προϊόντα θα προωθήσει με τη διαδικασία της δωρεάν διανομής, για 3000 τόνους. 
   Κληθείς να προβεί σ' έναν απολογισμό για τις ποσότητες επιτραπέζιου ροδάκινου, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι στα μέσα Αυγούστου οι αδιάθετες ποσότητες στα ψυγεία υπολογίζονταν -με βάση επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ- σε 20.000 τόνους και, όπως είπε, μέσω της δωρεάν διανομής διατέθηκαν όλα, αλλά με κόστος για τον ίδιο τον παραγωγό, ο οποίος "όχι μόνο δεν κάλυψε το κόστος παραγωγής του, αλλά βρέθηκε και ζημιωμένος κατά 5-8 λεπτά/κιλό".
   Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι εάν η εφαρμογή των μέτρων για τη δωρεάν διανομή των επιτραπέζιων ροδάκινων ξεκινούσε νωρίτερα και υπήρχε και η γνώση που αποκτήθηκε στην πορεία, ίσως οι παραγωγοί να "πάτσιζαν και έτσι να μην αγωνιούσαν για τον φετινό χειμώνα που προβλέπεται δύσκολος".
ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.