2/9/14

Τη Μικρά Ασία ζωντανεύει η ομογένεια στην Αυστραλία

Τριήμερο εκδηλώσεων από Μικρασιάτες στο Μπρισμπέιν
Τις χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες μνημονεύουν κάθε στιγμή της ζωής τους απόγονοι Μικρασιατών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους γεννήθηκαν στην Αυστραλία, όπως οι γονείς και οι παππούδες τους και έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στον Σύλλογο Μελέτης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, στο Κουίνσλαντ.

Ο σύλλογος The Asia Minor Greek Historical Society (Σύλλογος Μελέτης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας), διοργανώνει και φέτος 3ήμερο εκδηλώσεων μνήμης στο Μπρίσμπεϊν, έχοντας πάντα κατά νου να μην σβήσει η πολιτιστική κληρονομιά και να μην ξεχαστεί η τραγωδία.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες της Σοφίας Κοτανίδου και του Δρ. Νίκολας Αλ-Τζελου, καθώς επίσης και λειτουργίες την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, στην αγγλική γλώσσα και ελληνική γλώσσα αντιστοίχως. 
Τα «Μικρά Αλάτσατα» και η Μικρά Ασία στο Μπρίσμπεϊν
Το Μπρίσμπεϊν και ιδιαιτέρως η γειτονιά του Γουέστ Εντ έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον μικρασιάτικο Ελληνισμό.
Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία πριν από το 1922 και αμέσως εγκαταστάθηκαν στο Γουεστ Εντ. Μετά την καταστροφή έφθασαν στην Αυστραλία ύστερα από ταξίδι δύο μηνών με το πλοίο άλλοι 2.000 πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στην ίδια περιοχή. 
Προέρχονταν κυρίως από τα Αλάτσατα, μια αμιγώς ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, ανθηρή οικονομικά και πολιτιστικά, κι έτσι το Γουεστ Εντ πήρε και το όνομα «Μικρά Αλάτσατα». Στη γειτονιά ζούσαν πρόσφυγες και από τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, την Κάτω Παναγιά, το Βαντζίκι, τα Βουρλά, το Μελί, το Ρέις Ντερέ και άλλες περιοχές της Ιωνίας.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Λάθος η αναφορά σε "χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες".Δεν χάνονται οι Πατρίδες. Οι Πατρίδες είναι πάντοτε στην θέση τους.
    Δεν στέκει επ' ουδενί ο όρος "χαμένες πατρίδες" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κοινοβουλευτική αναγνώριση στη Νέα Νότια Ουαλία, των Γενοκτονιών των Ποντίων και των Ασσυρίων, προκάλεσε ικανοποίηση στις τάξεις της ομογένειας.

    Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ασσυριανής Συμμαχίας (Assyrian Universal Alliance), η Γερουσία του Κοινοβουλίου της Νέας Νοτίου Ουαλίας ομόφωνα υιοθέτησε ψήφισμα αναγνώρισης των Γενοκτονιών των Ποντίων και των Ασσυρίων
    (εδώ.)

    Δηλαδή, ευτυχώς που κάποιοι άλλοι μεριμνούν για μάς. Tο ελληνικό λόμπυ, που είναι πολύ ισχυτό στην Αυστραλία, τι κάνει;

    @ Κρίτων Καππαδόκης

    Οι πατρίδες μπορεί να είναι εκεί, αλλά είναι χαμένες όταν η Ελλάδα, δια στόματος Ελευθερίου Βενιζέλου, έχει αποποιηθεί παντός δικαιώματος επ' αυτών κι έχει οριστικά κλείσει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Nativist αυτό που λές έχει βέβαια την βάση του. Πλην για πολλούς ακόμα (και δεν μιλάμε για αιμοχαρείς ρεβανσιστές) ισχύει ότι οι Πατρίδες σε καμιά περίπτωση δεν χάνονται , δεν είναι ούτε λογίζονται “χαμένες” ˙ χαμένος είναι εκείνος που επέλεξε να «αποποιηθεί παντός δικαιώματος επ’ αυτών», ακόμη και αν κάποιοι τού προσδώσανε τον κατ’ ευφημισμό τίτλο τού “Εθνάρχη” (sic!). Αρκεί να κρατάμε την νοσταλγία άγρυπνη ˙ και διόλου απίθανο να αποδειχθεί ότι κάθε άλλο παρά «έχει οριστικά κλείσει το θέμα» .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.