29/9/14

Οι ΗΠΑ κτύπησαν εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Συρία

Οι ΗΠΑ κτύπησαν εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Συρία
Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ο οποίος έχει αναλάβει δράση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον του μεγαλύτερου εργοστασίου φυσικού αερίου της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στον συριακό πόλεμο.

Οι επιδρομές έπληξαν ένα εργοστάσιο της Coneco κοντά στην Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το εργοστάσιο αυτό τροφοδοτεί τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Τζάνταρ, στην επαρχία Χομς, που ηλεκτροδοτεί πολλές συριακές επαρχίες.

Οι επιδρομές έπληξαν την πύλη του εργοστασίου και ένα κοντινό δωμάτιο προσευχής, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαλώντας τραυματισμούς στις τάξεις των τζιχαντιστών, οι οποίοι διατηρούν εκεί ένα κέντρο κράτησης.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, οι δυνάμεις της συμμαχίας εξαπέλυσαν οκτώ επιδρομές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τάμπκα, στη γειτονική επαρχία Ράκα, που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του ΙΚ από τα στρατεύματα του καθεστώτος τον Αύγουστο.

Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τέσσερις αραβικές χώρες του Κόλπου και την Ιορδανία, εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στο έδαφος του Ιράκ και πλέον, από την περασμένη Τρίτη, και σε αυτό της Συρίας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαγαν εξάλλου χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία. Οι ΗΠΑ λένε ότι έπληξαν βετεράνους της αλ Κάιντα —τη λεγόμενη ομάδα Χορασάν—, που ετοιμάζονταν να διαπράξουν επιθέσεις στο εξωτερικό.

Οργανώσεις ανταρτών στη Συρία υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τις οποίες κατηγορούν για βαρύτερα εγκλήματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού, θα έπρεπε επίσης να είναι στόχος των επιδρομών του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια απόπειρα εισβολής ομάδων τζιχαντιστών σήμερα τα ξημερώματα, όταν ξέσπασαν μάχες με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Φωνή του Λιβάνου.

Οι μάχες σημειώθηκαν στα προάστια της πόλης Άρσαλ, στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας, όπου τον Αύγουστο είχαν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στον λιβανέζικο στρατό, το ΙΚ και το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να κρατούν ομήρους 17 Λιβανέζους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Πολλοί τζιχαντιστές έχουν βρει καταφύγιο στην Άρσαλ, μια περιοχή όπου ζουν κατά κύριο λόγο σουνίτες και όπου υπάρχει ευρεία υποστήριξη προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο ηγέτης του Μετώπου αλ Νόσρα Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι κάλεσε χθες Κυριακή τους σουνίτες του Λιβάνου να ξεσηκωθούν εναντίον της Χεζμπολάχ, οι πεπειραμένοι μαχητές της οποίας αποτέλεσαν κατά πληροφορίες την αιχμή του δόρατος σε πολλές από τις επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος πέρυσι.

Ο αλ Τζαουλάνι, σε ένα ηχητικό μήνυμά του το οποίο αναρτήθηκε σε ιστοτόπους που παρακολουθούν τζιχαντιστές, προειδοποίησε τις συριακές οργανώσεις των ανταρτών να μην ταχθούν υπέρ του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος δρα εναντίον της ΙΚ.

mignatiou.com: DPA, APE-MPE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.