2/9/14

Χέρι-χέρι με «Μπαρμπαρός» ο Ερντογάν στα κατεχόμενα

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Πρώτη δοκιμή για το Κυπριακό σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας θα είναι η σημερινή παράνομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα ο νέος Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Πρώτη ένδειξη προθέσεων μπορεί να θεωρηθεί η σχεδόν ταυτόχρονη άφιξή του με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος  «Μπαρμπαρός», το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα παραμείνει στα κατεχόμενα εννέα ώρες. Φτάνει στις 12 το μεσημέρι και θα αναχωρήσει στις εννέα το βράδυ και μέσα, κυρίως, από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αναμένεται ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του στο Κυπριακό. 
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς της Άγκυρας στο Κυπριακό για μια σειρά από λόγους. Λόγους που αφορούν αφενός τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι που συνδέονται με την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου διά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων (εκλογές τον Ιούνιο) και αφετέρου τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αναμένονται ραγδαίες και η Τουρκία θα αναζητήσει ρόλο, σε μια περίοδο που οι επιδόσεις της στην εξωτερική πολιτική είναι αρνητικές και η διαχείριση που έγινε στα ζητήματα αυτά την οδήγησαν σε απομόνωση. 
Το Κυπριακό δεν είναι προτεραιότητα για την Τουρκία, η οποία διά του Ερντογάν ενδεχομένως να επιλέξει σήμερα από τα κατεχόμενα να προβεί σε ρητορικού περιεχομένου εξαγγελίες. Ο παράγοντας «Μπαρμπαρός» αποτελεί για την τουρκική πλευρά και εργαλείο άσκησης πολιτικής. Προ δεκαημέρου είχαν δεσμεύσει περιοχή ανατολικά και βόρεια της Κύπρου για έρευνες από τον Αύγουστο μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου. 
Χθες οι Τούρκοι δέσμευσαν μια ακόμη περιοχή, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, για την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 10η Νοεμβρίου. Επεκτείνοντας χρονικά την παρουσία του σκάφους στην περιοχή, προφανώς επιχειρούν να διαμορφώσουν τους σχεδιασμούς τους με βάση και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. 
Σημειώνεται ότι στο πεδίο των γεωτρήσεων, αυτές θα αρχίσουν εντός Σεπτεμβρίου από την ιταλική ΕΝΙ στα κυπριακά τεμάχια, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για τα ενεργειακά της Κύπρου και της περιοχής. Το γεγονός, πάντως, ότι η Άγκυρα επιλέγει η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο να συμπέσει χρονικά με την άφιξη στην περιοχή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο. 
Εκείνο που -πέραν από αυτή την κίνηση- αναμένουν όλοι είναι η ρητορική που θα επιστρατεύσει ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα. Πότε θα έρθει ο Νταβούτογλου; Πάντως, με βάση και την πρακτική που υιοθετείται διαχρονικά, αναμένεται ότι  παράνομη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στα κατεχόμενα και ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. 
Ο Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε επισκεφθεί πολλές φορές την κατεχόμενη Κύπρο. Στο μεταξύ ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, σε μήνυμά του προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εύχεται κάθε επιτυχία σε αυτόν και την κυβέρνησή του. Σημειώνει στο μήνυμα ότι το Κυπριακό είναι κοινή εθνική υπόθεση κι ότι είναι σίγουρος πως ο κ. Νταβούτογλου θα στηρίξει τους Τ/κ για επίλυση του Κυπριακού, όπως έκανε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. 
Ο κ. Ερογλου καλεί επίσης τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Σε άλλο μήνυμά του εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συγχαίρει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και του εύχεται κάθε επιτυχία. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.