26/9/14

Σάλος από τη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου για τον αντιρωσικό ρόλο της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ενημερώθηκε η Μόσχα για τον «βράχο»
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος ΑναστασιάδηςΗ κυπριακή κυβέρνηση αποφεύγει να προβεί σε δήλωση για την αποκάλυψη του αντιρωσικού ρόλου της εντός της Ε.Ε.
Σαφώς ενοχλημένη παρουσιάζεται η ρωσική διπλωματική αποστολή στη Λευκωσία, από την αποκαλυφθείσα, από αμερικανικής πλευράς, αναφορά, ότι η Κύπρος «είναι βράχος στην Ε.Ε.» υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παρόλο τούτο, όμως, πηγή της Ρωσικής Πρεσβείας δήλωσε στη «Σημερινή», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου, ότι η Πρεσβεία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Πάντως, η Πρεσβεία έχει ενημερώσει τη Μόσχα για τη δήλωση. «Η Μόσχα έχει ενημερωθεί για τη δήλωση», δήλωσε ενδεικτικά η ρωσική πηγή.
Από πλευράς της, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί σιγή έναντι της αμερικανικής δήλωσης, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο σάλος που έχει δημιουργηθεί συμπίπτει με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη και πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι ο κ. Λαβρόφ δεν αποκλείεται να θέσει το όλο θέμα της κυπριακής στάσης έναντι της Ρωσίας, με αφορμή και τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι ρωσοκυπριακές σχέσεις δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδό τους καθώς, μόλις πρόσφατα, είχε προκληθεί το πρώτο πλήγμα, με αφορμή το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη και την αυστηρή δήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας, η οποία διερωτάτο, κατά πόσο ήταν τυχαίο ότι στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε τότε, με δήλωσή του, να καλύψει τον συνεργάτη του, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία της ρωσικής πλευράς.

Πάντως, η αποκάλυψη του Αμερικανού αξιωματούχου για τον αντιρωσικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση δύο πολιτικών κομμάτων. Με αφορμή τη χθεσινή μας είδηση, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί να παρουσιάζεται σαν βράχος απέναντι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πλήττοντας έτσι τα εθνικά μας συμφέροντα, να αποφασίσει να γίνει βράχος απέναντι στην Τουρκία».

«Ψεύδεται η Κυβέρνηση;»
Το Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει δυσαρέσκεια για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας και τονίζει ότι «η αναφορά Αμερικανού αξιωματούχου, ότι η Κύπρος ήταν βράχος εντός της Ε.Ε. στη συνέχιση της υποστήριξης του κόστους, που έπρεπε να επιβάλουμε να πληρώσει η Ρωσία, και ειδικά των κυρώσεων, αφήνει άφωνο τον κάθε πολίτη της χώρας μας».

Η ανακοίνωση εκφράζει λύπη, επειδή η Κυβέρνηση δεν διέψευσε την αμερικανική δήλωση, και προσθέτει: «Όμως για μήνες δίνει την εικόνα ότι δεν ακολουθεί πιστά την πολιτική των Αμερικανών για να μην πληγούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ποιο από τα δύο ισχύει; Μήπως η Κυβέρνηση ψεύδεται στον κυπριακό λαό;».
Τέλος, η ανακοίνωση των Οικολόγων καλεί την Κυβέρνηση «να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα αυτό και να μη συνεχίσει τα επικίνδυνα αυτά παιγνίδια».

8 σχόλια:

  1. Έχει κάθε δικαίωμα η Ρωσία να διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική της Κύπρου αλλά όχι και ‘σάλος’. Δεν μπορεί καμία χώρα (πχ Ρωσία) να απαιτεί απόλυτη υποστήριξή από μια άλλη (πχ Κύπρος που έχει συγκρουόμενες υποχρεώσεις σαν μέλος της ΕΕ). Η Κύπρος έχει δικαίωμα να καθορίζει (καλώς η κακώς) την εξωτερική της πολιτική. Η Κύπρος έχει δυο φανερούς λόγους για να μην ταυτίζεται 100% με την Ρωσία: 1) όταν η Κύπρος χρειάστηκε την Ρωσική οικονομική βοήθεια η Ρωσία της γύρισε εξευτελιστικά την πλάτη 2) Η Κύπρος δυσκολεύεται να υποστηρίξει την προσάρτηση τμήμα ξένης χώρας κάτι που θυμίζει την εισβολή/κατοχή στην Κύπρο (Με όσα δίκαια και να έχει η Ρωσία στην Ουκρανία). Ας μην ξεχνάμε ότι και oi Ελλαδιτες έκαναν ανόητα λάθη, όπως και οι Ουκρανοί, που χρησιμοποιήθηκαν σαν δικαιολογίες για επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο και των Ρώσων στην Ουκρανία αντίστοιχα. Επίσης οι Κύπριοι είναι πάντα μπροστά στην εξωτερική τους πολιτική σε σύγκριση με τους ανίκανους και φοβικούς Ελλαδίτες. To δούνε και λαβειν στην εξωτερική πολιτική σημαίνει πολλές φορές να παίρνεις συγκεκριμένη θέση για συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΑΥΤΟ. Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΩΝΗ. ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἄλλο νά δυσαρεστεῖς λίγο περισσότερο την μία πλευρά, καί ἄλλο νά εἶσαι δεδομένος σέ ὅλα...
    Ἀκόμη καί στίς ἁπλές ἀνθρώπινες σχέσεις, δέν μπορεῖ κανείς νά τούς εὐχαριστῆ πάντοτε ὅλους. Καί ἐνίοτε, πρέπει νά γίνεται καί δυσάρεστος.
    _Ἀλλά, ὅταν κάποιος ἤ κάποια θέλει νά εὐχαριστῆ σέ ὅλα καί πάντα ἕναν συγκεκριμένον ἄλλον/-ην, τότε πρόκειται, εἴτε γιά πολύ μεγάλη ἀγάπη, εἴτε γιά ὑποδούλωση.
    Ἔτσι καί στήν πολιτική, μέ τήν διαφορά, ὅτι δέν ὑπάρχει ἡ έκδοχή τῆς άγάπης....
    _Καί ἄν τώρα, γιά νά εὐχαριστῆς σέ ὅλα καί πάντα κάποιον ἤ κάποιαν, προδίδεις κάποιαν ἄλλην ἤ κάποιον ἄλλον, πού δέ θά ἔπρεπε..., ἔ, τότε πρόκειται για τυφλό ἔρωτα μοιχείας καί γιά πορνική ὑποδούλωση.
    Καί πρᾶγμα παράξενο, στήν πολιτική πού δέν ὑπάρχει ἀγάπη (τό πολύ, φιλία ἤ ἐκτίμηση), ἐν τούτοις ὑπάρχει ὑποδούλωση πού μοιάζει πολύ καί μέ τήν μοιχεία καί μέ τήν πορνική ὑποδούλωση.
    Γι ' αὐτό δέν λέγεται μόνο προδοσία, ἀλλά λέγεται κοινῶς, μετά συγχωρήσεως, "πουστιά". Ἐκτός καί ἄν κάποιος ἐκβιάζεται, ὁπότε πρόκειται, τρόπον τινά, γιά βιασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Pan Karas

    Είναι σφάλμα, κατά την γνώμη μου, να συγκρίνει κανείς την κατοχή της Κύπρου επί 40 έτη, με την προσάρτηση της Κριμαίας, κατόπιν δημοψηφίσματος.

    α) Η Κριμαία ήταν ανέκαθεν ρωσική και το 1954 ο Χρουτσώφ την απέσπασε από την Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία. Η Κύπρος;

    β) Το 57% των κατοίκων της Κριμαίας είναι Ρώσοι (όχι απλώς ρωσόφωνοι, αλλά ΡΩΣΟΙ). Στην Κύπρο, πριν την δημογραφική αλλοίωση εκ μέρους των Τούρκων, το 77% ήσαν Έλληνες, το 18% Τούρκοι και 5% άλλοι.

    γ) Στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας ευρίσκεται από την εποχή της Μ. Αικατερίνης ο ναύσταθμος του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θαλάσσης, ο οποίος σήμερα έχει πυρηνικά όπλα. Ήταν ποτέ δυνατόν να τον αφήσουν οι Ρώσοι στα χέρια των Ουκρανών; Η Τουρκία διέθετε κάτι παρόμοιο στην Κύπρο;

    δ) Στην Κριμαία έγινε δημοψήφισμα, πράγμα που ποτέ δεν επετράπη στην Κύπρο. Εν άλλοις, ουδέποτε έδωσαν στον κυπριακό λαό το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως.

    ε) Οι Τούρκοι επενέβησαν το 1974 δικαιωματικώς, ως εγγυήτρια δύναμη, διότι ανετράπη η έννομος τάξη. Όταν όμως μετά από μερικούς μήνες απεκατεστάθη, οι Τούρκοι όχι μόνο δεν απεχώρησαν, ως όφειλαν, αλλά κατέλαβαν σχεδόν το μισό νησί και άρχισαν να το εποικίζουν με τουρκικό πληθυσμό, πράγμα το οποίο είναι έγκλημα πολέμου. Έγινε ή γίνεται κάτι ανάλογο στην Κριμαία;

    Λοιπόν, ας μην συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να συμπληρώσω εδώ ότι, ενώ στην Ρωσία η Δύση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις, στην Τουρκία όχι μόνο δεν έκανε το ίδιο, αλλά την καλεί να γίνει και μέλος της ΕΕ!

    Ο ευτελισμός των αξιών σε όλο του το μεγαλείο. Ούτε καν τα προσχήματα δεν κρατούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nativist,

    Όλα όσα γράφεις είναι απολύτως ορθά!

    Αλλά όπως βλέπεις σ' αυτόν τον κόσμο δικαιοσύνη και εντιμότητα!

    ¨ορα και το αποκαλούμενο "Μακεδονικό" με το οποίο οι δήθεν ... "Σύμμαχοι" μας εκβιάζουν ασύστολα τόσα χρόνια, ενώ γνωρίζουν πως τίποτε από όσα ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί δεν υφίσταται.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nativist:
    Συμφωνώ ότι υπάρχουν διαφορές σε Ρωσία/Ουκρανία έναντι Τουρκία/Κύπρος, όπως και με ΗΠΑ/Κόσοβο αλλά η βασική ιδέα είναι πάντα η ίδια: μειονότητα καταπιέζεται (πολύ η λίγο δεν έχει σημασία). Δίνοντας την πρόφαση στον ισχυρό προστάτη (υπερδύναμη η κάποιος με τις πλάτες υπερδύναμης) να παρέμβει την κατάλληλη στιγμή.

    Το δημοψήφισμα ήταν μια καλή τακτική για να επιβληθεί το δίκαιο το ισχυρότερου. Φυσικά διαλέγοντας συγκεκριμένες περιοχής σε συγκεκριμένες χώρες μπορείς να βγάλεις δημοκρατικά ότι αποτέλεσμα θέλεις. (εξαιρουμένων των ανεκδιήγητων σκωτσέζων φυσικά)

    Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στις διεθνείς δοσοληψίες, υπάρχουν μόνο κοινά συμφέροντα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την πλειοψηφία των διαπροσωπικών η επαγγελματικών σχέσεων …. Σαν μικρή χώρα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε διεθνείς συγκυρίες και διαφορές προς (μακροπρόθεσμο) όφελος Ελλάδας/Κύπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.