2/9/14

CNN: Πεσμένο το ηθικό των κυβερνητικών Ουκρανών στρατιωτών

Μιλούν για τις τρομακτικές ώρες που πέρασαν στο πεδίο της μάχης
Λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης Σταρομπέσεβο στην ανατολική Ουκρανία, μια ομάδα από ένστολους άνδρες ξαποσταίνει κάτω από ένα δέντρο. Είναι απογοητευμένοι και εξαντλημένοι, με μάτια κόκκινα από την κούραση.
Δεν θέλουν να τους βιντεοσκοπήσει το συνεργείο του CNN, αλλά μιλάνε για τις τρομακτικές ώρες που πέρασαν την προηγούμενη ημέρα. Η μονάδα τους μετέφερε τα πτώματα περίπου 70 κυβερνητικών στρατιωτών, και πολλών τραυματιών μακριά από την εμπόλεμη ζώνη.

Οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, όλο και πιο βίαιες. Ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΠέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε το Σάββατο ότι η κρίση με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες, και βρίσκεται κοντά σε έναν πόλεμο «πλήρους κλίμακας».

Ταξιδεύοντας βόρεια από το λιμάνι της Μαριούπολης, το συνεργείο του CNN είδε πολλά σημεία ελέγχου να έχουν μείνει έρημα, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ρωσία. Τίποτα δεν πρόδιδε την παρουσία του ουκρανικού κυβερνητικού στρατού εκεί.

Οι βάσεις της συνοριοφυλακής ήταν άδειες, τα σημεία ελέγχου είχαν εγκαταλειφθεί, και μόνο σακιά ήταν σκορπισμένα κατά μήκος των αγροτικών δρόμων. «Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει χάσει τον έλεγχο σε περίπου 300 χιλιόμετρα των ανατολικών συνόρων της», γράφει το CNN.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες προελαύνουν χάρη στο ρωσικό πυροβολικό που χτυπάει αλύπητα από την άλλη πλευρά των συνόρων, και ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες πολεμάνε μαζί με τους αυτονομιστές. Η Μόσχα τα διαψεύδει και τα δύο.

Αλλά είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις των ανταρτών, που έχουν τώρα ενωθεί υπό την σημαία της Νοβοροσίγια, δηλαδή της Νέας Ρωσίας, είναι καλύτερα οπλισμένες και οργανωμένες από ό,τι ήταν πριν από δύο μήνες. Εχουν τουλάχιστον μερικά τανκς Τ-72 και πολλοί αντάρτες διαθέτουν νέα και σύγχρονα όπλα. Και αφού πέρασαν μήνες αμυνόμενοι, παρουσιάζουν ξαφνικά μια έντονη επιθετικότητα.

Αντίθετα, «ένα μικρό απόσπασμα του ουκρανικού στρατού που συναντήσαμε στο δρόμο προς τα βόρεια είχε πεσμένο ηθικό. Ενας στρατιώτης μας ρώτησε πότε θα φτάσει ο βρετανικός στρατός για να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτές τις ώρες της απελπιστικής ανάγκης. Ενας άλλος Ουκρανός στρατιώτης προέβλεψε ζοφερά ότι οι αντάρτες θα έκαναν νέα επίθεση από στιγμή σε στιγμή», καταλήγει το ρεπορτάζ του CNN.
BHMA

3 σχόλια:

  1. Δεν ξαφνιάζομαι από την είδηση.

    Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν ήταν αυτοί που παραδίδονταν χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία? Ω, ναι!

    Τα Ουκρανικά πλοία δεν ήταν αυτά που άλλαζαν Σημαία αυτομολωντας στο Ρωσικό ΠΝ ή παραδίδονταν εν συνόλω? Ω, ναι!

    Ουκρανοί δεν ήταν αυτοί που παραδίδονταν κατά εκατοντάδες μαζί με τις εγκαταστάσεις των αεροπορικών βάσεων και τα αεροσκάφη τους? Ω, ναι!

    Η Ουκρανική Ναυτική Ακαδημία (η αντίστοιχη ΣΝΔ δηλαδή) δεν ήταν αυτή που παραδώθηκε και προσαρτήθηκε στη Δκση του Ρωσικού ναυτικού, χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ αξκοσ ή σπουδαστής να φέρει αντίρρηση έτσι για την Τιμή των Όπλων? Ω, ναι!

    Έχοντας ζήσει & εργαστεί μερικά χρόνια στο Κίεβο, η εμεπιρία που αποκόμισα για το αξιόμαχο και το ηθικό τοων Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι χειρότερη και από σύστημα ναυτοπροσκόπων (αν και είμαι σίγουρος πως οι ναυτοπρόσκοποι είναι πολύ πιο θαρραλέοι και μάχιμοι αλλά δεν διαθέτουν πυροβολικό).

    Τι ακριβώς λοιπόν συζητούμε και που το περίεργο για ένα συνωθύλευμα Ουκρανών παλιάτσων που το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να βάλλον κατά αμάχων Ουκρανών πολιτών (κατόπιν άνωθεν διαταγών φυσικά) και να εξαγκέλουν (οι στρατηγοί τους) πως θα "ξαναπάρουν πίσω την Κριμαία" και λοιπές αερολογίες...

    Με λίγα λόγια, τουρίστες και καγκουρόμαγκες ντυμένοι με παραλλαγή και τσαπράζια για την TV (ως εκεί φτάνουν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες), που είναι αρκετά ανόητοι να περιμένουν τους ξένους (Ευρωπη & ΗΠΑ) να πολεμήσουν για χάρη τους. Αμ δε σφάξανε! "Επανάσταση" δεν ήθελαν οι "Μειντανίστας", ε, αυτό θα έχουν! Οι επαναστάσεις όμως, περιλαμβάνουν και αίμα, πολύ αίμα - όχι μόνο selfies και καμάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάει και το καλοκαιράκι και τώρα θα δούμε τα φασισταριά του Κιέβου πώς θα την βγάλουν σε μία περιοχή που δεν ξέρουν ούτε που είναι οι τουαλέτες.

    Αφού λοιπόν τα Αμερικανάκια ξόδεψαν 5 δίς για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία τώρα θα δούμε τι κλάμα θα πέσει μόλις ο σοκολάτας μείνει με τα βουνά και τις πέτρες της Ουκρανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dimitri,

    Μια διευκρίνηση ως προς το προηγούμενοσχόλιό σου.

    Ο μέσος Ουκρανός στρατιώτης, δεν είναι "φασισταριό". Είναι επίστρατος που κλήθηκε στα μέσα Μαρτίου 2014 για άσκηση 10 ημερών, και από τότε (δηλαδή εδώ και περίπου 5-6 μήνες, παράτησε την εργασία του και δεν έχει εισοδήματα να θρέψει την οικογένειά του. Η μοναδική πληρωμή που καταβλήθηκε άπαξ στους επιστράτους, είναι ένα ποσό της τάξης των 5000 γριβνατς, που με την σημερινή ισοτιμία είναι περίπου 300 ευρώ. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, οτι ο μέσος επίστρατος αλλά ΚΑΙ τα κατώτερα μόνιμα στελέχη εδώ και περίπου έξι μήνες συντηρούν τους εαυτούς τους ΚΑι τις οικογένειές τους με 300 ευρώ, κάτι που σίγουρα από μόνο του είναι πονοκέφαλος. Λαμβάνοντας υπ΄όψη πως η συντριπτική πλειοψηφία του Ουκρανικού στρατού (με ελαχιστότατες εξαιρέσεις) ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε σωστά τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε ψυχολογική προετοιμασία για το ενδεχόμενο μιας ένοπλης πολεμικής αντιπαράθεσης με ξένο στρατό, η μάζα του Ουκαρνικού στρατεύματος, είναι για γέλια και για κλάματα. Ηθικό μηδέν, εκπαίδευση μηδέν, Δκτική Μέριμνα μηδέν, και ως εκ τούτου ανθούν διάφορα "φυντάνια" φασιστικού προσανατολισμού (βλέπε παραστρατιωτικά ένοπλα αποσπάσματα δεξιού τομέα) που πουλάνε αέρα κοπανιστό και αντριλίκι στα μετώπισθεν αλλά όταν μιλούν τα "σίδερα" και γίνεται ο απολογισμός, είναι οι πρώτοι που τρέχουν πανικόβλητοι να κρυφτούν.

    Δυστυχώς για τον δύστυχο Ουκρανικό λαό, τον αρχικλέφτη και καταχραστή Γιανούκοβιτς, διαδέχτηκαν "παπατζήδες" και μάγκες της πλάκας και ο )εκ του αποτελέσματος) δολοφόνος Ποροσένκο που ελπίζοντας σε μία Ευρωπαική / Αμερικανική χείρα βοηθείας, εκτελεί ότι ακριβώς του υποδείξουν άνωθεν...

    Αλίμονο στον λαό αυτό, αλίμονο. Δυστυχώς, τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.