21/10/14

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Πάνω από 3 δις βαρέλια πετρελαίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ

Του Πέτρου Μελαίση

Ξεπερνούν τα τριάμισι δισεκατομμύρια βαρέλια τα αποθέματα πετρελαίου μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ. Τις εκτιμήσεις της Noble Energy αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» ο πρώην Διευθυντής Ενέργειας, Σόλων Κασίνης. Προέβη σε αποκαλύψεις και για την πορεία της γεώτρησης της ENI-KOGAS αλλά και για τις ποσότητες και τι πρέπει να γίνει.
Εδώ και τώρα τερματικό υγροποίησης, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρώην Διευθυντής Ενέργειας και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για θέματα ενέργειας, Σόλων Κασίνης. Και απέδωσε την προτεραιότητα που θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί στο τερματικό, στις εκτιμήσεις της Noble για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» με τον Κυριάκο Πομηλορίδη, ο Σόλων Κασίνης αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις για την πορεία της γεώτρησης της κοινοπραξίας ENI-KOGAS, αλλά και στις συνεργασίες με χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Σόλων Κασίνης αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του ρυθμιστικου και σημαντικου ρόλου που διαδραματίζει η Κυπρος στην ευρύτερη περιοχή.
Ενώ επιβεβαίωσε ότι προχωρούν οι διεργασίες στην Ελλάδα, για την ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, στο πλαίσιο και της διαδικασίας αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Νωρίτερα

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο κ. Κασίνης είπε ότι το γεωτρύπανο Saipem 10000 προχωρεί απρόσκοπτα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αρα, συνέχισε, το Μπαρμπαρός το οποίο έχει μπροστά του να κάνει έρευνες από τώρα μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, μπορεί να αναμένει ή να κωλυσιεργεί εκεί 2-3 μέρες και μετά να συνεχίσει.


Αποφασισμένοι Ερντογάν και Νταβούτογλου
Τώρα, ανέφερε ο κ. Κασίνης που η ανθρωπότητα έχει τα μάτια της στραμμένα προς την Τουρκία, για το αν θα εμπλακεί ή όχι στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, νομίζω, πρόσθεσε, ότι ο Νταβούτογλου με τον Ερντογάν είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κάνουν ό,τι λένε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενα είναι το μέλημα, υπέδειξε, θέλουν όπωσδήποτε να εμπλέξουν την Κυπριακή Δημοκρατία στη διαχείριση, των υδρογονανθράκων, του φυσικού αερίου και αργότερα του πετρελαίου. Ανεξαρτήτως λύσης του κυπριακού, τόνισε ο κ. Κασίνης, δεν θέλουν να θεωρήσουν ως γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το νόμιμο κράτος το οποίο έχει διευθετήσει τα σύνορα, με τρεις χώρες, έχει δώσει τεμαχια σε μεγάλες εταιρείες, και θέλει να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στη διαχείριση των υδρογονανθράκων.

3 τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ

Οσον αφορά τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ, ο κ. Κασίνης ανέφερε πως η προχωρεί κανονικά, αναλύονται δείγματα πολύ τακτικά και γίνονται αναλύσεις και προσδιορισμός. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα βρεθεί μια ικανοποιητική γεωλογική δομή στη γεώτρηση αυτή, όχι τόσο μεγάλη όσο αναμένεται στο τεμάχιο 9. Στο μέλλον πρόσθεσε, όταν θα επανέλθει το γεωτρύπανο, θα τρυπήσει δίπλα και οπωσδήποτε εκεί θα βρεθει μια πολύ μεγάλη γεωλογική δομή πέραν των 10 τρισεκατομμυρίων.

Στις 17 του Δεκέμβρη, όπως είπε, η Noble σε ενημέρωση που έκανε, δήλωσε απερίφραστα ότι μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπάρχουν 3 τρισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τα οποία βρίσκονται εκεί χωρίς ρίσκο, και επίσης λένε για 4 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Δε σας κρύβω είπε, ότι η Noble βρίσκεται μεταξύ των εταιρειών που χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν μπροστά σε εταιρείες. Άρα λοιπόν, σημείωσε ο κ. Κασίνης, εκεί υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι υπάρχει και πετρέλαιο και όχι 1,76 δις βαρέλια που πίστευαν εκ των προτέρων αλλά 3 δισεκατομμύρια.


Δείτο το Β' μέρος της συνέντευξης του κ. Κασίνη:

2 σχόλια:

  1. Ο τίτλος του σχολίου αναφέρει "3 ΔΙΣεκατομμύρια βαρέλια" πετρελαίου.

    Μετά αρχίζει το κείμενο μιλώντας για "3,5 ΤΡΙΣεκατομμύρια", μετά "3 ΤΡΙΣεκατομμύρια", ξανά "3 ΤΡΙΣεκατομμύρια" και κλείνει πίσω στα "3 ΔΙΣεκατομμύρια ".

    Επειδή μιλάμε για δις και όχι για τρις, αν έχετε την καλοσύνη διορθώστε το κείμενο για να αποφεύγονται οι παραξηγήσεις. Με 3 τρις βαρέλια πετρέλαιο η Κύπρος θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.

    Ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.