25/10/14

Τουρκία: διχασμένα τα ΜΜΕ για την βοήθεια στους Κούρδους του Κομπάνι

Εντονος δημόσιος διάλογος για το άνοιγμα των συνόρων στους «Πεσμεργκά»
Τουρκία: διχασμένα τα ΜΜΕ για την βοήθεια στους Κούρδους του Κομπάνι
Μεθόριος Τουρκίας - Συρίας. Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν δίπλα σε μία ανθρωποθάλλασα Κούρδων προσφύγων που εγκαταλείπουν το συριακό έδαφος.
Ενας έντονος δημόσιος διάλογος λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στον τουρκικό Τύπο με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να επιτρέψει σε Κούρδους «Πεσμεργκά», δηλαδή μαχητές των ενόπλων δυνάμεων του ιρακινού Κουρδιστάν, να περάσουν μέσω Τουρκίας για να υπερασπιστούν το πολιορκούμενο από τζιχαντιστές Κομπάνι, στη Συρία.Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι έτσι διορθώνονται παλιότερα στρατηγικά λάθητης Αγκυρας. Αλλοι μιλούν για «υποχώρηση στους τρομοκράτες» (του ΡΚΚ) και προειδοποιούν ότι η Τουρκία κινδυνεύει να βγει χαμένη από τη νέα περιφερειακή κρίση.

Ο «διάδρομος της αδελφοσύνης»

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες , όπως η Vatan, η Star, η Yeni Safak και η Takvim, υποστηρίζουν ανοικτά την κυβερνητική δράση. Η εφημερίδα Takvim έβαλε ως τίτλο στο αντίστοιχο άρθρο για το θέμα «Διάδρομος της Αδερφοσύνης».

Η Vatan «δεν εκπλήσσεται» γνωρίζοντας την «στρατηγική σημασία που έχει το Κομπάνι στη μάχη κατά του ISIS και σε άρθρο της τονίζει: «Εδώ και πολύ καιρό σχεδιάζεται η εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους από το χάρτη. Η μοναδική λύση είναι να μεταβούν δυνάμεις Πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ στη Συρία. Και η μοναδική οδός για αυτό περνάει από την Τουρκία».

Ο σχολιαστής Οκάι Γκιουνενσίν αναφέρει πως ήρθε η ώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στο Κομπάνι. «Απορούμε γιατί σημειώθηκε τόσο μεγάλη αντίσταση στο να κάνουμε το σωστό».

Η εφημερίδα Σάμπαχ, έβαλε το θέμα στο πρωτοσέλιδο, εκτιμώντας το ως σημαντικότερο από την παροχή στρατιωτικής και ιατριφαρμακευτικής συνδρομής στην Τουρκία από τους Αμερικανούς, συνδρομή γιατην οποία απλώς γράφει ότι «οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων την τουρκική κυβέρνηση».

Οι επικριτές

Άλλες εφημερίδες εμφανίζονται περισσότερο επικριτικές σχετικά με το ζήτημα. Όπως διαβάζουμε στην Τζουμχουριέτ «Δεν έπεσε το Κομπάνι αλλά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», αναφερόμενο στην υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος στις αμερικανικές επιταγές.

Παρόμοια είναι και η στάση της εφημερίδας Sozcu, η οποία κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο Ομπάμα τηλεφώνησε και ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα».

Ο αρθρογράφος Ρουσέν Τσακίρ αναφέρει στην εφημερίδα HaberTurk πως εξαρχής η κυβέρνηση έκανε λάθος με το κουρδικό ζήτημα και συνεχίζει τώρα με το Κομπάνι, «οδηγώντας σε κρίση όλη την περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.