21/10/14

Παραβιάσεις κυπριακής ΑΟΖ - Μέτρα κατά της Τουρκίας σε τρεις άξονες

Σε πεδία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα κινούνται τα μέτρα που αποφασίζει την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο
Νομικά, πολιτικά και διπλωματικά είναι τα μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις που ανακοινώνει την Τρίτη η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Στο σώμα έγινε ελεύθερη συζήτηση τη Δευτέρα, υπό την πίεση της άφιξης του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ το πρωί της ίδιας μέρας.
Τα πολιτικά κόμματα κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους και η τελική εξέταση των μέτρων θα γίνει την Τρίτη το πρωί.

Η ΕΥΡΩΠΗ
Υπήρξε όμως ευρύτατη συναντίληψη ότι τα μέτρα αντίδρασης της κυπριακής πλευράς πρέπει να εντοπιστούν σε πεδία όπου έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η σειράμέτρων θα αφορά το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος.
Βασικό εργαλείο κρίθηκε πως θα πρέπει να είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ένα θέμα που θα εγείρει ο Νίκος Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους.
Εξετάζονται επίσης νομικά μέρα κατά της Τουρκίας για την αποστολή του Barbaros

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Συγκριτικό πλεονέκτημα έχει η Κύπρος και σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις γειτονικές ενεργειακές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Σε αυτό το επίπεδο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να μειώσει κι άλλο την όποια επιρροή της Τουρκίας και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας της Άγκυρας, κυρίως με το Τελ Αβίβ, εφόσον παραμένει άλυτο το κυπριακό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επενδύει στην επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, στην Κύπρο στις 5 Νοεμβρίου, όπως και στην τριμερή που θα έχουν οι κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις 9 Νοεμββρίου.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου, πριν μεταβεί στην Αίγυπτο, ώστε  να έχει την ευκαιρία να εξετάσει την κατάσταση στην ΑΟΖ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Το Εθνικό εξέτασε και το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα αντίδρασης και κατά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
Συγκεκριμένα κατά του κ. Έρογλου και στενών συνεργατών του. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί επ’ αυτού αφού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί κατ ουδένα τρόπο να λάβει μέτρα που θα πλήξουν τους απλούς Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας.
Γι αυτό και δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν τα οδοφράγματα, όπως έχουν προτείνει ήδη κάποια κόμματα.
Για την τ/κ ηγεσία, όμως, δεν υπάρχει θέμα μη λήψης μέτρων, αφού τόσο ο κ. Έρογλου όσο και συνεργάτες του υπερθεματίζουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η πρόταση που εξετάζεται είναι να ληφθούν διοικητικά μέτρα, πρόστιμο κυρίως, κατά προσώπων που εισέρχονται στην Κύπρο μέσω παράνομων εισόδων, δηλαδή κατεχομένων λιμανιών και αεροδρομίου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πάντως, πως αν τα μέτρα αντίδρασης στραφούν και κατά του Τ/Κ ηγέτη η επιστροφή στις συνομιλίες πριν από τις «προεδρικές» του Απριλίου στα κατεχόμενα θα είναι από δύσκολες μέχρι αδύνατες.
Newzup 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.