28/10/14

Κάμερον: Όχι σε πληρωμές στην Ε.Ε., όχι σε επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο

Αντάρτικο προς Κομισιόν

Κάμερον: Όχι σε πληρωμές στην Ε.Ε., όχι σε επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο
Οξύνει την κόντρα του με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Βρετανός πρωθυπουργός
Μίνα Αγγελίνη 
Αντάρτικο Κάμερον προς Κομισιόν διαμηνύοντας στους Ευρωπαίους εταίρους ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται να πληρώσει τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, τα οποία καλείται να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. την 1η Δεκεμβρίου, παρά τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επιβολής προστίμου σε περίπτωση καθυστέρησης.

Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια που προκαλεί η μετανάστευση στη Βρετανία και να αποσπάσει ψηφοφόρους από το ευρωσκεπικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ «Ukip» κινούμενος προς τα δεξιά, ο Κάμερον έχει αυξήσει την αντιμεταναστευτική ρητορική του.

Για τους αναλυτές, ο Βρετανός πρωθυπουργός με την τακτική του αυτή, επιθυμεί να εκμεταλλεύεται την έντονη δυσφορία των συμπολιτών του για την πολιτική των Βρυξελλών δίνοντάς τους την ευκαιρία, το 2015, να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν θέλουν το Λονδίνο να παραμείνει ή όχι στην Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει, πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη και αυτό ξεκινά από την κατανόηση και το σεβασμό του γεγονότος ότι αυτές οι πληρωμές και οι προσαρμογές είναι από τους φόρους των πολιτών της. Αυτό είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις στην μεγάλη εκστρατεία μας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε: «Η Βρετανία δε θα πληρώσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κανέναν την 1η Δεκεμβρίου και απορρίπτουμε την πληρωμή του ποσού αυτού. Θα πολεμήσουμε με όλους τους διαθέσιμους τρόπους».

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Κάμερον τόνισε επίσης ότι, «το ποσό και το χρονοδιάγραμμα αυτού του αιτήματος είναι απαράδεκτα. Τροποποιήσεις γίνονται κάθε χρόνο, όμως μέχρι τώρα δεν έχει τύχει να ζητήσουν ποτέ (από κάποια χώρα) δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% της καθαρής συνεισφοράς μας πέρυσι».

Η συνεισφορά του Λονδίνου στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014 αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ έπειτα από την αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας. «Δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι περισσότερα από την καθαρή συνεισφορά κάποιων χωρών. Δεν είναι φραγκοδίφραγκα, είναι χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων», κατήγγειλε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιάτσεκ Ντομινίκ, επεσήμανε ότι η Βρετανία κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα, αν αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα αυτή την 1η Δεκεμβρίου. «Ο νόμος επιβάλλει στα κράτη να καταβάλουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την 1η Δεκεμβρίου. Αν αυτό δεν γίνει, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα», είχε πει ο Ντομινίκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ντέιβιντ Κάμερον από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πρωθυπουργικό θώκο, χρησιμοποίησε «σκληρή» γλώσσα εναντίον των Βρυξελλών για την αύξηση της βρετανικής συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω της ευημερίας της χώρας του. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κουνά το... δάκτυλο στο Λονδίνο υποστηρίζοντας ότι, αν δεν καταβληθεί η βρετανική συνεισφορά μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, τότε θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας ενώ απείλησε με την επιβολή προστίμων.

Ο ίδιος πάντως , έχει στυλώσει τα πόδια ξεκαθαρίζοντας ότι, το «αφεντικό του» είναι οι Βρετανοί ψηφοφόροι και όχι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος σχεδιάζει να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε εάν το κόμμα του κερδίσει στις εκλογές του 2015, έχει δηλώσει ότι οφείλει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με το καυτό θέμα της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Κάμερον εξετάζει επίσης την ιδέα επιβολής ορίου στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών από το εσωτερικό της Ε.Ε που αναζητούν εργασία στη Βρετανία, κάτι που ωστόσο, απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους κανόνες της Ε.Ε.
Από την πλευρά της, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να εκφράσει την δυσφορία της για τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού.

ΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.