1/10/14

Κύπρος-Ελλάδα υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων

Αβραμόπουλος: Πρόκειται για συμφωνία που αποβλέπει στην ασφάλεια
Κύπρος-Ελλάδα υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων
Ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης υπογράφει διακρατική συμφωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Λευκωσία, Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIO/CHRISTOS AVRAAMIDES)
Επικαιροποιημένο και αναθεωρημένο Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υπέγραψε, στη Λευκωσία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη.
Ο κ. Αβραμόπουλος κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται για συμφωνία που αποβλέπει σε επιθετικούς σκοπούς, αλλά στην ασφάλεια».
Όπως εξήγησε, το μνημόνιο, πέρα από την αμυντική και επιχειρησιακή σημασία και τον συντονισμό των διαδικασιών και των οργάνων χειρισμού κρίσεων Ελλάδας και Κύπρου, «έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και εμπεριέχει έναν συμβολισμό, λόγω της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η υπογραφή και ισχύς του από σήμερα «διατρανώνει τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης και αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα» τόνισε.
Για την συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο, Ν.Αναστασιάδη, ο έλληνας υπουργός ανέφερε ότι ήταν «πολύ ουσιαστική». Όπως σημείωσε, εκτός από το Κυπριακό ανέλυσαν τα νέα δεδομένα στην περιοχή, τα οποία, αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου.
Ο κ. Φωκαΐδης δήλωσε ότι το μνημόνιο θωρακίζει την αμυντική συνεργασία και προβλέπει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφοριών καθώς και ενέργειες κοινής αντιμετώπισης κρίσεων.
«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή μας» υπογράμμισε.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Η είδηση αυτή άλλες εποχές θα ήταν προβεβλημένη απο τα συστημικά ΜΜΕ που ‘’συστηματικά’’ δεν ασχολούνται πλέον με τα θέματα ασφαλείας της χώρας μας και υποδαυλίζουν ύπουλα την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την εθνική μας ασφάλεια. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι από τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα μόνον το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει λάβει σαφή θέση και αναφέρεται επίσημα κατά του νέου σχεδίου διαμελισμού της Κύπρου. Του νέου σχεδίου Ανάν που θα οδηγήσει στην αρπαγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και στην Τουρκοποίηση του νησιού με την Ελληνική πολυχιλιετή συνεχή, κατά τεκμήριο πλειοψηφούσα παρουσία και του Ελληνικού του πολιτισμού.

    Χωρίς να μας γνωστοποιούνται βέβαια οι λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνίας θεωρούμε ότι ήταν αναγκαία και θα έπρεπε να έχει συντελεσθεί ήδη εδώ και χρόνια. Η συμφωνία αυτή είναι ο απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα που συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα με το καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα θα συνδέσει άρρηκτα τις δύο χώρες ενόψει του αγωγού αερίου με προορισμό την Ιταλία, που έχει ήδη σχεδιασθεί και πρέπει να υλοποιηθεί πρίν την λύση του ΣυροΚουρδικοΤουρκικού προβλήματος με όλες τις συνισταμένες του.

    Αυτό το τελευταίο ως ενέργεια μπορεί να αλλάξει τα γεοπολιτικά δεδομένα όχι μόνον της περιοχής αλλά και των τριών ηπείρων γύρω μας. Θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι για το συγκεκριμένο θέμα.....

    Προυπόθεση βέβαια είναι η ανακύρηξη ΑΟΖ με ότι συνεπάγεται αυτό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης και τις επιμέρους συμφωνίες που απαιτούνται. Μιά αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Διαδικασία όμως που έκανε η μικρή θεωρητικά Κύπρος χωρίς πολεμικό Ναυτικό, αλλά με τον μεγάλο Τάσο Παπαδόπουλο.

    Η Ελλάς εάν ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και την ισχύ που έχει απωλέσει με τα μνημόνια, τότε μπορεί να αποτελέσει τον ρυθμιστή στην ευρύτερη περιοχή. Διότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως Ορθόδοξη Χριστιανική χώρα και ως αποδεκτός συνομιλητής του Αραβικού κόσμου, έχει μακροχρόνιους δεσμούς με όλους τους πόλους. Είναι μάλιστα η Ελλάς η μοναδική χώρα που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Και εδώ μπορούν να γραφτούν τόμοι.....

    Τα προβλήματα όμως είναι κυρίως δύο, η αιωνίως και εκ φύσεως προβληματική Τουρκία και ο Βαγγέλης Βενιζέλος με το ‘’σύστημα’’ που τον στηρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.