4/10/14

Αποκεφαλισμός Βρετανού από τους τζιχαντιστές - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων ισλαμιστών στην Κόμπανι

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες, Παρασκευή, την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό ενός τέταρτου ομήρου, του Βρετανού Άλαν Χένινγκ, σε αντίποινα για τα βρετανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, και απειλεί να εκτελέσει έναν άλλο.

Το βίντεο της εκτέλεσης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE, τιτλοφορείται "ένα νέο μήνυμα προς την Αμερική και τους συμμάχους της". Γυρίσθηκε βάσει του ίδιου σεναρίου με τις προηγούμενες εκτελέσεις δύο Αμερικανών και ενός Βρετανού.
Ο Άλαν Χένινγκ, 47 ετών, ένας οδηγός ταξί που είχε δηλώσει εθελοντής για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, είναι ντυμένος στις εικόνες του βίντεο με την ίδια πορτοκαλί στολή που φορούσαν και τα προηγούμενα θύματα και η οποία θυμίζει τις στολές των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.
Δεν λέει παρά μια σύντομη φράση πριν ο δήμιός του, ντυμένος στα μαύρα και με το πρόσωπό του καλυμμένο όπως και τις προηγούμενες φορές, πάρει το λόγο για να κατηγορήσει το βρετανικό κοινοβούλιο ότι είναι υπεύθυνο για το θάνατο του ομήρου.
Ο δήμιος, η φωνή του οποίου μοιάζει να έχει αλλοιωθεί με ηλεκτρονικά μέσα, έχει ωστόσο βρετανική προφορά και μοιάζει να είναι ο ίδιος, σύμφωνα με τον SITE, με αυτόν που δολοφόνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου τον βρετανό όμηρο Ντέιβιντ Χέινς.
Στο τέλος αυτού του βίντεο, το οποίο δεν διαρκεί παρά ένα λεπτό και ένδεκα δευτερόλεπτα, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος παρουσιάζει έναν άλλον αμερικανό όμηρο, τον Πίτερ Κάσιγκ, και απειλεί ότι θα είναι το επόμενο θύμα της.
"Η στυγερή δολοφονία του Άλαν Χένινγκ από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει πόσο βάρβαροι και αποκρουστικοί είναι αυτοί οι τρομοκράτες", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
"Το γεγονός ότι τον συνέλαβαν όμηρο τη στιγμή που βοηθούσε τους άλλους και τώρα το ότι τον δολοφόνησαν, δείχνει πως η διαστροφή αυτών των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει όρια", πρόσθεσε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε κι αυτός "μια στυγερή δολοφονία" και υποσχέθηκε να συνεχίσει να αναλαμβάνει αποφασιστικές ενέργειες για να εξασθενήσει και να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος", στο πλευρό των χωρών του συνασπισμού.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε "αγανακτισμένος" απ' αυτό το "αποτρόπαιο έγκλημα" και υποσχέθηκε πως "δεν θα μείνει ατιμώρητο".
Οι Βρετανοί συμμετέχουν στο συνασπισμό που διεξάγει τις επιδρομές στο Ιράκ μετά το πράσινο φως που έδωσε το κοινοβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Μια διαδήλωση εναντίον αυτής της επέμβασης έχει προγραμματισθεί για σήμερα στο Λονδίνο από την οργάνωση Σταματήστε Τον Πόλεμο (Stop The War).

Το Κομπάνι πολιορκείται

Οι ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζουν εξάλλου την πολιορκία της πόλης Κομπάνι όπου οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας προβάλλουν απεγνωσμένη αντίσταση.
Η κατάληψη αυτής της πόλης, στην οποία δεν έχουν μείνει παρά μερικές χιλιάδες άμαχοι, θα επέτρεπε στην εξτρεμιστική οργάνωση να ελέγχει μια μακρά και συνεχή λωρίδα εδάφους στη μεθόριο με την Τουρκία.
"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει το Κομπάνι", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μια ημέρα αφού το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως και στο Ιράκ, καθώς και για τη στάθμευση στο έδαφός της ξένων στρατευμάτων.
Μολονότι ο Νταβούτογλου πρόσθεσε πάντως πως "καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση", η Συρία θεώρησε πως "η δηλωθείσα πολιτική" της τουρκικής κυβέρνησης συνιστά "μια αληθινή επίθεση".
Το Κομπάνι, το οποίο ονομάζεται Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά, έζησε το σφοδρότερο βομβαρδισμό του από την αρχή της επίθεσης των τζιχαντιστών, καθώς τουλάχιστον 80 βλήματα όλμων εβλήθησαν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εδώ και μερικές ημέρες, οι τζιχαντιστές έχουν πλησιάσει από τρεις άξονες στο Κομπάνι, το οποίο υπερασπίζονται μέλη των Μονάδων Προστασία του Λαού (YPG, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή), κατώτερα σε αριθμό και λιγότερο καλά οπλισμένα.
Το βράδυ, το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk μετέδωσε πως οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποίησαν πολλά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το Κομπάνι.

Ο ιρακινός στρατός κερδίζει έδαφος

Στο Ιράκ, ο στρατός κέρδισε χθες, Παρασκευή, έδαφος, καταλαμβάνοντας εκ νέου την Ντουλουίγια, βορείως της Βαγδάτης, όπου μάχες μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με σουνιτικές φυλές, σύμφωνα με τον εκπρόοσωπο του υπουργείου Άμυνας Μοχάμεντ αλ-Ασκάρι. Μαχητές των φυλών δήλωσαν ωστόσο πως η πόλη δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως.
Πάντα βορείως της πρωτεύουσας, ο ιρακινός στρατός κατάφερε επίσης να ανακαταλάβει μια δεκαριά χωριά, όμως δυτικά της Βαγδάτης οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο ενός τμηματος της πόλης Χιτ στην επαρχία Αλ-Άνμπαρ, όπου ο έλεγχος των κυβερνητικών δυνάμεων δεν παύει να μειώνεται.
Ολλανδικά μαχητικά αεροπλάνα μπορεί να αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ "απ' αυτό το σαββατοκύριακο", ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας. Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε με ανακοίνωση που εξέδωσε την ανάπτυξη αυτή.
Εξάλλου ένας στρατιώτης των Πεζοναυτών, ο οποίος έπεσε την Τετάρτη στη θάλασσα αφού εκτινάχθηκε από το αεροπλάνο του που υπέστη βλάβη κατά την απογείωση, είναι ο πρώτος αμερικανός στρατιωτικός που σκοτώθηκε στις εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.