28/10/14

Ο δικτάτορας Μεταξάς μέσα από τα μάτια της εγγονής του [εικόνες]

Ο δικτάτορας Μεταξάς μέσα από τα μάτια της εγγονής του [εικόνες]
Η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά θεωρεί «άκομψη, κακόβουλη και μικρόψυχη την ονομασία "Δικτάτορας"» και υπερασπίζεται με σθένος το έργο του.
H Ιωάννα Φωκά-Μεταξά είναι εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, γεννημένη το 1939 από τη μικρότερη κόρη του Νανά.
Ιστορικός, αρχαιολόγος, συγγραφέας με πλούσιο έργο αλλά και κοινωνική δράση, έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές, έχει εργαστεί -μεταξύ άλλων- στη σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος - Λαρούς - Μπριτάννικα» και έχει τιμηθεί στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.


Ήταν μόλις ενάμιση έτους όταν ο παππούς της έφυγε από τη ζωή, το 1941, όμως έχει αφιερώσει πολλή ενέργεια και χρόνο υπερασπιζόμενη τη μνήμη και το έργο του.
Πριν από 5 χρόνια δημιούργησε μία πλούσια ηλεκτρονική συλλογή ιστορικών ντοκουμέντων για τα έργα και τις ημέρες του.
Η κ. Φωκά ζει στην Κηφισιά, στο «σπίτι του ΟΧΙ», εκεί όπου ο Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε πριν από 74 χρόνια την υποταγή της Ελλάδας στους Ιταλούς.

Γράφει στην ιστοσελίδα:
«Eδώ και 5 χρόνια, έχω δημιουργήσει τον ιστότοπο www.ioannismetaxas.gr, για τον Ιωάννη Μεταξά, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος 1936 -1941 και Εθνικό Κυβερνήτη, όπως είχε επικρατήσει να αποκαλείται τότε.

Έχω την τιμή να είμαι εγγονή του, δηλαδή κόρη της μικρότερης κόρης του Νανάς.
Σε εγκυκλοπαίδειες του εξωτερικού ο Ιωάννης Μεταξάς αποκαλείται  General Ioannis Metaxas, ή  Statesman Ioannis Metaxas, ή Prime Minister Ioannis Metaxas.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια αποκαλείται από πολιτικούς και ιστορικούς, ο Δικτάτορας.
Θεωρώ αυτή την ονομασία άκομψη, μικρόψυχη και κακόβουλη.

Θέλω να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας, ότι ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός με 51 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα πριν καταλήξει στην αναγκαία λύση της Δικτατορικής διακυβέρνησης τα 4 τελευταία χρόνια της ζωής του.
Την στιγμή που αποφάσισε την Δικτατορία, και ζήτησε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β' την υπογραφή του στο διάταγμα,  της άρσης άρθρων του Συντάγματος, ως ύστατη λύση, είχε ήδη λάβει 3 μήνες νωρίτερα, 240 ψήφους από την Βουλή ως Πρωθυπουργός, προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα το ταχύτερο, ως ο καταλληλότερος στρατηγός, για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας στο πόλεμο.
Έχω την εντύπωση ότι περισσότερο από άλλες ιστορικές προσωπικότητες ο Ιωάννης Μεταξάς έχει παρερμηνευθεί.

Μία δικτατορία και μάλιστα με σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, θέτει σε αμφιβολία τους θεσμούς και το έργο της Δημοκρατίας και θέλω να πιστεύω ότι αυτό αποτελεί επίσης ένα λόγο της αρνητικής στάσης της πολιτείας.

Με τα κείμενά μου προσπαθώ να ενημερώσω τους ενδιαφερόμενους για την εξαιρετική προσωπικότητα και το έργο του».


Ήταν Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1940. Στις 3 τα ξημερώματα, ο Ιταλός Πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι κατέφθασε στο σπίτι του Μεταξά και παρέδωσε τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Οι Ιταλοί ζητούσαν την κατάληψη στρατηγικών σημείων του Ελληνικού Βασιλείου προκειμένου να διευκολυνθεί ο Ιταλικός Στρατός για την μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Η «τελεσιγραφική διακοίνωσις» ήταν ιδιοχείρως γραμμένη στη γαλλική γλώσσα.
«Alors c' est la guerre» (επομένως έχουμε πόλεμο) ήταν η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά, που σήμανε την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Είναι το θεωρούμενο ΟΧΙ του Μεταξά.

Αυτή είναι η πολυθρόνα στην οποία κάθισε ο ιταλός πρέσβης Γκράτσι

9 σχόλια:

  1. http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=454114
    ..Ο «Γιαννάκης», όπως τον έλεγε η πριγκίπισσα Σοφία,

    ..Το 1916 βρίσκει ξανά τον «Γιαννάκη» να παραδίδει, κατ' εντολήν του βασιλέως, το Ρούπελ στις γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις, χωρίς να πέσει τουφεκιά και... επιβραβεύεται για την πράξη του με το βαθμό του συνταγματάρχη.

    Με τα μάτια οτυ Ελληνικού Λαού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Diladi ti theleis na mas peis oti den sou aresei o Metaxas alla sou aresei o Benizelos pou ebale protos tous koumounistes mesa stin psili otanmpire xampari ti efialtes einai??. I alitheia einai oti den pate kanena ektos apo tin arrosti ideologiasas. Bre I sto dialo esy kai o to prodotiko sou komma. Oso gia tin ENET? I angnorismeni kolofylada ton tromolagnon. Aionios o Metaksas stin Elliniki Istoria gia panta. Eimaste I pleiopsifia san Ellinikos laos parto xampari esy kai I kolofiladasou kai to kolokommasou pou vazaite tin ideologia sas pano apo tin Ellada.
    O Metaxas an prodose to roupel doksase tin ELLADA me to OXI to 1940. Den skotose pano apo 45.000 Ellines mono gia tin antithesis tous sto EAM. 1943-44 kai den prodose tin makedonia kai tin Thraki stous Eamovoulgarous kai Yugoslavous. Na min milisoume gia tin vromia me tous tsamides. To gramma tou Zaxaraidi kai vale..

    OUDEN PROVLIMO ALITO IOANNIS METAXAS.
    ekei pou efodeuse o Metaxas fitroses esy to KKE to Tsyriza i Xrysi Augi kai oles oi anthellinikes idees pou proskinas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 5 Ιανουαρίου 1941
    ...Όλα γυρίζουν στο κεφάλι μου. Αλλά ατάραχος!
    Από Αγγλους εγκατάλειψις από Γερμανούς επίθεσις .- Ο χειμώνας απειλητικός -
    Θάρρος! Θάρρος! Ας πέσουμε σαν άνδρες.

    TO KKE TI ELGE TOTE????


    Η απόφαση αυτή (ΚΕ του ΚΚΕ μέσα Μαρτίου 1941), επαναλαμβάνοντας τα προηγούμενα, καταγγέλει τον πόλεμο, κυρήσει την ειρήνη, προτρέπει την ανατροπή «της αγγλόδουλης σπείρας Γλυξμπουργκ-Κορυζή- Μανιαδάκη» και αποφαίνεται ψευδόμενη:
    «Λόχοι, συντάγματα, ολόκληρα ξεσηκώνονται αψηφώντας στρατοδικεία και τουφεκισμους, κάθε μέρα πυκνώ¬νουν χιλιάδες εργαζόμενοι τις φάλαγγες του αγώνα.,.το κόμμα μας οφείλει να οξύνει την επαναστατική τους επαγρύπνηση... να σφυρηλατήσει το ενιαίο εργατικό αντιπολεμικό μέτωπο..» ( «Τα Επίσημα κείμενα του Κ.Κ.Ε.» τόμος 5°^ σελ. 17 επ. και ο «ριζοσπάστης» της 28 Μαρτίου 1941).

    Den pas na pouliseis kanena rizospasti I kammia augi kai na mas afiseis ton Metaxa Isixo sto pantheo tis Ellinikis Istorias.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο,τι και να λέμε η απόφαση που πήρε ο Μεταξάς εκείνη την περίοδο αλλά και ο τρόπος που πάρθηκε και όλα όσα διακυβευονταν, αποδεικνύει πως ο πολιτικός άνδρας έπρεπε να έχει πολύ μυαλό, μεγάλα καρύδια και τεραστιο ηθικό σθένος, γιατί έπαιρνε στο λαιμό του ένα έθνος και αυτή η ηθική εσωτερική μάχη είναι διαχυτη στόνομα Μεταξα. Εγώ λέω ότι ήμασταν τυχεροί που βρέθηκε αυτός στη συγκεκριμένη θέση, άτυχοι γιατί δεν έχει βρεθεί κανείς παρόμοιος στη μεταπολιτευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα ο Μεταξάς εισηγήθηκε στον βασιλιά την κύρηξη δικτατορίας, η συνέβη το αντίθετο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ δεν διαθέτω τις γνώσεις σας.

    Γνωρίζω όμως από πρώτο χέρι, τα αίσχη που επικρατούσαν πριν τον Μεταξά, από διηγήσεις της μητέρας μου.

    Περιγραφές παρέλασης την 25 Μαρτίου στην Λεωφόρο Νίκης από στρατιώτες με διαφορετικά όπλα κια στολές, ανισοϋψείς και με διαφορετικό βάδισμα.

    Τακτική εναλλαγή κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων, καθώς και τα θλιβερά γεγονότα της Θεσσαλονίκης, που είχαν προηγηθεί της διακυβερνήσεως του Ι. Μεταξά.

    Επί Ι. Μεταξά επετεύχθη η σιτάρκεια της Ελλάδος και αναδιοργανώθηκε όλος ο Δημόσιος Τομέας. Έγιναν αγορές πολεμικού υλικού ... από την Γερμανία διότι η Αγγλία δεν μας έδινε τίποτε, αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, πλήρες σχέδιο επιστρατεύσεως και πράγματα που ακόμη και σήμερα φαντάζουν απίθανα.

    Δεν διαβάζω ΕΝΕΤ και Ελευθεροτυπία, για τα γεγονότα της τότε εποχής διάβασα το βιβλίο του Καθηγητή Δ. Κιτσίκη, που ο πατέρας του υπήρξε ο κομμουνιστής Καθηγητής Δομοστατικής του ΕΜΠ, ως έλεγε ο πατέρας μου καλός επιστήμων, και η μητέρα του κατά τον ίδιο Κιτσίκη η Μπεάτα Κιτσίκη μεγάλη φεμινίστρια αλλά και Ελασίτισα.

    Ο Δ.Κ. θα είχε κάθε λόγο να μην γράψει ότι χειρότερο και πιο φαρμακερό για τον Ιωάννη Μεταξά, καθ' όσον το καθεστώς του έγινε αιτία να εκπατριστεί στην Γαλλία για να γλυτώσει τις διώξεις ο τότε νεαρός Δημήτρης ο γιος του αρχικομμουνιστή Νίκου Κιτσίκη.

    Λοιπόν, διαβάστε τον Τόμο "Ιστορία του Ελληνοτουρκικού Χώρου (1928-1973)" σελίδες 64 έως 128. Επίσης διαβάστε και το έργο του Ιστορικού Δημοσθένη Κούκουνα "Ιστορία της Κατοχής" Τόμος Α και Β. Ο κ. Κούκουνας σε α΄λλο του έργο έχει καταγράψει επιμελώς όλους τους συνεργάτες των Γερμανών κατά την Κατοχή. Στο δίτομο έργο του παρουσιάζει με ντοκουμέντα αδιάσειστα τι συνέβη κατά την Κατοχή.

    Γνωρίζω την οργάνωση του κόμματος του κατά το φασιστικό σύστημα, αν όμως διαβάσετε τι συνέβαινε τότε στην Ευρώπη με τον τελείως διεφθαρμένο κινοβουλευτισμό στις περισσότερες χώρες, θα αντιληφθήτε γιατί ακολούθησε αυτήν την ατραπό.


    Φιλικά
    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Γ. Γνωρίζω την λόξα του Κιτσίκη για την δημιουργία Ελληνοτουρκικής Ομοσπονδίας και τα φιλότουρκα αισθήματά του, τα οποία όχι μόνον δεν συμμερίζομαι και τα απορρίπτω διαρρήδην, συμφωνόντας με τον Ιδρυτή του Ιστολογίου κ. Σ. Κ. και τον Στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη με όσα αυτός γράφει στο γνωστό του βιβλίο, καθώς βεβαίως και με τον Καθηγητή κ. Ι. Μάζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανείς δεν είναι τέλειος διότι είναι απλά άνθρωπος.

    Οι μεγάλοι άντρες κάνουν μεγάλα λάθη και μεγάλες νίκες διότι έχουν μεγάλα ελαττώματα και μεγάλα χαρίσματα.

    Ο Μεταξάς με τα θετικά και τα αρνητικά είπε μόνος του εκείνο το βράδυ το ΟΧΙ.
    Ήταν μόνος του απέναντι στον Ιταλό πρέσβη και το έγγραφο της Ιταλικής κυβέρνησης.

    Είπε το ΌΧΙ και τίμησε την στολή του Έλληνα αξιωματικού και την Ελληνική ιστορία.

    Φιλοβασιλικός και δικτάτορας σίγουρα αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε όσα θετικά πρόσφερε στην πατρίδα του.

    Να είμαστε δίκαιοι.
    Χωρίς δικαιοσύνη τίποτα δεν μπορεί να σταθεί.

    Το ίδιο ισχύει και με τον Βενιζέλο που κάποιοι κατηγορούν στα σχόλια τους όταν γίνεται κουβέντα εδώ μέσα.

    Ποιοι είναι αυτοί που κρίνουν τον άνθρωπο που διπλασίασε την Ελλάδα και στο τέλος τον πρόδωσαν με τη ψήφο τους και μετά τον κατηγορούν ορισμένοι?

    Ας σκεφτούμε αν στην ιστορία μας δεν είχαμε έναν Καποδίστρια,έναν Βενιζέλο και δευτερευόντως και έναν Μεταξά που είπε το "ΌΧΙ" ποια θα ήταν η Ελλάδα. Σαφώς χειρότερη.

    Όταν μας αποκαλώ "Βαλκάνιους Ταλιμπάν" το κάνω διότι οι σύγχρονοι Έλληνες δυστυχώς θυμόμαστε τις αρετές των προγόνων μας και το παράδειγμα τους μόνο όταν αναγκαζόμαστε πάρα πολύ από τις καταστάσεις να το πράξουμε. Τότε την τελευταία στιγμή, γινόμαστε ξανά πατριώτες, γενναίοι και εύστροφοι.

    Είμαστε ατομιστές, κουτοπόνηροι, ζηλόφθονοι του διπλανού μας, "έξυπνοι" και όλοι οι άλλοι "χαζοί"(γι αυτό φαίνεται φτάσαμε σε τέτοια κατάσταση), είρωνες σε ότι ότι απλά δεν το καταλαβαίνουμε και δεν αφήνουμε να προχωρήσει το οτιδήποτε αν από αυτό δεν πάρουμε μίζα ή δεν βολέψουμε σε κάποια θέση συγγενή μας ή κάποιο γνωστό μας. Αξιοκρατία μηδέν.

    Έχουμε νοοτροπία απολίτιστου Βαλκάνιου, πάσχουμε ακόμα από το σύνδρομο της Τουρκοκρατίας που δεν το έχουμε πετάξει από πάνω μας και αυτό φαίνεται ακόμη και μέσα από τη διασκέδαση μας με κάτι τουρκογύφτικα "Ωχ αμάν αμάν, ωχ αμάν αμάν" με τσιφτετέλια και τσοπανογκλαμουριά που νομίζεις πως βρίσκεσαι στη Μέση Ανατολή και θα πεταχτούν τα χανουμάκια. Έλεος!

    Αυτό δεν είναι Ελλάδα! Υπάρχει καθαρά Ελληνική μουσική, Έλληνες ποιητές, Έλληνες γλύπτες, Έλληνες ζωγράφοι. Να πετάξουμε επιτέλους το Τουρκογύφτικο από πάνω μας.

    Όσοι προσπάθησαν να μας πάνε προς τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο (και να είμαστε άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας) δολοφονήθηκαν (πχ Καποδίστριας) ή προσπαθήσαμε να τους δολοφονήσουμε και στο τέλος τους διώξαμε με την ψήφο μας(πχ Βενιζέλος).Ακόμα και ο Μεταξάς αν και δικτάτορας έκανε και θετικά πράγματα για τον τόπο του...στην οικονομία, στην αμυντική προετοιμασία για τον πόλεμο και το ΟΧΙ που είπε μόνος του εκείνο το βράδυ με τον Ιταλό να τον κοιτάει και με την ιστορία να παρακολουθεί ως αυστηρός κριτής.

    Είναι οι άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που ότι καλό υπάρχει στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία οφείλεται σε αυτούς. Μαζεύονται ορισμένοι Βαλκάνιοι Ταλιμπάν και τους κατηγορούν από πάνω.

    Δεν είμαστε Έλληνες, ούτε καν Νεοέλληνες.

    Είμαστε Βαλκάνιοι Ταλιμπάν.

    Το "Βαλκάνιος" κυρίως για την γεωγραφία και τη γενικότερη νοοτροπία της περιοχής που έχει εγκλωβίσει ότι καλό κοιμάται βαθιά μέσα μας και το "Ταλιμπάν" για τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και διασκέδασης μας.

    Ότι Ελληνικό υπάρχει μέσα μας το αφήνουμε να εκφραστεί μόνο την τελευταία στιγμή όταν κινδυνεύουμε να αφανιστούμε. Μετά πάλι τα ίδια.

    Στόχος μας πρέπει να ναι να ξαναγίνουμε Έλληνες. Να διώξουμε αυτές τις νοοτροπίες στον τρόπο σκέψης, διασκέδασης και γενικής συμπεριφοράς.


    Θυμήσου ποιος είσαι πραγματικά (όταν το θέλεις).

    Κλειστοί δέκτες, ανοιχτοί πομποί.


    Ζήτω η Ελλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΙΟΡΘΩΣΗ

    ............ να μην γράψει:

    Παρακαλώ να αφαιρεθή το "μην" από το ανωτέρω κείμενο, διότι του αλλάζει την έννοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.