29/10/14

Τι συζήτησε ο Β. Κικίλιας με τους διευθυντές της CIA και του FBI

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας (φωτογραφία αρχείου).
Θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη  Β. Κικίλια στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και τους διευθυντές της CIA και του FBI.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κικίλια ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν αναγνώρισε το «σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ενώ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής διμερούς συνεργασίας, καθώς και επιθυμία για την περαιτέρω ενίσχυσή της σε θέματα τρομοκρατίας. Ο διευθυντής της CIA δήλωσε μάλιστα πρόθυμος να παράσχει «κάθε δυνατή βοήθεια» στην Ελλάδα σε θέματα ασφάλειας.
Με τη σειρά του, ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των «σύγχρονων απειλών ασφάλειας» και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Μπρέναν για το παγκόσμιο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε συνάντηση και με τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου και το κυβερνοέγκλημα κι έγινε μνεία στις πρόσφατες επιτυχίες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την πρωτοπόρο εφαρμογή CyberKid και CyberAlert.
Ο κύκλος των επαφών του κ. Κικίλια στην Ουάσιγκτον έκλεισε με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης (Γενικό Εισαγγελέα) των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ. «Είχα την ευκαιρία, σ' αυτό το πολύ σημαντικό ταξίδι, που διοργανώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, Έρικ Χόλντερ, να συναντηθώ με υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και της αμερικανικής κυβέρνησης και με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τα κοινά ενδιαφέροντα και τις κοινές επιδιώξεις των δυο χωρών, αναφορικά με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Όπως είπε ο ίδιος, ο κ. Χόλντερ τού εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας, ενώ «επαναβεβαίωσε τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησής του να συνεργαστούμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι το έγκλημα στο διαδίκτυο και το θέμα των τζιχαντιστών».
«Οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έχουμε παρουσιάσει, όπως η σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου για τρομοκρατία, Ν. Μαζιώτη, αλλά και η αποτροπή μιας πολύ σοβαρής απειλής για τρομοκρατική επίθεση με τη σύλληψη του Σταμπούλου», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των «ξένων μαχητών» του Ισλαμικού Κράτους, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι «η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει άμεσα αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι θύλακες ή τέτοιες ομάδες, μικρές ή μεγάλες, εντός της Ελλάδας». Ανέφερε πάντως ότι «σε συνεργασία με τους συμμάχους μας παρακολουθούμε στενά την κίνηση που μπορεί να υπάρχει από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες και από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη».
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Κικίλια στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη, όπου, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.