1/10/14

Εφιάλτης για την Τουρκία η ελληνοαιγυπτιακή ομπρέλα S 300 που θα "σκεπάσει" τη Μεσόγειο

Αν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ρωσικό και αιγυπτιακό Τύπο επαληθευτούν τότε στην νοτιοανατολική Μεσόγειο δημιουργείται μια αδιαπέραστη για την Τουρκία αντιαεροπορική ομπρέλα. Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να αποκτήσει κι αυτή αντιαεροπορικά - αντιπυραυλικά συστήματα S 300 από τη Ρωσία. Με δεδομένες τις σχεδόν εχθρικές σχέσεις Αιγύπτου και τον υπό διαμόρφωση άξονα Καϊρου - Λευκωσίας - Αθήνας, η είδηση είναι σημαντική για εμάς και εφιαλτική για την Άγκυρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σεργκεϊ Μπαλμάσοφ για την “Σύγχρονη Ρωσία”, η Αίγυπτος “ θα αποκτήσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τα οποία προορίζονταν για τη Συρία και το Ιράν, αλλά η Μόσχα δεν τα έδωσε. Στην περιοχή, η μόνη χώρα που επίσης διαθέτει S-300, είναι η Ελλάδα, στην Κρήτη”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ “η Ρωσία θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με την αναβαθμισμένη έκδοση του πυραυλικού συστήματος S-300VM αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις σχετικές πληροφορίες μετέδωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές στο ρωσικό στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και στην εξαγωγική εταιρεία «Rosoboronexport», χωρίς όμως να διευκρινίζουν τις λεπτομέρειες της πώλησης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Αίγυπτος θα παραλάβει 4 μοίρες S-300 (24 αυτοκινούμενα πυραυλικά συγκροτήματα ) που είχαν παραγγελθεί από τη Συρία το 2010. Σαν αιτιολογία για τη διακοπή της σύμβασης, και την άρνηση της Μόσχας να παραδώσει τα οπλικά συστήματα στη Συρία, ήταν οι κυρώσεις του ΟΗΕ, είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία (FSMTC) Κονσταντίν Μπιριούλιν.

Η υλοποίηση της σύμβασης με την Αίγυπτο έχει ήδη εισέλθει στην τελική φάση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο «Εργοστάσιο Κίροφ» στην Αγία Πετρούπολη, έχουν ήδη συναρμολογηθεί 22 συγκροτήματα σασί για τα ερπυστριοφόρα οχήματα των S-300, βαμμένα με το χαρακτηριστικό σχέδιο παραλλαγής στα χρώματα της ερήμου. Ενα τόσο μεγάλο «ντήλ» στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας Μόσχας - Καΐρου, πολύ περισσότερο σε συστήματα αεράμυνας, είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί. Και, όπως είναι φυσικό, η υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου στόχου, αναπόφευκτα, εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής”.

Η Αίγυπτος στράφηκε προς την Μόσχα για εξοπλισμούς μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν δραματικά την στρατιωτική βοήθεια που παραδοσιακά παρείχαν στην χώρα των Φαραώ. Το Κάϊρο καθησυχάζει όσους ανησυχούν -κυρίως το Ισραήλ- για τις αγορές εξοπλισμών επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος δεν έχει πρόθεση και διάθεση να πολεμήσει εναντίον κανενός.

Όπως και να ΄χει και όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που οδηγούν την Αίγυπτο να προμηθευτεί ρωσικούς S 300, η αλήθεια είναι ότι μαζί με τους ελληνικούς S 300 της Κρήτης θα “σκεπάσουν” την νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα αποτελούν τον διαρκή μεγάλο πονοκέφαλο της πάντα ζωηρής και προκλητικής Τουρκίας στην περιοχή.

Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο μετά από μεγάλη περίοδο ανεξήγητης αδράνειας (ΔΕ: Ρε βλάκα Καρβουνόπουλε δε σου περνάει απ'το μυαλό ότι οι ισλαμιστές που είχαν την εξουσία για κανα χρόνο δεν ήθελαν να ακούνε για Ελλάδα;) φαίνεται ότι μπαίνουν σε μια πολύ θετική και ενδιαφέρουσα φάση. Και αυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό επίπεδο.

http://www.onalert.gr/stories/efialtis-gia-tin-tourkia-ellinoaigyptiaki-obrela-s300-skepazei-ti-mesogeio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.