22/11/14

Ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας για τη Συρία και οι ΗΠΑ

του Σάββα Καλεντερίδη
Από σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου θα συναντηθεί με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Η επίσκεψη του ανώτατου πολιτικού αξιωματούχου των ΗΠΑ έρχεται μετά τις δηλώσεις του ιδίου ότι η Τουρκία υποστηρίζει τους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος απολογήθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη δήλωση του ιδίου που στην ουσία διαψεύδει τον Λευκό οίκο, στην οποία λέει επί λέξει: «Όχι δεν απολογήθηκα. Ποτέ δεν απολογήθηκα σε αυτόν. Τον ξέρω καλά. Είχα επαφές μαζί του. Του τηλεφώνησα και του είπα, κοίτα, αυτά που μεταδόθηκαν δεν ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε αυτά που είπα. Αυτά είπα».
Περισσότερα ΕΔΩ

3 σχόλια:

  1. Eίναι το πρώτο σημείωμα που παραπέμπει στο Ποντος Νιουζ και όχι στην εφημερίδα Δημοκρατία ως έχουμε συνηθίσει. Ελπίζω αυτό να μην αποτελεί την αιτία απουσίας σχολιαστών στην ανωτερω παράθεση

    Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είναι τυχαίο πολιτικό πρόσωπο. Πλήθος δημοσιευμάτων τον φέρουν ως σοβαρό υποψήφιο στην κούρσα διαδοχής του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Διαθέτει επίσης ισχυρά ερείσματα εντός της Ελληνοκυπριακής ομογένειας και η αναγνώριση της στήριξης αυτής από μέρους του έχει εμφατικά καταγραφεί στην διαχρονική του στάση απέναντι στο Κυπριακό ζήτημα, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής. Η στροφή του σε λύσης τύπου δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας έρχεται ως αποτέλεσμα της μετατόπισης της Ελληνο-Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας προς την κατευθυνση αυτή. Διαθέτει παράλληλα την ευστροφία και την εξυπνάδα να λέγει τα πράγματα με το όνομα τους επιχειρηματολογώντας με τρόπο που καθιστά αδύνατη την ανασκευή των όσων εκφέρει. Θύμα της ικανότητας του αυτή η ανατολίτικη κουτοπονηριά που διακρίνει την τουρκική διπλωματία η οποία και πλέον έχει εμποτιστεί σε απόλυτο βαθμό από την ιδεολογία του παντουρκισμού και πανισλαμισμού και έχει παγιδευτεί στις αγκυλώσεις που αυτή παράγει..

    Υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και των σχεδιασμών της Τουρκικής διπλωματίας οι οποίες καθαρά υπηρετούν και εξυπηρετούν το όραμα της Τουρκίας να ηγηθεί του Σουνιτικού Ισλάμ

    Η Αμερικανική διπλωματία δεν έχει βρεί ακόμα τον κατάλληλο και σοβαρό σύμμαχο στην περιοχή που θα της επιτρέψει να επιτύχει τους σχεδιασμούς της. Οι Κούρδοι αδυνατούν να ξεπεράσουν τα όσα τους χωρίζουν κάτι που τους εφερε στα όρια της απόλυτης ήττας (τα κουρδικά καντόνια της Συρίας είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, και η Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση στα όρια της κατάρρευσης) ενώ συγκεντρώνουν σε βάρος τους τόσο την έχθρα των Αράβων που αδυνατούν να φανταστούν την ίδρυση Κουρδικού Ανεξάρτητου μορφώματος όσο και την δυσπιστία των Ιρακινών και των Αλαουιτών. Παράλληλα η Μαρξιστική Λενινιστική Ιδεολογία των Κούρδων της Συρίας , τα όσα κουβαλούν επίσης ως πολιτιστική και πολιτισμική παρακαταθήκη , οι συνθήκες πολέμου που επικρατούν δεν επιτρέπουν την διαμορφωση συνθηκών πλουραλιστικής δημοκρατίας σε κανένα κουρδικό μόρφωμα.

    Το ΙΚΙΛ χρησιμοποιείται ως εμβρυουλκός από την Τουρκία για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος σύμφωνα με την στρατηγική της , για επέκταση στην Μέση Ανατολή και για ηγεμονία στο Σουνιτικό τόξο. Όταν τα επιτύχει θα στραφεί κατά του ΙΚΙΛ, το βασικό δόγμα της τουρκικής πολιτικής σκέψης είναι πως ο Τούρκος δεν έχει φίλο παρα μόνο τον Τούρκο, η παραγνώριση του παράγει πλάνη φρικτή.

    Το Κουρδικό ζήτημα με απαρχή την παράδοση Οτζαλάν στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αποτελεί πεδίο δράσης αποκλειστικά της αμερικανικής και ισραηλινής διπλωματίας εδώ και δεκαετίες. Οι Κούρδοι το έχουν αντιληφθεί και δεν πλήττουν τα αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα.. Οσοι διαμορφώνουν την Ελληνική πολιτική σκέψη με καθυστέρηση και βασανιστικά αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Δεν ξαίρω αν η Secret Service που προστάτευσε τον αντιπρόεδρο στο Κίεβο από τα γιούχα κατά του Ποροσένκο, ματαιώνοντας την εμφάνισή του στη τελετή, άκουσε την προειδοποίηση της κατακλείδας του άρθρου για την οθωμανική εμπειρία του Λώρενς, αλλά πάντως ο Νταβούτογλου έπραξε το κατά δύναμιν για να μείνει πιστός στις παραδόσεις και με τις δηλώσεις του ενώπιον του Αντιπροέδρου ξεκαθάρισε πως οι νεοκουρσάρικες επιχειρήσεις Μπαρπαρόσα θα συνεχιστούν,΄ο,τι κι αν συμβουλεύει η Σύμμαχος Υπερδύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι.
    Γιατί η χώρα μας πρέπει να ελέγχεται από δύο,Νταβατζήδες,η είναι δύο σε έναν,αν και δεν έχει καμία σημασία αυτό.
    Όπως και να έχει,η πραγματικότητα είναι μία.
    Τρώμε συνέχεια σφαλιάρες,και μας αρέσει το Νταβατζιλίκι.
    Αυτό,από μόνο του, είναι μια ανωμαλία.
    Φάρμακο,δεν υπάρχει,άρα ίασις αποκλείεται.
    Υπάρχει μια ελπίδα,αμυδρή βέβαια,αλλά ναι,υπάρχει!.
    Μόνον,Αν μειωθούν τα ζούδια!,και γίνουν πλειοψηφία οι σκεπτόμενοι ορθώς Έλληνες πολίτες,και φαίνεται άνετα,ότι οι σκεπτόμενοι,είναι ισχνή μειοψηφία.
    Αρα υποχρέωση αυτών,είναι να κάνουν τους ανόητους,σκεπτόμενους,αλλιώς.
    Μαύρο φίδι που μας έφαγε.
    Αυτό ισχύει και για τα παραπάνω αναρτόμενα,άρθρα,του παρόντος Ιστολογίου.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.