22/11/14

Σκέψεις από το υπουργείο Παιδείας να μπει η αλβανική γλώσσα στα σχολεία

ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ

Σκέψεις από το υπουργείο Παιδείας να μπει η αλβανική γλώσσα στα σχολεία 
Είναι μια σκέψη που ακόμη βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο. Εντούτοις το γεγονός ότι εκφράστηκε δημόσια από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, δείχνει πως μπορεί στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Λοβέρδου στην Αλβανία, μπήκε και αυτό το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό παιδείας και την Λιντίτα Νικόλα (υπουργός παιδείας της Αλβανίας), ο κ. Λοβέρδος επισήμανε: «είναι θέμα της μεικτής επιτροπής διαλόγου, η οποία και θα το συζητήσει».

Από την πλευρά της, η κ. Νικόλα ανέφερε «συνεργαζόμαστε και με τους εκπαιδευτικούς που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, σε συντονισμό και με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους, αλλά και για τον εφοδιασμό τους από το αλβανικό ΥΠΕΞ με σχολικά βιβλία της αλβανικής γλώσσας. Ασφαλώς, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, γι’ αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την κοινή συνάντηση, για να καθορίσουμε και να αναζωογονήσουμε το έργο της κοινής επιτροπής.

Μιας επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν μετά εξέταση των κειμένων της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, κατά πόσον τα σχολικά βιβλία των χωρών μας είναι σύμφωνα με το πνεύμα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Ο,τι θέτει η μία πλευρά, η επιτροπή είναι εδώ για να το συζητήσει. Αλλά η επιτροπή αποφασίζει όταν και τα δύο μέρη ταυτίζονται και συμφωνούν. Κανένας δεν θα επιβληθεί στον άλλο. Για να υπάρχει απόφαση απαιτείται συναίνεση», είπε ο κ. Λοβέρδος.
(...)

Πηγή: Σκέψεις από το υπουργείο Παιδείας να μπει η αλβανική γλώσσα στα σχολεία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/179433/skepseis-apo-ypoyrgeio-paideias-na-mpei-i-alvaniki-glossa-sta-sholeia#ixzz3JnKExxor

6 σχόλια:

  1. Η σκεψις ειναι να μπει η αλβανικη γλωσσα ως δευτερη στα Ελληνικα σχολεια ?????????
    Μαλλον δεν καταλαβα καλα.
    Εδω ο κοσμος καιγεται και το #%&νι χτενιζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλά κατάλαβες, μονάχα που πιστεύω ότι θα είναι προαιρετική και με την δικαιολογία να μην ξεχνούν οι Αλβανόπαιδες την καταγωγή τους.

    Να, ο Λοβέρδος προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση ... Κατάλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαν γίνει αυτό δηλαδή να διδάσκεται η αλβανική στα ελληνικά σχολεία ως δεύτερη γλώσσα επιλογής τότε με βεβαιότητα 100% μπορώ να προβλέψω ότι οι Ελληνες γονείς θα πάρουν τά παιδιά τους απο τά σχολεία πού θα έχει πολλά αλβανάκια και θα έχουμε ένα ακόμα διαχωρισμό σε σχολεία καλά και κακά μέ ότι αυτό συνεπάγεται για αύξηση τής ξενοφοβίας και του ρατσισμού.Αρκετά προβλήματα έχουμε μην βάλουμε τα χεράκια μας να βγάλυμε τα ματάκια μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλες οι γλώσσες του κόσμου θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία>
    Άλλο το ότι, οι μαθητές, μαζί με τα Ελληνικά προτεραιότητα υποχρεωτικής επιλογής θα έχουν για δυο άλλες γλώσσες, ανάμεσα απ΄αυτές που μιλούν εκατομμύρια ανθρώπων.
    Όταν όμως οι γονείς ενός παιδιού μιλούν άλλη γλώσσα, και θέλουν τη μάθει και το παιδί τους στο σχολείο, τότε να υπάρχει η υποχρέωση της πολιτείας να διδάσκεται αυτή αντί για τη από τις δυο της υποχρεωτικής επιλογής.
    Το όφελος είναι τόσο ανυπολόγιστο, αλλά δε αντιλαμβάνονται οι φανατικοί των παρωπίδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν κάποιος γνωρίζει αρβανίτικα θα έχει μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως οι Έλληνες στη Γερμανία έχουν Έλληνες δασκάλους και διδάσκονται ελληνικά. Πολύ σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.