18/11/14

Εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα που εντυπωσιάζουν ως κομψοτεχνήματα  υψηλής καλλιτεχνικής αρτιότητας, ήρθαν στο φως στο μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο, στο ρωμαϊκό λουτρό της ανασκαφής στην Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου.

Ανασκαφή Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου Έβρου

Στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου υπάρχει ο λόφος της Αγίας Πέτρας, που έχει ταυτιστεί από τον Καθηγητή Γ. Μπακαλάκη με την Πλωτινόπολη. Πρόκειται για μία ρωμαϊκή πόλη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, ο οποίος της έδωσε το όνομα της γυναίκας του Πλωτίνης. Πριν από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο διαπιστώθηκε ότι ο λόφος αυτός, με τη στρατηγική θέση, παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες, βρέθηκε η χρυσή σφυρήλατη προτομή του Πωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.). Συστηματική ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πέτρα από τη ΙΘ΄ ΕΠΚΑ το καλοκαίρι του 1977 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το φθινόπωρο του 1996 ξανάρχισαν οι ανασκαφές στην Πλωτινόπολη.

Η ανασκαφική έρευνα πραγματοποιείται στο μέσον περίπου της ανατολικής ομαλής πλαγιάς του λόφου, απέναντι ακριβώς από τον ποταμό Έβρο, στην περιοχή όπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανασκάφηκε κτήριο με ψηφιδωτά δάπεδα. Ανασκάφηκαν λείψανα κτηρίων, τα οποία μαζί με το κτήριο με τα ψηφιδωτά φαίνεται να ανήκουν σε ένα μεγάλο κτηριακό συγκρότημα. Ο χώρος βρισκόταν σε χρήση από τον 2ο μέχρι το τέλος του 6ου αι. μ.Χ. Επίσης αποκαλύφθηκε δάπεδο κτηρίου ρωμαϊκών χρόνων και αγωγός. Βόρεια του κτηρίου αποκαλύφθηκε υπόκαυστο, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική υπόθεση ότι πρόκειται για λουτρό.

Ψηφιδωτό 140 τ.μ.
Μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού, με το ασυνήθιστο για την περιοχή θέμα με τα θαλάσσια, μυθικά όντα.
Στα δυτικά της κεντρικής παράστασης, όπου κυριαρχούν ιχθυοκένταυροι, δελφίνια, Νηρηίδες, αλλά και ο νεαρός Έβρος, γιος του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, που αναδύεται από το νερό, αποκαλύφθηκε μία παράσταση με θαλάσσιο ίππο, δύο έρωτες, γεωμετρικά μοτίβα, ενώ στο κάτω μέρος της παράστασης υπάρχουν δύο πουλιά με φυτικά μοτίβα και η όλη παράσταση περικλείεται από βλαστόσπειρες και κισσόφυλλα, που προϊδεάζουν για τη λατρεία του Διόνυσου. Το ψηφιδωτό χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα και στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα.
naftemporiki.gr

4 σχόλια:

  1. Ωχουυυυυυυ βρε Σάββα πάλι γεμάτο σβάστικες είναι και αυτό το μνημείο;

    Λοιπόν πάμε πάλι:
    Η σβάστικα είναι σύμβολο των γερμανών ναζιστών.
    Το ότι βρέθηκε ΚΑΙ σε ένα ακόμη ελληνικό μνημείο του 2ου μ.χ. δεν σημαίνει ότι είναι ελληνικό σύμβολο.

    Σε προηγούμενο μάθημα μου προς εσάς τους αμόρφωτους σας είχα διδάξει ότι ο Ρουντολφ Ες το 1941 πετώντας προς Αγγλία για να σταματήσει τον αδελφοκτόνο πόλεμο μεταξύ των ανθρώπων βρέθηκε σε μια υποδιαδραστική φωτονιακού επίπεδου μηχανή του χρόνου και έτσι βρέθηκε στην αρχαία ελλάδα και εκτός των όσων άλλων για να περάσει την ώρα του ζωγράφιζε αγκυλωτούς σταυρούς(σβάστικες) σε δεκάδες χιλιάδες αγγεία, τοίχους, τάφους, μνημεία.

    Τώρα πως βρέθηκε ο Ρουντολφ Ες ΚΑΙ στο Διδυμοτείχο τον 2ο αιώνα μ.χ.;
    Αμ δε βρέθηκε αυτός.
    Όταν ο Αδόλφος σκηνοθετούτε την ψευτοαυτοκτονία του... γυρνάνε κάτι στελέχη των βάφφεν σσ στο Βερολίνο από τον χωροχρόνο και λένε στον Αδόλφο:
    - Γιατί να πας πρώτα στην Αργεντινή και δεν κάνεις μια τσάρκα πρώτα από το Διδυμότειχο του 2ου αιω μ.χ.;
    - Είναι καλά εκεί;
    Και του περιγράφουν την περιοχή, την πόλη, την ζωή εκείνης της περιόδου και ενθουσιασμένος ο Χίτλερ λέει:
    - Καλά τα λέτε, εκεί θα πάω πρώτα να ξεκουραστώ και λίγο γιατί μετά στην Αργεντινή του 20ου αιωνα θα με ξεμεσιάσει η Έυα Μπράουν στο τανγκό. Και έχω και το λουμπάγκο μου. Ποτάμι εκεί κοντά έχει να ψαρεύω κανα γριβάδι;
    - Έχει τον Έβρο!
    Αντί για Έβρο κατάλαβε για εβραίο ο Χίτλερ και με μια αστραπιαία κίνηση άνοιξε την πρωτονιακή πόρτα της χρονομηχανής, κάθισε ο ίδιος παρακαλώ στο τιμόνι και με μιά γκαζιά νατον στη θράκη μας.

    Αυτή είναι η σοβαρή και ιστορική εξήγηση για την ύπαρξη σβάστικας ΚΑΙ στην Θράκη και όποιος επιμένει ότι είναι πανάρχαιο ελληνικό σύμβολο είναι τίμιος, ειλικρηνής, φυσιολογικός, ρατσιστής, ακροδεξιός, χρυσαυγίτης κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να αποδείξεις μ' όλα αυτά που γράφεις. Γνωστά είναι αυτά.

    Swastika

    Western use of the swastika in the early 20th century

    Τίποτε πρωτότυπο κι ενδιαφέρον έχεις να γράψεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί βρε έχεις μηδενική αίσθηση του χιούμορ;

    Κοίτα να δεις, αν πρέπει να γράφουμε σχόλια μόνο για θέματα που είναι άγνωστα(ή γνωστά για σένα) θα το κρίνει το infognomon.
    Εσύ στον δικό σου ιστότοπο έχεις δικαίωμα να κάνεις ότι θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αίσθηση χιούμορ ίσως να μην έχω. Επειδή ομοϊδεάτες σου, όμως, επιδίδονται σε τέτοιου είδους αναφορές, είπα μπας και τα γράφεις σοβαρά.

    " αν πρέπει να γράφουμε σχόλια μόνο για θέματα που είναι άγνωστα(ή γνωστά για σένα) θα το κρίνει το infognomon" κλπ.

    Αυτό πού κολλά τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.