22/11/14

Ρωσία-Κίνα: Όχι συναλλαγές σε δολάριο αλλά σε εθνικά νομίσματα

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν συναλλαγές σε ρούβλι και γιουάν. Κάτι τέτοιο θα μειώσει την επιρροή του δολαρίου, και μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστική πίεση προς τις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη τέτοια στροφή θα σημάνει τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της Ρωσίας προς την Ασία.
Στο ενδεχόμενο Ρωσία και Κίνα να περάσουν στις συναλλαγές σε ρούβλια και γιουάν, είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού. Αν η Ρωσία και η Κίνα, είχε πει, ξεκινήσουν τις μεγάλες και μακροπρόθεσμες εμπορικές δοσοληψίες τους σε ρούβλια και γιουάν, τότε η επίδραση του δολαρίου, ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, λογικά θα εξασθενήσει.
Μετά τη δήλωσή του, η μεγαλύτερη ρωσική Τράπεζα Sberbank, στις 18 Νοεμβρίου, άρχισε τη χρηματοδότηση έναντι ενέγγυων πιστώσεων σε κινεζικά γιουάν, πραγματοποιώντας τις πρώτες συναλλαγές με μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρίες. Μάλιστα, ο όγκος των συναλλαγών σε γιουάν μεταξύ Ρώσων και Κινέζων συμβαλλόμενων μέσω του παραρτήματος Άπω Ανατολής στην άλλη μεγαλύτερη κρατική Τράπεζα της Ρωσίας, VTB, αυξήθηκε από τις αρχές του έτους κατά 73%. 
Αμοιβαίο όφελος
Ο διευθυντής του τμήματος αναλύσεων της επενδυτικής εταιρίας Russ-invest, Ντμίτρι Μπεντενκόφ, αναφέρει ότι «η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι αμοιβαία επωφελής για τις δυο χώρες και θετική από απόψεως συνεργασίας στα πλαίσια της BRICS. Πρώτα απ’ όλα, αυτό αυξάνει τη διαφοροποίηση των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται από τις δυο χώρες στις συναλλαγές, γεγονός που στις συνθήκες των έντονων αναταράξεων στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη στοιχείο στην επίτευξη της διαφοροποίησης». Σύμφωνα με το ίδιο, για τη Ρωσία μια τέτοια μετάβαση είναι σημαντική δεδομένων των κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ.
Συμφωνεί με τη χρησιμότητα αυτού του βήματος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Arkaim, Αλεξάντρ Ντοροφέεφ, αναφέροντας πως «το σταδιακό μερικό πέρασμα στις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα είναι ένα σχέδιο απολύτως ρεαλιστικό, το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική ελίτ υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις οι οποίες ενδιαφέρονται γι’ αυτό». Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχουν από την άλλη το ίδιο σημαντικές δυνάμεις στις ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν τη διατήρηση του δολαρίου ως του βασικού μέσου συναλλαγών. «Από την εξέλιξη που θα έχει η συγκεκριμένη αντιπαράθεση -προσθέτει- εξαρτάται η ταχύτητα αυτής της μετάβασης, αλλά είναι προφανές ότι οι δυνατότητες των ΗΠΑ να πιέζουν παρασκηνιακά για συναλλαγές σε δολάρια, μειώνονται». Κατά τον ίδιο, παρ’ ότι αυτή η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, κανένας από τους ηγέτες του κόσμου, εκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας, δεν τολμά να της δώσει έμφαση.
Οι κυριότεροι περιορισμοί
Το «δίδυμο» ρούβλι-γιουάν χρησιμοποιείται από το Δεκέμβριο του 2010 στα Χρηματιστήρια Μόσχας και Σαγκάης. Ωστόσο, για την ώρα η Κίνα διατηρεί περιορισμούς στις νομισματικές πράξεις με γιουάν για τους Ρώσους συμβαλλόμενους. Όπως δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μοϊσέεφ, σε περίπτωση άρσης αυτών των περιορισμών, Ρωσία και Κίνα μπορούν να μεταφέρουν έως και το ήμισυ των εμπορικών συναλλαγών σε γιουάν και ρούβλια. Οι μεγάλες ρωσικές εταιρίες εργάζονται έντονα με το κινεζικό νόμισμα. Σε συνέντευξή του στη RBTH τον ίδιο μήνα, ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, γενικός διευθυντής και συνιδιοκτήτης του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου στον κόσμο, Norilsk Nickel, είχε αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η εταιρία έχει μετατρέψει ένα μέρος των διαθέσιμων πόρων της σε ασιατικά νομίσματα, για παράδειγμα, δολάρια Χονγκ Κονγκ και γιουάν.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του επενδυτικού χόλντινγκ Finam, Αντόν Σορόκο, η παραίτηση από το δολάριο αποτελεί ένα από τα πιο επιθετικά μέτρα που μπορούν μακροπρόθεσμα να επιδράσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας. «Τις τελευταίες δεκαετίες -προσθέτει- πολλές από τις χώρες που δυναμώνουν οικονομικά, άρχισαν σταδιακά να στρέφονται στην ελάττωση της εξάρτησης από το αμερικανικό νόμισμα». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σορόκο, αυτό μπορεί μερικώς να ειπωθεί για την ενωμένη Ευρώπη με τη ζώνη του ευρώ, και για την Κίνα η οποία πραγματοποιεί ενεργά δομικές μεταρρυθμίσεις, στα πλαίσια των οποίων το γιουάν θα καταστεί ένα ελεύθερα μετατρέψιμο νόμισμα. «Αυτή τη στιγμή -επισημαίνει ο ειδικός- η συγκεκριμένη τάση βρίσκεται στα σπάργανα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως γίνεται με τα δολάρια ΗΠΑ, αλλά η ροπή αυτή μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε εκτόπιση του όγκου δολαρίων πίσω στην επικράτεια των ΗΠΑ, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της πληθωριστικής πίεσης στην αμερικανική οικονομία». 
RBTH

7 σχόλια:

  1. Ο πόλεμος στο δολλάριο είναι το κάρφωμα του ξύλινου παλουκιού στην καρδιά του βρυκόλακα της Αμερικανοσιωνιστικής Τραπεζικής Μαφίας.

    Μπορεί να φανεί εξωφρενικό αλλά εφόσον καταρρεύσει το δολλάριο των Εβραίων της FED, είναι πιθανόν να καταφέρουν οι Αμερικάνοι να εκδόσουν το κυβερνητικό δολλάριο και να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από αυτόν τον πόλεμο.

    Ας μην ξεχνάμε ότι στην προσπάθεια τους να διώξουν τους Εβραίους από την κεντρική ιδιωτική Τράπεζα στην Αμερική δολοφονήθηκαν 5 πρόεδροι με τελευταίο τον Κένεντυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημητράκη,

    Ούτε οι καφενειακού τύπου κουβέντες δεν βοηθούν σε τίποτε, ούτε η εμπάθεια. Η τελευταία, μάλιστα, μόνο ζημιά κάνει, διότι θολώνει το μυαλό.

    >Ας μην ξεχνάμε ότι στην προσπάθεια τους να διώξουν τους Εβραίους από την κεντρική ιδιωτική Τράπεζα στην Αμερική δολοφονήθηκαν 5 πρόεδροι με τελευταίο τον Κένεντυ<

    Έχεις κάποια πηγή/ένδειξη (δεν μιλώ καθόλου γι απόδειξη) ότι συνέβη αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικα εχω μια απορια:
    Απο οτι καταλαβαινω η Κινα αυτη την στιγμη κατεχει κοντα στο 1 τρις δολλαρια, αν οχι και παραπανω, σε αμερικανικα χρεωγραφα παντος τυπου.
    Σε περιπτωση που οι ονειρωξεις των διαφορων γινουν πραγματικοτητα, η Κινα τι θα τα κανει ολα αυτα ?
    Ουτε για χαρτι τουαλετας δεν θα ειναι χρησιμα.
    Ποιος πιστευει οτι οι κινεζοι θα κανουν χαρακιρι για τα ματια του Πουτιν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε με τις απορίες.

    Ο πρώτος δολοφονηθείς ήταν ο Λίνκολν που προσπάθησε μέσα στο Κονγκρέσσο να κλείσει την Bank One η οποία του πρότεινε να χρηματοδοτήσει τον εμφύλιο για την κατάργηση της δουλείας, με τόκο 31%.

    Τους απάντησε το περίφημο "Δεν προτίθεμαι να σκλαβώσω τους Λευκούς για πάντα, για να ελευθερώσω τους Μαύρους"

    Ο τελευταίος δολοφονηθείς πρόεδρος που εξέδωσε μάλιστα και μερικά (άγνωστο πόσα) δίς δολλάρια ως Κυβέρνηση, με αντίκρυσμα τον χρυσό, ήταν ο Κένεντυ.

    Εδολοφονήθει μετά από 5 μήνες.

    Ο διάδοχος αμέσως ακύρωσε την έκδοση, όσα δε δολλάρια τυπώθηκαν μαζεύτηκαν και καταστράφηκαν. Όσα λίγα υπάρχουν ακόμη σε συλλέκτες αξίζουν πολλά.

    Για τους υπόλοιπους δολοφονηθέντες, σου συνιστώ να μην πάς μία μέρα στο καφενείο και να ψάξεις λίγο στο web όπου θα βρείς πολλά τεκμηριωμένα στοιχεία και για τους υπόλοιπους προέδρους της Αμερικής πώς τους πυροβόλησαν και πώς τους δηλητηρίασαν.

    Κοινός τόπος των δολοφονημένων, η επίσημα εκφρασμένη πολιτική τους να κλείσουν τις δύο Εβραίικες τράπεζες Bank One και Bank Τwo και την διάδοχο τους FED, και να ανοίξουν την κρατική Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε πλευρά χρησιμοποιεί τα όπλα της σε αυτόν τον πόλεμο.

    Όλοι είναι δεμένοι μεταξύ τους στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν η μια πλευρά γίνει ιδιαίτερα επιθετική (προσπαθώντας να υπονομεύσει και να υποτάξει την άλλη) ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα σε διάφορα επίπεδα ένα εκ των οποίων το οικονομικό.

    Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μετά την Συρία προχώρησαν σε δεύτερη σοβαρή πρόκληση στο θέμα της Ουκρανίας.
    Επικίνδυνη κλιμάκωση απαιτώντας σε μια καθαρά δικιά τους υπονομευτική ενέργεια στον νόμιμο πρόεδρο Γιανουσένκο(ότι κι αν είναι αυτός ήταν ο νόμιμος), η Ρωσία να μην αντιδράσει.

    Επειδή αντέδρασε νευρίασαν κιόλας.

    Ο Γιέλτσιν και η παρακμή της εποχής εκείνης τελείωσε ας το καταλάβουν και να συμβιβαστούν ότι δεν θα υπάρχει ένα κέντρο αποφάσεων πλέον. Η Ρωσία σήμερα είναι μια υπερδύναμη ξανά. Όχι η πρώτη αλλά υπερδύναμη σίγουρα.


    Το θέμα στην ουσία του είναι απλό:

    Συνεννόηση και αλληλοσεβασμός ή σύγκρουση.

    Από μια σύγκρουση σε οποιοδήποτε επίπεδο (διπλωματικό, οικονομικό , στρατιωτικό) όλοι έχουν να χάσουν και μάλιστα πολλά.

    Μερικοί Κατηγορούν τον Πούτιν και τους Κινέζους. Όχι ότι τους έχω κάποια συμπάθεια ειδικά τους Κινέζους.

    Ο Πούτιν αποδεικνύεται πιο σοβαρός, πιο υπεύθυνος και δεν είναι αυτός που ξεκίνησε όλη αυτή τη κόντρα που μετά τη Συρία και την Ουκρανία περνάει στο οικονομικό επίπεδο.

    Πρώτα οι Δυτικοί το ξεκίνησαν στη Συρία εναντίον του Άσαντ.
    Πρώτα οι Δυτικοί το ξεκίνησαν στην Ουκρανία με την υπονόμευση του Γιανουσένκο.
    Πρώτα οι Δυτικοί κλιμάκωσαν και σε οικονομικό επίπεδο.

    Η Ρωσία απλώς απάντησε.

    Νομισματικός πόλεμος σημαίνει επιδείνωση κάποιων δεικτών κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλους στη συνέχεια.

    Όταν οι δείκτες περάσουν ένα όριο η λύση είναι μία. Αν μπορεί αυτό να θεωρηθεί "λύση".


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μια ερώτηση προς όλους τους φίλους του ιστολογίου:

    Γιατί συγκεκριμένες αμερικανικές υπηρεσίες με ειδικούς πάσης φύσεως έχουν κινητοποιηθεί και έχουν ενισχύσει το κλιμάκιο στην Ιαπωνία? Σε χρόνο dt. Δεν στείλανε μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και με αποσπάσεις από κλιμάκια Ευρωπαϊκών χωρών. Την αφρόκρεμα. Να μην αναφερθούν περισσότερα.

    Τι φοβούνται λοιπόν οι Αμερικανοί για την Ιαπωνική οικονομία οεο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Dimitri

    Όταν εσύ ισχυρίζεσαι κάτι, οφείλεις ΕΣΥ να προσκομίσεις πηγές/αποδείξεις. Δεν στέλνεις τον άλλο να ψάχνει στο ... γουέμπ. Το τελευταίο δε, μόνο αξιόπιστο που δεν είναι, καθ΄ ό,τι βρίθει αυθαιρέτων δημοσιευμάτων πάσης φύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.