27/11/14

Ισχυρό το μήνυμα Λίντιγκτον: "Δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τα ενεργειακά αποθέματα της ΑΟΖ της"

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λίντινγκτον εξέφρασε τη θέση ότι η Βρετανία αναγνωρίζει μόνο την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ότι αποτελεί αποκλειστικό της δικαίωμα να αξιοποιήσει τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Βρετανός ΥΦΕΞ τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας δεν ήταν ποτέ πιο δυνατές και σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα σχετικά με την «την τεχνική βοήθεια που λαμβάνει η Κύπρος από το ΗΒ σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των κυβερνητικών δομών, την οικονομική και εμπορική σχέση, την αυξανόμενη στενή συνεργασία στην καταπολέμηση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας, και επεσήμανε ότι όλα αυτά αποτελούν απόδειξη της σχέσης μεταξύ «δύο κυρίαρχων κρατών που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της μίας προς την άλλη».
Επεσήμανε ότι «η πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη: αναγνωρίζουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνον της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει οποιουσδήποτε υδρογονάνθρακες μπορεί να υπάρχουν εντός των υδάτων της. Έχουμε επίσης τη σταθερή άποψη ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, κάθε κοινότητας στην Κύπρο. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα από τα μεγάλα βραβεία που θα κερδηθούν μέσω μιας λύσης του Κυπριακού. Μια λύση στο Κυπριακό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους στην Κύπρο να επωφεληθούν από τη σημαντική ευημερία που θα υπάρξει από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και από την προοπτική να αναπτυχθεί η Κύπρος ως ενεργειακό κέντρο για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Όσον αφορά στο Κυπριακό και την πρόταση Άιντα ανέφερε: «Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πάντοτε να ελπίζει για ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις συνομιλίες», και ότι «πρόκειται για μια κυπριακή διαδικασία και έτσι πρέπει να παραμείνει αν πρόκειται να υπάρξει διαρκής λύση. Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως τεχνικά επιβαλλόμενο στις κοινότητες στην Κύπρο. Πρέπει να είναι μια λύση που οι Κύπριοι όλων των κοινοτήτων θα αισθάνονται ότι έχουν διαπραγματευτεί μόνοι τους και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο διευκολύνοντας το αυτό, και εμείς δίνουμε την πλήρη υποστήριξη μας σε αυτό που κάνει ο κ. Eide".
Newzup 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.