10/11/14

Ανοίγει ο δρόμος για τριμερή με Ισραήλ

Πιθανόν και πενταμερή

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Όπως όλα δείχνουν, Ν. Αναστασιάδης, Α. Σαμαράς και στρατηγός Σίσι έβαλαν προχθές στο Κάιρο τα θεμέλια μιας ιστορικής συνεργασίας Σε εξέλιξη οι διεργασίες για νέο «τρίγωνο» συνεργασίας
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η τριμερής στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, ενώ ανέφερε πως το πρώτο βήμα μετά τη διακήρυξη θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου, με τη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια νέα τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, το στίγμα των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρώτο βήμα μετά τη Διακήρυξη του Καΐρου, που υπεγράφη προχθές στην Αίγυπτο, είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Τριμερής με Ισραήλ
Ερωτηθείς, αν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει τον δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς».

Επεσήμανε ότι «την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Είναι σε αρχικό στάδιο και, όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο, θα το ανακοινώσουμε».
Αυτήν τη στιγμή, διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος, εκείνο που έχουμε ενώπιόν μας είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ιεροσόλυμα, στις 2 Δεκεμβρίου.

Πιθανόν και πενταμερής
Στις δρομολογηθείσες διεργασίες για σύμπηξη τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενδεχομένως και πενταμερούς, με τη συμμετοχή στην τριμερή Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και της Ιορδανίας και του Λιβάνου» αναφέρεται και ο χθεσινός ελληνικός Τύπος, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τις δηλώσεις του Κυβ. Εκπροσώπου.

Σε ρεπορτάζ του το «Πρώτο Θέμα» επισημαίνει ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει και άλλες κινήσεις και ενισχύει τους δεσμούς της με το Ισραήλ». Μέσα στον Νοέμβριο, προσθέτει, «ξεκινούν οι διαδικασίες σε χαμηλό επίπεδο, ώστε τον Ιανουάριο να υπάρξει αντίστοιχη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επίσης κακές σχέσεις με την Τουρκία και έχει λόγους να επιθυμεί την αποδυνάμωσή της. Παράλληλα, η Αίγυπτος είναι η λιγότερο εχθρική αραβική χώρα απέναντι στο Ισραήλ.

Κοινή Διακήρυξη Καΐρου
Αναφερόμενος στη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία υπεγράφη προχθές από τους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι αρχηγοί των τριών κρατών έχουν ορίσει τους Υπουργούς Εξωτερικών ως υπευθύνους για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται στην Κοινή Διακήρυξη, η οποία ξεκαθαρίζει με πολύ σαφή τρόπο το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία.
Όπως ανέφερε, το πρώτο βήμα είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι υπάρχει και η διμερής πτυχή, και υπενθύμισε ότι προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν από την τριμερή συνάντηση, είχε μια «πολύ καλή και δημιουργική συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος».

Σύντομα η επίσκεψη Σίσι
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, στις 23 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου θα είναι στην Κύπρο για διμερείς συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, «για να δούμε στην πράξη πώς προχωράμε πιο συγκεκριμένα με αυτά που περιγράφονται και στη διακήρυξη, αλλά και τις προθέσεις των δύο χωρών».

Σε ερώτηση, αν ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου «αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Κύπρο και μάλιστα ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Μήνυμα προς Τουρκία
Σε παρατήρηση, ότι η κοινή διακήρυξη Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου έχει ενοχλήσει την Άγκυρα και ερωτηθείς, αν η Κυβέρνηση στέλνει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η τριμερής Σύνοδος και η διακήρυξη δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους.

Τα κράτη της περιοχής, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, «συνεργάζονται βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει των κοινών στόχων και επιδιώξεων που έχουν στην περιοχή, και βάσει των κοινών προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος και αυτό είναι το μήνυμα προς την Τουρκία για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή».

Ενοχλεί πολλούς η Τουρκία
Ανέφερε, ακόμη, ότι, όταν ξεκίνησε «η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαμε πει ότι η ενέργεια της Τουρκίας δεν ενοχλεί μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενοχλεί και τα γειτονικά κράτη.

»Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θαλάσσια σύνορα με τα κράτη της περιοχής και, κατ’ επέκτασιν, οι ενέργειες της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στα γειτονικά κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η σχετική αναφορά χθες (προχθές) στη διακήρυξη, μια ξεκάθαρη αναφορά, που καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της», τόνισε.

Παραμένει επιλογή ο τερματικός
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το θέμα του χερσαίου τερματικού σταθμού για το φυσικό αέριο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει γνώση για τα σχετικά δημοσιεύματα για το θέμα και την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «σεβόμαστε τη θέση όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά πριν ασκηθεί κριτική, θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τι λέμε».

Επανέλαβε ότι ο στόχος του χερσαίου τερματικού στην Κύπρο δεν έχει σε καμιά περίπτωση απομακρυνθεί, σημειώνοντας ότι είναι στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Αυτό που έχουμε πει είναι ότι, στην παρούσα στιγμή, με τα υπάρχοντα δεδομένα, αυτά που έχουμε ενώπιόν μας, η επιλογή δεν μπορεί να προχωρήσει. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα από την ΕΝΙ και την ίδια στιγμή εξετάζουμε και όλες τις άλλες επιλογές. Αλλά σε καμιά περίπτωση η δημιουργία χερσαίου τερματικού, που ήταν στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης, δεν έχει απομακρυνθεί», ξεκαθάρισε.

Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου έγιναν μετά την τέλεση του πρώτου ετήσιου μνημοσύνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στη Λευκωσία.

Η Κυβέρνηση δεν συζητά αναστολή σχεδιασμών
Εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι δεν συζητά πάγωμα των ενεργειακών της σχεδίων με αντάλλαγμα την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Κυβερνητική πηγή κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα του
«Φιλελευθέρου», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου, με αντάλλαγμα την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την ΑΟΖ.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά, ούτε καν συζητάμε κάτι τέτοιο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.

Χαιρετίζουν τα κόμματα τη Διακήρυξη
Ιδιαίτερη ευαρέσκεια για τη Διακήρυξη του Καΐρου εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα, αναμένοντας πως η συνεργασία των τριών χωρών θα προσλάβει συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Σε δήλωσή της, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χαιρέτισε τη Διακήρυξη του Καΐρου και τη συνεργασία Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, επισημαίνοντας πως αυτή θα αποκτήσει στρατηγικό βάθος, εάν η Ελλάδα και η Αίγυπτος οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους και η Κύπρος και η Αίγυπτος εκμεταλλευτούν τάχιστα και από κοινού τον ενεργειακό τους πλούτο,
«ενδεχομένως μέσω των υπαρχουσών αναγκαίων υποδομών, που η Αίγυπτος διαθέτει».
Εξέφρασε, παράλληλα, την ετοιμότητα του Δημοκρατικού Κόμματος να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και υλοποιήσιμη στρατηγική για τα περαιτέρω βήματα, που επιβάλλεται να γίνουν στο εγγύς μέλλον.

Πολυσήμαντο γεγονός
Τόσο η Διάσκεψη του Καΐρου όσο και η Κοινή Διακήρυξη Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου αποτελούν ένα πολυσήμαντο γεγονός, που προωθεί την εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνιστά ασπίδα προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να διευρυνθεί με άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και όχι μόνο, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συνεργασία δίνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Επίτευγμα της Κυβέρνησης λέει ο Αρχιεπίσκοπος
Εξάλλου, επίτευγμα της Κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στο Κάιρο και τα αποτελέσματά της, χαιρετίζοντας την ίδια ώρα την ομοψυχία, που, όπως είπε, υπάρχει μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας. Αναφορά έκανε και στις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις, για να πει ότι όσο πιο σύντομα φύγει η Τουρκία από την περιοχή, τόσο το καλύτερο.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η συμμαχία είναι ένα πολύ θετικό βήμα, προσθέτοντας ότι το πιο θετικό είναι η ομοψυχία της πολιτικής ηγεσίας, την οποία και συνεχάρη, σημειώνοντας ότι αυτή η ομοψυχία πρέπει να διατηρηθεί «για να κερδίσουμε πολλά».
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας και τα μηνύματα που στέλνονται από όλους να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως, ό,τι και να κάνει η Τουρκία, «θα έρθει η ώρα που θα φύγει».

Θετική αποτίμηση
Σε μια κατ' αρχήν εκτίμηση, «αποτιμούμε θετικά τη διακήρυξη του Καΐρου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ», προσθέτοντας ότι υπάρχουν θετικές αναφορές τόσο για τη λύση του Κυπριακού, όσο για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τη συνεργασία των χωρών στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

Τη διακήρυξη του Καΐρου χαιρέτισε με ανακοίνωσή του και το ΕΥΡΩΚΟ, σημειώνοντας πως «αποτελεί το σταθερό θεμέλιο για μιαν αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, με στόχο την προστασία της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο». Η Διακήρυξη πρέπει να πάρει «σάρκα και οστά» χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υλοποίησή της μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, κατέληξε το ΕΥΡΩΚΟ.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.