10/11/14

Το ηθικό των Ελλήνων, η εθνική αυτοπεποίθηση, η ΑΟΖ και οι Κούρδοι

Την ημέρα που η Τουρκία θα αποφασίσει να τεντώσει το σχοινί σε Κύπρο και Αιγαίο, την ίδια μέρα θα χάσει το 25% του εδάφους της!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ΜΜΕ, παρουσιάζουν -θέλουμε να ελπίζουμε από άγνοια- τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις «βόλτες» τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θάλασσα του Αιγαίου με έναν τρόπο που πλήττεται το ήδη καταρρακωμένο ηθικό του ελλληνικού λαού σε Κύπρο και Ελλάδα.
Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, βόλτες των τουρκικών κορβετών και φρεγατών στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και οι αβλαβείς διελεύσεις στις Κυκλάδες και ορισμένες φορές ακόμα και στα ανοικτά των ακτών της Αττικής, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει.
Ιδιαίτερα δε η παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να αντιμετωπίζεται με τους τρόπους που προβλέπονται από τα επιχειρησιακά σχέδια των ένδοξων Ενόπλων μας Δυνάμεων, πάντα μέσα στα πλαίσια που ορίζει το διεθνές δίκαιο.
Όσον αφορά στην ποροκλητική παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, τη συνοδεία πολεμικών σκαφών, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον αλλά και τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου.
Θα το επαναλάβουμε. Το «παιχνίδι» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου παίζεται στο γήπεδο του διεθνούς δικαίου, της πολιτικής, της διπλωματίας, των διεθνών σχέσεων και των συμφωνιών με χώρες και ενεργειακές εταιρείες.
Στο γήπεδο αυτό η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος, είναι εξαιρετικά ισχυρή, ενώ από την άλλη πλευρά η Τουρκία απολύτως ανίσχυρη.
Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η Τουρκία αποπειράθηκε αλεπάλληλες φορές να ανατρέψει τα δεδομένα στο γήπεδο αυτό. Έκανε διαβήματα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο να ακυρώσουν τις συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ, έκανε αλεπάλληλα διαβήματα σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία και Κορέα να αποτρέψουν τις ενεργειακές εταιρείες να υπογράψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, κίνησε γη και ουρανό για να πείσει την NobleEnergy, την Delek, την TOTALτην KOGAZκαι την ENIνα μην υπογράψουν συμφωνίες, να μην στείλουν ερευνητικά σκάφη και να μην στήσουν εξέδρες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα όσον αφορά το Οικόπεδο 12 και την εξέδρα άντλησης της NobleEnergyDelek, η Άγκυρα έκανε προειδοποιητικές δηλώσεις ότι θα αντιδράσει κάνοντας χρήση στρατιωτικής βίας, σε περίπτωση εγκατάστασής της εκεί.
Η εξέδρα εγκαταστάθηκε και βρικσόμαστε στα τελευταία στάδια πριν την έναρξη της εξόρυξης του φυσικού αερίου.
Τις ημέρες που το ερευνητικό σκάφος-πλατφόρμα Saipem 10000 του κονσόρτσιουμ ENI- KOGAZέπλεε προς το Οικόπεδο 9, όπου εγκαταστάθηκε για να εκτελέσει τις διερευνητικές γεωτρήσεις, η Τουρκία έστειλε στην ευρύτερη περιοχή το δικό της ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από δυο φρεγάτες, με σκοπό να εκφοβίσει τους Ιταλούς και τους Κορεάτες και να εκτρέψει με τον τρόπο αυτό το χρονοδιάγραμμα εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων αλλά και των ρου των εξελίξεων, όπως αυτές έχουν προδιαγραφεί από τις προαναφερθείσες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία, που δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στο γήπεδο του Διεθνούς Δικαίου, της διπλωματίας, της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και συμφωνιών και των ενεργειακών συμφωνιών, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα άλλο γήπεδο, όπου οι εξελίξεις θα προδιαγράφονται από την στρατιωτική ισχύ και την επιβολή.
Εκεί θέλει να μας εφελκύσει την Κύπρο και την Ελλάδα και στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γιατί μόνο ένας τρελλός ή ένας προδότης θα εγκατέλειπε το γήπεδο που είναι ισχυρός, για να περάσει σε ένα γήπεδο όπου ο αντίπαλος έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του.
Εννοούμε ότι δεν θα πρέπει να διολισθήσουμε στην πολιτική των κανονιοφόρων και φυσικά δεν ενοούμε ότι θα νικήσει σε έναν ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο, ο οποίος εκτιμούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί.
Αλλά και να συμβεί, η Τουρκία δεν θα χάσει μόνο στο πεδίο της μάχης και του ελληνοτουρκικού μετώπου, όπου η Ελλάδα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως ισχυρότατη αντιαεροπορική άμυνα, S-300, PATRIOT, TORM-1, OSA, ισχυρή πολεμική αεροπορίαμε αεροσκάφη τουλάχιστον ισάξια των τουρκικών και πυραύλους SCALP, υποβρύχια τ. 214, που είναι ίσως τα καλύτερα του κόσμου (ας όψονται εκείνοι οι τουλάχιστον ανόητοι που καθυστέρησαν την παραλαβή τους), επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Απάτσι και πόσα άλλα…
Θα χάσει αυτομάτως τουλάχιστον το ένα τέταρτο του εδάφους της και η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Άλλωστε, η Κομπάνι φωτίζει το δρόμο στους Κούρδους, μην το ξεχνάμε αυτό!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, στρατηγική ψυχραιμία, ελληνική ευστροφία, εθνική αυτοπεποίθηση και ψηλά το κεφάλι Έλληνες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"

24 σχόλια:

  1. Σάββα, 1000% μαζί σου...αλλά την ιδια στιγμή και μέχρι τώρα η ιστοσελίδα του shipping.gov.gr,έχει υποστεί ηλεκτρονική επίθεση:
    Real Tunisian Hackers are dead(underground)... NOobs are Born E.g Trafi Quant ;) !!
    Oι διαχειριστές της........πού είναι;;;;;;;;;
    Δές και εδώ:
    http://www.secnews.gr/archives/85777
    ------------
    Εχουμε και αυτήν την τεραστια μεγάλη φωτία στην πτολεμαίδα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Sava,

    Cyprus still has politicians with the national interests at heart. Reach out to them....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τις διαπιστώσεις αυτές.Ομωςτο ζήτημα δεν ειναι μονο αν δεις το δικαιο με το μέρος σου αλλα κατα ποσό μπορείς να το υπερασπιστείς.Γιατι μπορει οπως σωστά λες η Ελλάδα δεν εχει κανένα λόγο να βγει απο το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αλλα αυτο δεν εξαρτάται μονο απο εμάς..Η άγκυρα μπορει πολύ εύκολα να σε σύρει στο ρινγκ για το οποίο εχει προετοιμαστεί πολύ καλα όλα αυτά τα χρόνια.Σε μια τέτοια σύγκρουση,η ίδια θα επιλέξει τις περισσότερες παραμέτρουςγια να κάνει την κινηςη της Γνωριζοντας ότι θα πρόκειται για μια μικρής διαρκείας εμπλοκή.( οι σύμμαχοι μας θα παρέμβουν με τη γνωςτη σολωμοντεια σταςη τους) Στοχος που μας ειναι ήδη γνωστός απο προηγούμενα επεισόδια και για το οποίο εύχομαι να εχουμε βρει απαντήσεις.Και δεν εχω αμφιβολία για τις ένοπλες δυνάμεις μας .Απλα περιορίζομαι να ευχηθώ ( κατι που διαιςθητικα ευχομαςτε όλοι μας),μακαρι και οι πολιτικές να ειναι αντάξιες των καιρών Ας μην κρυβόμαστε και για την Τουρκία αυτη η παρτίδα ειναι ζήτημα ζωής για να περάσει στο ντούκου γιαυτην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν αποδόθηκε στην τουρκική στάση στην Κυπριακή ΑΟΖ ο όρος "δυναμική παρέμβαση" της Τουρκίας καταδείχθηκε πως επρόκειτο για παράτολμες ενέργειες της Τουρκίας.

    Οταν πολλοί αναφέρουν τις βόλτες των Τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο ως την απόλυτη ένδειξη του τουρκικού μεγαλείου και αναδεικνύουν διπλωματική στάση της Ελλάδας ως ηττοπαθής στρατηγική επισημάνθηκε με καθαρότητα και αναλύθηκε με σαφήνεια οτι οι ανωτέρω αγνοούν πως εν καιρώ πολέμου οι βόλτες των τουρκικών πολεμικών πλοίων ούτε θα είναι τόσο εύκολες ούτε τόσο αβλαβείς ώς έχει καταδείξει η Ιστορία.

    Κατά συνέπεια απαιτείται νηφαλιότητα εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς


    Η Τουρκία αναδιπλώθηκε απόλυτα μπροστά στην παρουσία της ισχύος στην Κυπριακή ΑΟΖ.Η οικονομική ισχύς των πολυεθνικών εταιρειών που ενεργοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, η στρατιωτική ισχύς των πολεμικών πλοίων που τα προστατεύουν, η ισχύς της Ρωσίας που ενδιαφέρεται για την βάση της στο συριακό λιμάνι της Ταρσού αλλά και για τ σύνολο των γεωπολιτικών της συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, τα συμφέροντα, του Ισραήλ που θεωρεί την Κύπρο ως προκεχωρημένη γραμμή της Άμυνας του αλλά και δομικό στοιχείο του γεωπολιτικού βάθους του και γεωστρατηγικού του ζωτικού χώρου, και των Αμερικανικών Συμφερόντων ως ορίζονται στην περιοχή δεν είναι μεγέθη που μπορεί να αγνοήσει η Τουρκική Στρατηγική και να τα προσπεράσει με ευκολία.

    Το παιχνίδι στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει τελειώσει. Στον Αξονα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας έχουν προστεθεί Λίβανος, Συρία (κατ επέκτασιν και Ιράν και Ρωσία),Γαλλία και Ιταλία ως και η Κίνα. Σε αυτό το παιχνίδι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει να καθορισθεί είναι ποια θα είναι η ΑΟΖ στην περιοχή Καστελόριζου, ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση κάλλιστα μπορεί να δοθεί και μέσω του διεθνούς δικαίου όμως αυτό θα προκαλέσει χιονοστιβάδα εξελίξεων για την Τουρκία με αιχμή ως επισημαίνεται ορθά το Κουρδικό ζήτημα.

    Η Τουρκία μέσω της Στρατηγικής της "Μηδενικοί Σύμμαχοι, Πλήθος Προβλημάτων" επέτυχε να έχει μόνο εχθρούς , με τελευταίο αποσκιρτήσαντα απο την αυλή της επιρροής της το καθεστώς Μπαρζανί το οποίο πλέον κρατά αποστάσεις απο τον Φίλο και Αδερφό Ταγίπ Ερντογάν λόγω της στάση της του προς το ΙΚΙΛ (το οποίο πρόσφατα απείλησε με πολιορκία την Ερμπίλ και η οποία και διασώθηκε στο πάρα πέντε απο το ΠΚΚ , απο τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και απο τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

    Το εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι της Τουρκίας είναι εκρηκτικό. Οταν ο Σενέρ Λεβέντ έγραφε προς τον Αξιότιμο ακαδημαϊκό καθηγητή , συνομιλητή του Χέγκελ και Αλεπού της Τουρκικής διπλωματίας "πάρε τα δύο κράτη σου και βάλε τα εκεί που ξέρεις" , με τρόπο εμφατικό κατέγραφε την παγίδευση της Τουρκίας στα παραγόμενα της εισβολής του 1974 (ως παγιδεύτηκε με το σύνδρομο Χαμπούρ αλλά και με τ ην παράδοση Οτζαλάν).Οσο όμως αυξάνει η απομόνωση της, αυξάνει και η μεγαλομανία της ισλαμικής ελίτ της μαι μεγαλομανία απαραίτητη για να επιβιώσει πολιτικά στην εσωτερική διελκυστίνδα. Το γεγονός πως κινδυνεύει πλέον να βρεθεί μακριά απο τον έλεγχο των 2/3 της τουρκικής εθνοσυνέλευσης λόγω της απώλειας της στρατηγικής εφεδρείας των Κούρδων την καθιστά έρμαιο των διαθέσεων των στρατηγών οι οποίοι πιστοί στο κεμαλικό οτυς παρελθόν βλέπουν τι παράγει η υποταγή στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και αντιδρούν αναλόγως .

    Ο μόνος γεωγραφικός χώρος που μπορεί να επιβεβαιώσει την δυναμική της η κεμαλική ελίτ είναι το Αιγαίο κατά συνέπεια ερχόμαστε ενώπιον του αρχικού ερωτήματος ποια ΑΟΖ θα διαθέτει το Καστελόριζο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα αυτά καλά, αλλά αν δεν αποκτήσει η Ελλάδα μια φιλελληνική κρατική μηχανή, δεν υπάρχει κανένα μέλλον. Εδώ και δεκαετίες ο ανθελληνικός κρατικός μηχανισμός της Ελλάδας καταστρέφει τους καλύτερους και τους κάνει μετανάστες. Στη χώρα μας κυριαρχεί η αναξιοκρατία, η γυφτιά, η πουστιά και η λαμογιοσύνη. Η Ελλάδα έχει εθνοπροδοτική κρατική μηχανή που δολοφονεί το έθνος μας. Αν αυτό δεν αλλάξει, ακόμα και με του Κούρδους να αποκτήσουμε σύνορα, την άλλη μέρα θα είμαστε κάτω από το αυλάκι. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια πολιτιστική εξελληνιστική επανάσταση που θα εξελληνίσει πρώτα από όλα τον κρατικό μηχανισμό. Μόνο με τέτοια εξέλιξη θα έχουμε μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Καλεντεριδη μου τα λετε πολυ καλα !
    Ομως ειμαστε στη θεωρια ακομη. Οταν σφιξουν τα "γαλατα" φοβαμαι. Φοβαμαι πολυ. Οχι απο δειλια ή κατι αλλο. Πολυ απλα η Ιστορια μας δειχνει οτι η Ελλαδα οσο γενναιο λαο ειχε ΠΑΝΤΑ,αλλο τοσο επασχε απο τους πολλους εφιλατες της. Και την δεδομενη κρισιμη στιγμη φοβαμαι τους ΕΦΙΑΛΤΕΣ-οσφυοκαμπτες πολιτικους μας. Δεν φοβαμαι τιποτε αλλο. Αν ειχαμε σοβαρους και φιλελληνες πολιτικους δεν θα φοβομουν τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το ίδιο έκαναν και τον Ιούνιο του 2012 έβγαλαν rules of engagement και μετά οι Σύριοι τους "κατέβασαν" ένα RF4 αναγνωριστικό - οι αντιδράσεις ήταν μπαμπέσικη επίθεση σε συνοριακό φυλάκιο σκοτώνοντας 5 στρατιώτες και η ομηρία ενός ρωσικού με κατεύθυνση τη Δαμασκό ... κλάϊν μάϊν μεμέτικες αποκοτιές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας.

    Θέλω να θυμίσω μία ανάλυση του γνωστού αμερικανικού think tank «Strategic Forecasting» (STRATFOR) τον Σεπτέμβριο του 2011.

    Στο τελευταίο μέρος της ανάλυσης αφού αξιολογούσε τις πιθανότητες ξεσπάσματος στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τόνιζε:

    "Μπορεί η Ελλάδα να είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αν όμως η Τουρκία επιμείνει και στείλει πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν ερευνητικά σκάφη για τη διενέργεια δικών της ερευνών σε «αμφισβητούμενα» (disputed) ύδατα στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε η ελληνική κυβέρνηση ίσως μπει στον πειρασμό να επιχειρήσει την συσπείρωση του λαού της, οπότε μια σύγκρουση με την Τουρκία δεν προβάλει και ως μια τόσο κακή ιδέα!"
    .....................................

    Εάν αυτή η εκτίμηση αντιμετωπιστεί «κυριολεκτικά», ίσως τα πράγματα να μην είναι και ακριβώς έτσι. Δεδομένου όμως του ρόλου – ενίοτε – τέτοιων ιδρυμάτων στην διαβίβαση μηνυμάτων, ενδεχομένως μια εναλλακτική ερμηνεία της αναφοράς θα ήταν «ίσως οι ΗΠΑ να εξυπηρετούνται από μια τέτοια προοπτική». Και για να επεκτείνουμε το συλλογισμό λίγο, εμμέσως διαμηνύεται στην Άγκυρα «δεν είστε όσο ισχυροί υποστηρίζεται» ή/και «γνωρίζεται ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων»…

    STRATFOR: A conflict with Turkey may not be a bad idea for GREECE

    http://www.defencegreece.com/…/stratfor-a-conflict-with-tu…/

    http://www.defence-point.gr/news/?p=20381

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Τουρκία έχει δύο επιλογές:

    1) Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

    2) Να πληρώσει το τίμημα.

    Στην δεύτερη περίπτωση τολμώ να πω πως δεν θα χάσει μόνο το 25% του εδάφους της όπως αναφέρει το άρθρο αλλά οι εξελίξεις θα είναι χειρότερες για την ίδια.

    Σε μια τέτοια εξέλιξη όταν το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα(που επί χρόνια έχει χτίσει στο εσωτερικό την εικόνα του αήττητου)της ΑΠΟΤΥΧΕΙ, τίποτα δεν θα μπορεί να εμποδίσει την συνέχεια.

    Η εξωτερική της πολιτική (που μόνο μηδενικών προβλημάτων δεν είναι), οι συσπειρώσεις άλλων γειτονικών της κρατών (που βασίζονται πάνω στο διεθνές δίκαιο,τα κοινά συμφέροντα και την ισχύ αυτών των κρατών που ειδικά σε αεροναυτικό επίπεδο είναι πανίσχυρη) που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε συνδυασμό με την γενικότερη εικόνα θα είναι η αρχή δραματικών εξελίξεων για την ίδια.

    Την Άγκυρα δεν την παίρνει να προχωρήσει σε χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε. Οι Τούρκοι είναι στριμωγμένοι στο τοίχο και αν δεν συμβιβαστούν θα ευθύνονται (εκτός όλων των άλλων) και για διατάραξη
    λεπτών διαχρονικών ισορροπιών σε ευαίσθητη περιοχή. Αυτό στην γεωστρατηγική σκακιέρα πληρώνεται πολύ ακριβά.

    Δεν είναι ανάγκη να κάνουν την οποιαδήποτε κίνηση τους άμεσα οι Τούρκοι. Μπορεί να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή(όπως θα την θεωρούν οι ίδιοι). Αυτό όμως δεν αλλάζει την γενικότερη εικόνα και η τιμωρία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.


    Όσον αφορά αυτά που αναφέρει το άρθρο προς τέλος για όσους είναι στρατιωτικοί ή απλοί πολίτες που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον
    αμυντικό χώρο είναι γνωστά και σωστά.

    Χρειάζεται όμως διαρκής ετοιμότητα και συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής για οποιαδήποτε κίνηση των Τούρκων στο διάστημα των επόμενων μηνών(6-8 μήνες). Αν γίνει αυτό κύριοι θα κάνετε αυτό.Αν γίνει το άλλο θα κάνετε το άλλο. Αυτοματοποιημένα. Αλλιώς χάνεται πολύτιμος χρόνος.

    Οι Ένοπλες δυνάμεις είναι Εθνικό εργαλείο και για να λειτουργήσουν εκτός όλων των άλλων χρειάζονται κανόνες εμπλοκής για το οτιδήποτε. Χωρίς αυτό τα χέρια είναι δεμένα.

    Και κάτι τελευταίο:

    Η πληροφορία περί ποσοστού διαθεσιμότητας συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων απαραίτητων για την γρήγορη αντίδραση μας, ξέρουμε ότι κανονικά είναι απόρρητη υψηλής διαβάθμισης.

    Όχι μόνο για απλούς πολίτες αλλά κανονικά και για εν ενεργεία αξιωματικούς που όμως δεν έχουν την εξουσιοδότηση να γνωρίζουν πέρα όσων τους αφορούν άμεσα.

    Γι' αυτό δεν δικαιούμαστε να ρωτάμε το ποσοστό όσο κι αν θα θέλαμε να μάθουμε.

    Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι εκτός των όσων πυραύλων, επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι κι άλλα που αναφέρθηκαν στο άρθρο, η αναγκαιότητα υψηλής διαθεσιμότητας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ οπλικών συστημάτων σε αέρα και θάλασσα είναι απαραίτητη για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

    Οι κομμάντος θα πρέπει να μπορούν να βρίσκονται όπου απαιτηθεί στο Αιγαίο προς υπεράσπιση των νησιών μας(ειδικά των μικρών νησιών με στρατηγική σημασία) σε μικρό χρόνο για δυνατό αποτελεσματικό πλήγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μακάρι τα πράγματα να πάνε προς στην συνετή και μυαλωμένα προσέγγιση του κο Γρέγου .Καλο ειναι να λήφθει υπόψιν στην εξίσωση και το μήνυμα της άσκησης γαλάζιας φάλαινας στην περιοχή πάντως.Οπως και ναχει το πράγμα εχει πάρει ενα δρόμο χωρις επιστροφή πλέον και τολμώ να προσθέσω ότι περαν των ενόπλων δυνάμεων και ο ελληνικός λαός ψυχολογικά ειναι έτοιμος .Στο κάτω κάτω ...
    ΣΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ ΟΝΤΑΔΕΣ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαστε με τα καλά μας?

    Δεν καταλαβαίνετε πως κάποιοι πολιτικάντηδες και τα αφεντικά τους της Διαπλοκής διακινδυνέυουν να μας οδηγήσουν σε ένα νέο 1897 ,μόνο και μόνο για να αποφύγουν τις εκλογές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητε Στελιο, εχουμε την ιδια αποψη. Απλα δεν ηθελα να γινω καυστικος αλλα με προλαβες. Ομως συμφωνουμε απολυτα : Οι Σαχλαμαροβουβουζελοι δεν θελουν εκλογες με ΤΙΠΟΤΑ και επειδη κατα την φτωχη μου γνωμη εχουμε ΧΟΥΝΤΑΡΑ δεν θα πανε σε εκλογες οσο εμεις ( ο λαος ) κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου, γιατι περιμενουμε το suggess story ή την ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ποια αναπτυξη βρε καραγκιοζηδες ? Χωρις παραγωγη ? Με διαλυμενη την μεσαια ταξη και την βιοτεχνια ? Που τα λετε αυτα ? Αν δεν ξυπνησουμε βλεπω δυσκολα πραγματα για την Ελλαδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στέλιο και ΚΜ58 κρατήστε την άποψή σας, χωρίς να μας λέτε εμάς αν είμαστε με τα καλά μας.
    Η αναίδεια δεν είναι ότι καλύτερο αυτές τις στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλαδή η αντίθετη άποψη είναι αναίδεια; Όταν καποιος μιλάει με επιχειρήματα για την ποιότητα των ηγετών μας και τους αποκαλεί ΕΦΙΑΛΤΕΣ μήπως θα πρέπει με επιχειρήματα να αντικρουστεί και όχι με δασκαλίστικο ύφος να αποβάλλεται από την τάξη;...
    Ναι είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να προστατευθεί το ηθικό του λαού σε ενδεχόμενη σύγκρουση, αλλά με αντικατάσταση των ΕΦΙΑΛΤΩΝ ηγετών του.
    Η εμπειρία δεν αρκεί. Χρειάζεται ΚΑΙ η αλήθεια.
    Κάποιος είπε για την ποιότητα της κρατικής μηχανής. Είναι λάθος; Είναι αναίδεια;
    Κάποιος είπε ότι έχουμε χούντα. Είναι λάθος; Είναι αυτό αναίδεια;

    Τελικά απαγορεύεται η αντίθετη άποψη; Προς Θεού!

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και κάτι ακόμη:

    Κανείς δεν μίλησε για τις προσπάθειες, αν έγιναν ή αν γίνονται από το ΥΠΕΞ προς τις μεγάλες δυνάμεις, τον ΟΗΕ και την ΕΕ για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, που βλέπουμε, χρόνια τώρα να αγνοείται,

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΥΓΕ. ΠΗΡΑΜΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ...
    ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ 'ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ' ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ...
    ΕΙΡΗΝΗ, ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.
    ΑΝ ΟΧΙ, ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ : ΜΑΝΑ, ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΗΝ ΜΕ ΚΑΛΕΙΣ ΚΑΘΕ 10' ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγένεια είναι το "είμαστε με τα καλά μας".
    Και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι, εγώ δεν έχωνα προσθέσω τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευγε αγαπητε Κε Καλεντεριδη , αυτα πρεπει να λεγονται και να μεδαδιδονται συχνωτερα και οσο το δυνατον απο περισσοτερους δημοσιους παραγοντες διοτι εδω και πολυ καιρο ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ειδικες ψυχολογικες επιχειρησεις στην Ελλαδα απο τους τουρκους οι οποιοι ΕΜΦΑΝΩΣ πια παρεισφρυουν σε αριθμο ιστοσελιδων με στοχο την παραπληροφορηση , την πτωση ηθικου και την ηττοπαθεια στους Ελληνες.
    Δεν αναφερομαι σε διαφορα αμυαλα κομματοσκυλα που στην κομματικη τους τυφλα για να κτυπησουν την κυβερνηση και τον Πρωθυπουργο παιζουν αθελα τους αυτο το ρολο (οι ηλιθιοι ηταν παντα υπαρκτοι και ευαριθμοι δυστυχως) αλλα απο ΞΕΝΟΥΣ και δη ΤΟΥΡΚΟΥΣ που διατυπωνουν με Ελληνικα ονοματα την αποψη τους σε διαφορες ιστοσελιδες υπηρετωντας τουρκικα συμφεροντα....
    Το διαδικτυο εχει γιγαντωθει και εκατονταδες χιλιαδες ατομα κανουν την καθημερινη τους περαντζαδα απο εναν αριθμο ιστοσελιδων με κινδυνο να ειναι οι περισσοτεροι ευκολα θυματα χειραγωγησεως λογω ελλειπους πληροφορησης. Θα πρεπει η Ελληνικη κυβερνηση και το αρμοδιο τμημα της να φτειαξει την απαραιτητη εκεινη ομαδα να αντικρουσει σε καθημερινη βαση αυτην την κυβερνητικη επιθεση που πολλοι απο εμας βλεπουμε συχνα....
    Εμεις οι απλοι πολιτες κανουμε οτι μπορουμε και ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ απαντησεις εκει που βλεπουμε τα ΄σημαδια' ομως εμεις δεν φτανουμε ουτε και ειναι αυτη η δουλεια μας..
    Για ολους εκεινους που τυχον ξερουν να υπενθυμισω την ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΑ του βαθεος τουρκικου κρατους (ΣΤΡΑΤΟΣ) οτι ουδεμια στρατιωτικη κινηση δεν γινεται ''αν δεν ειμαστε σχεδον σιγουροι για την επιτυχια της''.. και ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΚΒΑΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΥ 'ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ' ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ....
    Επισης να μην ξεχναμε οτι σημερα ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ειναι ταυτοσημα με εκεινα των ΕΛΛΗΝΩΝ και σε αντιθεση με εκεινα της ΤΟΥΡΚΙΑΣ...τετοια ευνοϊκή διεθνη κατασταση ειχαμε να ζησουμε απο το 1918 (φαντασθειτε οτι και τοτε ηταν λιγωτερο ευνοικη..) και αυτο δεν πρεπει να το αφησουμε ανεκμεταλλευτο ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο στην Ελληνική πολιτική σκέψη οι εξελίξεις επι του συνολικού γίγνεσθαι στην Μέση Ανατολή και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο να ενθυλακώνονται στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας και στο φορτίο που αυτή η σχέση διαχρονικά φέρει.

    Τούτο όμως αποτελεί γκάφα ολκής και επίσης είναι και βούτυρο στο ψωμί της Τουρκικής Διπλωματίας.
    Η Πολιτική της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδιαίρετο σύνολο όπου αυτή και αν λαμβάνει χώρα ενώ παράλληλα αποτελεί και προέκταση των συσχετισμών στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.Η Άγκυρα προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες της και κάποιοι χρήσιμοι ηλίθιοι ένθεν και εκείθεν την βοηθούν σε απόλυτο βαθμό.

    Ο Άξονας που τείνει να διαμορφωθεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή απαιτεί (και) την εδραίωση του καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο, την ισχυροποίηση του Λιβάνου, την πολιτική επιβίωση του καθεστώτος Ασαντ στην Αλαουτιική Συρία με όρους που δεν θα συνιστούν κίνδυνο για τους ευρύτερους συσχετισμούς, την επίλυση του Παλαιστινιακού Προβλήματος στην βάση της αποδυνάμωσης της Χαμάς,την διαμόρφωση Κουρδικού Μορφώματος που θα ξεπερνά τα όρια του Νοτίου Κουρδιστάν.

    Στον αντίποδα το Κεμαλικό κατεστημένο της Τουρκίας εξαργυρώνει την στήριξη στον Ταγίπ Ερντογάν στην διαμάχη του με τον Ιμάμη Γκιουλέν με την πίεση στο Αιγαίο. Η Τουρκική διπλωματία έντεχνα προσπαθεί να αποσιωπήσει τον εφιάλτη που λέγεται Καστελόριζο η ΑΟΖ του οποίου απειλεί να τινάξει το σύνολο του τουρκικού αναθεωρητισμού σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο στον αέρα.Ενίσχυση του κεμαλικού κατεστημένου σημαίνει απώλεια των 2/3 της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το ΑΚP -οι Κούρδοι του ΠΚΚ το δηλώνουν πολύ καθαρά- κάτι το οποίο καθιστά τον Ταγίπ Ερντογάν έρμαιο των διαθέσεων της Αλεπούς της Τουρκική Διπλωματίας Αχμέτ Νταβουτογλου την ίδια ώρα που οι Αμερικανικοί σχεδιασμοί προκαλούν την ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τούρκων Στρατηγών.

    Τέλος κάτι για το "καταρρακωμένο ηθικό" και για το "σηκώστε το κεφάλι ψηλά" τα όσα παράγει η οικονομική δυσπραγία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ωχριούν μπροστά στην πνευματική εξαθλίωση και την ηθική εξαχρείωση. Οσοι αγανακτούν για το σήμερα ας κοιτάξουν αυτούς που ανδρώθηκαν σε συνθήκες που κάποιοι νεόκοποι απολαμβάνουν μόλις τα τελευταία 5 χρόνια .Το μάθημα τους είναι οτι άνθρωποι που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και επέζησαν σε τέτοιες συνθήκες δεν απογοητεύονται ποτέ , είανι δημιουργικοί και αυτοί αποτελούν την κρίσιμη στρατηγική εφεδρεία του Ελληνισμού και την Μόνη Ελπίδα του, γιατί οι Βαστίλλες πάντα πέφτουν απο αυτούς που δε εννοούν να απογοητευθούν ποτέ και για κανένα λόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα,


    1) "τότε η ελληνική κυβέρνηση ίσως μπει στον πειρασμό να επιχειρήσει την συσπείρωση του λαού της, οπότε μια σύγκρουση με την Τουρκία δεν προβάλει και ως μια τόσο κακή ιδέα!"

    2) «...στην διαβίβαση μηνυμάτων, ενδεχομένως μια εναλλακτική ερμηνεία της αναφοράς θα ήταν «ίσως οι ΗΠΑ να εξυπηρετούνται από μια τέτοια προοπτική».ίσως οι ΗΠΑ να εξυπηρετούνται από μια τέτοια προοπτική». Και για να επεκτείνουμε το συλλογισμό λίγο, εμμέσως διαμηνύεται στην Άγκυρα «δεν είστε όσο ισχυροί υποστηρίζεται» ή/και «γνωρίζεται ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων»…

    Ως συμπλήρωμα των όσων είπε ο "Geopolitics & Daily News" στο (1) και (2) μαζί με την ανάλυση των Αμερικανών, παραθέτω
    αποσπάσματα από σχόλιο στις
    17 Ιουλίου 2013 - 10:24 μ.μ., σχολιαστή του ιστολογίου (http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9041.html#.VGV8J_msWnJ):

    1) "Δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό αλλά με όποιον άλλο θα βρισκόταν στη θέση του(ή τουλάχιστον τους περισσότερους πως λειτουργούν όταν πιέζονται υπερβολικά...πχ κατάρρευση οικονομίας-κήρυξη ΑΟΖ-πτώση κυβέρνησης με "ηρωική" έξοδο). Έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι διάφορες προσωπικότητες έπαιξαν το χαρτί της εθνικής συσπείρωσης όταν ήταν πολιτικά κολλημένοι στον τοίχο.Τότε το θυμούνται. Γεγονός πάντως είναι ότι όσο περνάει ο καιρός η Ελλάδα χάνει ισχύ σε κάθε επίπεδο. Αν γίνει κάτι πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα)..."

    2) "Η πορεία Ελλάδος-Τουρκίας είναι ξεκάθαρα συγκρουσιακή για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν κάνουν πίσω οι Τούρκοι και προετοιμάζονται ανέκαθεν μεθοδικά(σε κάθε επίπεδο) για οριστική λύση στο συγκεκριμένο θέμα τη στιγμή που θα είναι σίγουροι(ή που θα νομίζουν πως είναι) για το αποτέλεσμα"

    3) "Ο μεγαλύτερος εκβιασμός πλησιάζει. Ένας εκβιαστής δεν σταματά ποτέ να εκβιάζει και να προσπαθεί έτσι να πιστέψεις ότι αυτό που λέει είναι μονόδρομος και να μην αντιδράς αλλά αποδέξου τη μοίρα σου".

    4) "Πρέπει να πείσουμε παίκτες ότι τα συμφέροντα τους ταυτίζονται με τα δικά μας και πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή κυρίως στον αεροναυτικά τομέα και σε ΠΕΠ(έτσι δημιουργούνται αν απαιτηθεί φραγμοί πυρός σε νεοθωμανικές επιθυμίες). Με χρήμα για ικανοποιητικές διαθεσιμότητες μέσων και προμήθεια(υπό μορφή "δωρεάς") μεταχειρισμένου αλλά αξιόπιστου υλικού".

    Εδώ ειδικά με τις συμμαχίες λόγω ταύτισης συμφερόντων,την προμήθεια γενικά μεταχειρισμένου αλλά αξιόπιστου υλικού(βλέπε τις πρώτες πρόσφατες αφίξεις μεταχειρισμένου υλικού από τη λίστα των συστημάτων που θέλουν οι επιτελείς του ΕΣ για να κλείσουν τρύπες σε διάφορους τομείς) και των ΠΕΠ (βλέπε δημοσιεύματα αμυντικού τύπου 30 Ιουλίου 2014, ένα χρόνο και μισό μήνα ακριβώς μετά το σχόλιο), νομίζω ότι ο σχολιαστής "έπεσε μέσα" 100%.

    5) "Κι αν η Τουρκία απειλεί και θέλει οριστική λύση να δοθεί με τον "παραδοσιακό" τρόπο και όχι τον τρόπο της σιγουριάς που συνηθίζει(βλέπε Κύπρος 1974). Αν εκβιαστικά και σε συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης πιστέψει ότι..."είναι σίγουρο" θα πρέπει να γευτεί τους καυτούς εξ ουρανού και θάλασσας καρπούς".

    Το (5) με την οικονομική κατάρρευση και την εκμετάλλευση του γεγονότος από την Τουρκία που θα νομίζει πως θα είναι η ώρα να εκμεταλλευτεί την φαινομενικά κατάλληλη-ευνοϊκή για εκείνη κατάσταση (άσχετα από το τι ισορροπίες και συμφέροντα θα διαταράξει μια τέτοια νεοθωμανική κίνηση της) μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σαββα (με καθυστέρηση γιατί δεν είχα μπει στην ανάρτηση) ,σε εκτιμώ, αλλα δεν δέχομαι τον όρο "αναίδεια" για μιά απλή έκφραση που τη χρησιμοποιουμε καθημερινά.

    Θεωρώ πως είσαι ευπρεπής ανθρωπος ,και δε σου ταιριάζει να αποκαλείς έτσι επιπόλαια "αναιδή" κάποιον ,και μάλιστα μεγαλύτερό σου σε ηλικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δηλαδή Στέλιο το "είμαστε με τα καλά μας", το οποίο ακυρώνει την άποψη του αρθρογράφου τι είναι;
    Θωπεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σάββα ,δεν είναι υβριστική έκφραση , και εν πάση περιπτώσει, δεν γράφτηκε με προσβλητική διάθεση.

    Το κυριότερο ,δεν αφορούσε τον αρθρογράφο ,τον οποίο σέβομαι και για την προσφορά του στην πατρίδα, και ως αδελφό Πόντιο! Αφορούσε την όλη συζήτηση και το όλο θέμα.

    Εσένα δε σου έρχεται να φωνάξεις "δεν είμαστε καλά!" ακούγοντας ξαφνικά τα κανάλια να πλειοδοτούν σε πατριωτικές κορώνες, οταν εσύ τον "πατριωτισμό" του Συστήματος και των διάφορων "μεγάλων τραγουδιστών" του τον έχεις ζήσει στο πετσί σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.