22/11/14

Σκληρές δηλώσεις Γκιουλ για Ερντογάν και δυτικές δυνάμεις

Νοέμβριος 21, 2014. «Οι υπηρεσίες κατασκοπείας  της Άγκυρας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, στη διευκόλυνση της μεταφοράς των ισλαμιστών Τακφίρι (τζιχαντιστών)  που πολεμούσαν ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και αυτό άρχισε από την κρίση στη Συρία που ξέσπασε το 2011», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, επικρίνοντας τη στάση που κρατεί ο νυν πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δημοσιεύει η ιρανική ‘Πρες’ και αναδημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρώην ηγέτης της Τουρκίας,  έκρινε ως στρατηγικές γκάφες του Ερντογάν τις στάσεις του στη γειτονική Συρία και το Ιράκ, με την εμφάνιση των τρομοκρατών  του ‘ισλαμικού κράτους’, οι οποίοι έχουν διαπράξει αγριότητες στην περιοχή και έχουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη από τις δύο χώρες, όπως είπε ο Γκιούλ.

Επέκρινε, ακόμη,  τον υπό την αμερικανική ηγεσία «ηλίθιο συνασπισμό» που διεξάγει ‘κρυφτούλι’,  επί του παρόντος\, με αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε κρησφύγετα των τρομοκρατών στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Γκιουλ πρόσθεσε ότι μερικές ομάδες τρομοκρατών  υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία που δρούσαν κατά της Συρίας, όπως είναι  η προσκείμενη στην Αλ Κάιντα ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’ συνεργάζονταν επί πολύ καιρό, με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της CIA.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι υπήρξε αμοιβαία συνεργασία μεταξύ του  Τουρκικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) με εξτρεμιστές της τρομοκρατικής ομάδας του ‘ισλαμικού κράτους’.
Οι τρομοκράτες του ‘ισλαμικού κράτους’ εισήλθαν στο Ιράκ, τον Ιούνιο.

 Η βία θεωρούνταν ως δευτερογενής δράση των τρομοκρατών μέχρι τότε, όπου οι ομάδες Takfiri (τζιχαντιστές) αγωνίζονταν κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού, απολαμβάνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, ανέφερε ο Γκιουλ.
--
               
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.