5/11/14

Ρωσία: Ενιαίο Κέντρο συντονισμού Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας

Γιούρι Γκαβρίλοφ, Ροσίσσκαγια Γκαζέτα
Ενιαίο Κέντρο συντονισμού Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας
Οι Βλαντίμιρ Πούτιν (στο κέντρο), υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (αριστερά) και επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ (δεξιά) στο Κέντρο συντονισμού Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας. Πηγή: Alexey Nikolsky / RIA Novosti
Το νέο «Εθνικό Κέντρο Άμυνας» ξεκινάει τη λειτουργία του. Η Ομοσπονδιακή δομή, στην οποία εντάσσονται και Διευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, θα εξοπλιστεί με τεχνολογία αιχμής και θα παρακολουθεί την κατάσταση σε όλες τις γωνιές της Ρωσίας, σε πραγματικό χρόνο.

Το «Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Άμυνας» της Ρωσίας είναι μια νέα Ομοσπονδιακή Υπηρεσία με έδρα τη Μόσχα που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου. Τη δημιουργία του, που συστήθηκε με Προεδρική απόφαση και ουσιαστικά θα αποτελεί το Επιτελείο της Ανώτατης Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέλαβε να υλοποιήσει μέσα στο 2014 το υπουργείο Άμυνας. Από το μυστικό στρατιωτικό συγκρότημα, οι ρώσοι στρατιωτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Ετσι, όλες οι ροές πληροφοριών θα συγκλίνουν σε ένα μόνο κανάλι. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτελείς, σε πραγματικό χρόνο, σε συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και με ακρίβεια λεπτού, να γνωρίζουν την κατάσταση σε όλους τους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μέχρι την πιο μικρή στρατιωτική μονάδα και την πιο απομακρυσμένη εγκατάσταση. Επιπλέον, με την υψηλή τεχνολογία που θα διαθέτει ο «ομφαλός» των ρωσικών ΕΔ, διασφαλίζεται η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης όλων των δραστηριοτήτων σε Στρατό, Στόλο και Αεροπορία. Επίσης, στα καθήκοντα των στελεχών του Κέντρου, περιλαμβάνεται  η εισήγηση ολοκληρωμένων προτάσεων προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις για κρίσεις που εκδηλώνονται.
Για την αποστολή του Κέντρου σε καιρό ειρήνης αλλά και για την ώρα «Χ», τη στιγμή έναρξης ενδεχόμενων πολεμικών επιχειρήσεων, μίλησε σε συνέντευξή του στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» («Rossiyskaya Gazeta») ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Καρτοπόλοφ.
Διακλαδικότητα και ενιαίος έλεγχος
Στη νέα δομή εντάχθηκαν το Κέντρο Διοίκησης Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων, το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων και το Κέντρο Διαχείρισης καθημερινών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός αυτών των Διευθύνσεων του υπουργείου Αμύνης, στο Κέντρο εντάχθηκαν και υπηρεσίες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων (πολιτικός φορέας – Πολιτική Προστασία) και η Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB). Κάθε υπουργείο, υπηρεσία και οργανισμός έχει το δικό της τμήμα στην κοινή δομή αυτού του ενιαίου «τοίχου» που ονομάζεται σύστημα ασφαλείας της χώρας, εξήγησε ο Καρτοπόλοφ.
Σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής, προέχει η άμυνα του κράτους. Εδώ, όπως είναι φυσικό, τον κύριο ρόλο παίζει το υπουργείο Αμύνης. Σε αυτή την περίπτωση, σε πραγματικό χρόνο, το Κέντρο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα δίδει τις απαραίτητες εντολές. Στο Κέντρο θα λειτουργεί ένα ισχυρό συγκρότημα Η/Υ που θα ανταποκρίνεται όχι μόνο στις πιο σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, αλλά θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και στο εγγύς μέλλον. Το υπολογιστικό κέντρο, θα μπορεί να εκτελεί προσομοιώσεις κρίσεων, όχι μόνο σε περιοχές γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Όσον αφορά την ασφάλεια του Εθνικού Κέντρου Άμυνας, οι εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένες για να αντέξουν ακόμα και σε πυρηνικό χτύπημα.
Αποτελεσματικότητα
Το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Άμυνας δεν θα επικαλύπτει το ΓΕΕΘΑ. Οι αξιωματικοί του Κέντρου, άμεσα θα υποβάλλουν τις σχετικές προτάσεις για τρέχοντα γεγονότα, που παρακολουθούν, και το ΓΕΕΘΑ θα παίρνει τις αποφάσεις. Απλά, το Κέντρο θα διαβιβάζει τις πληροφορίες σε όλες τις ενδιαφερόμενες δομές και θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των εντολών.

«Σε γενικές γραμμές, μετά από έξι μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας, πιστεύουμε ότι η ιδέα της δημιουργίας της νέας δομής είναι πλήρως αιτιολογημένη. Τώρα, το κατά πόσο είναι το Κέντρο αποτελεσματικό, θα δείξει το μέλλον. Αλλά αν πάρετε, για παράδειγμα, την πρόσφατη στρατηγική διοικητική-επιτελική άσκηση «Ανατολή-2014», τότε, η διαχείριση και ο έλεγχος των ενεργειών των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση από το Κέντρο, έγιναν με τέτοιο τρόπο που μας διαβεβαιώνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», συνόψισε ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου ΕΔ της Ρωσίας.
Στις στρατιωτικές ασκήσεις «Ανατολή-2014», το Εθνικό Κέντρο Άμυνας της Ρωσίας παρακολουθούσε αδιάλειπτα τις δραστηριότητες των εμπλεκόμενων στρατιωτικών δυνάμεων στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Με τη βοήθεια του δορυφορικού συστήματος GLONASS και άλλων τεχνολογικών συστημάτων, καθώς και μέσα από τις εκθέσεις των διοικητών των μονάδων οι επιτελείς στο Κέντρο παρακολουθούσαν την πρόοδο της άσκησης σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Επιπλέον, είχαν πλήρη εικόνα για το πώς εργάζονται πάνω στο σενάριο της άσκησης τα άλλα υπουργεία και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επικοινωνιών του Κέντρου διαβίβαζαν στις στρατιωτικές μονάδες τα σήματα της διοίκησης.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται εδώ.
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.