16/12/14

«Η Τουρκία θα χωριστεί σε 25 αυτόνομες περιοχές»

του Σάββα Καλεντερίδη
Τα πέντε τελευταία χρόνια η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το ΡΚΚ με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Κουρδικό.
Η διαδικασία αυτή πέρασε από πολλά στάδια και δοκιμασίες, με την τουρκική κυβέρνηση να παλινδρομεί, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να πετύχει την αποδυνάμωση ει δυνατόν και την εξουδετέρωση του ΡΚΚ και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, από τη μια πλευρά παίζοντας με τη μουσουλμανική πίστη και από την άλλη προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τη γεωπολιτική συγκυρία, που υποχρεώνει τους Κούρδους του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) να συνάπτουν λεόντειες συμφωνίες με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, για την εξαγωγή του κουρδικού πετρελαίου από τουρκικά λιμάνια.
H συνέχεια του άρθρου στο pontosnews

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ και πολλά χρόνια ακούω για διαμελισμό και κατάρρευση της Τουρκίας και για κατίσχυση της Ελλάδος, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: η Τουρκία μετατρέπεται σε περιφερειακή δύναμη και η Ελλάδα καταρρέει!10340

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nicos Lophitis
    July 22, 2012 ·
    ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ είναι μια πολύ χαλαρή ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
    Άρθρο του Νίκου Λοφίτη*
    θάθελα να σταθώ σε μια διαπίστωση σχετικά με την αγωνία που διακατέχει τόσο τους Πολιτικούς όσο και τους Στρατιωτικούς της Τουρκίας στην ιδέα μιας ‘Πληθυσμιακής καθαρότητας’ επειδή θα σημαίνει μια δραστική γεωγραφική, πληθυσμιακή και γεωπολιτική συρρίκνωση της Τουρκίας που δεν θα είναι πια η ‘μεγάλη περιφερειακή δύναμη’.
    Δυστυχώς για την Τουρκία φαίνεται να είναι ιστορική νομοτέλεια να συμβεί αυτή η συρρίκνωση μέχρι μάλιστα ολοκληρωτικής της διάλυσης, κατ’ αρχήν τουλάχιστον, και σε κατοπινότερο στάδιο η επανασύνθεση της σε μια Συνομοσπονδία Μικρασιατικών Κρατών. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Τουρκίας, που λανθασμένα πείσθηκε να θεωρεί τον εαυτό του Τουρκογενή/ Τουρκικό ευρίσκεται σε μια σχιζοφρενική κατάσταση (σύνδρομο) κατά την οποία ενώ ο ίδιος δεν αισθάνεται να είναι Μόγγολος τον έπεισαν να λεει ότι είναι τέτοιος ( θα ονόμαζα το σύνδρομο που τους διακατέχει Social transvesty Syndrome )
    Όπως είναι ιστορικά καταγεγραμμένο τουρκογενής πληθυσμός, δηλαδή με στενή αιματολογική σχέση μεταξύ τους και με κοινή καταγωγή (το Τουρκμενιστάν /Κυργικιστάν) δεν υπάρχει πλέον.
    Η Τουρκία όπως την γνωρίζουμε σήμερα αποτελεί ένα συνονθύλευμα λαών και εθνοτήτων που επιμένει να ονομάζεται Τουρκικό Έθνος παρά το γεγονός ότι δεν φέρει ούτε ένα από τα χαρακτηρίστηκα του Έθνους που είναι εξ’ ορισμού το αμάλγαμα εθελούσιων ( και όχι αποτέλεσμα βιαίας επιβολής) συνεκτικών, κοινωνικών και εθνικιστικών διαδικασιών της Εθνότητας
    Η αιματολογική εισροή από το Τουρκμενιστάν/ Κυργικιστάν που είναι η κοιτίδα των εισβολέων Τουρκογενών πληθυσμών προς την Μικρά Ασία ήταν ανέκαθεν τόσο μικρή και σύντομη (εισέρευσαν από το Τουρκμενιστάν στην Μικράν Ασία ,μέσω Περσίας και Βόρειου Ιράκ, μόνο πεντακόσιες οικογένειες και κυριολεκτικά τα αιματολογικά χαρακτηρίστηκα διαλύθηκαν στην ανάμιξη που έγινε με τους γηγενείς λαούς/πληθυσμούς της Μικρασίας δηλαδή τους Κούρδους, Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες κλπ.
    Αυτό το αδυσώπητο γεγονός το γνωρίζουν οι Τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί και ιδιαίτερα οι ακαδημαϊκοί τους ταγοί και γι’αυτό φοβούνται για το μέλλον της χώρας τους η οποία, το θεωρούν σίγουρο, θα διαλυθεί εις τα εξ’ων συνετέθη έθνη, εθνότητες ή/και λαούς.
    Το θέμα γι’αυτούς είναι το πότε και όχι το αν θα διαλυθεί η Τουρκία και προπάντων τι θα απογίνουν οι διάφοροι πολιτικοστρατιωτικοί κρατούντες οι οποίοι προς το παρόν προσπαθούν να καθυστερήσουν τον ερχομό του μοιραίου.
    Φαίνεται ότι το μέλλον της Τουρκίας σαν γεωγραφικός χώρος/κράτος και όχι σαν Έθνος (γιατί ουδέποτε υπήρξε Έθνος και δεν μπορεί να υπάρξει ως τέτοιο) είναι, σε πρώτη φάση, η αυτοδιάλυση της ( μέσω κυρίως των έντονων κοινονικοπολιτικών αλλά και ένοπλων αντιπαραθέσεων καθώς και της εξ’ανάγκης αποδοχής διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και, σε δεύτερη φάση, η επανασύνθεση της σε κάτι εντελώς διαφορετικό που εξ’ανάγκης θα είναι μια πολύ χαλαρή Συνομοσπονδία Μικρασιατικών Κρατών.
    * Ο Νίκος Λοφίτης είναι Πολιτικός Επιστήμονας
    Like · · Share
    Nicos Lophitis

    Write a comment...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπάρχει λόγος που αναφέρεστε στην Θράκη ως ξεχωριστή οντότητα χωρίς να την προσδιορίζετε ώς "ανατολική" θράκη (την περιοχή της τουρκίας)?
    Μήπως αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει και την δική μας Θράκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αὐτὸ ἴσως καὶ νὰ μὴν σημαίνει τίποτε. Οἱ Η.Π.Α. εἶναι 52 κομμάτια.
    Ἀπλῶς θὰ διευκολύνῃ τὰ πράγματα γιὰ τὴν δορυφοροποίησι τῆς Ἑλλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέποντας το ιστορικό των δυτικών παρεμβάσεων σε μια σειρά χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και στο υπογάστριο της Ανατολής εκείνο που αναδυκνειεται ειναι ενα καθεστώς κατάτμησης των παλαιών κρατών και στη θέση τους τη δημιουργία και μικρών... Εαν δε προβληματιστούμε με όραμα 20 εστίας του μέλλοντος εκει μπορούμε να εντάξουμε και μια σειρά άλλες χώρες ακόμη και του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης.Μολις πρόσφατα έγινε δημοψήφισμα στη Σκωτία,η καταλωνια βρυχάται και σιγοβράσουν διαφορά θέματα στο Βέλγιο,Ουγγαρία κλπ .Βεβαια τα λεγόμενα μικρά κράτη θα επιφέρουν την αστάθεια στο σημερινό στάτους με οτι μπορει να σημαινει αυτο. Ο Μπακούνιν έλεγε οτι πρεπει να φοβόμαστε τα μικρά κράτη αναφερόμενος φυςικα στην εποχή του πράγμα που βγήκε σωστό με τους μετέπειτα παγκόσμιους πολέμους που ακολούθησαν..ως προς το ανατολικό υπογάστριο εκει τα πράγματα πλέον εχουν πάρει την πιο άγρια μορφή και αποβλέπουν στην επαναχάραξη των νέων σφαιρών επιρροής.Και αυτο γίνεται κυρίως μεςω των τρομοκρατικών οργανώσεων που πολεμούν εκει.Μια οχι ασήμαντη υποσημείωση ως προς την τρομοκρατία.Φαινεται οτι γίνεται μια σιωπηλή και υποβόσκουσα μετάλλαξη και βλέπουμε οτι η ΚΑΤ εξοχήν εκπρόσωπος η αλ και τα να σβήνει σιγά σιγά και να υποκαθίσταται απο άλλες .Περιτο να πούμε οτι και οι νέοι ηγέτες τους εχουν δυτικό γένη προέλευση,με οτι μπορει να σημαινει αυτο. Ως προς την Τουρκία εκείνο που βλέπω οτι αποτελει βασική επιλογή στην περιοχή για τη Δύση και παρα το οτι πολλές φορές κανει και δικές της αταξίες αυτές παραβλέπονται η συγχωρούνται..Αρα η οποια επιλογή επικρατήσει θεωρω οτι πολύ δύσκολα θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της Τουρκίας εαν αναφερόμαστε σε ειρηνικά μέσα και οχι μεςω ολοκληρωτικού πολέμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.