20/12/14

Κρύο ντους από Πούτιν

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις προχθεσινές δηλώσεις του αναφορικά με την Κύπρο, προκάλεσε έντονη ανησυχία και προβλη
Μούδιασμα στη Λευκωσία από τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου

Ζητούν προσπάθειες από την Κυβέρνηση για αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξαπέλυσαν αιχμές για μονόπλευρη πολιτική της ΚΔ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ φίλοι και στρατηγικοί εταίροι, αλλά μόνον ωμά στρατηγικά συμφέροντα, τονίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου


Μούδιασμα προκάλεσαν στη Λευκωσία οι προχθεσινές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την Κύπρο, εμβάλλοντας την πολιτική ηγεσία σε έντονο προβληματισμό για την πορεία, εφεξής, των ρωσοκυπριακών σχέσεων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου αποτελούν αποτέλεσμα της μονοδιάστατης, φιλοδυτικής πολιτικής της ΚΔ, καλώντας σε άμεσο, εξισορροπητικό αναπροσανατολισμό της.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επισήμανε πως επανειλημμένως έχει τονίσει πως δεν υπάρχουν φίλοι και στρατηγικοί εταίροι, αλλά μόνον ωμά στρατηγικά συμφέροντα. «Αν δεν το κατανοήσουμε εμείς εδώ στην Κύπρο», υπέδειξε, «και συνεχίσουμε μιαν άγονη αντιπαράθεση ποιος είναι πιο φίλος ή ο πιο εχθρός, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι ή οι Ευρωπαίοι, που μας παραπέμπουν και πίσω κάποιους αιώνες, όπως στην Ελλάδα, που χωριζόντουσαν σε φιλοβρετανούς, φιλογερμανούς, φιλορώσους, κ.λπ., δεν θα οδηγηθούμε πουθενά».
Δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα, τόνισε, «και πρέπει να δούμε, να αξιολογούμε σωστά και πώς να πετύχουμε εθνικούς στόχους, όταν τα δικά μας συμφέροντα σε δεδομένες χρονικές περιόδους συμπίπτουν με γενικότερα γεωστρατηγικά συμφέροντα».

Άρα, με σύνεση και σοβαρότητα, πέρα από συναισθηματισμούς, ιδεολογίες ή συνθήματα, να γίνουμε πραγματιστές, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, υπογραμμίζοντας πως, πέρα από ιδεολογήματα και δογματισμούς, πρέπει να δούμε τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, παραμερίζοντας τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές μας διαφορές.

«Λανθασμένη η αμερικανοκεντρική πολιτική»

Σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα επισημαίνει ότι προχτεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας σε σχέση με την Κύπρο ήταν οι χειρότερες δηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα από Ρώσο αξιωματούχο, προσθέτοντας ότι, όπως και αν μεταφραστούν ή ερμηνευτούν, οι δηλώσεις αυτές είναι άκρως αρνητικές.

«Δυστυχώς», σημειώνει το ΔΗΚΟ, «επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι η τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη να επικεντρώνεται μόνο σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία και να υποβαθμίζει τον ρόλο της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας, που υπήρξαν διαχρονικοί σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει αποτύχει. Ειδικά δε για τη Ρωσία, είναι γνωστές και οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι οποίες μόνο προβλήματα και ρήξεις προκάλεσαν στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας».

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για χάραξη νέας συλλογικής και συνολικής στρατηγικής στο Κυπριακό που, μεταξύ άλλων, θα αξιοποιεί τον ρόλο και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», καταλήγει το ΔΗΚΟ.

Αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ εκφράζει απογοήτευση για τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχέση με την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές του κ. Πούτιν δεν είναι άσχετες με τη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και τα περί «στρατηγικών εταίρων» σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ.

«Δεν ξεχνούμε ασφαλώς ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και προηγούμενα η Σοβιετική Ένωση, υπήρξε σταθερή φίλη και συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 και εντεύθεν» σημειώνει η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι, ειδικά σε αυτή την περίοδο, κατά την οποία το Κυπριακό διέρχεται μια λεπτή και κρίσιμη φάση, τα εθνικά συμφέροντα επιβάλλουν όπως υπάρξει σωστή προετοιμασία για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα, με στόχο την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών, που θα αναθερμάνουν τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας και θα διασφαλίζουν την αμφίδρομη εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Να δημιουργήσουμε κοινά συμφέροντα»

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου, λέγοντας πως αυτή δεν είναι άσχετη με την πολιτική που ακολούθησε η σημερινή Κυβέρνηση απέναντι στη Ρωσία.

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψιν», είπε ο κ. Λιλλήκας, «ότι τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα».

Δυστυχώς, σημείωσε, με τη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η Δημοκρατία, την πλήρη ταύτιση με τις ΗΠΑ, έχουμε πληγώσει τα ρωσικά συμφέροντα. Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση να διδαχτούν από την Τουρκία, η οποία -όπως σημείωσε- αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έθεσε πάνω από τα αμερικανικά συμφέροντα τα τουρκικά συμφέροντα.

«Αυτό θα πρέπει να πράξει και η κυπριακή Κυβέρνηση», υπέδειξε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα σε αναθέρμανση και εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία.

Πρόσθεσε, επίσης, πως θα πρέπει να διευρύνουμε τα κοινά συμφέροντα με τη Ρωσία, υπογράφοντας μια σειρά από ουσιαστικές συμφωνίες που εκκρεμούν εδώ και πολύν καιρό. «Για να μπορεί να μας στηρίξει η Ρωσία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πρέπει η σχέση να είναι αμφίδρομη και όχι μονόπλευρη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να δενόμαστε στο άρμα των ΗΠΑ και κάθε φορά που μας δημιουργεί πρόβλημα με την πολιτική της η Ουάσιγκτον να προσφεύγουμε στη Μόσχα για υποστήριξη». Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά συμφέροντα, έτσι ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος, κατέληξε.
Αποτυχημένη πολιτική απέναντι στη Ρωσία

Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, επισήμανε ότι το Κίνημα εκτιμά πως οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας και το «γλωσσικό ολίσθημα» με βόρεια Κύπρου είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία. «Η μονόπλευρη σύναψη συμμαχιών και η συνηθισμένη τακτική των "στρατηγικών εταίρων" έχουν οδηγήσει στα σημερινά αποτελέσματα», τόνισε, προσθέτοντας πως, δυστυχώς, η Ρωσία στράφηκε στην Τουρκία, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν φρόντισε -έχοντάς την ως δεδομένο σύμμαχο- να ενδυναμώσει τη σχέση της μαζί της, αναπτύσσοντας κοινά συμφέροντα.

«Η αναφορά του κ. Πούτιν σε βόρεια και νότια Κύπρο, σε Ελλάδα και Τουρκία, κάνοντας μια χλιαρή αναφορά για την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ενδεικτική της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ρωσία. Πρέπει να ανησυχήσει την Κυβέρνηση η αναφορά αυτή. Ο κ. Πούτιν είναι καθαρό ότι έχει εμβολιαστεί από τις τουρκικές θέσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Κίνημα δεν μπορεί να μην εκφράσει την ανησυχία του και τους προβληματισμούς του για τις εξελίξεις και αναμένει από την Κυβέρνηση όπως διαχειριστεί το όλο θέμα σωστά και να σταματήσει τη μονόπλευρη εξωτερική πολιτική.

«Να αναλυθούν οι δηλώσεις Πούτιν»

Θα πρέπει να αναλυθούν οι δηλώσεις Πούτιν, ανέφερε από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι, εκ πρώτης όψεως, δεν τις θεωρεί «τραγικές».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το περιβάλλον αλλάζει όσον αφορά τις γεωπολιτικές πραγματικότητες, προσθέτοντας ότι από την άλλη «θα πρέπει εμείς να διαμορφώσουμε μια στρατηγική και εξωτερική πολιτική, η οποία να αντέξει και να αξιοποιήσει σωστά -και υπάρχουν οι δυνατότητες- τις νέες συνθήκες».

«Έτσι, αυτά που έχει πει ο κ. Πούτιν πρέπει να αναλυθούν, αλλά δεν τα θεωρώ, εκ πρώτης όψεως, ότι είναι τραγικά», επισήμανε.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.