3/1/15

Η Άγκυρα έχει στρατηγική διχοτόμησης του Αιγαίου και της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου… Η Λευκωσία και η Αθήνα;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που αναρωτιέται κανείς αν έχει κοινή στρατηγική η Λευκωσία και η Αθήνα στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων των θαλασσίων ζωνών, που καθιστά πιο πιεστικό το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, είναι χρήσιμο να δούμε ποια είναι η στρατηγική της Άγκυρας.
Κατ’ αρχάς να ορίσουμε το «πρόβλημα», για να περιγράψουμε την στρατηγική της γείτονος.
Η Τουρκία έχει ως στόχο να σπάσει το εξωτερικό της εμπόριο το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάτι που θα γίνει κυρίως μέσω των θαλασσίων οδών. Άρα, με βάση το τουρκικό σκεπτικό, η Τουρκία «δικαιούται» να είναι ναυτική και ναυτιλιακή υπερδύναμη, «δικαίωμα» που πηγάζει επίσης και από το γεγονός ότι -με βάση το εθνικό της δόγμα- είναι μια μεγάλη χώρα, με μεγάλη ιστορία και στρατηγικό βάρος-βάθος.

Όμως για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει η Τουρκία να έχει δικές της ευρείες και εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, που με βάση το διεθνές δίκαιο δεν διαθέτει και πρέπει να τις αποκτήσει. Άρα βρήκαμε το «πρόβλημα».
Να δούμε τώρα τη στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα για να το «λύσει».
Όλο αυτό το σκεπτικό που προαναφέρθηκε, το οποίο, με βάση το εθνικό της δόγμα, είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου και είναι υποχρεωμένες να το αποδεχτούν οι γειτονικές χώρες αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα,  αποτελεί τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται η όλη στρατηγική της.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό οργανώνει τη στρατηγική και τα επιχειρήματά της η Τουρκία, για να επιβάλει με την απειλή χρήσης βίας τους σχεδιασμούς της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να αποκτήσει τελικώς δικές της θαλάσσιες ζώνες, εις βάρος άλλων χωρών και κυρίως εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της;
Είναι εξαιρετικά απλοί. Η διχοτόμηση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.
Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα δεν δέχεται ότι η Κύπρος, ως νησί, διαθέτει ΑΟΖ, γι’ αυτό και αλωνίζει το Μπαρμπαρός την κυπριακή ΑΟΖ, όπως δεν δέχεται ότι έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ τα ελληνικά νησιά. Επίσης, δεν δέχεται ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.
Με βάση τις παραπάνω τουρκικές παραδοχές και για να μπορέσει να "σταθεί" η τουρκική στρατηγική, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα. Αν το κάνει, τότε τινάζεται στον αέρα η στρατηγική της και λύνονται ως δια μαγείας τα λεγόμενα "ελληνοτουρκικά προβλήματα".
Άρα, η σημαντικότερη «απειλή» για τους τουρκικούς σχεδιασμούς και το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια της Αθήνας, είναι το καθ' όλα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που έχει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ, κάτι που αποτελεί στην κυριολεξία εφιάλτη για την Άγκυρα.
Γι' αυτό, για να αποτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ., οι τουρκικές κυβερνήσεις ακολουθούν σταθερή γραμμή, από την οποία δεν παρεκκλίνει καμία κυβέρνηση ούτε πόντο.
Πρώτο και κύριο, έχουν χαρακτηρίσει με απόφαση της "Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης" την επέκταση ως αιτία πολέμου.
Δεύτερον, οι τουρκικές κυβερνήσεις δίνουν πολιτική εντολή στο ΓΕΕΘΑ να συντάσσει σχέδια κατάληψης ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου.
Τρίτον, οι τουρκικές κυβερνήσεις δίνουν πολιτική εντολή στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν διακλαδικές ασκήσεις για την κατάληψη ελληνικών νησιών, τις οποίες προσπαθούν να νομομοποιήσουν προσκαλώντας ξένους παρατηρητές σ' αυτές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες.
Τέταρτον, η Τουρκία οργανώνει μεθοδικά την μουσουλμανική μειονότητα της ελλαδικής Θράκης με τέτοιο τρόπο, που να αποτελεί ένα εργαλείο-μέσο πίεσης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που αυτή διανοηθεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ.
Πέμπτον, στην ίδια λογική, ως ένα επιπρόσθετο μέσο πίεσης για το προαναφερθέν θέμα, η Άγκυρα ακολουθεί επίσης μια στρατηγική περικύκλωσης της Ελλάδας, αυξάνοντας την επιρροή της στη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία! Μπορεί η Τουρκία να έχει μια βαλκανική στρατηγική, όμως οι κινήσεις αύξησης της επιρροής της στις όμορες προς την Ελλάδα χώρες, έχουν και αυτόν τον χαρακτήρα. Να χρησιμοποιηθεί αυτή η επιρροή στην κατάλληλη στιγμή, μαζί με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ως τρομοκρατικό μέσο αποτροπής της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ.
Σε αυτήν την καλοδουλεμένη στρατηγική, που εφαρμόζει με συνέπεια η τουρκική πλευρά, η Ελλάδα και η Κύπρος δείχνουν πολύ απλά να μην έχουν κοινή στρατηγική ή μάλλον να έχουν στρατηγική συνεχών υποχωρήσεων, την οποία αν δεν αλλάξουν, θα φθάσουμε στο σημείο να δούμε κάποια στιγμή νομοτελειακά να διχοτομείται το Αιγαίο και η μισή Αν. Μεσόγειος να γίνεται τουρκική και να μετατρέπεται στο σύνολό της πολύ απλά σε μια μουσουλμανική λίμνη.
Επειδή, δε, οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και η επιμονή της Άγκυρας να κρατά το Μπαρμπαρός όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά να το μετακινεί και προς την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης και στο Καστελόριζο, δείχνουν ότι φθάνει η ώρα που θα παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις εκτός από την Κύπρο και στο Αιγαίο, η Τουρκία φροντίζει αφαιρέσει από το ελληνικό οπλοστάσιο έναν διαχρονικό και εξαιρετικά χρήσιμο σύμμαχο. 
Με πονηρές και συνάμα θαρραλέες κινήσεις, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου φροντίζει να «κλείσει» το πιο σημαντικό μέτωπο-πρόβλημα που έχει η Τουρκία, που είναι το Κουρδικό, για να επικεντρωθεί απερίσπαστη πλέον στο μέτωπο Κύπρος-Καστελόριζο-Αιγαίο-Θράκη.
Με βάση τα παραπάνω, η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική για το θέμα. Η Λευκωσία και η Αθήνα, εκτός από τη στρατηγική των συνεχών ατιμωτικών υποχωρήσεων, που καθιστά χρόνο με το χρόνο όλο και πιο υλοποιήσιμη την τουρκική στρατηγική, έχουν κάποια άλλη στρατηγική για να προασπίσουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού;

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"


32 σχόλια:

  1. Πολύ ρεαλιστική και αληθινή η ανάλυση του ΣΚ. Όπως υποστηρίξαμε σε άλλη ανάρτηση σχολίου οι δράστες του κατευνασμού, της ανικανότητας να διεξάγουν ακόμη και στοιχειώδεις διαπραγματεύσεις πολύ περισσότερο να σκεφτούν και λειτουργήσουν στρατηγικά, της οικονομικής συρρίκνωσης και της εξουθένωσης της ελληνικής κοινωνίας, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου στις αμέσως επόμενες εκλογές να πάνε σπίτι τους. Μια Σοφή Πολιτική Ψήφος να ανοίξει την προοπτική ισχυρής μεταβατικής διακυβέρνησης με κύριο μέλημα μεταβατικά να υπάρχει ισχυρή πολιτική ηγεσία στο υπουργείο άμυνας και εξωτερικών. Θα προκληθούν έτσι ζυμώσεις για ριζική πολιτική ανασύνταξη. Χωρίς τέτοιες προϋποθέσεις οδηγούμαστε με ολοένα πιο γρήγορο ρυθμό προς την άβυσσο και τους ανίκανους παλαιοκομματικούς συνασπισμένους καρεκλοκένταυρους να μας θέτουν προπετή εκβιαστικά διλήμματα διαιώνισης της ανήμπορης ηγεσίας τους, να τρομοκρατούν με φαντασιόπληκτα σενάρια και να βάζουν τα παπαγαλάκια των 8 να μας βομβαρδίζουν με ηλίθια και γι' αυτό αήττητα επιχειρήματα. Η τύχη μας είναι στα χέρια μας και τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά η διαιώνιση των ανικάνων είναι το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H Σοφή Πολιτική Ψήφος μπορεί να είναι ψήφος στη ΧΑ ώστε να γίνει πράξη η θεωρία του Π. Κονδύλη
    για καζάνι Εθνομηδενισμού που αν ρίξουμε μια ποσότητα εθνικισμού, χωρίς να γνωρίζουμε πόση, θα έχουμε πατριωτικό αποτέλεσμα. Με εμποδίζει ο Αποκρυφισμός και η Θεοσοφία που κρύβει αυτό το κόμμα σε μια τέτοια επιλογή.

    Χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομίζω ότι τίθεται έτσι το ζήτημα. Όλη η υπόθεση είναι να αναζητούμε βιώσιμη διέξοδο και όχι να εξωθούμαστε σε αδιέξοδα. Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε, εάν κάποιοι έκαναν τέτοια ανοίγματα ήταν οι νυν κυβερνώντες και μάλιστα με πρόσωπα που παροικούσαν στον πυρήνα της εξουσίας. Αυτό για το οποίο μίλησα εγώ πιο πάνω και σε άλλη ανάρτηση σημαίνει ελεγχόμενες καταστάσεις από υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες που θα διασφαλίσουν την Άμυνα και θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις που αυτή την στιγμή τις χρειάζονται και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που όποιος έχει μάτια και κρίση γνωρίζει ότι βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο σε όλα τα μέτωπα, κυρίως το στρατηγικό. Υπάρχει διέξοδος και δεν είναι αυτή. Ίσως να είναι και η μόνη. Τέλος, ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να είναι και η πιο σημαντική ψήφος μετά την Ανεξαρτησία. Αμέσως μετά εισήλθαμε σε τροχιά εξάρτησης, υποτέλειας και περιπετειών και τώρα είμαστε στο χείλος της αβύσσου εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων και χωρίς πολιτική ηγεσία. Είμαστε σε κομβική στιγμή που είτε θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι πτώσεως είτε θα υπάρξει ασφαλής μετάβαση και ζυμώσεις για ριζική πολιτική ανασύνταξη. Αυτό όπως γνωρίζουμε όλοι θέλουν οι πολίτες και τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη για ένα νέο προσανατολισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η υπόθεση Ανατολική Μεσόγειος για την Ελλάδα δεν υφίσταται τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που συζητάμε.
    Οι φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι σήμερα, μετέτρεψαν το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό σε μια παράκτια ναυτική δύναμη-COAST DETTERENT FORCE, ενώ την ίδια περίοδο ο Τουρκικός στόλος μετατρέπονταν σε ισχυρή BLUE WATER FORCE.
    Η Τουρκική θέση για το Αιγαίο είναι σαφέστατη.
    Περιορισμός της Ελληνικής κυριαρχίας στα αποκλειστικώς κατονομαζόμενες από την Συνθήκη της Λωζάννης νήσους.
    Για τα υπόλοιπα, όπως είναι για παράδειγμα η Ζουράφα, η Τουρκική θέση είναι ούτε λίγο ούτε πολύ και στην καλύτερη περίπτωση κοινή συναινέσει αν όχι επαναφορά στο οθωμανικό στάτους!
    Ουσιαστικά η Τουρκία αποδέχεται τα 12 ναυτικά μίλα στο Αιγαίο , αλλά και μόνο για τις νήσους που αναφέρονται ονομαστικά από την Λωζάννη .
    Η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται μέχρι στιγμής πολιτικά και στρατιωτικά άτολμη να σταθεί απέναντι στις Τουρκικές θέσεις.
    (ΙΜΙΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΟΖ-ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΑΟΖ)
    Αλλά και διπλωματικά , και αυτό είναι εξαιρετικά ύποπτο; …, η κινητικότητα είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.
    Οι φωνασκίες του τύπου … η Τουρκία παρανομεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, το ΒΑΡΒΑΡΟΣ πάει για Καστελόριζο και λοιπές ιλαροτραγικές εκφράσεις, είναι τουλάχιστον αδιάφορες στην διεθνή κοινή γνώμη.
    Γίνεται συχνή αναφορά στον όρο casus belli.
    Δεν καταλαβαίνω που βλέπουν ειρήνη.
    Στο Αιγαίο ο πόλεμος υφίσταται εδώ και χρόνια.
    Απώλεια εδάφους –βλέπε Ίμια, απώλειες σε υλικό και προσωπικό-βλέπε εκατέρωθεν καταρρίψεις αεροσκαφών, οικονομικός πόλεμος-βλέπε μεταξύ αλιέων και φυσικά στην Κύπρο, με την μισή νήσο υπό στρατιωτική τουρκική κατοχή και λίαν προσφάτως και την ενσωμάτωση της Κυπριακής ΑΟΖ στους τουρκικούς οικονομικούς χάρτες.
    Φυσικά στην Κύπρο το χάλι είναι απερίγραπτο αφού οι Τουρκικές κινήσεις με την πλήρη ανοχή Ευρωπαίων-Ρώσων - Αμερικανών και Βρετανών, έχει μετατρέψει την μικρή Κυπριακή δημοκρατία σε σουρωτήρι.
    Μοναδικά ιστορικά στιγμιότυπα που δεν έχουν προηγούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως έχουμε καταντήσει στά μάτια των άλλων αναλώσιμοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Xρονια Πολλα !
    Οι πατριδες δεν μετακομιζουν. Παραμενουν στη θεση τους για να τις υπερασπιζονται οι λαοι που σεβονται την αξιοπρεπεια τους. Η κατοχη ανατρεπεται. Και αυτή η μαχη της ανατροπης, οσο περισσοτερο καθυστερησει, τοσο περισσοτερο θα καθυστερει αυτος ο λαος να ατενισει με αισιοδοξια το μελλον του.
    Την Ελλάδα την πληγώνουμε εμεις οι Έλληνες. Είναι, όμως, καιρός να συνέλθουμε. Μπορούμε, αν το θελήσουμε. Γιατί έχουμε πλούσια κληρονομιά πνεύματος, μεγάλη αντοχή στο χρόνο, μοναδική ικανότητα προσαρμογών. Μπορεί να κουραστήκαμε από την πολυτέλεια και την καλοζωία. Βουτηχτήκαμε στον υλισμό και στις απολαύσεις. Κουραστήκαμε από το άγχος και τη βιοπάλη. Φοβόμαστε μη χάσουμε τα κεκτημένα ( λες και τα ειχαμε πριν 40 χρονια και θα τα ξαναεχουμε στο μελλον ; ) Όμως, είναι ανάγκη να ξαναθυμηθούμε τις ρίζες μας.
    Ας θυμηθουμε τι ελεγε ο μακαριστος Χριστοδουλος.''Ο Ελλαδισμός να μην πνίξει τον Ελληνισμό. Και η Ορθοδοξία να μη κλεισθεί στο κειμηλιο-φυλακείο. Είναι ζωτικά στοιχεία της ύπαρξής μας, πρόσφορα για αξιοποίηση και καρποφορία'' Καλη Χρονια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγαλύτερη πρόκληση αυτή την στιγμή για την Ελλάδα είναι η συνεχής εκροή ανθρωπίνου δυναμικού προς τρίτες χώρες.
    Αυτή η εκροή μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αφού μεταξύ των άλλων αρνητικών αποτρέπει τον ξένο επιχειρηματικό παράγοντα να επενδύσει στην χώρα.
    (Οι λόγοι είναι εμφανείς και δεν θα επεκταθώ).
    Μετά την τεράστια αποτυχία της αστυφιλίας και όλα τα συνεπακόλουθα της, σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φαινόμενο της μετανάστευσης, όπερ σημαίνει τουλάχιστον δημογραφική υστέρηση, υστέρηση η οποία έχει μίκρο- και μάκρο- επιπτώσεις, στην Ελληνική πραγματικότητα.
    Πράγματι, οι πατρίδες δεν μετακομίζουν.
    Δυστυχώς όμως μετακομίζουν οι άνθρωποι και αφήνουν πίσω τις πατρίδες τους.
    Πολλές φορές τις λησμονούν.
    Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1922 ο αμερικανός πρόξενος στην Κωνσταντινόπολη, συνέταξε μια έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
    Όποιος δεν έχει κατοικήσει της Εγγύς Ανατολή δεν μπορεί να καταλάβει πόσο απόλυτα ανίκανος είναι ο Τούρκος.
    Όποιος (……………) ,δεν μπορεί να καταλάβει πώς ένας λαός που κατείχε για 500 χρόνια την ευπορότερη και πλουσιότερη περιοχή του κόσμου δεν έφτιαξε ούτε ένα άροτρο, μια καρφίτσα, ένα σπίρτο!
    Από το βιβλίο:
    Ο Τουρκικός λαβύρινθος, σελίδα 137η.
    Αν ανατρέξουμε στον Ηγέτη- Γιτζάκ Ράμπιν θα δούμε ότι ο Ράμπιν κάποια στιγμή εκμυστηρεύθηκε το εξής:
    Έχω σοκαριστεί από την φυγή του κόσμου στο εξωτερικό λόγω των απειλών του Σαντάμ.
    Αυτοί οι Ισραηλινοί δεν έχουν καμία σχέση με εμάς που στήσαμε το Ισραήλ.
    Το μόνο σίγουρο ήταν ότι εκείνη η φυγή καθόρισε τις αποφάσεις του Ράμπιν σε πολλά ζητήματα και μάλιστα δικαιώθηκε.
    (Πρώτος Πόλεμος του κόλπου)
    Σήμερα λοιπόν βλέπουμε μια Τουρκία να αναπτύσσεται και να διεκδικεί πρωταγωνιστικό αν όχι ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και τον Έλληνα να εγκαταλείπει το πλοίο ΕΛΛΑΣ, ως ο ποντικός, προσφέροντας …..άλλοθι, στις πολιτικές επιλογές των κυβερνώντων αδιαφορώντας για τους παραμένοντες. Βεβαία ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ είναι, ότι κάποιοι στην Ελλάδα, την καλή Γειτονία και Ειρήνη την εκλαμβάνουν και ερμηνεύουν ως υποχρέωση οσφυοκαμψίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η εκροή ανθρωπίνου δυναμικού προς τρίτες χώρες, άρχισε πολύ ενωρίτερα.

      Ήδη κατά την δεκαετία 1950, η τότε Ελληνική κυβέρνηση δήλωνε πολύ ευτυχής επειδή η Γερμανική Κυβέρνηση στρατολογούσε εργάτες για την Δυτική Γερμανία, κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, (Μακεδονία την Ήπειρο και την Θράκη) σε ηλικίες από 20 μέχρι 35 έτη. Δηλαδή, τις πλέον παραγωγικές ηλικίες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οικογένεια και να ενισχύσουν δημογραφικά την χώρα μας και την οικονομία της!

      Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέμενε την μεγάλη εισροή ξένου συναλλάγματος από τους μετανάστες και ήταν ενθουσιασμένη διότι έτσι της έφευγε ο πονοκέφαλος της δημιουργίας ισχυρότερης οικονομίας και κινητοποίησης όλου αυτού του άνεργου και ακίνητου ανθρώπινου δυναμικού που επένετο, λόγω της κακής υπ' αυτής διαχείρισης των πραγμάτων.

      Η Τουρκία το 1940 είχε μόνο 13.000.000 εκατομμύρια κατοίκους και η Ελλάς 7.500.000. Σήμερα η Τουρκία πλησιάζει τα 80.000.000 ενώ η Ελλάς υποφέρει δημογραφικά, αν και θα μπορούσε άνετα να διαθρέψει στην επικράτειά της περί τα 25.000.000 κατοίκους με "συνετώτερη" διακυβέρνηση της χώρας.

      Σκεφθήτε ότι, περί το 1954 ένα δάνειο 6.000.000 δολαρίων εθεωρείτο από την τότε κυβέρνηση μεγάλη επιτυχία, όταν μόνον ο εφοπλιστής Κώστας Μιχαήλ Λεμός έφερε μέχρι το 1974 στην Ελλάδα επενδύοντάς τα εδώ, περί τα 50.000.000 δολάρια!

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  8. ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

    Οι ιστορική μας ευθύνη έναντι του Έθνους των Ελλήνων είναι τεράστια. Προσυπογράφοντας τα επιστημονικά τεκμηριωμένα σχόλια από τον Παναγιώτη Ήφαιστο και συνδιάζοντας την εντελεχή ανάλυση του Σάββα Καλεντερίδη, καταλήγουμε στο αυτονόητο πλέον σε κάθε Έλληνα.

    ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

    Εμείς ως ενεργοί πολίτες συνασπισθήκαμε σε διάφορα κινήματα από το 2010 που κορυφώθηκε η πολιτική σήψη στην χώρα μας. Εμείς εκτός από πολιτικές προτάσεις που ελεύθερα διαδίδουμε προς χρήση, http://enosistonellinon.blogspot.gr/ , συνασπισθήκαμε και με την λογική της ‘’πολιτικής φάλλαγγας’’ που ο κάθε ένας υπερασπίζεται τον διπλανό του και καταφέραμε το ακατόρθωτο. Την έστω και κατά ένα μέρος πρός το παρόν ‘’ένωση των Ελλήνων’’.

    Εμείς τα κινήματα της πλατείας συντάγματος ως συνιδρυτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων’’ καλούμε όλους τους ενεργούς Έλληνες πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας.

    Ήδη δεκάδες κινήματα από όλη την χώρα έχουν προστρέξει στο κάλεσμα.
    Τα συστημικά μέσα δεν μεταδίδουν την είδηση.

    Προσπεράστε τις παλαιές αγκυλώσεις των διαχωρισμών, οι πολιτικές μας προτάσεις είναι ξεκάθαρες, πατριωτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες διότι φιάχτηκαν από όλους τους Έλληνες με ειδική κατάρτιση ανά τομέα, που συμμετείχαν ελεύθερα χωρίς κομματικές ταυτότητες σε 14 προσυνέδρια σε όλη την χώρα επι αρκετούς μήνες. Το πολιτικό πρόγραμμα καταρτίστηκε από πολίτες όπως και ολόκληρο το κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και όχι από κομματικά επιτελεία.

    Επί του προκειμένου στο θέμα του άρθρου, τις θέσεις μας στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα συνδιαμόρφωσαν εισηγητές απόστρατοι των Ε.Δ. μαζί με διπλωμάτες με διαπιστωμένη εθνικά ορθή καριέρα και Έλληνες τις διασποράς με εθνική συνείδηση και κατάλληλες σπουδές.

    Μήν μένετε στην εικόνα που προβάλουν τα συστημικά ΜΜΕ και η αντεθνική προπαγάνδα που μας θέλει διαιρεμένους. Επιτέλους να ξεπεράσουμε τα εγώ μας και να προτάξουμε το ‘’ΕΜΕΙΣ’’ με την λογική της στρατιωτικής αρχαίας φάλλαγγας σε σύγχρονη μορφή αυτή των πολιτικών πράξεων με εθνικό συμφέρον.

    ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ.

    Φτανει πια ο διαχωρισμός μας σε αριστερούς και δεξιούς, οι οικονομικές θεωρίες και των δύο απέτυχαν πλήρως.

    Η ελεύθερη οικονομία με κοινωνικό πρόσημο και αυτάρκεια αγαθών είναι ο στόχος μας. ‘’ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ’’. {ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ = Φ Χ 100 = 1,618Χ100}




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Έλληνες - και βέβαια πολλοί σχολιαστές εδώ- πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και να αναρωτηθούν που οφείλεται αυτή. Όταν ζητάμε να απομακρυνθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην πραγματικότητα ζητάμε να ανέλθει στην εξουσία ο Τσίπρας και το συνονθύλευμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουμε, ότι ο Τσίπρας θα κάνει πολιτική ισχύος απέναντι στην Τουρκία; Εγω όχι. Άρα το ελληνικό πρόβλημα είναι η πολιτική και η κοινωνική πόλωση, που μπλοκάρει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που ασχολούνατι μόνο με την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης. Όσο διαρκεί αυτό, να μην περιμένουμε απο τις κυβερνήσεις να κάνουν δυναμική πολιτική, ιδιαίτερα εξωτερική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ) ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.

      Δέν είναι απαραίτητο να συμβεί αυτό όπως το περιγράφετε, από αυτές τις εκλογές θα αρχίσει ο μετασχηματισμός του πολιτικού χάρτη και για τις δυνάμεις που εγκλωβίστηκαν στην μερκελοσοιμπλίστικη πολιτική Σαμαροβενιζέλου. Μήν μας διαφεύγουν οι προσωπικές επιστολές των Σαμαρά Βενιζέλου για τήρηση των αντισυνταγματικών και αντιευρωπαικών συμφωνιών ΓΑΠ (ο αθλιότερος όλων των Παπανδρέου).

      Ως δυνάμεις εν εγλωβισμώ θεωρούμε όλους όσους πίστεψαν τα 17 σημεία του Ζαππείου του Σαμαρά. Απο τα οποία δεν έκανε απολύτως τίποτε. Σε απλά Ελληνικά κορόιδεψε καί τα στελέχη της Ν.Δ. και τους ψηφοφόρους του. Άρα μπορούμε να περιμένουμε άμεσα σοβαρές ανακατατάξεις εντός της Ν.Δ. και στροφή πολιτικής στα πλαίσια που περιγράφει η Αμερικάνικη εκδοχή των οικονομολόγων του Bloomberg, πολλών άλλων σοβαρών Ευρωπαίων ακόμα και Γερμανών οικονομολόγων που έχουν αντίθετη τεκμηριωμένη αντίληψη των ακολουθούμενων πολιτικών του Σόιμπλε.

      Υπό αυτές τις συνθήκες μια κυβέρνηση ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα θα ήταν ο παράγων σταθεροποίησης του Ευρωπαικού Νότου και μάλιστα χωρίς αριστερές κορώνες. Με ανάθεση των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας σε στιβαρά χέρια έμπειρων Ελλήνων Διπλωματών και αποστράτων ανώτατων αξιωματικών με διεθνή εμπειρία έξω από κόμματα και εγνωσμένη εθνική ταυτότητα. Θυμίζω την άριστη απόδοση του υπηρεσιακού υπουργού ΥΠΕΘΑ Φράγκου Φραγκούλη για παράδειγμα. Ή για το υπουργείο εξωτερικών θα πρότεινα τον καθηγητή Ήφαιστο.

      Ποιός μπορέι να αμφισβητίσει την διεθνή εμπειρία, την στιβαρότητα και τον πατριωτισμό των;

      Διότι μιά κυβέρνηση ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στηρίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες με αμετάβλητο πρόσημο στα Εθνικά θέματα. Υπό αυτό το πρίσμα ήταν η μικρή ανάλυσή μου ανωτέρω, στο προηγούμενο σχόλιό μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποπειραθεί να ταράξει με ακρότητες αυτά τα εθνικά θέματα. Άλλωστε δεν θα έχει αυτοδυναμία.

      Για αυτό ωφείλουμε όλοι να εργασθούμε σταθερά πρός την ενωτική κατεύθυνση στα εθνικά θέματα, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

      Εμείς τα κινήματα της πλατείας Συντάγματος που συνιδρύσαμε με τον Πάνο Καμμένο τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αυτά προτείναμε ανέκαθεν και πλέον εμπλουτισμένα και εξειδικευμένα τεκμηριωμένα, αποτελούν μέρος από τις αποφάσεις των συνεδρίων μας και του επίσημου προγράμματός μας.
      http://www.anexartitoiellines.gr/post.php?post_id=3532

      Διαγραφή
  10. "Οι Έλληνες - και βέβαια πολλοί σχολιαστές εδώ- πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και να αναρωτηθούν που οφείλεται αυτή"

    Πού οφείλεται, κατά την γνώμη σου;

    Η ενδοτική πολιτική έναντι στην Τουρκία δεν είναι σημερινή. Κρατά από το 1922. Είναι, λοιπόν, άστοχο να την κομματικοποιούμε και δη με σημερινά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω ότι όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την Ελληνική πολιτική δεν απορούν με τέτοιες ανησυχίες. Για να μην επεκτεινόμαστε υπάρχουν πολλές θέσεις εδώ και θα επανέλθουμε: http://feedproxy.google.com/~r/InfognomonPolitics/~3/ZKa6pOOwWUU/blog-post_712.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email. Προσθέτω μόνο συνοπτικά τα εξής:

    Α) Μπορεί μερικοί ή καλύτερα πολλοί τις τελευταίες δεκαετίες να είπαν πολλά και να εκτέθηκαν. Όμως είναι ένα πράγμα οι λάθος θέσεις που μπορούν να διορθωθούν και άλλο να αμφισβητείται η φιλοπατρία ακόμη και του τελευταίου Έλληνα. Β) Όποιος και να ανέλθει στην εξουσία δεν έχει νομιμοποίηση να αφήσει στην τύχη του ακόμη και ένα πόντο Ελληνικής Επικράτειας. Οι έσχατες λογικές αυτοσυντήρησης της κρατικής κυριαρχίας, εξάλλου, καλύπτονται από το Σύνταγμα και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να το παρακάμψει. Στο παρελθόν βέβαια κάποιοι έβρισκαν μονοπατάκια που μας συρρίκνωσαν όπως πχ τα 12 μίλια, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Διερωτηθήκαμε ποιοι ήταν οι δράστες πριν κατηγορήσουμε άλλους;

    Β) Το ζήτημα δεν είναι ο Σύριζα μιας και όλοι αυτοί αναφέρουν. Το ζήτημα είναι 1. Τι θα γίνει με τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών και 2. Ποιος θα διαδραματίσει σημαντικό εξισορροπητικό ρόλο στην νέα κυβέρνηση που υποχρεωτικά θα είναι "πολλών δυνάμεων" (δεν είπα καν "κομμάτων"). Όταν λοιπόν μιλάμε για "ΣΟΦΉ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΨΉΦΟ και όχι κομματικές και ιδεολογικές παρωπίδες κάτι θέλουμε να πούμε.

    Δεν είναι σωστό σε κάθε περίπτωση να υποδεικνύεις προσδιοριστικά στους άλλους τις επιλογές τους. Μόνο προσανατολιστικά και με υπευθυνότητα τα διλήμματα και τα προβλήματα. Να το πούμε διαφορετικά: Να λειτουργήσει αλάνθαστα το ένστικτο επιβίωσης/αυτοσυντήρησης γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να έχουμε "σωτήρες" που κατάντησαν υποχείρια άγνωστων τεχνοκρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Καθηγητά,

      Σωστά αυτά που γράφετε, αλλά εν πολλοίς θεωρητικά.

      Νομιμοποίηση μπορεί να μη ν έχει και το Σύνταγμα όντως απαιτεί ειδικό νόμο για την αλλαγή των ορίων της επικρατείας, αλλά όμως το είδαμε να γίνεται φανερά με τον Σημίτη στα Ίμια το 1996 (πού είναι οι εισαγγγελείς να τού απαγγείλουν κατηγορία εσχάτης προδοσίας;) και να γίνεται .. όχι και τόσο φανερά καθημερινά στην Δ. Θράκη.

      Στην Ελλάδα δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει όσο εξακολουθούν να μάς κυβερνούν οι ίδιοι που μάς κυβερνούν εδώ και 40 χρόνια.

      Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ηγέτης με πατριωτικό φρόνημα. Λείπει ο άνθρωπος που θα κάνει την διαφορά, που θα δώσει νέα πνοή και όραμα στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

      Διαγραφή
  12. Ορθογραφική/φραστική διόρθωση

    "Νομίζω ότι όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την Ελληνική πολιτική δεν απορεί με την διατύπωση τέτοιων ανησυχιών"
    "Οι έσχατες λογικές αυτοσυντήρησης και ακεραιότητας της κρατικής κυριαρχίας,"

    "Το ζήτημα δεν είναι ο Σύριζα μιας και πολλοί αυτούς αναφέρουν ως επιχείρημα να διαιωνισθεί μια κυβέρνηση "σωτήρων-υπαλλήλων" της τεχνόσφαιρας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βλέπω, ότι κανείς δεν αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα απο γενέσεώς της, την πολιτική πόλωση. Ένα κόμμα κάνει κυβέρνηση και το αντιπολιτευόμενο δεν κάνει τίποτα αλλο, απο το να προσπαθεί να την ρίξει με όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Ιδίως τα αθέμητα όπως είναι πολλές ανυποστατες κατηγορίες για σκανδαλα, για ανικανότητα, η κινητοποίηση πολλών πληρωμένων μπλογκατζήδων και η επιθετική και βρώμικη απαξίωση του Πρωθυπουργού. Γι' αυτό να συμπληρώσω αυτά που δυστυχώς ξέχασα να γράψω παραπάνω και έχουν ως εξής: "...το ελληνικό πρόβλημα είναι η πολιτική και η κοινωνική πόλωση, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΠΛΕΚΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ μπλοκάρει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...".
    ΝΑΙ, ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ. Ακριβώς αυτή που δημιούργησε το 2009 ο ΓΑΠ και σήμερα ο Τσίπρας. Και όταν τέτοια άτομα σαν τον ΓΑΠ και τον Τσίπρα κάνουν κυβέρνηση, η Ελλάδα παει κατα κρημνού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως αυτή δεν ήταν πάντα η δουλειά της αντιπολίτευσης; Οι συμμορίες, που κατ' ευφημισμόν λέγονται κόμματα (ο αείμνηστος Εμμ. Ροΐδης έχει δώσει τον ορισμό των προ 150 ετών), τι άλλο στόχο έχουν από το να ενελιχθούν στην εξουσία;

      Αυτός είναι o κοινοβουλευτισμός, πολίτευμα αγγλικής εμπνεύσεως, γι αυτό και παλαιότερα λεγόταν παρλιαμενταρισμός (εκ του parliament), που δόθηκε στον λαό από τους Άγγλους ευγενείς, για να τον κρατά διηρημένο, ώστε αυτοί να μπορούν κυβερνούν ανενόχλητοι.

      Σήμερα τα κόμματα έχουν καταλάβει την θέση της αγγλικής αριστοκρατίας, γι αυτό και το ολιγαρχικό μας πολίτευμα ονομάζεται κομματοκρατία, κυβερνούν για πάρτη τους, με την έγκριση των προβάτων, που λέγονται λαός και που αντί να ξυπνήσει, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μία συμμορία είναι καλύτερη από την άλλη. Όσο ο λαός κοιμάται, όλα βαίνουν καλώς (για τα κόμματα και τους κομματανθρώπους, εννοείται).

      Διαγραφή
  14. Αυτό το οποίο αναφέρει ο κ. καθηγητής, δηλαδή ποιος θα είναι ο εξισορροπητικός μηχανισμός ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση.
    Νομίζω ότι οι μηχανισμοί που θα δραστηριοποιηθούν προεκλογικά θα είναι καταλυτικής σημασίας και θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση άποψης για το τι προτίθεται να ακολουθήσει η όποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
    Η χαρτογραφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτική αφού περιλαμβάνει και χώρους οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ταχθεί ανοικτά κατά του τρόπου αντιμετώπισης και διαχείρισης των Εθνικών θεμάτων.
    Την ίδια στιγμή, φιλοξενεί χώρους οι οποίοι έχουν άκρως αντίθετη στάση με την προαναφερθείσα τάση.
    Νομίζω ότι εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να δαπανήσει αρκετό χρόνο στο συμμάζεμα του εσωτερικού του, άλλο η κυβέρνηση και άλλο οι φωνές από την κερκίδα, οπότε καθόλου απίθανο να βιώσουμε εποχές 1981-1983, εποχές πολιτικών εκκαθαρίσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
    Στον τομέα της Εθνικής Άμυνας λίγα πράγματα θα μπορούσε να ανατρέψει, αλλά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, εκεί το τοπίο είναι πραγματικά θολό.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά μερικά ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά αν δεχτεί πιέσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε, όπως για παράδειγμα την αποδοχή του ονόματος Μακεδονία, την αποδοχή ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ , ενώ θα μπορούσε να κερδίσει την Τουρκική εύνοια -παγώνοντας-διακόπτοντας τους δεσμούς με το ΙΣΡΑΗΛ σε μια εποχή που η Τουρκία δημιουργεί αντι-Ισραηλινό άξονα!
    Κοντός ψαλμός αλληλούια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν εννοούσα τις "συνιστώσες" τους Σύριζα γιατί δεν ενδιαφέρουν, κατά βάση. Εάν η ηγεσία αυτής της παράταξης θέλει να διαδραματίσει κυβερνητικό ρόλο θα πρέπει να προσδιορίσει αξιόπιστα τις κεντρικές πτυχές επί ζητημάτων όπως η διαπραγμάτευση, οι κόκκινες γραμμές και τα εξωτερικά. Αποκλείεται να κυβερνήσει μόνη της μια παράταξη και η ηγεσία της παράταξης που αναφέρεται δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελε να έχουν στελέχη της το Άμυνας και Εξωτερικών. Συναρτημένα με το τελευταίο, λοιπόν, με αναγκαία και μη εξαιρετέα εξισορρόπηση εγώ εννοούσα "άλλες δυνάμεις", "ανεξάρτητες" οι οποίες μάλιστα ούτε καν αυτές θα ήθελαν τέτοια υπουργεία αλλά θα προτιμούσαν όλοι να τεθούν επικεφαλής ισχυρές και άρτια καταρτισμένες προσωπικότητες γενικής αποδοχής που θα διασφαλίσουν στέρεη διπλωματία και σιδερένια άμυνα (να θυμίσω ή να πω σε όσους δεν το ξέρουν ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σιδερένιες, μεγιστοποίηση των συντελεστών ισχύος χρειάζεται με στιβαρή και συνεργάσιμη πολιτική ηγεσία). Όλα αυτά που οδηγούν. Στο συμπέρασμα α) Ισχυρή άμυνα και διπλωματία και β) ισχυρή διαπραγμάτευση με την κατακερματισμένη και αμφιταλαντευόμενη Ευρώπη την οποία μέχρι σήμερα κανείς δεν προσέγγισε ορθολογιστικά και στην βάση γνωστών προσεγγίσεων που ανήκουν στην κατηγορία του Α, Β, Γ ... Διαπραγματευτική στρατηγική: http://www.ifestosedu.gr/111EUNegotiation.htm

    Για τα εξωτερικά διαφωνώ ότι μια οποιαδήποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κ.Καθηγητά,
    αυτό το οποίο περιγράφεται ......( επικεφαλής ισχυρές και άρτια καταρτισμένες προσωπικότητες γενικής αποδοχής που θα διασφαλίσουν στέρεη διπλωματία και σιδερένια άμυνα ) πιστεύται οτι θα τύχη ευνοικής αντιμετώπισης και αποδοχής απο τις συνιστώσες;
    Η προταση σας με βρίσκει καθολικά σύμφωνο,όμως δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι τέτοια διάθεση δεν έχει εκφρασθεί;
    Πρίν λίγες μέρες βρεθήκαμε στο ΠΑΠΕΙ, σε μια καταπληκτική ημερίδα.
    Τα πάνελ εξαιρετικά.
    Πόσοι απο τον λαό που θα κληθέι αύριο να ψηφισει ήταν εκέι - και όχι μόνο εκεί, να ακούσει τεκμηριωμένες τοποθετήσεις-αναλύσεις- για να σταματήσει να γοητέυεται απο την ξύλινη γλωσσα της πολιτικής και να έχει την ικάνότητα ανάλυσης και εκτιμησης της πραγματικότητας;









    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τυγχάνει να έχω υποστηρίξει σε πολλά βιβλία και άλλες δημοσιεύσεις ότι ιδεολογίες, έμμεση αντιπροσώπευση και εσχατολογικές ιδεολογίες που δεν βλέπουν την κοινωνική διαφοροποίηση του πλανήτη ανήκουν στην εποχή των δουλοπαροίκων (κεφ. 4 και 5 του "Κοσμοθεωρία των Εθνών".) Η ημέτερη μακραίωνη παράδοση θέλει εθνοσυνέλευση και ανακλητή πολιτική εξουσία. Πως έρχεται ερωτούν πολλά. Μεγάλο θέμα αλλά όπως λέμε, "ας αρχίσουν οι ζυμώσεις" και αυτά εάν η ελληνική κοινωνία είναι επαρκώς ζωντανή θα εγερθεί και θα αξιώσει περισσότερη δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "εάν η ελληνική κοινωνία είναι επαρκώς ζωντανή θα εγερθεί και θα αξιώσει περισσότερη δημοκρατία"

      Το βλέπετε αυτό πολύ πιθανό, κ. Καθηγητά; Πώς θα ξεσηκωθεί μία κοινωνία από μόνη της, χωρίς ηγέτη; Έγινε αυτό ποτέ στην Ιστορία;

      Διαγραφή
  18. Δεν χρειάζεται να "ξεσηκωθεί" μήπως και γίνει κανένα ... ατύχημα (δυνάμεις που υποκινούν προβοκάτορες πάντα καιροφυλακτούν). Τέσσερα χρόνια τώρα μιλώ για "ειρηνική επανάσταση" και αυτό σημαίνει "Σοφή Ανεξάρτητη Πολιτική Ψήφο" που θα διασφαλίσει όπως είπαμε έσχατα και θέσφατα και θα δρομολογήσει διαπραγματευτική μετάβαση πέραν της μιας "πολιτικής δύναμης" συνάμα και να δρομολογήσει πολιτικές ζυμώσεις όπως έγραψα και ξανέγραψα και θα ξαναγράψω. Τώρα αυτό είναι μια ψήφος του καθενός μας που θα κινείται με όρους αυτοσυντήρησης/επιβίωσής μας ως κοινωνία. Το ότι είναι δύσκολα τα πράγματα δεν αμφιβάλλει κανείς και γι' αυτό τα περί "Συμπληγάδων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι θα επενεργήσει, όμως, ώστε οι Έλληνες αίφνης να ψηφίσουν σοφά και ανεξάρτητα;

      Δυστυχώς, δεν βλέπω κάτι που να αλλάζει την νοοτροπία του κόσμου.

      Διαγραφή
  19. k.καθηγητά,
    ευχαριστώ για την παραπομπή:
    http://www.ifestosedu.gr/111EUNegotiation.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είπαμε το ένστικτο συλλογικής αυτοσυντήρησης. Βασικά δεν υπάρχει τρόπος να το εκτιμήσουμε επακριβώς. Μπορούμε όμως να πούμε, α) περίπου 90 % δεν θέλει αυτά τα κόμματα, λένε τα γκάλοπ εάν τα πιστεύουμε, β) τέσσερα χρόνια τώρα αποδείχθηκε ότι δεν έχουμε πλέον εμφύλια σύνδρομα, γ) σίγουρα όλοι θέλουν την ακεραιότητα της Ελληνικής Επικράτειας, δ) δεν θέλουμε να συνεχίσει να φεύγει στο εξωτερικό η νεολαία και να τραυματίζεται η κοινωνική μας συνοχή, ε) δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στο δικό μας κράτος και στ) δεν θέλουν να συνεχίσουμε μια πορεία που θα οδηγήσει στην εκποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου που αποκτήσαμε με μόχθο και κόπο τα τελευταία 200 χρόνια. Αυτά όλα και τα συμπαρομαρτούντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Καθηγητά, ελπίζω να ενεργοποιηθεί αυτό το ένστικτο και να αφυπνίσει τον χειμαζόμενο πολίτη. Το θέμα είναι ποιος και πώς θα διαχειριστεί την αφύπνιση αυτή.

      Συμφωνώ με τις παραπάνω διαπιστώσεις σας, αλλά λείπει, δυστυχώς, η ενημέρωση και η σωστή ηγεσία. Όταν, για παράδειγμα, υποστείλαμε την Σημαία μας στα Ίμια, ουσιαστικά ελαττώσαμε την Ελληνική Επικράτεια. Όμως, η προπαγάνδα της κυβέρνησης Σημίτη κατάφερε να το περάσει στον κόσμο σαν ορθή πολιτική, με την οποία αποφύγαμε δυσάρεστες έως καταστρεπτικές συνέπειες. Θυμηθείτε και την χυδαία συμπεριφορά του Πάγκαλου και συμπληρώθηκε ο καμβάς. Αυτό αφορά στο γ).

      Την εμπιστοσύνη μας στο δικό μας κράτος την έχουμε χάσει προ πολλού, αν την είχαμε και ποτέ. Τώρα, το ερώτημα είναι αυτό του αυγού και της κότας. Ο Νεοέλληνας είδε το κράτος σαν νέο αγά και το κράτος μεταχειρίστηκε τον Νεοέλληνα σαν απατεώνα. Ο στόχος, λοιπόν, ή ένας απ' αυτούς, πρέπει να είναι η αποκατάσταση (λέγε μάλλον δημιουργία) εμπιστοσύνης κράτους-πολίτου. Αυτό αφορά στο ε).

      Τα άλλα με βρίσκουν σύμφωνο.

      Διαγραφή
  21. Στρατηγικές εθνικές και διεθνείς τώρα... Δύσκολα πράγματα, πολύπλοκα. Δεν είναι γι' αυτούς που νοιάζονται για την τσέπη τους μόνο και το κόμμα. Άρα, ό,τι πει ο Ερντογάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θανάσης
    Βρίσκω εξαιρετική την ανάλυση και τον προβληματισμό του συγγράψαντος .

    Κατ` αρχήν τα θέματα αυτά δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων , τα οποία αρκετές φορές τα χρησιμοποιούν για φθηνούς λόγους ακόμη και ψηφοθηρικούς . Και είναι καιρός πλέον για τα θέματα αυτά να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για συνεργασία μεταξύ τους που θα δεσμεύουν όλους . Το θεωρώ ως πράξη εθνικής επιβίωσης το να υπάρχει συνενόηση και συνεργασία στα θέματα αυτά.
    Επειδή όμως δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση από κανένα πολιτικό κόμμα συνεργασίας μετα
    ξύ τους , καθότι έχουν να ασχοληθούν με άλλα πιό σοβαρά και επηρεάζονται από την καθημερινή πολιτική αντιπαλότητα προτείνω τα εξής :
    α. Κάποιος ή κάποιοι που θέλουν να βλέπουν μακρυά και είναι σοβαροί και υπεύθυνοι και αντιλαμβάνονται την πολύ μεγάλη ανάγκη, να υπάρχει στα θέματα αυτά απόλυτη συνεργασία – σύμπνοια και αλληλοενημέρωση – κοινός προβληματισμός να ξεκινήσουν τη προσπάθεια συγκρό
    τησης ενός ιδιαίτερου οργάνου στο Υπουργείο εξωτερικών, ή την διεύρυνση κατάλληλα του υπάρ χοντος , προφανώς , που ασχολείται ιδιαίτερα με τα Ελληνοτουρκικά και τις προσπάθειες – προκλή σεις που κάνει η Τουρκία για να μας επιβάλει τις απόψεις της .
    β. Στο όργανο αυτό είναι δυνατόν να προίσταται ιδιαίτερος Υφυπουργός και να έχει ως συμ βούλους προσωπικότητες εκπροσώπους όλων των κομμάτων ( ή τουλάχιστον των 3ή 4 Πρώτων ) που γνωρίζουν άριστα τα εν λόγω θέματα . Κάθε εκπρόσωπος κόμματος θα πρέπει να εχει ένα μικρό επιτελείο ( το πολύ 2-3 ατόμων ) με τους οποίους θα καλύπτει τα θέματα συγκέντρωσης – ανάλυσης – επεξεργασίας πληροφοριών και συνεργασίας με το κόμμα τους , τα επιτελεία των άλλων κομμάτων και τον Υφυπουργό . Όταν αλλάζει η Κυβέρνηση ο νέος Υφυπουργός να προέρχε ται από το εν λόγω όργανο . Εννοείται ότι το όργανο αυτό θα ενημερώνει και θα ενημερώνεται διαρκώς για τις απόψεις – προτάσεις της ανάλογης – σχετικής επιτροπής των Βουλευτών της Βουλής .
    γ. Δύο φορές το χρόνο ή και νωρίτερα , εφόσον υπάρχει ανάγκη να γίνεται λεπτομερής ενη μέρωση του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών των Κομμάτων στα εν λόγω θέματα σε κοινή συνε δρίαση, ώστε όλοι να γνωρίζουν αυτά άριστα και συμβάλλουν συνειδητά στην αντιμετώπισή τους .

    Άλλο θέμα που θεωρώ επίσης πολύ σοβαρό και έχει απόλυτη σχέση με τα παραπάνω είναι
    οι Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στα νησιά μας , οι οποίες πρέπει να προσεχθούν περισσότερο από κάθε άποψη και ιδιαίτερα στα θέματα :
    α. Φροντίδας για τα Μόνιμα Στελέχη αυτών , την συντήρηση των υλικών – Οπλισμού – επικοινω νιών , ώστε αυτά να λειτουργούν άψογα και να αποκαθίστανται οι βλάβες τους σε μηδέν χρόνο , την εκπαίδευση του Προσωπικού των Μονάδων κατά τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό και ιδιαίτερα στις βολές με όλα τα όπλα , ακόμη και με χειροβομβίδες , Αντιαρματικά , Law ... , την λειτουργία σχολί ων ελευθέρων σκοπευτών , από τους καλύτερους σκοπευτές ... κλπ ,( είναι ανάγκη να περιοριστούν οι γιορτές και τα πανηγύρια , ώστε να χρησιμοποιούνται σ` αυτά τα απολύτως απαραίτητα Τμήμα τα . Επίσης να περιοριστούν οι θεατρικές ασκήσεις , οι πολλές επιθεωρήσεις άνευ ουσίας και ρεαλι σμόύ .. κλπ ) και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση , ενημέρωση – εκπαίδευση των Πολι τών των Ταγμάτων Εθνοφυλακής με την καθιέρωση σοβαρών κινήτρων , ώστε αυτοί να συμμετέ τέχουν , κατά το δυνατό όλοι στις διάφορες εκδηλώσεις των .
    β. Να επιλέγονται ως διοικητές των Νησιών και των Συνταγμάτων τους οι καλύτεροι και όχι αυτοί που έχουν τα μέσα ... κλπ . Να επιλέγονται αυτοί που πιστεύουν στην εκπαίδευση και δεν κάνουν χάρες ή εξυπηρετήσεις του ενός πολιτικού ή του άλλου .
    γ. Να σταματήσουν τα ρουσφέτια με διαταγή του Πρωθυπουργού – Υπουργού ., καθότι δεν υπάρχει χειρότερη απογοήτευση και πιό διαλυτική για στους Αξκούς και τους Οπλίτες από το να βλέπουν κάποιους να αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα .

    Τέλος όσον αφορά στα ίδια θέματα για την Κύπρο βλέπω – προτείνω την ίδια αντιμετώπιση
    , όπως ανέφερα παραπάνω και διαρκή– απόλυτη συνεργασία στα Πολιτικά θέματα με την Ελλάδα.
    ( Ό,τι κάνουν δηλαδή και οι Τούρκοι ... ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο κ. Π. Ήφαιστος, με την τεκμηριωμένη αρθρογραφία του και τις ειδικές γνώσεις του τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσον και στα θέματα άμυνας, μου θυμίζει έντονα τον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή, τον οποίο οι κατάπτυστοι Έλληνες(;) πολιτικοί ουδέποτε έλαβαν υπόψει τους.

    Νομίζω όμως ότι ο κ. Ήφαιστος απευθύνεται στον μέσο Έλληνα, ο οποίος θέλει πολύ χρόνο για να καταλάβει και να αντιδράσει, η αντίδρασή του δε δεν μπορεί να είναι άλλη από την ψήφο του. Συνεπώς πόσα χρόνια χρειάζεστε κ. καθηγητά για να μορφώσετε και να πείσετε τον μέσο Έλληνα; Θα υπάρχει Ελλάδα μέχρι τότε;

    Προτείνω λοιπόν να γίνει προσπάθεια στο να ενωθούν, τονίζω: ενωθούν, όλοι οι διανοούμενοι, που έχουν μέσα τους τη λατρεία της πατρίδας μας και να συμβάλλουν όλοι μαζί στο να κατανοήσει ο μέσος Έλληνας να χρησιμοποιήσει το μόνο όπλο του τώρα στις 25/1/2015, αδιαφορώντας για το προσωπικό του συμφέρον, όπως έκανε τα τελευταία 40 χρόνια, για ένα διορισμό, για ένα ρουσφέτι κ.λ.π.

    Ένας Ήφαιστος δεν αρκεί. Χρειάζονται πολλοί και υπάρχουν!

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη νομίζεις και ότι όλοι οι διανοούμενοι έχουν τις ίδιες απόψεις. Όσοι ελπίζουν, ή προωθούν την σωτηρία της χώρας (αν είναι πια δυνατή, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω) μέσω ψήφου του Έλληνα πολίτη με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, μάλλον αεροβατούν.

      Ο Κοντογιώργης είναι ένας απ' αυτούς που βλέπουν ότι με την ισχύουσα κομματοκρατία, η οποία έχει εκμαυλίσει και διαφθείρει τα πάντα, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει.

      Ένας άλλος είναι ο Γιανναράς:

      "Xρειαζόμαστε το πείσμα ενός Kάτωνα, να επαναλαμβάνει επίμονα και εξακολουθητικά το σωσίβιο πρόταγμα: Tο σημερινό πολιτικό σύστημα, αυτό που εκτρωματικά διαμόρφωσε η «μεταπολίτευση», πρέπει να καταστραφεί. Nα εξαλειφθούν οι συνταγματικές και θεσμικές του προϋποθέσεις. Xωρίς την παραμικρή επιείκεια για τα σημερινά κωμικά, αλλά άκρως τοξικά απομεινάρια του". ("Καθημερινή", 2 Δεκεμβρίου 2012).

      Ο προβληματισμός, λοιπόν, πρέπει να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.

      Διαγραφή
  24. Τώρα βέβαια σε αυτά τα σύντομα σχόλια μιλάμε γραμμικά και συχνά υποχρεωτικά απλουστευτικά. Με τον Γ. Κοντογιώργη συμφωνώ πλήρως. Το ζήτημα όμως δεν είναι οι πολιτικοί στοχαστές γιατί και πολλοί να είναι δεν έχει καμιά σημασία, άσε που στην Ελλάδα τα παρωχημένα ιδεολογικά δόγματα της εποχής των δουλοπαροίκων και τα παράγωγά τους ιδεολογήματα και θεωρήματα έχουν αλώσει τους πάντες και τα πάντα. Πολιτική παράγει η κοινωνία η οποία κανονικώς εχόντων των πραγμάτων απαιτείται να είναι εντολέας της εξουσίας και κάτοχος του κράτους. Για τα αίτια πολλοί έχουμε γράψει πολλά και όχι πάντοτε συγκλίνοντα. Κύριο αίτιο ακριβώς είναι ότι η κομματική δομή διαφοροποιεί την κοινωνία και την αποπροσανατολίζει μή αφήνοντάς την να κινηθεί με φορά δημοκρατική. Αφού λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες και ίσως τους επόμενους μήνες θα έχουμε την δυνατότητα να ψηφίζουμε ας επιτέλους ρίξουμε μια Πολιτική ψήφο με όρους ενστίκτου αυτοσυντήρησης και σκεπτικό την ασφαλή μετάβαση και την ριζική ειρηνική πολιτική ανασύνταξη.

    Για τα υπόλοιπα, ιδιαίτερα όταν εμπαθώς στην σαρωτική κριτική η ελληνική κοινωνία εξομοιώνεται και εξισώνεται με το ξενοκρατικό εξουσιαστικό σύστημα, έχω γράψει κάτι: http://www.ifestosedu.gr/131anepaisthetosexo.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.