3/12/14

Οι προτάσεις της ΝΔ για συνταγματική αναθεώρηση

Οι προτάσεις της ΝΔ για συνταγματική αναθεώρηση
Γιώργος Πίκουλας
Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό σε περίπτωση που δεν έχουν θετική κατάληξη οι τρεις ψηφοφορίες της Βουλής, πρωθυπουργική θητεία για ένα πρόσωπο μέχρι το πολύ 8 χρόνια (όχι συνεχόμενα, αλλά αθροιστικά), κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, μείωση των βουλευτών σε 200, αλλά και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας προβλέπουν μεταξύ άλλων οι αλλαγές που προτείνει η επιτροπή της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από τον επικεφαλής της επιτροπής Πρ. Παυλόπουλο στον πρωθυπουργό και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ώστε να συγκροτηθεί η αρμόδια διακομματική επιτροπή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις προτάσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή -κάτι που ισχύει και σήμερα- εφόσον φυσικά συγκεντρώσει σε κάποια από τις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες 200 - 200 και 180 ψήφους. Αν όμως αυτό δεν γίνει, δεν διαλύεται η Βουλή και πάμε σε εκλογές, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Στην εν λόγω ψηφοφορία υποψήφιοι θα είναι μόνο εκείνοι που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες ψηφοφορίες της Βουλής.

Επίσης προτείνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει όλες τις αρμοδιότητες που είχε το 1975, εκτός από το να μπορεί να διαλύει τη Βουλή λόγω δυσαρμονίας.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ένας πρωθυπουργός να κατέχει τη θέση το πολύ μέχρι 8 χρόνια (όχι αθροιστικά), ενώ αναφορικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών προτείνεται να μην παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή όταν κάποιο μέλος της κυβέρνησης διώκεται για την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά απευθείας να επιλαμβάνονται το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο.

Επίσης προτείνεται να υπάρχει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, ο συνολικός χρόνος θητείας του πρωθυπουργού να είναι 8 χρόνια και οι βουλευτές να μην ξεπερνούν τους 200 από τους 300 που είναι σήμερα.

Γιώργος Πίκουλας
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.