4/12/14

Ιταλία, παράλληλο ευρώ

Analyst TeamΙταλία-λιτότητα-ευρώ
Η αυτοκτονία της Ελλάδας, καθώς επίσης η αντιευρωπαϊκή στάση σύσσωμης της ιταλικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δημαγωγική – αφού πράγματι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα έλυνε αμέσως τα προβλήματα της

“Πριν από όλα, όταν μία κυβέρνηση παύει να έχει το δικό της νόμισμα, όπως συμβαίνει σήμερα με τις χώρες της Ευρωζώνης, δεν πρέπει να εγκαταλείπει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής.
Εάν μία κυβέρνηση δεν έχει τη δική της κεντρική τράπεζα, από την οποία να μπορεί να δανείζεται ελεύθερα μέσω της έκδοσης ομολόγων, οι δαπάνες της μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο με το δανεισμό της από την ελεύθερη αγορά – όπου όμως ανταγωνίζεται τα άλλα ισχυρά κράτη και τις επιχειρήσεις.
Τo γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ακριβό ή ακόμη και αδύνατον, υπό ακραίες συνθήκες, όπως οι σημερινές. Ο κίνδυνος τώρα που προκύπτει από τη δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, από την πολιτική λιτότητας δηλαδή, με την οποία δεσμεύονται οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, είναι να προκληθεί αποπληθωρισμός – ο οποίος μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη σε μία ύφεση, η οποία είναι αδύνατον να καταπολεμηθεί” (R.Parenteau, σε ελεύθερη μετάφραση).
.

Άρθρο

Από τις αρχές του 2012 είχαμε διαπιστώσει πως η Ελλάδα οδηγείται στα ίχνη της Αργεντινής (άρθρο), έχοντας το επαναλάβει αρκετές φορές μέχρι σήμερα – όπου ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός δια γυμνού οφθαλμού, μετά τα πρόσφατα σφάλματα ολόκληρου του φάσματος της πολιτικής της χώρας.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση ανήγγειλε ανεύθυνα το τέλος των μνημονίων, ιδίως την εκδίωξη του ΔΝΤ, χωρίς να έχει λάβει καν τα μέτρα της (αλλοίμονο αν ήταν τόσο εύκολο να διώξεις τους εγκληματίες, τους οποίους ο ίδιος κάλεσες στο σπίτι σου, πριν ακόμη ολοκληρώσουν τη ληστεία τους).
Πήρε λοιπόν βιαστικά μία παρακινδυνευμένη απόφαση, παρά το ότι είναι αδύνατον να μην γνωρίζει πως εκείνος ο ασθενής, ο οποίος προσβλήθηκε από μία βαριά αρρώστια, έχοντας αποφύγει στο «παρά πέντε» το θάνατο, απαγορεύεται να «ξανακυλήσει». Έτσι, κατέληξε να παρακαλάει γονατιστή τους ληστές να επιστρέψουν – ενώ υποχρεώθηκε να ξεπουλήσει τα σημαντικότερα 14 αεροδρόμια της χώρας στο δυνάστη της, στη Γερμανία, διαπράττοντας ουσιαστικά, ακούσια προφανώς, μία «εσχάτη προδοσία».
Η δε αντιπολίτευση, όταν τον Οκτώβρη είχε ανοίξει ένα πολύ μικρό παράθυρο στο σκοτεινό τούνελ (άρθρο), βιάστηκε να το κλείσει γρήγορα, ερμητικά – ανακοινώνοντας πως θα χρησιμοποιήσει τις προεδρικές εκλογές «πραξικοπηματικά», για να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, στην χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή που θα μπορούσε ποτέ να επιλεχθεί.
Διατηρεί μάλιστα την ουτοπία, σύμφωνα με την οποία μπορεί να διαπραγματευθεί τη μείωση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με τη Γερμανία, εφαρμόζοντας παράλληλα την αντίθετη πολιτική, από αυτήν που πρεσβεύει η καγκελάριος  – ενώ είναι αδύνατον να μη γνωρίζει πως η χρεοκοπία προηγείται των όποιων διαπραγματεύσεων και δεν έπεται, δεν ακολουθεί.
Μόνο εάν ένα κράτος χρεοκοπήσει, δηλώνοντας το επίσημα, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση του με τους δανειστές του. Διαφορετικά αυτός που κάθεται στο τραπέζι είναι το ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά κυβερνάει αυταρχικά την υπό κατοχή χώρα – όπως έχει πλέον τεκμηριωθεί, από την πρόσφατη αδιαλλαξία του.   
Με κριτήριο λοιπόν τα παραπάνω έχουμε την άποψη πως η αξιωματική αντιπολίτευση, εάν διενεργηθούν εκλογές και τις κερδίσει, θα αναγκασθεί δυστυχώς να συμβιβαστεί με την Τρόικα – επιβάλλοντας, ακούσια φυσικά, πολύ χειρότερα μέτρα στη χώρα. Εκτός εάν είναι πράγματι αποφασισμένη να υιοθετήσει την αριστερή λύση (άρθρο), με αποτελέσματα που αδυνατούμε να προβλέψουμε.
.

Η Ιταλία 

Περαιτέρω, ενώ η Ελλάδα έχει εισέλθει σε έναν απίστευτα ολισθηρό δρόμο, τοποθετούμενη αυτή τη φορά μόνη της στο στόχαστρο των αγορών, οι συζητήσεις που αφορούν τυχόν επιστροφή της στη δραχμή έχουν ατονήσει εντελώς. Αντίθετα, στην Ιταλία διεξάγεται σήμερα μία ευρεία δημόσια διαβούλευση, σε σχέση με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη – η οποία σχολιάζεται και από το γερμανικό τύπο (Spiegel).
Μέχρι στιγμής βέβαια, η υιοθέτηση της λιρέτας απαιτείται μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – όμως, σχεδόν από το σύνολο τους οπότε, αργά ή γρήγορα, θα φτάσει και η κυβέρνηση στο ίδιο σημείο. Πολύ περισσότερο όταν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο ανακοινώνει πως θα διενεργήσει δημοψήφισμα με θέμα την επιστροφή στο φράγκο, όταν ανέλθει στην εξουσία.
Επιστρέφοντας στην Ιταλία, το ότι σήμερα όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δεν σημαίνει τίποτα – αφού η κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μία ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, καθώς επίσης την αποδοχή του πληθυσμού, έχει την αντίθετη θέση.
Στις δημοκρατίες όμως κάποια στιγμή ανέρχονται στις κυβερνήσεις οι αντιπολιτεύσεις, οπότε δεν είναι λογικό να παραβλέπει κανείς τις απόψεις τους. Στα πλαίσια αυτά, η εν μέρει αξιωματική αντιπολίτευση (κόμμα των πέντε αστέρων), έχει τεθεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση της λιρέτας - ενώ ο αρχηγός της προτείνει την, όσο το δυνατόν πιο σύντομη, έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Όσον αφορά το συντηρητικό κόμμα (Lega Nord) το οποίο, παίρνοντας το 30% των ψήφων στις τοπικές εκλογές της «Εμίλια Ρομάνα»,  έχασε με μικρή διαφορά από το κυβερνών κόμμα, κάτι που δεν περίμενε κανείς, είναι επίσης εναντίον του ευρώ – γεγονός στο οποίο οφείλεται πιθανότατα η αναπάντεχη αύξηση της εκλογικής του δύναμης.

Το σχέδιο Β

Περαιτέρω, η παραπάνω επιτυχία ενθάρρυνε τον κ. Berlusconi, ο οποίος δεν ήταν ποτέ φιλικά διακείμενος απέναντι στο κοινό νόμισμα – ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του, το οποίο είναι ουσιαστικά το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας (Forza Italia), έχουν εκπονήσει ένα εξαιρετικά περίτεχνο σχέδιο.
Ειδικότερα, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός θέλει να ανακτήσει τη νομισματική κυριαρχία της χώρας του, εισάγοντας ένα παράλληλο νόμισμα – το οποίο θα διαπραγματεύεται ελεύθερα απέναντι στο ευρώ. Με την παράλληλη αυτή «λιρέτα» θα πληρώνονται οι μισθοί, ενώ σε όλα τα καταστήματα θα πουλιούνται τα προϊόντα στο νέο νόμισμα (άρθρο) – με το οποίο θα ανταλλασσόταν αρχικά τα παλαιά ευρώ, με ισοτιμία 1:1 (ανάλυση).
Αμέσως μετά η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα αφηνόταν ελεύθερη, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 30-50% – οπότε η ιταλική οικονομία θα γινόταν ανταγωνίσιμη, έχοντας ως εκ τούτου τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της (γράφημα).
 .
Ιταλία – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).
 .
Συνεχίζοντας, ένα τέτοιο σενάριο, ειδικά η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, θα ήταν καταστροφικό για το κοινό νόμισμα – το οποίο πιθανότατα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Πόσο μάλλον εάν ακολουθούσε η Γαλλία ή κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες θα διαπίστωναν πως δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων τους, με δεδομένη την ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας.
Η αντιευρωπαϊκή στάση της ιταλικής αντιπολίτευσης πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καθαρά δημαγωγική – αφού πράγματι η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα έλυνε αμέσως τα προβλήματα της, από καθαρά τεχνικής πλευράς. Οι επιχειρήσεις θα ήταν ξανά ανταγωνιστικές, ενώ φυσικά το δημόσιο χρέος θα μετατρεπόταν στο νέο νόμισμα – κάτι που έχει δυστυχώς απαγορευθεί στην Ελλάδα, με την υπογραφή του PSI.
Οι κάτοχοι όμως των ιταλικών ομολόγων θα ενέγραφαν τεράστιες ζημίες, αφού το νόμισμα θα υποτιμούταν κατά 30-50%, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα – πόσο μάλλον εάν μετατρεπόταν και το ιδιωτικό εξωτερικό χρέος στο νέο νόμισμα. Ειδικά η Γαλλία, η οποία παραμένει πιθανότατα ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας (γράφημα) – με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία της.
 .
Ομόλογα, χρέος
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση) (**Στοιχεία 2010-2011)
 .
Τέλος, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κινδύνευε να καταρρεύσει, ενώ οι αγορές θα κερδοσκοπούσαν με πολλές άλλες χώρες, υποθέτοντας ότι θα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο - οπότε η διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα αργούσε καθόλου.
.

Επίλογος

Ελάχιστοι πιστεύουν πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει τελικά, εάν η Γερμανία συνεχίσει να εμμένει στην ίδια πολιτική – ενώ το σχέδιο αύξησης των επενδύσεων εκ μέρους της Κομισιόν, η οποία θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα με 20-30 δις € να διενεργήσει επενδύσεις άνω των 300 δις €, με τη βοήθεια της μόχλευσης, εύλογα δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά από τις αγορές.
Επομένως, η διάλυση της είναι απλά θέμα χρόνου, εκτός εάν αποχωρήσει η Γερμανία (άρθρο) – η οποία όμως δεν θα το κάνει, αφού τρέφεται τόσο από την κρίση, όσο και από τους εταίρους της.
Στα πλαίσια αυτά, η μοναδική λύση που απομένει είναι η επιστροφή όλων των χωρών μαζί στην αφετηρία - στην προ ευρώ εποχή, όπου όλα τα εθνικά νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με την ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα, με μία διακύμανση +-15%. Διαφορετικά κάποια χώρα θα αποχωρήσει τελικά μονομερώς, οπότε θα ακολουθήσει μία ανεξέλεγκτη διαδικασία, με οδυνηρά επακόλουθα.
© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

5 σχόλια:

  1. Σωστά.

    Επιστροφή στο "φιδάκι" που λειτουργούσε μιά χαρά, πρίν μας καταπιεί η μαφία της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἡ συζήτηση γιά τήν ἐπαναφορά τῆς δραχμῆς δέν κατέλαβε χῶρο στόν δημόσιο χῶρο τῆς Ἑλλάδος, ἀλλά ἀπό τήν ἀρχή τίθεται καί ἐπανατίθεται τό θέμα μεταξύ τῶν εἰδημόνων.
    Δεῖτε ὅμως πῶς μεταχειρίζονται τά ΜΜΕ τήν διαφορετική γνώμη τοῦ κυρίου Κατσανέβα ὡς ἐπιστήμονος. Ενῶ ἐξηγεῖ τήν γνώμη του γιά τό ποιά εἶναι ἡ συντεταγμένη ἔξοδος ἀπό τό εὐρώ, δέχεται συνεχῶς ἐμπόδια καί... ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ, σέ παρουσίαση πολιτικοῦ προγράμματος ἀλλά καί ἐπιστημονικῆς ἐργασίας αὐτοῦ καί τῶν συνεργατῶν του στό Πανεπιστήμιο.
    Δημοσιογράφος: "καλά -καλά (διακόπτει)..."ὄχι-ὄχι" (πάλι διακόπτει), Δημοσιογράφος: "Τό παράδειγμα τῆς Ἀργεντινῆς... Κατσανέβας: Δέν μέ ἀφίνεται νά ἀπαντήσω...Δημοσιογράφος: Δέν θέλω νά πᾶμε στήν Ἀργεντινή, εἶναι γνωστό τό θέμα...".
    Ὁ ὁμιλητής νά προσπαθῆ νά μιλήσῃ ἐπιστημονικά καί εὐγενικά, καί ὁ δημοσιογράφος νά χρησιμοποιῆ ἐπιθετικές ἐκφράσεις τοῦ τύπου "δέν σᾶς πιστεύω" ... "πλάκα κάνετε;" κλπ.
    Ὕστερα, φυσικά δέν ἔχουμε δημόσια συζήτηση γιά ἐπιστροφή στήν δραχμή καί πῶς.....
    Καί ἐπιστημονική συζήτηση ἔχουμε ὅμως, καί ἀνόητοι δέν εἴμαστε γιά νά θέλουμε νά εἴμαστε μονίμως "μιά χώρα εἰσαγωγῶν" ἐξ ὁρισμοῦ, ὅπως πρεσβεύει ὁ "οἰκονομολόγος" δημοσιογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνέχεια, στό παραπάνω "Ἡ συζήτηση γιά τήν ἐπαναφορά τῆς δραχμῆς δέν κατέλαβε χῶρο στόν δημόσιο λόγο τῆς Ἑλλάδος,... κλπ."
    Δεῖτε https://www.youtube.com/watch?v=b6mPpRRP2Z0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωκράτη Αλεξανδρινέ,

    “The whole essence of media is not about information. It’s about power.”

    «Όλη η ουσία των μέσων ενημέρωσης δεν είναι η ενημέρωση αλλά η εξουσία».
    John Pilger.

    Σύντομα, μετάφραση στον Ινφογνώμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά την γνώμη μου,υπάρχει δοκιμασμένη πολιτική απόφαση κατά του(μεγαλό)τραπεζικού συστήματος,που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρα που το επιθυμεί.Το θέμα είναι όμως ότι δεν αφήνουν να εφαρμοστεί...
    http://aeikinhton.blogspot.gr/2012/10/worgl.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.