20/12/14

Δικαστική νίκη Έλληνα της Κωνσταντινούπολης έναντι του τουρκικού Δημοσίου

Διατάσεται η επιστροφή οικοπέδου που είχε κατασχεθεί
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 Δικαστική νίκη πέτυχε Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έναντι του τουρκικού δημοσίου που είχε κατασχέσει παράνομα ένα οικόπεδο στην περιοχή Φενέρμπαχτσε στην ανατολική όχθη της Πόλης.

Το Ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την επιστροφή του οικοπέδου στον νόμιμο κληρονόμο του Οικουμενικού Πατριάρχη Μάξιμου Ε’, στον 92χρονο Σταμάτης Παπαμανωλάκη. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο του τουρκικό δημόσιο έχει ήδη χτίσει τζαμί . Ο κληρονόμος ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί την κατεδάφιση του τζαμιού και διεκδικεί αποζημίωση που σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες η αξία του ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια δολάρια.
Το θέμα έχει λάβει μεγάλη διάσταση και στην Τουρκία με πρωτοσέλιδο της εφημερίδα Milliyet που έχει ως τίτλο «το τζαμί επιστράφηκε στον Πατριάρχη».

Το επίμαχο οικόπεδο, το οποίο έχει έκταση 1.190 τ.μ, στην πιο ακριβή περιοχή της Πόλης είχε αγοραστεί το 1949 από τον Ερνέστο Βαπουρτζή, συγγενή του Οικουμενικού Πατριάρχη Μάξιμου Ε’.

Όμως το 1985 έγινε κατάσχεση του οικοπέδου από το τουρκικό Δημόσιο , σύμφωνα με το Μυστικό Διάταγμα του 1964, το οποίο περιόριζε τις αγοραπωλησίες για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.. Με την αιτιολογία αυτή το ακίνητο κατασχέθηκε και πέρασε στο Ίδρυμα Βακουφίων της Τουρκίας . Όμως αμέσως μετά το 1986 κατεδαφίστηκε το αρχοντικό που ήταν στο οικόπεδο και οικοδομήθηκε τζαμί.

Η δίκη διεκδίκησης των κληρονομιών δικαιωμάτων του Βαπουρτζή ξεκίνησε το 2008 και το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από ενστάσεις του Δημοσίου και πολλές διαφορετικές γνωμοδοτήσεις του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εξωτερικών , έκρινε πως ''το Διάταγμα του 1964 είναι προσωρινό μέτρο και δεν μπορεί να εξαλείψει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας''.
Με την αιτιολογία αυτή, ζήτησε ο τίτλος ιδιοκτησίας να δοθεί στους κληρονόμους του πρώην Οικουμενικού Πατριάρχη Μάξιμου Ε’.

Τώρα απομένει η εγγραφή του οικοπέδου στο όνομα του νόμιμου κληρονόμου του Σταμάτη Παπαμανωλάκη.
Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας δεν χρειάστηκε η προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.