3/12/14

Εν όψει της έλευσης Νταβούτογλου: Άλλο κατευνασμός, άλλο υπονόμευση της ειρήνης

Του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουμε με υποστηρίξει σε προηγούμενα άρθρα μας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, χωρίς να αφήνουν αναπάντητες τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την τουρκική πολιτική παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ και να αποφύγουν τη δημιουργία σκηνικού έντασης και στρατικοποίησης της κρίσης.
Κλασικό παράδειγμα προς αποφυγήν η κρίση των Ιμίων, στην οποία, δυστυχώς, η Ελλάδα ήταν αυτή που έκανε το παραπάνω βήμα, το οποίο οδήγησε στην στρατικοποίηση της κρίσης, για να καταστεί στη συνέχεια επιβεβλημένη η επέμβαση των ΗΠΑ, που προκάλεσε το περίφημο «Ευχαριστώ τους Αμερικανούς», που εκστόμισε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και το γκριζάρισμα στα Ίμια και όχι μόνο.
Όσο για το παραπάνω –και κρίσιμο– βήμα που οδήγησε στη στρατικοποίηση της κρίσης, ήταν η τοποθέτηση βατραχανθρώπων και μάλιστα μόνο στη Μεγάλη Ίμια, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να αποβιβάσει τους δικούς της βατραχανθρώπους στη Μικρή Ίμια και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα «ισόρροπα» βήματα προς τα πίσω, διαδικασία αποκλιμάκωσης που εκφράστηκε με το «no flags, no troops» του τότε υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

4 σχόλια:

  1. Η Τουρκική διπλωματία ακολουθεί την πεπατημένη. Σε πρώτο χρόνο έχει αποκρυπτογραφήσει και χαρτογραφήσει σε απόλυτο βαθμό την Ελληνική κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα, ως και την ελληνική πολιτική σκέψη. Κατα συνέπεια είναι σε θέση να προβλέψει άριστα τις Ελληνικές αντιδράσεις σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων.Επενδύοντας στο ψυχροπολεμικό κλίμα και στην Ρωσοφοβία σε συνδυασμό και με τον αντικομουνισμό επέτυχε να προωθήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς με Αμερικανό-Νατοϊκό μανδύα .

    Η μόνη φορά που βρέθηκε ενώπιον απρόβλεπτης αντίδρασης ήταν όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου εκστόμισε το περίφημο "Βυθίσατε το Χώρα" έχοντας προειδοποιήσει τον Αμερικανικό παράγοντα πως θα κλείσει επ αορίστου χρόνου την Αμερικανική βάση της Σούδας , η οποία αποτελεί την καρδιά του Αμερικανό-νατοϊκού συστήματος άμυνας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Η Ελλάδα σήμερα είναι μια αποικία χρέους , ταλανίζεται απο πολύμορφη , πολυεπίπεδη κρίση, ως χώρα προτεκτοράτο έχει απολέσει σημαντικό μέρος της Εθνικής Κυριαρχίας της, δεν συμμετέχει ισότιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων ενώ παράλληλα οι Κυβερνήσεις της έχουν παραχωρήσει σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων τους υποκύπτοντας σε λογικές επικυριαρχίας ή συγκυριαρχίας..

    Η βολική μας ιστορική μας μνήμη μας κάμει να ξεχνούμε πως το Ελληνικό κράτος ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα εξισορρόπησης γεωπολιτικών και γεωστρατιγηκών συμφερόντων των τότε Μεγάλων Δυνάμεων και πορεύθηκε με ένα καθεστώς κηδεμονίας διαχρονικά.

    Έτσι απο τον Ραιχενμπάχ του Οθωνα φτάσαμε στον Γιαννάκη της Ιταλικής Μασονικής στοάς όπου με πρόσχημα τον Κομμουνιστικό κίνδυνο και την Ρωσική απειλή παραδίδει εκ νέου την χώρα στον Αγγλικό παράγοντα.Για να ακολουθήσει μια πλειάδα πολιτικών ανδρών που θα μας χαρίσουν ιστορικές ρήσεις τύπου "Στρατηγέ Ιδού ο στρατός σας" , "Μη διστάσετε να φερθείτε όπως σε κατεχόμενη πόλη όπου έχει εκδηλωθεί στάση!"","Δεν ωφελεί εάν δι” αυτής επιδιώκωμεν να «κατευνάσωμεν» τον Κομμουνιστικόν Πανσλαβισμόν και να «συνεννοηθώμεν».

    Για να φθάσουμε στην μαρτυρική Κύπρο όπου απετέλεσε αντάλλαγμα για την άνοδο στην Πρωθυπουργία, όπου ακούσαμε το «Η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε Αμερικανικόν" όπου φθάσαμε στα Σεμινάρια της Ρώμης όπου δια χειρός Ευάγγελου Αβέρωφ η Κύπρος αναδείχθηκε σε Νατοϊκό Πρόβλημα. για να έρθουμε στους πράκτορες της CIA που παρέδωσαν 37% του Ελληνικού εδάφους στην Τουρκία παράλληλα με την εκτροπή της πορείας πρός την ανάπτυξη, γαι να φθάσουμε στην παραχώρηση του έλεγχου του Αιγαίου στην Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ εξαιτίας αποχώρησης απο το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, για να βρεθούμε στο κλείσιμο του Φακέλου της Κύπρου. Και να είμαστε σήμερα εδώ.

    Η μετεγκατάσταση των S-300 απο την Κύπρο στην Κρήτη αποτέλεσε προϊόν σκληρής αντίδρασης του Ισραήλ. Η παράδοση Οτζαλάν και το γκριζάρισμα του Αιγαίου υπακοή στα κελεύσματα των Αμερικανών, το σχέδιο ΑΝΑΝ (και τα μισά όχι ) προιόν σοβαρής διπλωματικής επεξεργασίας Ισραήλ. Αγγλίας, ΗΠΑ.Η ΑΟΖ της Κύπρου απόρροια της πολύ καλή διαπραγμάτευσης με Ισραήλ και ΗΠΑ και της εκμετάλλευσης του επιτεύγματος της ένταξης της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής λειτουργεί υπο την σκέπη του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, οσο γαλαντόμοι είμαστε προς την Τουρκία τόσο φειδωλοί προς τις ΗΠΑ. Η άνδρωση του Αλβανικού εθνικισμού προ ιόν (και) της εσωκομματικής κόντρας φατριών της Ν.Δ. ώς και το "Μακεδονικό ζήτημα".Η Τουρκοποίηση της Θράκης φέρει (και) την υπογραφή των Παπάγου, Βασιλέως Παύλου - Φρειδερίκης, Συνταγματαρχών της Χούντας και Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Αυτη την Ιστορία δεν την κάνουμε "κτήμα ες αεί" για λόγους ευνόητους. Ομως όταν οικοδομείς αφηγήματα σε μισές αλήθειες ξεχνάς τις Λευκές σελίδες της γενοκτονίας του Ελληνισμού (και Ποντιακής) μέχρι και το 1984 , ξεχνάς το ανύπαρκτο Μακεδονικό ζήτημα μέχρι την δημιουργία της ΠΓΔΜ.Λαός που δεν διδάσκεται απο την Ιστορία του , επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.Πάνω σε αυτά τα λάθη πατεί ο κάθε θιασώτης του παντουρκισμού και πανισλαμισμού εδω και δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να πηγαίνεις βόλτα στο δάσος πλάϊ-πλάϊ με επίβουλο οπλοφόρο και να τού χαϊδεύεις τον ώμό του καθησυχαστικά, δεν νοείται ως κατευνασμός του. Αν θες να είσαι ασφαλής περπατάς σε κάποιαν απόσταση και τον παρακολουθείς τηρούμενος πάντα σε ετοιμότητα.
    Και εάν αποφασίσεις (κακό τού κεφαλιού σου!)να αφήσεις γνωστό και σεσημασμένο κλέφτη να μπεί στο σπίτι σου, φροντίζεις να τον έχεις από κοντά, τόσο που να μην μπορεί ούτε βήμα να μην ξεφύγει από τον οπτικό σου έλεγχο αυτός και τα χέρια του. Και βάζεις και τις κάμερες να δουλεύουν και να καταγράφουν τα πάντα ΠΑΝΤΟΥ, συνέχεια, ακόμα και εκεί που συνήθως δεν θα έβαζες.
    Αλλά πρώτα-πρώτα ποιός μυαλωμένος άνθρωπος βάζει σεσημασμένο κλέφτη σπίτι του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κρίση των Ιμίων κρινόμενη εκ του αποτελέσματος αποκαλύπτει το φοβικό σύνδρομο της τότε πολιτικής ηγεσίας, την οποία είχαν ακτινογραφήσει οι πάντες. Η τοποθέτηση φίλιων δυνάμεων σε όποιο τμήμα εντός των συνόρων συνιστά αυτονόητη κίνηση άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Η αφύλακτη νήσος δεν δικαιολογεί την αποδοχή των "υπηρεσιών" των ΗΠΑ. Συντελέσθη κατάληψη ελληνικού εδάφους και είχαμε κάθε δικαίωμα να κλιμακόσουμε και όποιον πάρει ο χάρος... Εις αυτήν την περίπτωση ποιός γνωρίζει το αποτέλεσμα; Καλή και άριστη αρετή η ψυχραιμία, πλην όμως συνοδευομένη πάντα από αποφαστικότητα και τόλμη, στοιχεία που εξέλιπαν εκείνη την περίοδο. Η Τουρκία είναι σε δυσχερέστατη θέση σήμερα, γεγονός το οποίο επιτρέπει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε "ασκήσεις θάρρους" εκπαιδεύοντας και τον λαό αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση ας είμεθα έτοιμη και διαμηνύουμε με βεβαιότητα τι θα πράξουμε, εάν χρειαστεί, δίχως ίχνος αμφιβολίας. Για να γνωρίζουν πάντες.
    Σπυρίδων Σουλιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..Η τοποθέτηση φίλιων δυνάμεων σε όποιο τμήμα εντός των συνόρων συνιστά αυτονόητη κίνηση άσκησης εθνικής κυριαρχίας..

    Η ασκηση εθνικής κυριαρχίας απο ποιούς θα ασκηθεί; και τι συνέπειες θα προκαλέσει; Μην επιχειρηθεί άσκηση προσομείωσης ή θεωρητική ανάλυση πριν ληφθεί υπόψην το παράδειγμα των Type 209 (Γλαύκος, Νηρεύς,Τρίτων) κατα την τουρκική ειβολή του 1974 στην Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.